Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Javában zajlanak már A korona ötödik évadának előkészületei, ami ismételten új szereplőgárdával érkezik majd, várhatóan csak jövőre.  A brit királyi család színfalakon kívül és belül zajló életét bemutató nagy sikerű sorozat történeteinek főszereplője, II. Erzsébet, 95 éve, ezen a napon született. Ebből az alkalomból ajánlunk most három olyan könyvet, amiből még jobban megismerheted az életét, A korona világát.

Szeder Kata | 2021. április 21. |

1926. április 21-én, állítólag egy esős éjszakán jött a világra Elizabeth Alexandra Mary Windsor - 1952-től egyszerűen csak II. Erzsébet. Valószínűleg egyáltalán nem ilyen 95. születésnapot képzelt el magának, és szinte egészen biztos, hogy kislányként sem arról álmodozott eredendően nem is ilyen sorsot szántak neki , hogy egyszer majd királynő lesz. II. Erzsébet a Netflixen futó A korona (The Crown) sorozatnak köszönhetően az elmúlt években azok számára is közeli ismerős lett, akik eddig nem különösebben érdeklődtek a királylányos történetek iránt, hidegen hagyta őket a brit monarchia intézménye, vagy épp kritikusan figyelték és szereplőit elintézték annyival, hogy hatalmas felhajtás közepette ódivatú, de annál puccosab szerelésekben kocsikázó, ingyenélő népség. 

-

Erzsébet hercegnő a Buckingham-palotában, 1946 (fotó: Lisa Sheridan)

A korona bár az alkotók ragaszkodnak ahhoz, hogy fikció, aminek története valós eseményekből építkezik egyszeriben hús-vér emberekké változtatta az évszázados intézmény festményekről és fényképekről mosolygó és integető tagjait, akik a saját és a feléjük támasztott vélt vagy valós elvárások között lavírozva feszegetik az aranyozott béklyót. Kiderült, hogy A Cég” ahogy a pár hete elhunyt Fülöp herceg nevezte a formációt, amikor 1947-ben beházasodott a családba egy szigorú szabályok és irányelvek mentén működő, tagjaitól állandó kompromisszumkészséget és alázatot elváró szervezet, ahol első a kötelesség, a nép és a tradíció, az érzelmek, gesztusok és személyes ambíciók pedig inkább csak megakasztják a gépezetet, mintsem előbbre vinnék.

-

Erzsébet és Fülöp 1947 júliusában, az eljegyzésük napján

És mivel az intézmény a birodalom egységének kvázi szimbolikus záloga, semmiféle kihágást és gyengeséget nem enged, sem házon belül, de pláne nem kifelé. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, kínlódásaik és gyarlóságaik miatt, számos új színnel gazdagodott és kimondottan szerethető lett az udvar szinte valamennyi tagja. Erzsébetről nem is beszélve, mert 69 éve szinte non-stop műszakban uralkodónak lenni és az egész életedet ennek rendelni alá, minden, csak nem álommeló. Úgyhogy le a kalappal és Isten éltesse a Királynőt!

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith
Erzsébet, a királynő
Ford.: Babits Péter, Alexandra Kiadó, 2016, 704 oldal
-

2012-ben, Erzsébet uralkodásának 60. évfordulójára jelent meg Sally Bedell Smith amerikai történész könyve a királynőről. A hatalmas forrásanyagból összeállított, számtalan beszélgetést és korabeli tudósításokat is felidéző kötet kronologikus rendben kísér végig Erzsébet életén. A kötet a New York Times bestseller listájának meghódítása mellett számos díjat is hozott szerzőjének, mint például 2012-ben a Goodreads „legjobb történelmi és életrajzi könyv” díját (Goodreads Choice Award for Best History & Biography, 2012) vagy a Washington Irving-emlékdíjat (Washington Irving Medal for Literary Excellence, 2012). Az életrajzot olvasni kicsit olyan, mintha magát a sorozatot néznénk és ez nem véletlen. A korona alapja egy színdarab volt, a The Audience, amit az a Peter Morgan jegyzett, aki a 2006-os A királynő című film eredeti forgatókönyvéért is rengeteg szakmai elismerést kapott már, most pedig a sorozat hoz neki újabb és újabb méltató kritikát. A The Audience írásakor Morgan együttműködött Bedell Smith-szel, aki amolyan szakmai tanácsadóként vett részt a Helen Mirren főszereplésével színpadra állított darab munkálataiban, így mindaz a tudás, amit könyvében felhalmozott, végül a képernyőről is visszaköszönt. 

Boris Johnson: A Churchill tényező

Boris Johnson
A Churchill tényező
Ford.: Gázsity Mila, Akadémiai Kiadó, 2015, 436 oldal
-

Erzsébet trónralépésekor az egyik legnagyobb csodálója és támogatója miniszterelnöke, az akkor már cseppet sem fiatal, de annál ambiciózusabb Sir Winston Churchill volt. A klasszikus műveltségű, haditudósító majd háborús veterán államférfi, aki nem mellékesen még egy irodalmi Nobel-díjjal is büszkélkedhet, a 20. század történelmének meghatározó aktora volt. Már életében is roppant ellentmondásos figurája az évtizedek múlásával egyre szélsőségesebb jelzőket kapott, a skála a gyarmatosító rasszistától a „Hitler legyőzője” és „Európa megmentője” között mozog.

-

II. Erzsébet és Winston Churchill 1954 novemberében, a Waterloo pályaudvaron

Az eredetileg újságíró és történész, jelenleg épp brit miniszterelnök, Boris Johnson 2014-ben jelentette meg Winston Churchillről szóló életrajzát. Bár Johnson rögtön a könyv legelején leszögezi, milyen nagy csodálója elődje munkásságának, a sorozatos dicshimnusz helyett sokkal inkább egy izgalmas reálpolitikus portréját adja, minden jó és rossz tulajdonságával, illetve döntéseinek következményeivel. Arról nem is beszélve, hogy olyan izgalmas ok-okozati összefüggésekre is rámutat, amitől minimum eggyel érthetőbb lesz a 20. század történelmének politikai, ideológiai, gazdasági és kulturális komplexitása.

Andrew Morton: Diana igaz története

ANdrew Morton
Diana igaz története – saját szavaival
Ford.: Vajda Tünde, Gabo Kiadó, 2017, 392 oldal
-

1992-ben szinte bombaként robbant Andrew Morton Lady Dianáról szóló életrajzi könyve. Bár addig is sejthető volt, hogy nincs minden rendben az 1981-es álomesküvő óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hercegnő és a walesi herceg kapcsolatával, Morton írása és annak hozadéka mérföldkő lett a monarchia életében. Az életrajz nemcsak Diana és Károly többszereplős, mondhatni eleve kudarcra ítélt házasságáról, magányáról, étkezési zavaráról lebbentette fel a fátylat, de a királyi ház mindennapjainak ridegségét ecsetelve a családról is meglehetősen negatív képet festett.

„Mindenki azt hiszi, pompásan érzem magam, csak mert mosolygok.”

Bár közeli ismerősei tudtak róla, sem Diana, sem a szerző nem ismerte el nyilvánosan, hogy együttműködtek volna a könyv megírásában. Csak 1997-ben, a hercegnő halálát követően állt elő Morton azzal a hat magnókazettával, amit még Diana rögzített és juttatott el hozzá, hogy végre a saját szavaival mesélhesse el történetét. Még ebben az évben Morton kicsit átdolgozta, kiegészítette könyvét, ami azóta is az egyik leghitelesebb dokumentumnak számít Diana-ügyben.

-

II. Erzsébet és Lady Diana az esküvő napján, 1981. július 29-én

Kiemelt kép: Chris Levine Lightness of Being (2004)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Országomat egy nőért [zsebró]

Gyerekként nem kérdés, hogy ha valakinek, egy királynak biztos, hogy aranyélete van. Neki aztán senki sem parancsolhat, azt csinálhatja, amihez csak kedve van, palotában él, szép ruhákban szép kocsival jár, rajong érte a fél világ – van ennél jobb? Igen. Az, ha nem vagy király. 

...
Hírek

99 éves korában elhunyt Fülöp herceg

Pénteken elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, akit az elmúlt időszakban szívpanaszokkal kórházban kezeltek. 99 éves volt.

...
Hírek

Károly herceg felesége könyvklubot indít

A The Crown (A korona) című sorozat miatt az elmúlt hónapokban talán még azok is többet foglalkoztak a brit királyi családdal, akiket amúgy nem hoz lázba a Buckingham-palota élete. A család egyik kulcstagja Camilla cornwalli hercegnő, aki már régóta igyekszik népszerűsíteni az olvasást, most pedig könyvklubot indított.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.