Ezekkel a világirodalmi újdonságokkal vágj neki 2021 első felének!

Chabon, Ishiguro, Stefánsson, Knausgård - csak néhány külföldi név, akiket biztosan olvasni fogunk idén tavasszal. A tényirodalmi könyvek után összegyűjtöttük, milyen külföldi szépirodalommal vágnak neki a kiadók 2021-nek. A lista most sem teljes, sokkal, de sokkal több újdonság és izgalom várható, de egy ilyen összeállítás arra mindenképp jó, hogy mindenki elkezdje betárazni a kedvenceit. A könyvek egy része már előjegyezhető.

Ruff Orsolya | 2021. január 28. |

Jesmyn Ward: A csontok megmaradnak

A Mississippiben fekvő Bois Sauvage városát a Katrina hurrikán veszélyezteti. Nem elég a természeti fenyegetettség, a főszereplő családnak belső ellenségével is meg kell küzdenie: az alkoholista apával, éhezéssel, testi, lelki nyomorral. Két pólus feszül egymásnak: költészet és szegénység, az emberi gyengédség és a vidéki élet brutalitása. A csontok megmaradnak a faulkneri Dél látomásos, mégis könyörtelenül valóságos prózája. Jesmyn Ward azon kevesek egyike, akik kétszer nyerték el a Nemzeti Könyvdíjat. Hallgasd a holtak énekét! című regénye a 2018-as 50-es listánkon is szerepelt. (21. Század Kiadó) 

Michael Chabon: Fenegyerekek

A Ragyog a hold és a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai című könyvei után Chabon a Fenegyerekek című regényében az írói lét titkaiba is bepillantást enged, teszi mindezt a tőle megszokott sziporkázó fantáziával és merész humorral. Grady Tripp professzor élete nem fenékig tejföl: egy közepes főiskolán tanít közepes diákoknak, könyvének írásával nem halad. Sorra érik a csapások: meleg irodalmi ügynöke a városba érkezik egy transzvesztitával; felesége elhagyja; szeretője terhes lesz; legtehetségesebb tanítványa öngyilkossággal kacérkodik. A kötetből film készült Michael Douglas, Frances McDormand és Robert Downey Jr. főszereplésével. (21. Század Kiadó)

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

A Pentagon egykori diplomatájának és holokauszt-szakértőjének megtörtént eseményeken alapuló regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. (Agave) 

Richard Osman: The Thursday Murder Club

A tavalyi év legnagyobb angol könyves szenzációja, szeptemberi megjelenése óta közel 1 millió eladott példányával a harmadik legnagyobb bestseller J.K. Rowling és Dan Brown után. A regény egy idősek otthonában játszódik, ahol négy, közel nyolcvenéves ember kedvenc időtöltése, hogy hetente összeüljenek és olyan gyilkosságokat vitassanak meg, amiket nem sikerült a hatóságoknak megoldania. Egy nap azonban a közvetlen közelükben ölnek meg valakit, így mindannyian egy folyamatban lévő nyomozás közepén találják magukat. (Agave) 

Arne Dahl: Valaki figyel

Arne Dahl
Valaki figyel
Ford.: Szieberth Ádám, Animus, 2021, 358 oldal
-

A svédországi Västerasban nyomtalanul eltűnik egy tizenöt éves lány, egy évvel később pedig újabb hasonló eset történik. Az ügyekben nyomozó Sam Berger felügyelő mindössze egy-egy parányi fém fogaskereket talál az áldozatok után, de biztos benne, hogy olyasvalaki hagyta ott őket, aki tudja, hogy ő érteni fogja a titokzatos nyomokat. Hamarosan egy harmadik tinilánynak is nyoma vész, és Sam igyekszik meggyőzni feletteseit, hogy sorozatgyilkossal van dolguk. A rendőrség tovább keresi az áldozatokat, Sam pedig kénytelen újra szembesülni saját, rég eltemetett démonaival. Nincs más választása, ha meg akarja fejteni a gyilkos üzenetét, aki mintha kizárólag az ő "kedvéért" gyilkolna. Arne Dahllal kétszer is interjúztunk, ezeket ITT és ITT olvashatjátok. (Animus) 

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Jomsviking

A norvég Bjørn Andreas Bull-Hansen profi súlyemelőből lett író, az egyelőre Jomsviking munkacímen futó regénye az első magyar megjelenése. Az eredetileg 2017-ben megjelent kötet egy drámai hangú történelmi regény a 10. századi Norvégiából, egy viking harcossá érő fiúról, az akarat szabadságáról, a testvériségről és a legfontosabb emberi kötelékekről. (Animus) 

Emily Gray Tedrowe: A tehetséges Miss Farwell

Emily Gray Tedrowe
A tehetséges Miss Farwell
Ford.: Szieberth Ádám, Athenaeum, 2021, 300 oldal
-

Az 1990-es évek végén híre megy, hogy egy bizonyos Miss Rebecca Farwell bombaüzletet csinált a New York-i Christie's aukciósháznál. Mintegy másfél ezer kilométernyire, egy illinois-i kisvárosban egészen más Miss Farwellt ismernek: a csöndes, visszahúzódó, egyedülálló Beckyt, aki fáradhatatlanul gürcöl a kisváros könyvelőjeként. Amíg Reba Farwell egyre komolyabb ügyleteket bonyolít le, Becky Farwell nyakig eladósodik. Vajon meddig élhet büntetlenül kettős életet a tehetséges Miss Farwell? (Athenaeum) 

Paulo Coelho: Az íjász

Paulo Coelho
Az íjász
Ford.: Nagy Viktória, Athenaeum, 2021, 160 oldal
-

Az alkimista világhírű szerzőjének megkapó története. Tetsuya, a hajdan kimagasló tehetségű íjász már rég visszavonultan él, amikor felkeresi egy fiatalember. Az ifjú erős, elszánt, tehetséges - tudja, hogyan kell bánni az íjjal. De még sokat kell tanulnia a lélek harmóniájáról. A kötet Christoph Niemann német illusztrátor grafikáival jelenik meg, Magyarországon most először. (Athenaeum) 

Bergsveinn Birgisson: Elevenélet-patak

Bergsveinn Birgisson
Elevenélet-patak
Ford.: Egyed Veronika, Corvina, 2021, 248 oldal
-

1784-et írunk, Izlandon már egy éve szörnyű természeti katasztrófák dúlnak. Koppenhágában a dán király tanácsosai összegyűlnek, hogy megvitassák, mit kezdjenek távoli gyarmatukkal, ami eddig sem hajtott nekik sok hasznot. A reménytelen helyzetben az a tervük, hogy az összes, munkára fogható izlandi alattvalót Dániába telepítik, hogy ott manufaktúrákban dolgoztassák őket. Mielőtt azonban meghoznák a végső döntést, elhatározzák, hogy követeket küldenek a szigetre, hogy felmérjék a helyzetet. A kamara strandiri megbízottja egy fiatal, félig izlandi származású tudós, Magnus Aurelius Egede. Útja azonban váratlan fordulatot vesz, mikor ismeretséget köt a helyiekkel, és lassanként rájön, hogy a valóság bonyolultabb annál, mint amit mérőműszerei elárulnak. (Corvina) 

Robert Galbraith: Zavaros vér

Ötödik részéhez érkezett J.K. Rowling (a.k.a. Robert Galbraith) krimisorozata, amelyben Strike és Robin nyomozása egy negyven évvel ezelőtt eltűnt nő után pokolian bonyolult üggyé alakul, tarot-kártyákkal, egy pszichopata sorozatgyilkossal és megbízhatatlan szemtanúkkal. A Zavaros vér Nagy-Britanniában mág a megjelenése után a toplisták élére került, egyúttal nem kis botrányt is kavart. (GABO Kiadó) 

Arkady Martine: Birodalomnak nevezett emlék

A civilben a bizánci birodalmat kutató történész tavaly Hugo-díjat nyert science fiction regényében egy független űrállomás új nagykövete érkezik meg a galaxis emberlakta rendszereit már magába kebelező Teixcalaani Birodalom fővárosába, ahol azzal szembesül, hogy elődjét meggyilkolták, és még nehezebbé válik amúgy sem könnyű feladata: el kell érnie, hogy az otthonát ne annektálja a kulturálisan és katonailag is domináns császárság. A szerző a politikai intrikák és a nyomozás mellett olyan kérdésekkel is foglalkozik, hogyan őrizheti meg identitását és függetlenségét egy kis nép egy gyarmatosító birodalommal szemben, miközben a saját fiataljai már a hódítók kultúrájának bűvkörében nőnek fel. (GABO Kiadó) 

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

A Nobel-díjas brit szerző vadonatúj regénye a közeljövőben játszódik, főhőse egy Klara nevű robotlány; óriási várakozás előzi meg; már majdnem biztos, hogy film is készül belőle. Ishiguro szinte zavarba ejtően lektűrös stílusban, lebilincselően fantáziál egy disztopikus világról; könyve a jövővíziók sokasága után és mellett is eredetinek hat. (Helikon) 

Viktor Pelevin: A legyőzhetetlen Nap

Pelevin új regénye ezoterikus thriller – hősei azok a római császárok (Caracalla, Elagabal), akik egy nagyon fontos ősi titoknak a birtokában voltak. Az egész világot meg lehetne változtatni, ha sikerülne újból megtalálni ezt a titkot – vagyis azt az embert, akiben a római császárok szelleme ma is él. (Helikon) 

James Ellroy: Ez a vihar

Tavasszal folytatódik a kortárs amerikai bűnügyi irodalom megkerülhetetlen alakjának, James Ellroynak a második L. A. Quartet-sorozata. Az Ez a vihar a Perfídiában megismert történetet folytatva a második világháborús Los Angelesbe kalauzol. Amerikai kritikusai szerint megérte évekig várni a folytatást, a The New York Times publicistája szerint Ellroy Los Angelese sötétebb, mint valaha. (Jaffa) 

Jón Kalman Stefánsson: Ásta

Ásta tizenhat éves korában egy zord tanyán a Nyugati-fjordokban ‒ ahol a nyarat tölti ‒ megismeri a szerelmet. Megismeri egy férfi és egy nő szenvedéssel teli történetéből, akiket összeköt a magány, és elválaszt a kemény tanyasi élet; az öreg Kristínt figyelve, aki reggelenként néha saját múltjában ébred; és saját bőrén is megtapasztalja egy fiú, Jósef mellett. Ám a boldogságot nem érheti el ‒ anyja döntése, hogy elmenekül a fojtogató mindennapokból, és otthagyja őket, örökre nyomot hagy benne: menekülni szeretne ő is, de retteg attól, hogy kövesse saját álmait. (Jelenkor) 

Tommy Wieringa: Szent Rita

Paul Krüzen az apjával él egy régi tanyán, nem messze a német határtól. Valaha apja gondoskodott róla, most ő gondoskodik apjáról. Paul világa változóban: apró holland falva most kínai vendéglősöknek, lengyel vízvezeték-szerelőknek, orosz banditáknak ad otthont. Rita, a vesztett ügyek szentje őrzi Pault és legjobb barátját, Hedwigest, a modern világba való beilleszkedésre képtelen párost, míg Paul saját Szent Ritájánál, egy quezoni prostituáltnál lel vigaszra. Ám még ő sem tudja megóvni őket a készülő tragédiától. (Jelenkor) 

Ashley Audrain: A szív sötétje 

Blythe Connor eltökélt, hogy kislányának, Violetnek olyan melegszívű és szerető anyja lesz, amilyen neki nem adatott meg. Ám az anyaság első, kimerítő napjaiban meggyőződésévé válik, hogy valami nem stimmel a kisbabájával – nem úgy viselkedik, mint a többi újszülött. A férje, Fox úgy gondolja, hogy csak képzelődik. És minél kevésbé hisz neki Fox, Blythe annál inkább úgy érzi, anyaként és feleségként is kudarcot vallott. A kistestvér, Sam érkezése azonban mindent megváltoztat: Blythe magától értetődő módon kapcsolódik a kisbabához, és végre olyan anya lehet, amilyenről mindig is álmodott. Valóságos lehet ez az idill? Mi van, ha az anyaság nem az, amire mindig is vágytál, hanem mindaz, amitől mindig is rettegtél? (Libri) 

Hilary Mantel: Tükör és fény

Hilary Mantel a Tükör és fénnyel lezárja a közönség- és kritikai elismerést hozó Thomas Cromwell-trilógiáját. A sorozat korábbi könyvei (Farkasbőrben és a Holtaknak menete) már kétszer elnyerte a Booker-díjt, a harmadik kötet pedig a tavalyi hosszú listán szerepelt. Hilary Mantel trilógiája egy káprázatos felemelkedés története, amelynek egy ambiciózus király, egy mélyről jött stratéga, egy változóban lévő ország, emellett félresöpört és lefejezett királynék, negédes árulók és intrikus udvaroncok állnak a középpontjában. (Libri) 

Karl Ove Knausgård: Harcok

A Harcok című kötettel zárul Karl Ove Knausgård önéletrajzi regényfolyama. A könyvben Knausgård Malmőben él második feleségével, Lindával és három gyerekükkel. A saját és a családja életéről szóló szakaszok közé hosszú filozófiai értekezést ékel az antiszemitizmus természetéről, Rembrandt és Wagner művészetéről, Adolf Hitler korai éveiről és a Mein Kampfról. Az ötödik részről, az Álmokról ITT írtunk. A Knausgard-ral készült interjúnkat ITT, a portrécikkünket pedig ITT olvashatjátok. (Magvető)

Lydia Davis: Elég jól vagyok, de lehetnék még egy kicsit jobban is

Lydia Davis
Elég jól vagyok, de lehetnék még egy kicsit jobban is
Ford.: Orzóy Ágnes, Magvető, 2021, 336 oldal
-

Lydia Davis mindenben meglátja az irodalmat. A kötet néhány novelláját Davis saját, valamint barátai és családtagjai álmai inspirálták, tizenhárom történet pedig Gustave Flaubert leveleinek felhasználásával készült. Az Elég jól vagyok, de lehetnék még egy kicsit jobban is című kötet novellái olyanok, mint a csokoládék a Kis történet egy kis doboz csokoládéról című elbeszélésben: gazdag ízvilágúak, keserűek, édesek és furcsák egyszerre. (Magvető) 

Iva Pekárková: Ide a pénzt!

Iva Pekárková Ide a pénzt! című regényében végigkísérhetjük, hogyan boldogul egy nő New York nagyvárosi pörgésében, egy kemény, férfias világban, ahol a reménytelen esetek, a pénzsóvár alakok, a csalók, a babonások és a csábítók végső soron mind ugyanazt akarják: pénzt. (Napkút) 

Donatella di Pietrantonio: A visszaadott lány

Donatella di Pietrantonio
A visszaadott lány
Ford.: Todero Anna, Park, 2021, 224 oldal
-

Egy kislány egy bőrönddel meg egy táskára való cipővel becsenget egy idegen lakásba. Amikor kinyílik az ajtó, húga, Adriana áll előtte kócosan, és résnyire szűkült szemmel fürkészi - még sosem találkoztak. Így kezdődik Donatella Di Pietrantonio története: egy kiskamasszal, aki egyik napról a másikra elveszít mindent - a kényelmes otthont, a legjobb barátnőit, a szülők feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. A "visszaadott lány" számára, ahogy a faluban nevezik, új élet kezdődik. (Park)

Rachel Cusk: Körvonal  

A Körvonal regény tíz beszélgetésben. Egy frissen elvált írónő Athénba repül, ahol egy kreatívírás-kurzuson tanít. Kollégákkal, régi ismerősökkel, idegenekkel találkozik: csak egy-egy villanásra jelennek meg egymás életében, beszélgetéseik egyszerre esetlegesek és sorsfordítók. Talán épp a köztük lévő távolság, a folytatás lehetetlensége miatt engedik meg maguknak, hogy őszintén, madártávlatból vessenek számot az életükkel az abszurd apróságoktól a nagy válságokig. Ezek a keresetlen, útkereső beszélgetések rajzolják ki Cusk érzékeny elbeszélőjének alakját, aki jelenlétével figyelni, látni tanít. A Körvonal egy rövid, mégis eposzi ciklus első darabja. (Park)

Elfriede Jelinek: A zongoratanárnő

Elfriede Jelinek
A zongoratanárnő
Ford.: Lőrinczy Attila, Scolar, 2021, 304 oldal
-

Erika Kohut, a zongoratanárnő kettesben él anyjával, aki zongoraművésznek szánta, és rákényszerítette, hogy minden egyéb vágyát a karriernek rendelje alá. Az elszigeteltség és az érzelmi megnyomorítottság miatt a nő képtelen rátalálni szexuális identitására. Amikor viszonyt kezd az egyik tanítványával, rájön, hogy már csak a szenvedésben és a büntetésben tudja megélni a kéjt. A Nobel-díjas Elfriede Jelinek világhírű regénye újra olvasható magyarul, Lőrinczy Attila átdolgozott fordításában. (Scolar) 

Hallgrimur Helgason: Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak

Hallgrimur Helgason
Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak
Ford.: Bartók Imre, Scolar, 2021, 288 oldal
-

Tomislav Bokšić, más néven Toxic bérgyilkosként dolgozik a New York-i horvát maffiának. 66 tökéletes gyilkosság után hibát követ el, és menekülésre kényszerül – el kell hagynia Amerikát és addigi életét. Mire feleszmél, egy Reykjavíkba tartó repülőgépen ül, kölcsönvéve az amerikai tévés prédikátor Friendly atya személyazonosságát. Megérkezése fekete komédiába illő, viccesebbnél viccesebb események lavináját indítja el. Hamarosan világossá válik számára, hogy semmi esélye elhagyni a szigetet, ahol se munkamegbízások, se lőfegyverboltok. Egy sorsszerű találkozásnak köszönhetően nem marad más választása: szembe kell néznie véres múltjával, és gyökeresen megváltoztatni a jövőről alkotott elképzeléseit. A 101 Reykjavík és A nő 1000 fokon szerzőjének új regénye. (Scolar) 

Cecilie Enger: Lélegezz! 

Cecilie Enger norvég író, újságíró, akinek Lélegezz! című könyve nők három generációjáról szól – a szeretteiktől való függőség okozta sebezhetőségről és a saját életük feletti irányítás elvesztéséről. A fájdalmat mindaddig el lehet viselni, amíg célja van – de mi történik akkor, ha ez már nincs így? És kik leszünk attól a naptól fogva, amikor úgy érezzük, hogy már nincs ránk szükség? (Typotex)

Ana María Matute: Mezítlábország 

Gabriela gyakran elhagyta a cipőjét. De nem ám mind a kettőt, csak az egyiket! Otthon és az iskolában mindenki furcsa szemmel nézett rá, ezért úgy gondolta, őt senki sem szereti. Magányos volt és szomorú. Aztán egy nap kedves kísérőjével, Homolumbúval, a féllábú babával belépett Mezítlábországba, ahol végre gyengédségre és szeretetre talált. (Typotex)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Bár azt még nem tudjuk, hogy a mozik mikor fognak kinyitni, azért idén is várhatók izgalmas feldolgozások. Mutatjuk, milyen könyvadaptációk jönnek 2021-ben!

...
Hírek

Most 29 novellát olvashatsz el ingyen a legnépszerűbb kortárs külföldi szerzőktől

Többek közt Margaret Atwood és David Mitchell is részt vett a New York Times Dekameron-projektjében, amelynek célkitűzése az volt, hogy Boccaccio nyomán szülessenek új történetek. A népszerű kortárs írók novelláit ingyen el lehet olvasni, mutatjuk hol!

...
Nagy

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

A kiadók idén is rengeteg címmel vágnak neki 2021-nek, mi pedig három részben mutatjuk be az újdonságokat. A tényirodalmi könyvekkel kezdünk: van köztük nagyívű esszé éppúgy, mint történelmi munka, életrajzí írás, vagy éppen kultúr- és családtörténet.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

Bookline top50: Kepes volt februárban a legnépszerűbb

...
Hírek

Öngyilkos gondolatai voltak Meghan Markle-nak

...
Hírek

Női szerzők könyvcímeit festették a Glücklich Vilma lépcső fokaira

...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

...
Hírek

Újra elérhető az 5mondatok

...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Mackesy varázslatos barátságkötete lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című könyvét választotta.

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Szívünk rajta

A Kamaszmonológokban nincs tabu

Februárban A szívem egy bezárt bódé lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelynek történetei érzékenyen rezonálnak a kamaszok testi és lelki változásaira, félelmeire, frusztrációira és örömeire.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Lee és Andrew Child: Jack Reacher a közös családi tulajdonunkká vált

Lee Child már a visszavonulást tervezgeti, ezért legnépszerűbb sorozatát, a Jack Reacher-krimiket öccsére bízta. A történet folytatását, Az Őrszemet most még együtt írták meg. Interjúnkban a közös munkáról és Jack Reacher jövőjéről is meséltek. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!