Irene Solà: El voltam ragadtatva, hogy a magyar olvasók mennyire szeretik a könyvemet

Irene Solà: El voltam ragadtatva, hogy a magyar olvasók mennyire szeretik a könyvemet

2021 külföldi könyves meglepetése volt a katalán Irene Solà Énekelek, s táncot jár a hegy című regénye, amely az év végi ötvenes listánkon az első lett. A Pireneusokban játszódó balladisztikus történetben a hegy élő és holt, lelkes és lelketlen lakói mesélnek családról, múltról, az idő körforgásáról, erőszakról, megbékélésről és reményről. Irene Solà ősszel a Margó vendége volt, előtte interjúztunk vele, a regénye a hét könyve is volt nálunk, most pedig a tenger mellett értük utol. Villáminterjúnkban budapesti benyomásairól, a fordítóival való kapcsolatáról és az időhöz való viszonyáról is mesélt.

Ruff Orsolya | 2021. december 17. |
IRENE SOLÀ
Énekelek, s táncot jár a hegy
Ford.: Nemes Krisztina, Magvető, 2021, 208 oldal
-

Már Budapesten említetted, hogy sokat utazol és számos könyves rendezvényre hívnak, de mi a benyomásod: az egyes országokban nagyon másként reagálnak a könyvre? Inkább egyedülálló vagy egyetemes történetként olvassák? És milyen emlékezetes reakciókra emlékszel Budapestről? 

Budapesten el voltam ragadtatva és nagy örömmel töltött el, hogy mennyien szeretik a Nemes Krisztina fordításában megjelent könyvemet. Nagyon izgatott lettem akkor is, amikor meghallottam, hogy a Könyves Magazinnál az Énekelek, s táncot jár a hegy lett 2021 legjobb könyve. Amúgy az a benyomásom, hogy az olvasók – a világ bármely pontján – egyetemes történetként olvassák a könyvemet, tudnak csatlakozni hozzá, azonosulni vele. Habár a könyvet már több mint huszonnégy nyelvre lefordították, még nem feltétlenül jelent meg ezekben az országokban. Arra számítok, hogy a következő hetekben és hónapokban mind több visszajelzést kapok majd a világ számos pontjáról, és érdekes lesz látni, milyen különbségek adódnak abból, ahogy a regényt más-más országokban olvassák. 

Milyen szorosan tudsz együttműködni a fordítóiddal? És ezek az együttműködések, mit gondolsz, mennyiben hatnak ki a saját munkádra, a saját írásaidra? 

Törekszem rá, hogy szorosan együttműködjem velük, nagyon-nagyon fontosnak tartom a műfordítók munkáját, hiszen lehetővé teszik, hogy olyan nyelveken olvassunk könyveket, amely nyelveken máskülönben nem beszélünk. Szóval, én igazán nagyra értékelem a műfordítók munkáját, és ha lehetőség adódik rá, igyekszem hosszan elbeszélgetni velük a könyvről, próbálom megválaszolni valamennyi kérdésüket. Az a benyomásom, hogy minden, ami íróként körülvesz, gazdagít, segít abban, hogy jobb szerzővé válj, felnyitja a szemed, lehetőségekkel, ötletekkel lát el. Szóval, igen, egészen biztos, hogy a fordítókkal folytatott beszélgetéseim kihatnak és befolyásolják az írásomat. 

Az idő a regény egyik kulcseleme, az egyik narrátor meg is jegyzi, hogy „Itt fönn az idő is másképp múlik”, ami – a regénybeli cselekményen túl – egyúttal szép metaforája is lehetne az olvasásnak, az írásnak vagy bármilyen alkotó tevékenységnek. De mi a te viszonyod az idővel? Íróként mennyire figyeled tudatosan az idő múlását, mennyire küzdesz vele? 

A könyvben nagyon izgatott az idő koncepciója, az arról való gondolkodás. Hogy mennyiben más az idő, attól függően, hogy ki vagy, mi vagy, és éppen hol tartasz az életedben. Szóval, nagyon érdekel az idő. Ami a saját viszonyomat illeti, igyekszem megtanulni, hogy jelen legyek. Azt látom, hogy a kisgyerekek azok, akik nagyon jelen tudnak lenni az adott pillanatban, nagyon tudatában vannak a jelennek, mi, felnőttek pedig az emlékeink révén szeretünk visszarévedni a múltba, valamint gondolatban a jövőt firtatjuk. Szóval igyekszem a jelenre fókuszálni, abban maradni, amikor írás közben az emlékekhez nyúlok, de az is igaz, hogy sokszor az az érzésem van, hogy repül az idő. Örökké vágyom arra, hogy több időm legyen írni és olvasni. 

Író vagy,  költő, egyben vizuális művész is – jelenleg melyik művészi forma vagy ág izgat a leginkább? 

Nagyon érdekel a kortárs művészet, de bármely művészet nagyon foglalkoztat, egészen addig, amíg elgondolkodtat, vagy különböző elképzelések révén reflektálásra késztet. Nagyon érdekel a film, ahogy az a fajta művészet is, ami a különböző formátumokat vegyíti, például amikor egy kortárs művész ír vagy filmet forgat. Ám ha egy műalkotás elgondolkodtat, akkor bármennyi időt képes vagyok eltölteni azzal, hogy megértsem, hogy kapcsolódni tudjak hozzá. 

Mit árulhatsz el a jövőbeni irodalmi terveidről, min dolgozol jelenleg?

Most egy alkotóházban tartózkodom, néhány hónapot ugyanis a tengernél töltök, egy Empordà nevű helyen: előttem a tenger, a hátam mögött pedig a Pireneusok. Itt most teljes erőbedobással írok, és a lehető legtöbb időt töltöm a következő regényem írásával.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

Itt a nagy pillanat, kiderül, hogy kik kerültek év végi listánk élére, és hogy szerintünk mi az év könyve. Az első tíz helyezett közé is került két, szerintünk meghatározó non-fiction, valamint a világ- és magyar irodalom legjobbjai. Íme, az év könyvei!

...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.