Rejtélyes Rio

Rejtélyes Rio

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt író új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk, a helyszín pedig ezúttal Rio. Mutatunk egy részletet a könyvből!

Könyves Magazin | 2021. május 12. |

Caroline jóképű és rátarti főnöke ezúttal nem kevesebbet vár el a bloggerből lett nyomozótól, mint hogy találja meg a legrövidebb utat a mennyországba... persze anélkül, hogy elhalálozna. A gazdag francia és brit turisták csinos kis összegeket hajlandók áldozni Brazília legnépszerűbb gurujának, akitől testben és lélekben is megfiatalodva térnek haza, de egyre furcsábban viselkednek, mintha agymosáson estek volna át. Persze akad olyan is, akinek a megváltó szeánsz az egzotikus dzsungelben nemcsak a vagyonába, de az életébe is kerül...
Carót is elküldi a főnöke, hogy egy ütős riporttal buktassa le a szélhámos gurut, mire a fekete mágus sötéten villogó tekintete megakad a csinos lányon, aki, ha nem vigyáz, hamar a hetedik mennyországban találja magát.

R. Kelényi Angelika
Rejtélyes Rio
Álomgyár Kiadó 2021. 312 oldal
-

R. Kelényi Angelika: Rejtélyes Rio

Első fejezet

– Champs-Élysées, Champs-Élysées... – dúdolgattam félhangosan, miközben a dalban említett sugárúton sétáltam tánclépésben, és döbbent imádattal bámultam hol a híres üzletek kirakatait, hol a sietve közlekedő párizsiak keresetlen eleganciáját. Az utcazaj mögött bekúszott a fülembe a francia nyelv romantikus dallama, talpam alatt nedvesen csillogtak az utat szegélyező fákról lehullott virágszirmok, a lelkem is rózsaszínben pompázott, holott az idő borongós volt... Borongós, de szürkének egyáltalán nem nevezhető, a londoni tavaszhoz nem is hasonlított, vagy inkább csak én gondoltam így, hisz Párizsban jártam, Párizs tengelyén táncoltam, és úgy éreztem, itt még a vaskos esőfelhőkön is átsüt a nap. Egyébként a nap ki sem dugta az orrát, mégis olyan felszabadultan szívtam magamba a kipufogógáztól kissé terhelt levegőt, mintha a szabadság tiszta oxigénjét lélegezném be. A legutóbbi, Hollywood híres színésznőjéről készült cikkem nagy sikert aratott, világszerte átvették a lapok, és ez az út a francia fővárosba jutalomnak számított, még akkor is, ha valójában Pierre Duval, a főnököm, a londoni CBM magazin francia tulajdonosa tanulmányútnak nevezte. Meghívott, hogy pillantsak be párizsi médiabirodalmába, nézzem meg, hogyan csinálnak újságot, tévéműsort a franciák, és ha van időm, akár ki is pihenhetem a veszélyes amerikai kalandomat. Nem szóltam róla, hogy nekem tulajdonképpen a munka is pihenés, ha épp élvezem, amit csinálok.

Egész életemben erre vágytam...

Majdnem mindenem megvan, amit elterveztem... majdnem. Mert magánéletem az nincs, de pillanatnyilag nem is nagyon hiányzik, habár anyám szerint kellene, hogy hiányozzon, hisz benne vagyok a korban, és ideje lenne családot alapítanom, ahogy a húgom tette. Igaz ugyan, hogy azt is mondta, szerencsés az az ember, aki szereti a munkáját, mert a többség napi szinten szenved, amiért dolgoznia kell, csak kevesen mondhatják el magukról, hogy boldogan fognak hozzá a feladataikhoz. Én e kevesek közé tartozom, hát örüljek neki, de közben ne feledkezzek meg arról sem, hogy rendkívül pocsék érzés egyedül megöregedni, ő már csak tudja. Ez azért volt meglepő kinyilatkoztatás a részéről, mert nagyjából saját magának köszönheti, hogy egyedül maradt, ha leszámítjuk a húsz évvel ezelőtti válását, ami csúnya nyomot hagyott benne. Apám lelépett, új családot alapított, anyám pedig két kamaszlánnyal, illetve egy tátongó űrrel a lelkében maradt Chelsea-ben. A tátongó űr úgy tűnik, sosem forr össze, mert eddig akárhány kapcsolatba próbált is belekezdeni, mindig talált valami kifogást, miért nem megfelelő számára az aktuális férfi. Majd ötvenéves kora körül kijelentette, hogy soha többé nem megy férjhez, semmi szüksége egy koloncra, a korának megfelelő pasik egyébként is ápolónőt keresnek, házvezetőnői kvalitásokkal, nem pedig öntudatos feleséget. Ehhez már tíz éve tartja magát, engem mégis arra ambicionál, hogy házasodjak, sokasodjak és éljem azt a konvencionális életet, amiről ő már rég letett, és eszében sincs újrakezdeni.

Fene érti az anyákat!

Megvontam a vállam, és belestem a Louis Vuitton üzlet kirakatán, megcsodáltam a csillogó üveg mögött szinte nagyképűen ücsörgő luxustáskákat, majd nyeltem egy nagyot, mert siker ide, siker oda, ott még nem tartok, hogy itt vásárolgassak magamnak bőröndszettet. Aztán felnéztem a házszámokra, épp a tizennyolcas előtt álltam, melynek kapuján felfedeztem a Duval-Monroe táblát. Megnyomtam a megfelelő csengőt. A mikrofonba egy édes hangú nő szólt bele franciául, amiből ugyan egy szót sem értettem, de valószínűsítettem, hogy a nevemet tudakolja. Bemutatkoztam, és a jelzést meghallva belöktem az üvegablakos kaput, melynek cirádás kovácsoltvas rácsa abban a pillanatban beleakadt a barna hasítottbőr táskám pántjába, így a táskámnál fogva felakadtam az ajtóra, és a lendülettől be is estem az udvarba. Nem térdre, szerencsére, csak egy laza piruettet hajtottam végre. Leakasztottam magamat a kapuról, zavartan körülnéztem, de hálistennek senki sem tartózkodott a közelben. Megvizsgáltam a táskámat, egyben volt, megköszörültem a torkomat, kihúztam magamat és sokkal megfontoltabb léptekkel indultam el az udvar felé, mely teljes meglepetésemre egyáltalán nem úgy festett, mint ahogy a díszes kapu alapján számítottam rá. Azt gondoltam, egy romantikusan klasszicista épület belső terében találom magam, ehelyett egy letisztult, átlátható, ápolt kert fogadott, melyen keresztül egy térkővel kirakott utacska vezetett a hatalmas, modern, lesötétített üvegajtóig. Ahogy haladtam felé, láttam magamat az üveg tükrében, és megállapítottam, hogy rendben vagyok, összhangban magammal, az évszakkal és a helyszínnel. Szűk, kék farmert viseltem, a táskám színéhez illő  vékony hasítottbőr csizmát, fehér inget és barna bőrdzsekit, melynek színe bár különbözött a többi kiegészítőmtől, mégis passzolt az öltözékemhez. Megigazítottam a fejem tetejére tornyozott szőke hajamból elszabadult tincset, és elégedetten elmosolyodtam.

Tisztára franciának éreztem magam.

Pont addig a másodpercig, míg szét nem nyílt előttem az ajtó, és meg nem láttam, hogy a márvánnyal burkolt, brutálisan nagy előcsarnokból premier plánban nézhették végig a recepciósok a kapunál végzett bénázásomat. Két nagyon csinos, fekete kiskosztümbe öltözött lány bámult rám, ikreknek látszottak, és mindkettő arcán egyforma, enyhén lekezelő félmosoly ült. A pult felett hatalmas tábla hirdette, hogy jó helyen járok. Ismét úgy éreztem magam, mint egy megszeppent kisiskolás a felelés előtt, pedig ez a két, húszév körüli lány valószínűleg nem sok mindent tett még le az asztalra, ellentétben velem, aki viszont világraszóló cikket írtam. Ezt nyilván nem tudhatták rólam, azért néztek rám úgy, mint egy darab kutyaszarra. 

– Caroline Wood vagyok – szedtem össze maradék méltóságomat, majd odaléptem a pulthoz. – Monsieur Duval vár. 

– Igen, Miss Wood, kérem, fáradjon a második emeletre, ott találja monsieur Duval irodáját – állt fel az ikerpár egyik fele, és hirtelen úgy tűnt, mintha a mosolya már nem is lenne lekezelő, inkább szívélyes volt... talán csak zavaromban képzeltem az iménti gunyoros arckifejezést...

Vagy egyszerűen csak ilyen az arcuk.

A lány, akit a névtáblája szerint Chantalnak hívtak balra mutatott, ahol észrevettem egy liftet. 

– Köszönöm – mosolyogtam vissza és elindultam a lifthez.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Bridgerton család – Francesca története

Év végén mutatta be a Netflix Julia Quinn A herceg és én című könyvének adaptációjából készült Bridgerton család című sorozat első évadát. Az itthon is nagy sikert arató történet a streaming szolgáltató közleménye szerint 63 millió háztartásba jutott el január elejéig. Már készül a folytatás, a jó hír pedig az, hogy a következő évadig akár el is lehet olvasni a teljes sorozatot. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Beleolvasó

A vasárnap délutánok lélektana

Válás, gyerekek, munka és a közelgő negyedik X... a hétköznapok mókuskerekében Zsuzsi igyekszik újra megtalálni magát és most kapott egy második esélyt, mégpedig az egyszerűbb, lassúbb, őszintébb létezésre, ahol minden nap a vasárnap ígéretét hordozza magában. Vajon tud-e élni a lehetőséggel? Megtalálja-e új hivatását, megkapja-e gyerekei bocsánatát, az új szerelmet? Olvass bele Papp Diána új könyvébe!

...
Beleolvasó

Jacinda Ardern – Az új korszak vezetője

A világ legfiatalabb női politikai vezetője, akinél valóban megfér egymás mellett a család és a karrier. Egy politikus, aki világszerte százmillióknak ad reményt a terrorizmus, a szélsőségek és a klímaváltozás elleni harcban. Olvass bele Madeleine Chapman Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökről szóló könyvébe.

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Polc

A katalán hegyekben teljesen hétköznapi a varázslat

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!