Podcastok a Tavaszi Margón - Buksó Nyárí Krisztiánnal - konyvesmagazin.hu

Buksó, Nem rossz könyvek, Ezt senki nem mondta – podcastok élőben a Tavaszi Margón

Ha szereted a könyvekről szóló podcastokat, akkor a Tavaszi Margón a helyed: öt élő felvételen is részt vehetsz. A témák az első könyvektől a gyereknevelésen át a budapesti nők irodalmi szerepéig terjednek. 

Könyves Magazin | 2024. május 12. |

Május 23-25. között, a margitszigeti Kristály Színtéren rendezik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenés irodalmi estekkel, rendhagyó irodalomórákkal és élő podcastfelvételekkel várják az érdeklődőket. Ajánlónkban most a podcastos programokat gyűjtöttük össze: részt vehetsz három, népszerű műsor, a Nem rossz könyvek, a Buksó és az Ezt senki nem mondta! élő felvételén, de bemutatkozik új, Az első című podcastunk és lesz egy beszélgetés a Budapesti nők olvasókörhöz kapcsolódóan is. Fontos: ezekre a programokra regisztrálni kell!

A verses programokat itt, a zenés programokat itt, a prózaprogramokat itt  és itt, a non-fiction kötetek bemutatóit pedig itt találod.

Nem rossz könyvek

-

Édouard Louis az egyik legismertebb fiatal francia író, könyveit sok nyelvre lefordították, a rövid regényeiből írt színdarabokat világszerte játsszák. A társadalom perifériáján élő, leszakadt munkáscsaládba születő Louis minden regényében a saját családtörténetét írja meg, más-más családtag perspektívájából. Szövegeiben a legszemélyesebb, sokszor fájdalmas történetek keverednek a társadalmi kontextussal: annak a Franciaországnak a bemutatásával, mely felelős azért, hogy szülei így voltak kénytelenek élni, és ami mindennél mélyebben befolyásolta, hogy számára milyen gyerek- és fiatalkor jutott.

Louis első regénye, a Leszámolás Eddyvel 2015-ben jelent meg magyarul, idén tavasszal e mellé érkezett meg két további kötet, az Akik megölték az apámat, illetve az Egy asszony küzdelmei és átváltozásai fordítása. A Nem rossz könyvek Margó Fesztiválra kitelepülő epizódjának felvételén Louis életművéről, a szövegek mögött létező társadalmi valóságról, és az irodalom és a politika kapcsolatáról Fáber Ágoston szociológussal beszélget Horváth Bence és Ott Anna.

Tavaszi Margó
A Nem rossz könyvek élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 23-án 17:30-kor. Részletek és regisztráció ITT

Az első

-

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. AZ ELSŐ című podcast vendége Totth Benedek, aki első regényével, a Holtversennyel megnyerte az első Margó-díjat. Azóta nemcsak színházi adaptáció készült könyvéből, de angolul és franciául is sikeresen megjelent. A műsorvezető Valuska László.

Tavaszi Margó
Az első élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 23-án 19:00-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Ezt senki nem mondta!

-

Bár vége az első évadnak, a fesztiválon extra adással jelentkezik podcastunk, az Ezt senki nem mondta. A sorozatban írók mesélnek Ott Annának szülővé válásuk örömeiről és nehézségeiről, valamint a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A műsor vendége Kiss Noémi, az Ikeranya szerzője lesz. 

Mit jelent életet adni és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés folyamatát járja végig a mesterséges megtermékenyítéstől a vajúdáson át az első születésnapig. Hol az anya, hol pedig az ikerpár szemszögéből bontakoznak ki a szuggesztív történetek. A könyv egyszerre számol be a szülés élettani valóságáról és spirituális csodájáról, az anyaszült meztelenség állapotáról és a világba érkezés számtalan kalandjáról. A várakozás és a kiszolgáltatottság stációit ugyanúgy megismerhetjük belőle, mint a közös nyelv keresés keserves-gyönyörűséges pillanatait. Az én és a te mellett kozmikus-banális módon megszületik a mi. 

Tavaszi Margó
Az Ezt senki nem mondta! élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 24-én 19:30-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Buksó

-Buksó Nyáry Krisztiánnal - Tavaszi Margó - konyvesmagazin.hu

A Buksó a 24.hu podcast sorozata könyvekről, írókról, olvasókról, Nyáry Krisztián vezetésével, a Líra könyvek támogatásával. Részletek a témáról hamarosan! 

Tavaszi Margó
A Buksó élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 25-én 15:30-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Budapesti nők

-

Jó feleségek, tökéletes anyák vagy épp karrieristák, láthatatlanok, lázadók? Vajon milyenek a budapesti nők? Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kéznyomukat a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Az elmúlt 150 évben gyökeresen átalakultak a női szerepek, Ruff Orsolya és Szeder Kata a Könyves Magazin Budapesti nők sorozatában arra tett kísérletet, hogy az irodalom segítségével és szakértők bevonásával lebontsa az előítéleteket, atomjaira szedje a skatulyákat, és olyan női életutakat mutassanak fel, amelyek talán kevésbé ismertek a közvélemény előtt.

A podcast egy képzeletbeli utazás lesz, ahol ugyancsak a főváros és a nők kapcsolatát vizsgálják, miközben a nők életét meghatározó keretek változásairól, jellegzetes vagy épp szokatlan női terekről, és mindezek irodalmi lenyomatairól beszélgetnek.

Tavaszi Margó
A Budapesti nők élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 25-én 18:00-kor. Részletek és regisztráció ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Puzsér filozófiája, gyerekjogok és ügynökakták a Tavaszi Margó nonfiction programjai között

A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon nemcsak verses- és novelláskötetek, valamint regények bemutatóira látogathatsz el, hanem nonfiction könyvekkel és szerzőikkel is találkozhatsz. Kötetbemutatókat ajánlunk Puzsér Róbert metafizikájáról, valamint filmtörténeti, gasztronómiai és pszichológiai témákról is. 

...
Nagy

Szentesi Éva, Cserna-Szabó András és Háy János új prózakötetét is bemutatják a Tavaszi Margón

Bartók Imre ifjúsági regényt írt, Szentesi Éva a hatodik kötetével jön, de Cserna-Szabó András és Háy János is a Tavaszi Margóra időzítette új könyvének bemutatóját. Prózaprogramok a fesztivál harmadik, szombati napjáról.

...
Nagy

Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is új regénnyel jön a Tavaszi Margóra

Számos más szerző mellett Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is a Tavaszi Margón mutatják be új regényeiket. Íme a prózaprogramok a fesztivál első két napjáról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

Margó 2024
...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.