Pörlekedő költők és ordító múzsák – Margózik a Könyves V.

Pörlekedő költők és ordító múzsák – Margózik a Könyves V.

A Kristály Színtérben rendezik a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált május 23. és 25. között. Ez szokás szerint azt is jelenti, hogy a szerkesztőségünk szinte kiköltözik a Margitszigetre. A következő napokban egyenként eláruljuk, kinek milyen programok keltették fel az érdeklődését. Az ötödik és egyben utolsó ajánlót Horányi Hanna Zelma állította össze.

hhz | 2024. május 21. |

„Ki az a Margó?” – kérdezte Ilonka a pólómra mutatva. Egy hollandiai kávézóban dolgoztunk együtt – nem gondolnád, de vannak holland Ilonkák! –, és aznap a margós pólóim egyikében jelentem meg a pult mögött. Ki hogyan éli meg az identitását idegenben, ugyebár.

Ekkor már egy ideje mindig éppen máshol voltam, amikor itthon margózni lehetett volna, és ez őszintén bántott. Hiszen a Margó tényleg egy semmihez sem fogható élmény: az olvasás örömünnepe, az irodalom fesztiválja. Idén viszont nemcsak, hogy ott lehetek – de még írhatok is róla! Hosszas böngészés és töprengés után készítettem el ezt az összeállítást, egy meglehetősen versesre sikeredett ötös listát. 

Tematikus ajánlóinkat a Tavaszi Margóhoz itt találod: zenei, költészeti, próza csütörtökön és pénteken, illetve szombaton, non-fiction programok és élő podcastfelvételek. Szerkesztőségünk ajánlói pedig itt: Sándor Anna, Kiss Imola, Kolozsi Orsolya és Vass Norbert.

Élő Csenge Enikő: Apám országa

-

Az utóbbi években időről időre visszatérek a Zsoltárok könyvéhez. Sok mindent találhat ott az olvasó: felfoghatatlan erőszakot és mélyen megrendítő békét, legfőképpen pedig egy rendkívül rapszodikus párbeszédet Istennel.

A bibliai hagyomány kapcsán olyan sokat beszélünk istenfélelemről és engedelmességről, hogy megfeledkezünk a könyv alakjainak vakmerőségéről és arcátlanságáról: hogyan alkudoztak, veszekedtek, feleseltek teremtőjükkel.

Éppen ezért akadt meg a szemem az Apám országa ajánlóján. „Élő Csenge versei is pörölnek, vitatkoznak és alkudoznak, mert nála is nagy a tét: az élete. Nézd, Uram, ez az! Mit csináljak vele? Ezek a gyönyörű versek vagányul kiállnak költőjük lelki üdvéért: súlyosak és szemtelenek, meghatóak és vidámak, vadak és őszinték” – írta Kemény István. Hát elmegyek meghallgatni, hogyan pörlekedik a költő Istennel (istennel?) 2024-ben.

Élő Csenge Apám országa című kötetéről Csemer Boglárka Boggie beszélget a szerzővel a Tavaszi Margón, május 23-án 17.00-tól, a Nagyszínpadon. További részletek ITT.

Krusovszky Dénes: Életrajzi kísérletek

-

„... a mondanivaló, mint egy túltáplált kamasz, / folyton összeveri az osztálytársait, / pörgess tovább, / ne állj meg ennél a versnél, / ez nem is vers, / biztosan találsz ma még / valami igazán felkavarót / a hírfolyamodon” – zárul a Deepfake című vers, amit teljes hosszában itt tudsz elolvasni.

Krusovszky Dénessel szűk egy éve készítettünk interjút, a Levelek nélkül megjelenése után. Most Életrajzi kísérletek című kötetével érkezik a Margóra, aminek versei emlékekből és álmokból próbálnak létrehozni valamit, ami önarcképnek nevezhető. Lehetséges életrajzot írni a digitális személytelenség korában? Lehetséges a beszéd a mindent leuraló képörvényben?

Hol máshol találhatnánk választ egzisztenciális szorongásainkra, mint egy verseskötet bemutatóján?

Krusovszky Dénes Életrajzi kísérletek című kötetéről Turi Tímea beszélget a szerzővel a Tavaszi Margón, május 23-án 18.00-tól, a Nagyszínpadon. Közreműködik Fekete Ernő. További részletek ITT.

Ma is tanultam valamit - élő podcastfelvétel

-

Minden a @nemakarokbeleszolni Instagram-oldallal kezdődött: a húgom átküldött egy videót, és mielőtt észbe kaptam volna, Tapasztó Orsit idéztük egymásnak a legváratlanabb pillanatokban.

Ennek ellenére be kell, hogy valljam, a Balatoni Józseffel közös podcastjukig eddig sosem jutottunk el. Na de majd most! A Ma is tanultam valamit élő adása lesz a pihenőm a verseskötet-bemutató-maraton közepén.

Slussz poén, hogy egyszer régen Lackfi János kreatív írás-tanítványa voltam, de megrémültem a közönségtől, és az első alkalom után soha többé nem tértem vissza. Úgyhogy itt az idő, hogy elcsípjek egy-két bölcsességet, amiről ifjúkoromban lemaradtam.

A beszélgetés és egyben felvétel a Hajóban lesz május 24-én 17:00-kor. Tapasztó Orsi és Jocó bácsi Lackfi Jánossal beszélgetnek. A felvételen a férőhelyek száma korlátozott, kérjük, regisztrációval biztosítsd részvételed. További részletek ITT.

Erdős Virág: eltérő tartalom

-

Tizenhat éves koromban a szüleimtől Erdős Virág világító testek című kötetét kaptam karácsonyra. Abban az évben a barátnőimmel Akarattyán nyaraltunk, és egy éjjel kimentünk megfesteni egy üresen álló plakátot. Én a pilinszkát írtam fel oda az út mellé, persze senki sem láthatta, mert egyszerű alkoholos filccel ment a nagy vandálkodás – akkor így lázadtam.

Aztán jött a Rájátszás, lehetett van egy országot hallgatni négyévente, és az „Ezt is elviszem magammal”-ra sírni a hollandiai szobámban. Hát mit mondjak? Erdős Virág fájó, komor létszükséglet lett.

A Margón eltérő tartalom című új kötetét mutatja be. Háború van, azonban a múzsák nemhogy nem hallgatnak, de ordítanak. Erzsébet pedig rózsa formájú elvtelen megalkuvást és gyáva opportunizmust hord a kosarában.

Erdős Virág eltérő tartalom című kötetéről Turi Tímea beszélget a szerzővel a Tavaszi Margón, május 24-én 19.00-tól, a Nagyszínpadon. További részletek ITT.

„Az irodalom gyengéddé tesz” – kerekasztal-beszélgetés

-

A programajánlómat egy kerekasztal-beszélgetéssel zárom, és azt hiszen, itt megvallhatom, hogy mindig is lázba hozott a kerekasztal-beszélgetések gondolata. Összegyűjtesz néhány okos embert, hogy beszélgessenek egy őket (és jó esetben téged) érdeklő témáról – mi kéne még? (Valószínűleg nem voltam még elég lélekölő konferencián.)

Szombaton Borbély Alexandra, Ott Anna és Ruff Orsolya lesznek ezek az okos emberek, a téma pedig az irodalom és a gyengédség kapcsolata: tökéletes lezárása a Margó három napjának.

A beszélgetés a Hajóban lesz május 25-én 19:45-kor. Borbély Alexandrával és Ott Annával Ruff Orsolya beszélget. További részletek ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Erdős Virág és Krusovszky Dénes versesköteteit is bemutatják a Tavaszi Margón

Többek között Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Láng Orsolya is a Tavaszi Margón mutatják be új líraköteteiket. Ha szereted a verseket, akkor ez az ajánló neked szól.  

...
Beleolvasó

Erdős Virág verseiben nem válik szét a közélet és a magánélet ‒ Olvass bele!

Háborúban hallgatnak a múzsák? Erdős Virág verseiben nem hallgatnak, hanem ordítanak. Olvass bele az Eltérő tartalomba!

...
Beleolvasó

Emlékek és álmok keverednek össze Krusovszky Dénes új verseiben – Olvass bele!

Hogyan mesélhetjük el az önéletrajzunkat egy olyan korban, amikor a személyes történeteink határai feloldódnak a digitális nyomok között? Erre a kérdésre is választ keresnek Krusovszky Dénes új kötetének finom és intellektuálisan radikális versei.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Beleolvasó

Pál Dániel Levente új kötetében a férfiak kaszát ragadnak a csapatépítő tréningen – Olvass bele!

...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

Margó 2024
...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.