Ezt senki nem mondta! podcast Ott Annával, 1. évad - konyvesmagazin.hu

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Az Ezt senki nem mondta! című podcastban ismert emberek mesélnek szülővé válásuk örömeiről és nehézségeiről, valamint a gyerekvállalás és az alkotás, önmegvalósítás kapcsolatáról. A nyolcadik epizóddal véget ért az első évad, most egy helyen megtalálod az összes adást.

Könyves Magazin | 2024. május 12. |
Teljes podcastunk, az Ezt senki nem mondta! első évada: Tompa Andreától Péterfy-Novák Éváig kilenc alkotó, dolgozó szülő mesélte el Ott Annának anyaságának, apaságának történetét. A második évadra még egy picit várni kell, addig is extra epizódokkal jelentkezik a sorozat (például a Tavaszi Margón), kövessétek a Könyves Magazin és Ott Anna közösségimédia-csatornáit a friss részekért. 

1. rész: Tompa Andrea

Tompa Andrea író, kritikus sallangok nélkül mesélt anyává válásáról, sikertelen próbálkozásokról, örökbefogadásról, az anyai szeretet kialakulásáról, titkokról és arról, hogy milyen egy nyaraláson fél négykor felkelni regényt írni. 

2. rész: Tóth Krisztina

Tóth Krisztina író, költő a beszélgetésben elmondta, nehéz volt fia születése után visszatalálni az alkotáshoz. Találkozott a társadalom elvárásaival, de a test változásai is megviselték. Kislánya esetében pedig az örökbefogadással kapcsolatos problémákra reflektált.

3. rész: Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvész elmesélte, milyen volt fiatalon apává válni, és hogyan lehet egy gyerekzsivajtól hangos házban alkotni. De szóba kerültek a szülőként, majd elvált apaként érzett bűntudat különböző vetületei is. 

4. rész: Oltai Kata

Oltai Kata művészettörténész, kurátor beszélt az anyaság társadalmi megítéléséről és a láthatóság kérdéséről. Szóba kerültek a lelki és testi átalakulások, ahogyan a szülőséggel együtt járó tehetetlenség-érzés és a gyerektől külön töltött idő kérdése is.

5. rész: Dr. Benkovics Júlia

Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakmai és személyes oldalról is rálát az anyaságra. A várandóssága olyan volt számára, mint egy tanulmányút, és ekkor jött rá arra, milyen fontos edukálni a nőket arról,  hogyan működik a testük.

6. rész: Szabó T. Anna és Dragomán György

A költő-író házaspár, Szabó T. Anna és Dragomán György életében nagyjából egy időben történt meg a szülővé és az íróvá válás. Beszéltek kompromisszumokról és arról is, hogy milyen volt családdá válni.

7. rész: Halász Rita

Halász Rita író számára sem volt egyszerű összeegyeztetni az anyaságot az alkotással. Mindkét szerephez kell rugalmasság, egy kisgyermek anyukájaként pedig mantrákkal motiválja magát arra, hogy készülő kötetével foglalkozzon.

8. rész: Péterfy-Novák Éva

Péterfy-Novák Éva a műsorban drámai témákról beszélt: szülészeti erőszakról, fájdalomről és a gyermek elvesztése fölötti gyászról. Elmondta azonban azt is, hogy az írás lett számára az egyik legjobb gyógymód.

Ha megosztanád gondolataid, kérdéseid, tapasztalataid, történeted a podcastsorozatban felmerülő témákkal kapcsolatban, írj nekünk az eztsenkinemmondta@konyvesmagazin.hu e-mail címre! 

Családi ügyekben is legyünk biztosak a dolgunkban! A sorozat főtámogatója az Alfa Biztosító.

Támogatott tartalom.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Péterfy-Novák Éva: Az írás gyógyít

Az Ezt senki nem mondta! című podcaston írók mesélnek szülővé válásuk örömeiről és nehézségeiről, valamint a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A nyolcadik epizód vendége Péterfy-Novák Éva volt.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

Az Ez senki nem mondta! a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról szól. A podcast legújabb epizódjában Ott Anna Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel beszélgetett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.