Rejtélyes Rio

Rejtélyes Rio

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt író új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk, a helyszín pedig ezúttal Rio. Mutatunk egy részletet a könyvből!

Könyves Magazin | 2021. május 12. |

Caroline jóképű és rátarti főnöke ezúttal nem kevesebbet vár el a bloggerből lett nyomozótól, mint hogy találja meg a legrövidebb utat a mennyországba... persze anélkül, hogy elhalálozna. A gazdag francia és brit turisták csinos kis összegeket hajlandók áldozni Brazília legnépszerűbb gurujának, akitől testben és lélekben is megfiatalodva térnek haza, de egyre furcsábban viselkednek, mintha agymosáson estek volna át. Persze akad olyan is, akinek a megváltó szeánsz az egzotikus dzsungelben nemcsak a vagyonába, de az életébe is kerül...
Carót is elküldi a főnöke, hogy egy ütős riporttal buktassa le a szélhámos gurut, mire a fekete mágus sötéten villogó tekintete megakad a csinos lányon, aki, ha nem vigyáz, hamar a hetedik mennyországban találja magát.

R. Kelényi Angelika
Rejtélyes Rio
Álomgyár Kiadó 2021. 312 oldal
-

R. Kelényi Angelika: Rejtélyes Rio

Első fejezet

– Champs-Élysées, Champs-Élysées... – dúdolgattam félhangosan, miközben a dalban említett sugárúton sétáltam tánclépésben, és döbbent imádattal bámultam hol a híres üzletek kirakatait, hol a sietve közlekedő párizsiak keresetlen eleganciáját. Az utcazaj mögött bekúszott a fülembe a francia nyelv romantikus dallama, talpam alatt nedvesen csillogtak az utat szegélyező fákról lehullott virágszirmok, a lelkem is rózsaszínben pompázott, holott az idő borongós volt... Borongós, de szürkének egyáltalán nem nevezhető, a londoni tavaszhoz nem is hasonlított, vagy inkább csak én gondoltam így, hisz Párizsban jártam, Párizs tengelyén táncoltam, és úgy éreztem, itt még a vaskos esőfelhőkön is átsüt a nap. Egyébként a nap ki sem dugta az orrát, mégis olyan felszabadultan szívtam magamba a kipufogógáztól kissé terhelt levegőt, mintha a szabadság tiszta oxigénjét lélegezném be. A legutóbbi, Hollywood híres színésznőjéről készült cikkem nagy sikert aratott, világszerte átvették a lapok, és ez az út a francia fővárosba jutalomnak számított, még akkor is, ha valójában Pierre Duval, a főnököm, a londoni CBM magazin francia tulajdonosa tanulmányútnak nevezte. Meghívott, hogy pillantsak be párizsi médiabirodalmába, nézzem meg, hogyan csinálnak újságot, tévéműsort a franciák, és ha van időm, akár ki is pihenhetem a veszélyes amerikai kalandomat. Nem szóltam róla, hogy nekem tulajdonképpen a munka is pihenés, ha épp élvezem, amit csinálok.

Egész életemben erre vágytam...

Majdnem mindenem megvan, amit elterveztem... majdnem. Mert magánéletem az nincs, de pillanatnyilag nem is nagyon hiányzik, habár anyám szerint kellene, hogy hiányozzon, hisz benne vagyok a korban, és ideje lenne családot alapítanom, ahogy a húgom tette. Igaz ugyan, hogy azt is mondta, szerencsés az az ember, aki szereti a munkáját, mert a többség napi szinten szenved, amiért dolgoznia kell, csak kevesen mondhatják el magukról, hogy boldogan fognak hozzá a feladataikhoz. Én e kevesek közé tartozom, hát örüljek neki, de közben ne feledkezzek meg arról sem, hogy rendkívül pocsék érzés egyedül megöregedni, ő már csak tudja. Ez azért volt meglepő kinyilatkoztatás a részéről, mert nagyjából saját magának köszönheti, hogy egyedül maradt, ha leszámítjuk a húsz évvel ezelőtti válását, ami csúnya nyomot hagyott benne. Apám lelépett, új családot alapított, anyám pedig két kamaszlánnyal, illetve egy tátongó űrrel a lelkében maradt Chelsea-ben. A tátongó űr úgy tűnik, sosem forr össze, mert eddig akárhány kapcsolatba próbált is belekezdeni, mindig talált valami kifogást, miért nem megfelelő számára az aktuális férfi. Majd ötvenéves kora körül kijelentette, hogy soha többé nem megy férjhez, semmi szüksége egy koloncra, a korának megfelelő pasik egyébként is ápolónőt keresnek, házvezetőnői kvalitásokkal, nem pedig öntudatos feleséget. Ehhez már tíz éve tartja magát, engem mégis arra ambicionál, hogy házasodjak, sokasodjak és éljem azt a konvencionális életet, amiről ő már rég letett, és eszében sincs újrakezdeni.

Fene érti az anyákat!

Megvontam a vállam, és belestem a Louis Vuitton üzlet kirakatán, megcsodáltam a csillogó üveg mögött szinte nagyképűen ücsörgő luxustáskákat, majd nyeltem egy nagyot, mert siker ide, siker oda, ott még nem tartok, hogy itt vásárolgassak magamnak bőröndszettet. Aztán felnéztem a házszámokra, épp a tizennyolcas előtt álltam, melynek kapuján felfedeztem a Duval-Monroe táblát. Megnyomtam a megfelelő csengőt. A mikrofonba egy édes hangú nő szólt bele franciául, amiből ugyan egy szót sem értettem, de valószínűsítettem, hogy a nevemet tudakolja. Bemutatkoztam, és a jelzést meghallva belöktem az üvegablakos kaput, melynek cirádás kovácsoltvas rácsa abban a pillanatban beleakadt a barna hasítottbőr táskám pántjába, így a táskámnál fogva felakadtam az ajtóra, és a lendülettől be is estem az udvarba. Nem térdre, szerencsére, csak egy laza piruettet hajtottam végre. Leakasztottam magamat a kapuról, zavartan körülnéztem, de hálistennek senki sem tartózkodott a közelben. Megvizsgáltam a táskámat, egyben volt, megköszörültem a torkomat, kihúztam magamat és sokkal megfontoltabb léptekkel indultam el az udvar felé, mely teljes meglepetésemre egyáltalán nem úgy festett, mint ahogy a díszes kapu alapján számítottam rá. Azt gondoltam, egy romantikusan klasszicista épület belső terében találom magam, ehelyett egy letisztult, átlátható, ápolt kert fogadott, melyen keresztül egy térkővel kirakott utacska vezetett a hatalmas, modern, lesötétített üvegajtóig. Ahogy haladtam felé, láttam magamat az üveg tükrében, és megállapítottam, hogy rendben vagyok, összhangban magammal, az évszakkal és a helyszínnel. Szűk, kék farmert viseltem, a táskám színéhez illő  vékony hasítottbőr csizmát, fehér inget és barna bőrdzsekit, melynek színe bár különbözött a többi kiegészítőmtől, mégis passzolt az öltözékemhez. Megigazítottam a fejem tetejére tornyozott szőke hajamból elszabadult tincset, és elégedetten elmosolyodtam.

Tisztára franciának éreztem magam.

Pont addig a másodpercig, míg szét nem nyílt előttem az ajtó, és meg nem láttam, hogy a márvánnyal burkolt, brutálisan nagy előcsarnokból premier plánban nézhették végig a recepciósok a kapunál végzett bénázásomat. Két nagyon csinos, fekete kiskosztümbe öltözött lány bámult rám, ikreknek látszottak, és mindkettő arcán egyforma, enyhén lekezelő félmosoly ült. A pult felett hatalmas tábla hirdette, hogy jó helyen járok. Ismét úgy éreztem magam, mint egy megszeppent kisiskolás a felelés előtt, pedig ez a két, húszév körüli lány valószínűleg nem sok mindent tett még le az asztalra, ellentétben velem, aki viszont világraszóló cikket írtam. Ezt nyilván nem tudhatták rólam, azért néztek rám úgy, mint egy darab kutyaszarra. 

– Caroline Wood vagyok – szedtem össze maradék méltóságomat, majd odaléptem a pulthoz. – Monsieur Duval vár. 

– Igen, Miss Wood, kérem, fáradjon a második emeletre, ott találja monsieur Duval irodáját – állt fel az ikerpár egyik fele, és hirtelen úgy tűnt, mintha a mosolya már nem is lenne lekezelő, inkább szívélyes volt... talán csak zavaromban képzeltem az iménti gunyoros arckifejezést...

Vagy egyszerűen csak ilyen az arcuk.

A lány, akit a névtáblája szerint Chantalnak hívtak balra mutatott, ahol észrevettem egy liftet. 

– Köszönöm – mosolyogtam vissza és elindultam a lifthez.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Bridgerton család – Francesca története

Év végén mutatta be a Netflix Julia Quinn A herceg és én című könyvének adaptációjából készült Bridgerton család című sorozat első évadát. Az itthon is nagy sikert arató történet a streaming szolgáltató közleménye szerint 63 millió háztartásba jutott el január elejéig. Már készül a folytatás, a jó hír pedig az, hogy a következő évadig akár el is lehet olvasni a teljes sorozatot. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Beleolvasó

A vasárnap délutánok lélektana

Válás, gyerekek, munka és a közelgő negyedik X... a hétköznapok mókuskerekében Zsuzsi igyekszik újra megtalálni magát és most kapott egy második esélyt, mégpedig az egyszerűbb, lassúbb, őszintébb létezésre, ahol minden nap a vasárnap ígéretét hordozza magában. Vajon tud-e élni a lehetőséggel? Megtalálja-e új hivatását, megkapja-e gyerekei bocsánatát, az új szerelmet? Olvass bele Papp Diána új könyvébe!

...
Beleolvasó

Jacinda Ardern – Az új korszak vezetője

A világ legfiatalabb női politikai vezetője, akinél valóban megfér egymás mellett a család és a karrier. Egy politikus, aki világszerte százmillióknak ad reményt a terrorizmus, a szélsőségek és a klímaváltozás elleni harcban. Olvass bele Madeleine Chapman Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökről szóló könyvébe.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Hírek
...
Hírek

Zilahi Anna kapja a 2021-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Nagy

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

...
Hírek

Dragomán György 2040-ből egy klímakempingből üzent

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele!