Zoltán Gábor: Fel kell tudni ismerni a novellák saját törvényszerűségeit
Zoltán Gábor
Levegőt venni
PESTI KALLIGRAM, 2022, 212 oldal
-

A Levegőt venni Zoltán Gábor harmadik kisprózakötete, amit a Vásárlók könyve és az Erények könyve előzött meg - azonban utóbbi már több mint húsz éve, 1999-ben jelent meg. A Levegőt venni így az elmúlt bő két évtized kisprózatermésének válogatása, amelyek fordított időrendben szerepelnek a kötetben. Az elrendezés kapcsán Zoltán elmesélte, hogy akkoriban még folyamatnak tűnt, hogy rendszeresen írja a novellákat például folyóiratok felkérésére, és volt a gépén egy fálj, amiben sorba is szerkesztette őket.

A Szomszéd és az Orgia című regényei körül viszont Tóth-Czifra Júlia szerint elhalkult Zoltánban a kispróza. Az író Márait idézte, aki szerint a novella gyilkos műfaj. Zoltán úgy vélte, a novella egy külön világ, nagyon végig kell gondolni, most nehezen is ülne le megírni egyet. Ha viszont egy regényt sikerül elgondolni, ahhoz oda lehet ülni minden nap, évekig. Zoltán számára a Levegőt venni egy kései visszaigazolás, mert amikor megírta a novellákat és azok megjelentek, zömmel sikeresek voltak, de aztán elfelejtettették őket, amit frusztrálóként élt meg.

Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt
Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt

Zoltán Gábor hosszú évek óta kutatja a második világháború éveit, illetve az azt megelőző és azt követő időszakot. Most elképzelte, milyen lenne a Szép versek 1944, pontosabban utána járt, milyen verseket írtak a magyar költők abban a háromszázhatvanöt napban, és mindezt kötetbe is rendezte. Az abszurd antológiát tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia beszélgetett.

Tovább olvasok

Novella és regény viszonyában Zoltán azt is elmondta, hogy csak egy szöveg kísértette meg, hogy regényt írjon belőle, viszont szerinte fel kell tudni ismerni, hogy mennyi van egy ötletben, nem szabad felfújni - ő is találkozott már olyan regényekkel, amikben igazából egy novellányi anyag volt, csak az írójuk felfújta őket.

A kötet elején Tóth-Czifra szerint Zoltán egy erős gesztust tett azzal, amikor egy Lamed Wufnikról szóló szövegét adta meg mottóként. A Lamed Wufnikok a zsidó misztikában 36 igaz ember, akik fenntartják a világot, nélkülük az elpusztulna. A számuk fix, amikor az egyik meghal, születik egy új. A szöveg eredetileg egy kép kísérőjéül született, M. Nagy Szilvia grafikusművész készített egy sorozatot a Borges-féle Képzelt lények könyvéhez, amiben a Lamed Wufnik is szerepel. Volt egy kezdeményezés, hogy kiadják a Borges-könyvet M. Nagy képeivel, de ehhez a Borges-jogörökösök nem járultak hozzá - ekkor jött az ötlet, hogy kortárs magyar szövegeket írjanak a képekhez, ezek közül viszont annyi anyag nem született meg, hogy a megrendelők végül elengedték a projektet. Zoltán novellája így most jelenik meg először, egyébként ez az egyetlen novella a Levegőt venni kötetben, aminek ez az első megjelenése.

Zoltán Gábor novelláiban a kíméletlenség és részvét szétválaszthatatlan

Zoltán Gábor novellistaként kezdte pályáját, de kisprózakötetet utoljára 1999-ben adott közre. Levegőt venni című könyve így több mint húsz év novelláinak keresztmetszete. Olvass bele!

Tovább olvasok

Zoltán szerint, ha egy író a világ legrettenetesebb történetét beszéli el, az a remény gesztusa, mert még mindig remél valamit, máskülönben nem írna. Tóth-Czifra talált egy szép metaforát az írásra a Vásárlók könyve Mézet venni című novellájában, amiben egy gyerek beleeszik a mézbe, ám a véletlenül benne maradt fullánkot is lenyeli, ami majdnem megöli. Tóth-Czifra szerint az írást is értelmezhetjük úgy, mint a mézzel együtt véletlenül lenyelt fullánk.

A történet definíciója kapcsán előkerült az a vélekedés, hogy a posztmodern véget ért, és itt a történetmesélés kora - Zoltán szerint viszont nem ugyanazt értjük történetek alatt. Az író itt megemlítette, hogy a magyarban évszázadokkal ezelőtt nem is létezett a ‘véletlen’ szó, hanem helyette a ‘történetet’ használták, a véletlenül helyett azt mondták “történetből esett”. Zoltán szerint egy történetben az a fontos nekünk, ami számunkra a világ lényegét jelenti. Ám hogy ezt a lényeget miben találjuk meg, az eltérő, így ha például az olvasó nem azt kapja lényegesként a történetben, ami egyezik az övével, nem fog neki tetszeni.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Zoltán Gábor novelláiban a kíméletlenség és részvét szétválaszthatatlan

Zoltán Gábor novellistaként kezdte pályáját, de kisprózakötetet utoljára 1999-ben adott közre. Levegőt venni című könyve így több mint húsz év novelláinak keresztmetszete. Olvass bele!

...
Nagy

Zoltán Gábor óriási értékeket talált az 1944-es versek közt

Zoltán Gábor elképzelte, milyen lenne a Szép versek 1944, pontosabban utána járt, milyen verseket írtak a magyar költők abban a háromszázhatvanöt napban, és mindezt kötetbe is rendezte. Az abszurd antológiát tegnap mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Tóth-Czifra Júlia beszélgetett.

...
Nagy

Borítópornó: Zoltán Gábor – Szomszéd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

...
Zöld

Rejtélyek a magasban: az állatvilág jóléte a trópusi lombkoronák egészségétől is függ

...
Zöld

Először végeztek valódi vérrel kutatást a menstruációs termékekről, az eredmény is meglepő

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]