Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Javában zajlanak már A korona ötödik évadának előkészületei, ami ismételten új szereplőgárdával érkezik majd, várhatóan csak jövőre.  A brit királyi család színfalakon kívül és belül zajló életét bemutató nagy sikerű sorozat történeteinek főszereplője, II. Erzsébet, 95 éve, ezen a napon született. Ebből az alkalomból ajánlunk most három olyan könyvet, amiből még jobban megismerheted az életét, A korona világát.

Szeder Kata | 2021. április 21. |

1926. április 21-én, állítólag egy esős éjszakán jött a világra Elizabeth Alexandra Mary Windsor - 1952-től egyszerűen csak II. Erzsébet. Valószínűleg egyáltalán nem ilyen 95. születésnapot képzelt el magának, és szinte egészen biztos, hogy kislányként sem arról álmodozott eredendően nem is ilyen sorsot szántak neki , hogy egyszer majd királynő lesz. II. Erzsébet a Netflixen futó A korona (The Crown) sorozatnak köszönhetően az elmúlt években azok számára is közeli ismerős lett, akik eddig nem különösebben érdeklődtek a királylányos történetek iránt, hidegen hagyta őket a brit monarchia intézménye, vagy épp kritikusan figyelték és szereplőit elintézték annyival, hogy hatalmas felhajtás közepette ódivatú, de annál puccosab szerelésekben kocsikázó, ingyenélő népség. 

-

Erzsébet hercegnő a Buckingham-palotában, 1946 (fotó: Lisa Sheridan)

A korona bár az alkotók ragaszkodnak ahhoz, hogy fikció, aminek története valós eseményekből építkezik egyszeriben hús-vér emberekké változtatta az évszázados intézmény festményekről és fényképekről mosolygó és integető tagjait, akik a saját és a feléjük támasztott vélt vagy valós elvárások között lavírozva feszegetik az aranyozott béklyót. Kiderült, hogy A Cég” ahogy a pár hete elhunyt Fülöp herceg nevezte a formációt, amikor 1947-ben beházasodott a családba egy szigorú szabályok és irányelvek mentén működő, tagjaitól állandó kompromisszumkészséget és alázatot elváró szervezet, ahol első a kötelesség, a nép és a tradíció, az érzelmek, gesztusok és személyes ambíciók pedig inkább csak megakasztják a gépezetet, mintsem előbbre vinnék.

-

Erzsébet és Fülöp 1947 júliusában, az eljegyzésük napján

És mivel az intézmény a birodalom egységének kvázi szimbolikus záloga, semmiféle kihágást és gyengeséget nem enged, sem házon belül, de pláne nem kifelé. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, kínlódásaik és gyarlóságaik miatt, számos új színnel gazdagodott és kimondottan szerethető lett az udvar szinte valamennyi tagja. Erzsébetről nem is beszélve, mert 69 éve szinte non-stop műszakban uralkodónak lenni és az egész életedet ennek rendelni alá, minden, csak nem álommeló. Úgyhogy le a kalappal és Isten éltesse a Királynőt!

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith
Erzsébet, a királynő
Ford.: Babits Péter, Alexandra Kiadó, 2016, 704 oldal
-

2012-ben, Erzsébet uralkodásának 60. évfordulójára jelent meg Sally Bedell Smith amerikai történész könyve a királynőről. A hatalmas forrásanyagból összeállított, számtalan beszélgetést és korabeli tudósításokat is felidéző kötet kronologikus rendben kísér végig Erzsébet életén. A kötet a New York Times bestseller listájának meghódítása mellett számos díjat is hozott szerzőjének, mint például 2012-ben a Goodreads „legjobb történelmi és életrajzi könyv” díját (Goodreads Choice Award for Best History & Biography, 2012) vagy a Washington Irving-emlékdíjat (Washington Irving Medal for Literary Excellence, 2012). Az életrajzot olvasni kicsit olyan, mintha magát a sorozatot néznénk és ez nem véletlen. A korona alapja egy színdarab volt, a The Audience, amit az a Peter Morgan jegyzett, aki a 2006-os A királynő című film eredeti forgatókönyvéért is rengeteg szakmai elismerést kapott már, most pedig a sorozat hoz neki újabb és újabb méltató kritikát. A The Audience írásakor Morgan együttműködött Bedell Smith-szel, aki amolyan szakmai tanácsadóként vett részt a Helen Mirren főszereplésével színpadra állított darab munkálataiban, így mindaz a tudás, amit könyvében felhalmozott, végül a képernyőről is visszaköszönt. 

Boris Johnson: A Churchill tényező

Boris Johnson
A Churchill tényező
Ford.: Gázsity Mila, Akadémiai Kiadó, 2015, 436 oldal
-

Erzsébet trónralépésekor az egyik legnagyobb csodálója és támogatója miniszterelnöke, az akkor már cseppet sem fiatal, de annál ambiciózusabb Sir Winston Churchill volt. A klasszikus műveltségű, haditudósító majd háborús veterán államférfi, aki nem mellékesen még egy irodalmi Nobel-díjjal is büszkélkedhet, a 20. század történelmének meghatározó aktora volt. Már életében is roppant ellentmondásos figurája az évtizedek múlásával egyre szélsőségesebb jelzőket kapott, a skála a gyarmatosító rasszistától a „Hitler legyőzője” és „Európa megmentője” között mozog.

-

II. Erzsébet és Winston Churchill 1954 novemberében, a Waterloo pályaudvaron

Az eredetileg újságíró és történész, jelenleg épp brit miniszterelnök, Boris Johnson 2014-ben jelentette meg Winston Churchillről szóló életrajzát. Bár Johnson rögtön a könyv legelején leszögezi, milyen nagy csodálója elődje munkásságának, a sorozatos dicshimnusz helyett sokkal inkább egy izgalmas reálpolitikus portréját adja, minden jó és rossz tulajdonságával, illetve döntéseinek következményeivel. Arról nem is beszélve, hogy olyan izgalmas ok-okozati összefüggésekre is rámutat, amitől minimum eggyel érthetőbb lesz a 20. század történelmének politikai, ideológiai, gazdasági és kulturális komplexitása.

Andrew Morton: Diana igaz története

ANdrew Morton
Diana igaz története – saját szavaival
Ford.: Vajda Tünde, Gabo Kiadó, 2017, 392 oldal
-

1992-ben szinte bombaként robbant Andrew Morton Lady Dianáról szóló életrajzi könyve. Bár addig is sejthető volt, hogy nincs minden rendben az 1981-es álomesküvő óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hercegnő és a walesi herceg kapcsolatával, Morton írása és annak hozadéka mérföldkő lett a monarchia életében. Az életrajz nemcsak Diana és Károly többszereplős, mondhatni eleve kudarcra ítélt házasságáról, magányáról, étkezési zavaráról lebbentette fel a fátylat, de a királyi ház mindennapjainak ridegségét ecsetelve a családról is meglehetősen negatív képet festett.

„Mindenki azt hiszi, pompásan érzem magam, csak mert mosolygok.”

Bár közeli ismerősei tudtak róla, sem Diana, sem a szerző nem ismerte el nyilvánosan, hogy együttműködtek volna a könyv megírásában. Csak 1997-ben, a hercegnő halálát követően állt elő Morton azzal a hat magnókazettával, amit még Diana rögzített és juttatott el hozzá, hogy végre a saját szavaival mesélhesse el történetét. Még ebben az évben Morton kicsit átdolgozta, kiegészítette könyvét, ami azóta is az egyik leghitelesebb dokumentumnak számít Diana-ügyben.

-

II. Erzsébet és Lady Diana az esküvő napján, 1981. július 29-én

Kiemelt kép: Chris Levine Lightness of Being (2004)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Országomat egy nőért [zsebró]

Gyerekként nem kérdés, hogy ha valakinek, egy királynak biztos, hogy aranyélete van. Neki aztán senki sem parancsolhat, azt csinálhatja, amihez csak kedve van, palotában él, szép ruhákban szép kocsival jár, rajong érte a fél világ – van ennél jobb? Igen. Az, ha nem vagy király. 

...
Hírek

99 éves korában elhunyt Fülöp herceg

Pénteken elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, akit az elmúlt időszakban szívpanaszokkal kórházban kezeltek. 99 éves volt.

...
Hírek

Károly herceg felesége könyvklubot indít

A The Crown (A korona) című sorozat miatt az elmúlt hónapokban talán még azok is többet foglalkoztak a brit királyi családdal, akiket amúgy nem hoz lázba a Buckingham-palota élete. A család egyik kulcstagja Camilla cornwalli hercegnő, aki már régóta igyekszik népszerűsíteni az olvasást, most pedig könyvklubot indított.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Ilyen volt Julia Child, mielőtt a főzés világhírű nagykövetévé vált volna

...
Hírek

Május végén térnek vissza a Jóbarátok

...
Hírek

Eladó a szélmalom-ház, amely egykor Arthur Miller lakhelye volt

...
Hírek

Milyen titkokat rejtenek Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei?

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

...
Hírek

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]

...

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha látná, milyen felnőttek lettünk?

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Lázár Ervin 85 – A meseíró, aki a gyerekektől tanulta a legtöbbet

Nyolcvanöt évvel ezelőtt született Lázár Ervin, aki komolyan vette a meseírást, történeteit sokszor a gyerekei inspirálták, a nyelvvel pedig játszott és varázsolt egyszerre. A nagy meseíró alakját egykori interjúi révén és az Arcanum segítségével idézzük fel.