Dragománt megállíthatja Hrabal a Könyves Eb rangadóján? - A foci Eb alatt a legjobb európai regényt keressük

Dragománt megállíthatja Hrabal a Könyves Eb rangadóján? - A foci Eb alatt a legjobb európai regényt keressük

A németországi futball Európa-bajnokság a hajrájához érkezik, ahogy a Könyves Eb is, amin Európa legjobb regényét keressük. Ez persze csak egy játék, amivel igyekszünk megmutatni, milyen sokféle izgalmas olvasmánnyal találkozhatunk. Mutatjuk az elődöntő párosításait: Magyarország-Csehország, Spanyolország-Franciaország.

vl | 2024. július 09. |

Aki végigszenvedte a foci Eb-n az angolok, a franciák vagy a portugálok meccseit, azok tudják, hogy a foci sajnos messze nem azt a drámát hozza a pályán, mint a regények a Könyves Eb-n.

Ha az angol csapat egy regény lenne, akkor hosszú, unalmas, terjengős mondatokat olvashatnánk,

amik azt ígérik, hogy egyszer majd történik valami a könyvben, de végül mindig kiderül, hogy iszonyú nagy szenvedés az egész. A Könyves Eb-n ilyen nem történhet meg!

Bátran kijelenthetjük az elfogultságunk mellett, hogy a Könyves Eb kieséses szakasza messze izgalmasabb a pályán látottaknál. A nyertest a legegyszerűbben lehet továbbjuttatni: a Facebookon kell lőni a gólokat lájk vagy szív emotikonok használatával.

Bohumil Hrabal vs. Dragomán György

A csehek Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című klassikusával nemcsak a csoportkört vették könnyedén, de a nyolcaddöntőben egy frissen megjelent, még kevésbé ismert szlovén szerzőt, Goran Vojnovicot győzték le, majd a negyeddöntőben az osztrákok Nobel-díjas szerzőjét, Elfriede Jelineket.

Az elődöntőt magabiztosan váró csehek tehát a Könyves Eb hazai pálya támogatását mindvégig érző Dragomán Györggyel és A fehér királlyal találkoznak.

Dragomán a csoportkörből toronymagas esélyesként került ki, a nyolcaddöntőben a dán Tove Ditlevsen Koppenhága-trilógiáját múlta felül, majd a negyeddöntőben az olasz Elena Ferrante Nápoly-trilógiája érkezett. 

Mindkét esetben többszörs túlerővel kellett szembenéznie Dzsatának, de nem roppant meg az elvárásoktól, mert amíg a labda gombolyű és a könyv téglatest, addig egy meccsen minden megtörténhet, ugye.

Iréne Solá vs. Annie Ernaux

A Könyves Eb és a futball Eb egy meccsen itt a végjátékban találkozik, mert kedd este a tévében az eddig csodálatosan, kreatívan, gyorsan játszó fiatal spanyol csapatot nézhetjük meg az eddig nem túl sokat mutató, öngólokkal és tizenegyesekkel továbbjutó franciák ellen. Ezzel szemben a Könyves Eb-n szerdán érkezik Iréne Solá és Annie Ernaux közötti meccs.

Nem tudjuk, mi felel meg olvasásnál a meccsvégi tizenegyesrúgásnak (mondjuk egy oldalanként szavazni?), de lehet, hogy itt erre nem lesz szükség.

A katalán Iréne Solá első magyarul megjelent regényével (Énekelek s táncot jár a hegy) lép pályára, miután legyőzte a német Daniel Kehlmannt, és talán meglepetésre, az angol Zadie Smith-t. Utóbbiról el kell mondani, messze-messze izgalmasabb, mint Gareth Southgate szövetségi kapitány csapatának játéka.

A francia Évek kifejezetten nehéz úton érkezik meg az elődöntőbe, hiszen már a csoportkörben két Nobel-díjast, a lengyel Olga Tokarczukot és az osztrák Jelinket legyőzte, csoportelsőként jutott tovább. A nyolc között a szintén Nobel-díjas José Saramagót, majd az ukrán Szerhij Zsadant és regényét, A diákotthont utasította maga mögé.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Európa legjobb regényét keressük! ‒ 8 könyv maradt versenyben a Könyves Eb küzdelmeiben

Pénteken Európa 8 legjobb csapata folytatja a németországi labdarúgó Európa-bajnokság küzdelmeit, és a mérkőzésekkel egyidőben mi is megrendezzük a Könyves Eb negyeddöntőit. Találjuk meg együtt a kontinens legnagyszerűbb regényét!

...
Hírek

Kieséses rangadókkal folytatódik a Könyves Eb, mi lesz Európa legjobb regénye?

Bár már a magyar válogatott nélkül, de folytatódik a foci Eb, szombattól indul az egyenes kieséses szakasz a nyolcaddöntőkkel. Mi is folytatjuk a bajnokság elején elkezdett játékunkat, és a kontinens legjobb válogatottjának kiválasztásával egy időben Európa legnagyszerűbb regényét keressük.

...
Beleolvasó

A fociban az idealizmus és a realizmus csap össze – Olvass bele Pető Péter könyvébe!

Pető Péter legújabb kötetében a foci működését vizsgálja különböző eszmék és ideológiák tükrében. Mutatunk belőle egy részletet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

Zilahi Anna: Egy regény megírásához is egy teljes falu kell