Még mindig nem tudjuk, kicsoda Elena Ferrante

.konyvesblog. | 2016. november 02. |

Október elején egy Claudio Gatti nevű olasz újságíró több helyen is publikálta cikkét, amelyben azt állította, megfejtette a kortárs világirodalom legnagyobb rejtélyét, és egy Anita Raja nevű műfordítót nevezett meg Elena Ferranteként. Gatti megvizsgálta Ferrante kiadójának kifizetéseit, és arra jutott, nem lehet véletlen, hogy Raja és férje, a ferranteséggel korábban már megvádolt Domenico Starnone épp akkor fektetett be nagy értékű ingatlanokba, amikor Ferrantét felkapta a világ. Gatti nem támadni, hanem megérteni akarta a szerzőt, és azt nyilatkozta: az, hogy nem névtelen többé, csak hozzáad a műveihez.

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

Fordította: Matolcsi Balázs, Park, 2016, 360 oldal, 3990 HUF

 

A leleplezésnek szánt cikk után nem sokkal Anita Raja állítólag tweetüzenetek sorozatában ismerte el, hogy valóban ő áll az Elena Ferrante írói név mögött. A hírt több olasz sajtóorgánum is közzétette, itthon az unikornis.hu írt róla. A nagy beismerés másnapján Ferrante kiadója, az E/O közölte, hogy a profil hamis, a fiókot pedig még aznap reggel felfüggesztették, vagyis még mindig nem tudni, ki rejtőzik az álnév mögött. Ferrante szerint ennek nincs is semmi jelentősége, ő ugyanis azt szeretné, ha olvasói csak a könyveire koncentrálnának. A Nápolyi-regények első darabja, a Briliáns barátnőm két hét múlva jelenik meg a Park gondozásában. 

Forrás: QZ, The Local

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.