Zoltán Gábor: Fel kell tudni ismerni a novellák saját törvényszerűségeit
Zoltán Gábor
Levegőt venni
PESTI KALLIGRAM, 2022, 212 oldal
-

A Levegőt venni Zoltán Gábor harmadik kisprózakötete, amit a Vásárlók könyve és az Erények könyve előzött meg - azonban utóbbi már több mint húsz éve, 1999-ben jelent meg. A Levegőt venni így az elmúlt bő két évtized kisprózatermésének válogatása, amelyek fordított időrendben szerepelnek a kötetben. Az elrendezés kapcsán Zoltán elmesélte, hogy akkoriban még folyamatnak tűnt, hogy rendszeresen írja a novellákat például folyóiratok felkérésére, és volt a gépén egy fálj, amiben sorba is szerkesztette őket.

A Szomszéd és az Orgia című regényei körül viszont Tóth-Czifra Júlia szerint elhalkult Zoltánban a kispróza. Az író Márait idézte, aki szerint a novella gyilkos műfaj. Zoltán úgy vélte, a novella egy külön világ, nagyon végig kell gondolni, most nehezen is ülne le megírni egyet. Ha viszont egy regényt sikerül elgondolni, ahhoz oda lehet ülni minden nap, évekig. Zoltán számára a Levegőt venni egy kései visszaigazolás, mert amikor megírta a novellákat és azok megjelentek, zömmel sikeresek voltak, de aztán elfelejtettették őket, amit frusztrálóként élt meg.

Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt
Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt

Zoltán Gábor hosszú évek óta kutatja a második világháború éveit, illetve az azt megelőző és azt követő időszakot. Most elképzelte, milyen lenne a Szép versek 1944, pontosabban utána járt, milyen verseket írtak a magyar költők abban a háromszázhatvanöt napban, és mindezt kötetbe is rendezte. Az abszurd antológiát tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia beszélgetett.

Tovább olvasok

Novella és regény viszonyában Zoltán azt is elmondta, hogy csak egy szöveg kísértette meg, hogy regényt írjon belőle, viszont szerinte fel kell tudni ismerni, hogy mennyi van egy ötletben, nem szabad felfújni - ő is találkozott már olyan regényekkel, amikben igazából egy novellányi anyag volt, csak az írójuk felfújta őket.

A kötet elején Tóth-Czifra szerint Zoltán egy erős gesztust tett azzal, amikor egy Lamed Wufnikról szóló szövegét adta meg mottóként. A Lamed Wufnikok a zsidó misztikában 36 igaz ember, akik fenntartják a világot, nélkülük az elpusztulna. A számuk fix, amikor az egyik meghal, születik egy új. A szöveg eredetileg egy kép kísérőjéül született, M. Nagy Szilvia grafikusművész készített egy sorozatot a Borges-féle Képzelt lények könyvéhez, amiben a Lamed Wufnik is szerepel. Volt egy kezdeményezés, hogy kiadják a Borges-könyvet M. Nagy képeivel, de ehhez a Borges-jogörökösök nem járultak hozzá - ekkor jött az ötlet, hogy kortárs magyar szövegeket írjanak a képekhez, ezek közül viszont annyi anyag nem született meg, hogy a megrendelők végül elengedték a projektet. Zoltán novellája így most jelenik meg először, egyébként ez az egyetlen novella a Levegőt venni kötetben, aminek ez az első megjelenése.

Zoltán Gábor novelláiban a kíméletlenség és részvét szétválaszthatatlan

Zoltán Gábor novellistaként kezdte pályáját, de kisprózakötetet utoljára 1999-ben adott közre. Levegőt venni című könyve így több mint húsz év novelláinak keresztmetszete. Olvass bele!

Tovább olvasok

Zoltán szerint, ha egy író a világ legrettenetesebb történetét beszéli el, az a remény gesztusa, mert még mindig remél valamit, máskülönben nem írna. Tóth-Czifra talált egy szép metaforát az írásra a Vásárlók könyve Mézet venni című novellájában, amiben egy gyerek beleeszik a mézbe, ám a véletlenül benne maradt fullánkot is lenyeli, ami majdnem megöli. Tóth-Czifra szerint az írást is értelmezhetjük úgy, mint a mézzel együtt véletlenül lenyelt fullánk.

A történet definíciója kapcsán előkerült az a vélekedés, hogy a posztmodern véget ért, és itt a történetmesélés kora - Zoltán szerint viszont nem ugyanazt értjük történetek alatt. Az író itt megemlítette, hogy a magyarban évszázadokkal ezelőtt nem is létezett a ‘véletlen’ szó, hanem helyette a ‘történetet’ használták, a véletlenül helyett azt mondták “történetből esett”. Zoltán szerint egy történetben az a fontos nekünk, ami számunkra a világ lényegét jelenti. Ám hogy ezt a lényeget miben találjuk meg, az eltérő, így ha például az olvasó nem azt kapja lényegesként a történetben, ami egyezik az övével, nem fog neki tetszeni.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Zoltán Gábor novelláiban a kíméletlenség és részvét szétválaszthatatlan

Zoltán Gábor novellistaként kezdte pályáját, de kisprózakötetet utoljára 1999-ben adott közre. Levegőt venni című könyve így több mint húsz év novelláinak keresztmetszete. Olvass bele!

...
Nagy

Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt

Zoltán Gábor elképzelte, milyen lenne a Szép versek 1944, pontosabban utána járt, milyen verseket írtak a magyar költők abban a háromszázhatvanöt napban, és mindezt kötetbe is rendezte. Az abszurd antológiát tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia beszélgetett.

...
Nagy

Borítópornó: Zoltán Gábor – Szomszéd

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

Természetesen olvasok
...
Zöld

Gyere velünk a Zöldbe! - Új rovatot indítunk a természetért 

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

...
Zöld

Simon Márton: Hat séta egy fikcióban, ami szinte biztosan rosszul végződik majd, de hátha mégis nem

...
Zöld

Erdős Virág: Kamaraerdő a Városmajorban, avagy a sokadik és egyben utolsó séta a fikció erdejében

...
Zöld

Németh Gábor: Vedd példának, avagy a nem kívánt törlendőről 

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja