Európa legjobb regényét keressük! ‒ 8 könyv maradt versenyben a Könyves Eb küzdelmeiben

Európa legjobb regényét keressük! ‒ 8 könyv maradt versenyben a Könyves Eb küzdelmeiben

Pénteken Európa 8 legjobb csapata folytatja a németországi labdarúgó Európa-bajnokság küzdelmeit, és a mérkőzésekkel egyidőben mi is megrendezzük a Könyves Eb negyeddöntőit. Találjuk meg együtt a kontinens legnagyszerűbb regényét!

vn | 2024. július 05. |

Könyves viadalunk már az előző kieséses szakaszban eltért a Németországban rendezett foci-Eb menetrendjétől, hiszen nem a labdarúgótornán továbbjutók képviselőivel, hanem házi bajnokságunk csoportköreinek győztes könyveivel mentünk tovább. Ezért lehetséges az, hogy bár Marco Rossi csapatának a heroikus, 100. percben szerzett góllal sem sikerült a legjobb 16 közé jutnia, Dragomán György regényének a negyeddöntőig sima útja volt. 

Veretlenek és formába lendülők

Ahogy a zöld gyepen, úgy a közösségi felületeinken is komoly rangadók zajlottak június utolsó és július első napjaiban. És bár akadnak a legjobb 8 regény között olyanok, amik a csoportkörben botlottak, innentől hibázásnak nincs helye. Ahogy a pályán a gólok számítanak,

a mi bajnokságunkban a szívek és a lájkjelek.

A lebonyolításban továbbra is követjük az Eb szerkezetét, a párosításnál a németországi labdarúgótorna szisztémáját vesszük alapul, és a szavazásokat is a meccsek időpontjában indítjuk közösségi médiás felületeinken. A párharcok eredményei alapján pedig július 14-én, a döntő napján kihirdetjük a kontinens legjobb regényét.

Régi bajnokok és trónkövetelők

Péntek délután 18 órától a Nobel-díjas Orhan Pamuk Isztambulját búcsúztató Elena Ferrante-regénynek, a Briliáns barátnőmnek az eddig veretlen Dragomán-kötettel, A fehér királlyal kell farkasszemet néznie.

Rajtatok múlik, mire megy egymással a nápolyi tetralógia első kötete, illetve a Dzsátá által 18 fejezetben elbeszélt regény.

Ugyancsak pénteken, 21 órától méri össze az erejét Csehország képviseletében Bohumil Hrabal Sörgyári capricciója és az Eb-n komoly meglepetést okozó Ausztria könyves indulója, Elfriede Jelinektől A zongoratanárnő.

Szombat 18 órától Anglia és Spanyolország könyves nagykövetei, vagyis Zadie Smith, illetve Iréne Sola, és az NW, valamint az Énekelek s táncot jár a hegy című regényeik csapnak össze. Július 6-án 21 órától pedig Ukrajna‒Franciaország rangadót rendezünk a Könyves Eb-n, ahol Szerhij Zsadan A diákotthon és Annie Ernaux Évek című köteteire szavazhattok.

Ha esetleg nem ismeritek valamelyik negyeddöntőbe került művet, a hétvégéig érdemes mindegyikbe beleolvasnotok!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

Egy országot egy regény képvisel a németországi futball Európa-bajnoksággal párhuzamosan elindított játékunkon. Sok-sok izgalmas könyv, szavazások meccsidőpontokban: olvasással éld túl az Eb-t!

...
Nagy

Indul a foci Eb! – 7 könyv sikeredzők életéről és vezérelveiről

Már mindenki a pénteken startoló foci Eb meccseire vár. De vajon mit tanulhatunk a labda nyelvén beszélő férfiak, a taktikát művészi szinten űző profik, az egyedi játékfilozófiát megvalósító gondolkodók életrajzi köteteiből? Nem is keveset!  

...
Hírek

Kieséses rangadókkal folytatódik a Könyves Eb, mi lesz Európa legjobb regénye?

Bár már a magyar válogatott nélkül, de folytatódik a foci Eb, szombattól indul az egyenes kieséses szakasz a nyolcaddöntőkkel. Mi is folytatjuk a bajnokság elején elkezdett játékunkat, és a kontinens legjobb válogatottjának kiválasztásával egy időben Európa legnagyszerűbb regényét keressük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból