Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Javában zajlanak már A korona ötödik évadának előkészületei, ami ismételten új szereplőgárdával érkezik majd, várhatóan csak jövőre.  A brit királyi család színfalakon kívül és belül zajló életét bemutató nagy sikerű sorozat történeteinek főszereplője, II. Erzsébet, 95 éve, ezen a napon született. Ebből az alkalomból ajánlunk most három olyan könyvet, amiből még jobban megismerheted az életét, A korona világát.

Szeder Kata | 2021. április 21. |

1926. április 21-én, állítólag egy esős éjszakán jött a világra Elizabeth Alexandra Mary Windsor - 1952-től egyszerűen csak II. Erzsébet. Valószínűleg egyáltalán nem ilyen 95. születésnapot képzelt el magának, és szinte egészen biztos, hogy kislányként sem arról álmodozott eredendően nem is ilyen sorsot szántak neki , hogy egyszer majd királynő lesz. II. Erzsébet a Netflixen futó A korona (The Crown) sorozatnak köszönhetően az elmúlt években azok számára is közeli ismerős lett, akik eddig nem különösebben érdeklődtek a királylányos történetek iránt, hidegen hagyta őket a brit monarchia intézménye, vagy épp kritikusan figyelték és szereplőit elintézték annyival, hogy hatalmas felhajtás közepette ódivatú, de annál puccosab szerelésekben kocsikázó, ingyenélő népség. 

-

Erzsébet hercegnő a Buckingham-palotában, 1946 (fotó: Lisa Sheridan)

A korona bár az alkotók ragaszkodnak ahhoz, hogy fikció, aminek története valós eseményekből építkezik egyszeriben hús-vér emberekké változtatta az évszázados intézmény festményekről és fényképekről mosolygó és integető tagjait, akik a saját és a feléjük támasztott vélt vagy valós elvárások között lavírozva feszegetik az aranyozott béklyót. Kiderült, hogy A Cég” ahogy a pár hete elhunyt Fülöp herceg nevezte a formációt, amikor 1947-ben beházasodott a családba egy szigorú szabályok és irányelvek mentén működő, tagjaitól állandó kompromisszumkészséget és alázatot elváró szervezet, ahol első a kötelesség, a nép és a tradíció, az érzelmek, gesztusok és személyes ambíciók pedig inkább csak megakasztják a gépezetet, mintsem előbbre vinnék.

-

Erzsébet és Fülöp 1947 júliusában, az eljegyzésük napján

És mivel az intézmény a birodalom egységének kvázi szimbolikus záloga, semmiféle kihágást és gyengeséget nem enged, sem házon belül, de pláne nem kifelé. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, kínlódásaik és gyarlóságaik miatt, számos új színnel gazdagodott és kimondottan szerethető lett az udvar szinte valamennyi tagja. Erzsébetről nem is beszélve, mert 69 éve szinte non-stop műszakban uralkodónak lenni és az egész életedet ennek rendelni alá, minden, csak nem álommeló. Úgyhogy le a kalappal és Isten éltesse a Királynőt!

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith
Erzsébet, a királynő
Ford.: Babits Péter, Alexandra Kiadó, 2016, 704 oldal
-

2012-ben, Erzsébet uralkodásának 60. évfordulójára jelent meg Sally Bedell Smith amerikai történész könyve a királynőről. A hatalmas forrásanyagból összeállított, számtalan beszélgetést és korabeli tudósításokat is felidéző kötet kronologikus rendben kísér végig Erzsébet életén. A kötet a New York Times bestseller listájának meghódítása mellett számos díjat is hozott szerzőjének, mint például 2012-ben a Goodreads „legjobb történelmi és életrajzi könyv” díját (Goodreads Choice Award for Best History & Biography, 2012) vagy a Washington Irving-emlékdíjat (Washington Irving Medal for Literary Excellence, 2012). Az életrajzot olvasni kicsit olyan, mintha magát a sorozatot néznénk és ez nem véletlen. A korona alapja egy színdarab volt, a The Audience, amit az a Peter Morgan jegyzett, aki a 2006-os A királynő című film eredeti forgatókönyvéért is rengeteg szakmai elismerést kapott már, most pedig a sorozat hoz neki újabb és újabb méltató kritikát. A The Audience írásakor Morgan együttműködött Bedell Smith-szel, aki amolyan szakmai tanácsadóként vett részt a Helen Mirren főszereplésével színpadra állított darab munkálataiban, így mindaz a tudás, amit könyvében felhalmozott, végül a képernyőről is visszaköszönt. 

Boris Johnson: A Churchill tényező

Boris Johnson
A Churchill tényező
Ford.: Gázsity Mila, Akadémiai Kiadó, 2015, 436 oldal
-

Erzsébet trónralépésekor az egyik legnagyobb csodálója és támogatója miniszterelnöke, az akkor már cseppet sem fiatal, de annál ambiciózusabb Sir Winston Churchill volt. A klasszikus műveltségű, haditudósító majd háborús veterán államférfi, aki nem mellékesen még egy irodalmi Nobel-díjjal is büszkélkedhet, a 20. század történelmének meghatározó aktora volt. Már életében is roppant ellentmondásos figurája az évtizedek múlásával egyre szélsőségesebb jelzőket kapott, a skála a gyarmatosító rasszistától a „Hitler legyőzője” és „Európa megmentője” között mozog.

-

II. Erzsébet és Winston Churchill 1954 novemberében, a Waterloo pályaudvaron

Az eredetileg újságíró és történész, jelenleg épp brit miniszterelnök, Boris Johnson 2014-ben jelentette meg Winston Churchillről szóló életrajzát. Bár Johnson rögtön a könyv legelején leszögezi, milyen nagy csodálója elődje munkásságának, a sorozatos dicshimnusz helyett sokkal inkább egy izgalmas reálpolitikus portréját adja, minden jó és rossz tulajdonságával, illetve döntéseinek következményeivel. Arról nem is beszélve, hogy olyan izgalmas ok-okozati összefüggésekre is rámutat, amitől minimum eggyel érthetőbb lesz a 20. század történelmének politikai, ideológiai, gazdasági és kulturális komplexitása.

Andrew Morton: Diana igaz története

ANdrew Morton
Diana igaz története – saját szavaival
Ford.: Vajda Tünde, Gabo Kiadó, 2017, 392 oldal
-

1992-ben szinte bombaként robbant Andrew Morton Lady Dianáról szóló életrajzi könyve. Bár addig is sejthető volt, hogy nincs minden rendben az 1981-es álomesküvő óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hercegnő és a walesi herceg kapcsolatával, Morton írása és annak hozadéka mérföldkő lett a monarchia életében. Az életrajz nemcsak Diana és Károly többszereplős, mondhatni eleve kudarcra ítélt házasságáról, magányáról, étkezési zavaráról lebbentette fel a fátylat, de a királyi ház mindennapjainak ridegségét ecsetelve a családról is meglehetősen negatív képet festett.

„Mindenki azt hiszi, pompásan érzem magam, csak mert mosolygok.”

Bár közeli ismerősei tudtak róla, sem Diana, sem a szerző nem ismerte el nyilvánosan, hogy együttműködtek volna a könyv megírásában. Csak 1997-ben, a hercegnő halálát követően állt elő Morton azzal a hat magnókazettával, amit még Diana rögzített és juttatott el hozzá, hogy végre a saját szavaival mesélhesse el történetét. Még ebben az évben Morton kicsit átdolgozta, kiegészítette könyvét, ami azóta is az egyik leghitelesebb dokumentumnak számít Diana-ügyben.

-

II. Erzsébet és Lady Diana az esküvő napján, 1981. július 29-én

Kiemelt kép: Chris Levine Lightness of Being (2004)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Országomat egy nőért [zsebró]

Gyerekként nem kérdés, hogy ha valakinek, egy királynak biztos, hogy aranyélete van. Neki aztán senki sem parancsolhat, azt csinálhatja, amihez csak kedve van, palotában él, szép ruhákban szép kocsival jár, rajong érte a fél világ – van ennél jobb? Igen. Az, ha nem vagy király. 

...
Hírek

99 éves korában elhunyt Fülöp herceg

Pénteken elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, akit az elmúlt időszakban szívpanaszokkal kórházban kezeltek. 99 éves volt.

...
Hírek

Károly herceg felesége könyvklubot indít

A The Crown (A korona) című sorozat miatt az elmúlt hónapokban talán még azok is többet foglalkoztak a brit királyi családdal, akiket amúgy nem hoz lázba a Buckingham-palota élete. A család egyik kulcstagja Camilla cornwalli hercegnő, aki már régóta igyekszik népszerűsíteni az olvasást, most pedig könyvklubot indított.

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között

...
Hírek

Könyvesblokk: King, Knausgard, Murakami

...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek ötödik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

Polc

Bartók Imre szürreális szövegtripre viszi a gyanútlan olvasót

...

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

...

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

...
Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.