A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

A Sántakutya a meghitt hangulatú beszélgetések programja volt, ahol Margó-díjas szerzők meséltek anyaságról, félelmekről, megfelelési kényszerről és sokkról, de szóba került Párizs és egy papírtáskában ottfelejtett díj is. 

Fotók: Fekete Tina, Kováts Zsófi, Posztós János

Rátkai Zsófi | 2024. május 27. |

Az eső miatt beltérben rendezték meg az anekdotázásra épülő Sántakutyát a Tavaszi Margó harmadik napján. Mivel idén tizedszerre adják át a Margó-díjat, Szabó Dominika, a Sántakutya szervezője és házigazdája meghívott három szerzőt, akik korábban elnyerték az elismerést: Mécs Annát, Fehér Boldizsárt és Halász Ritát. Szóba került többek között az, milyen út vezetett a díjig és onnan tovább, milyen tanulságokat vontak le és dolgoznak-e jelenleg valamin. Így három egészen eltérő élethelyzetbe nyerhettünk betekintést. (A Sántakutya korábbi alkalmairól szóló beszámolóinkat itt találod.)

-

Mécs Anna és az elhagyott díj

Mécs Annával indult a sor, aki 2018-ban Gyerekzár című novelláskötetetével nyerte el a díjat. És ha Mécs és Margó, kiderült, hogy az ‘m’ betűnek igencsak komoly szerep jutott az életében.

Az egyetemen matematikát tanult, abban képzelte el a jövőjét, noha az írás nagy szerelme volt. M mint major: a Városmajori Gimnázium tanulója volt; és m mint mondanivaló: mindig is úgy érezte, hogy le kell írnia gondolatait. M mint Mito: ez a korábbi munkahelye, ahol kreatív szövegíróként dolgozott, és amelynek csapatépítő programján egy papírtasakban ottfelejtette a frissen kapott Margó-díját.

-

A Margó-díj elnyeréséről azt mondta, egyfajta tudathasadásos állapot okozott neki, hiszen úgy érezte, az ember inkább magának ír és nem számít rá, hogy egy csapásra mennyi olvasóhoz jutnak el a gondolatai. Miután édesanya lett, sikerült az írásra is időt szakítania, legújabb szövegében pedig az anyaság témáját dolgozza fel.

A kérdésre, hogy Margó-díjasként vajon milyen felelőssége van az írónak, azt a kis ellentmondást emelte ki, hogy attól, hogy nyert egy díjat, szerinte még kezdő írónak számított. Díjazottként viszont mégis másként tekintettek rá. Saját bevallása szerint hajlamos a kishitűségre, ebben segített neki a Margó-díj: 

„A díj azt jelenti számomra, hogy van itt keresnivalóm, folytatnom kell az írást”.

A megfelelési kényszer viszont megnehezíti számára az alkotást: a reklámszövegírásban, ha valami nagy dobásra törekedett, rosszabbul sikerültek a szövegei. Ugyanígy gondolkodik írásról is: szerinte ne akarjunk nagyot alkotni, ne nyomás alatt írjunk, mert akkor nem fog sikerülni. Azért is hagyta félbe a tavaly elhunyt édesapjáról, Mécs Imréről szóló könyvét, mert úgy érezte, túl nagy falat. Új kötete viszont  jövő tavasszal jelenik meg. 

Fehér Boldizsár és a titkos könyv

A 2019-ben Vak majom című kötetéért díjazott Fehér Boldizsár a kanapéról felállva, szó szerint standup stílusban mesélt a jelenlévőknek. 

„Mindig író akartam lenni, ez volt az egyetlen célom. Tudtam, hogy ha ez nem sikerül, nincs mellette B-terv.“

Filozófiát tanult az egyetemen, majd fél évet Párizsban töltött az Erasmus programmal, amely szerinte „az egyetemisták utazási irodája oktatás címszó alatt.”

A félév végén haza kellett volna jönnie, ami nem tűnt jó cserének, ezért úgy döntött, ott marad és szerencsét próbál. Piacon és bárban dolgozott, illetve itthon a rádiónak kezdett írni Fábry Sándor csapatában. Ekkor kezdte el Vak majom című regényét is.

Nem árulta el senkinek, hogy könyvet ír, hogy ne kérdezgessék, így amikor megjelent a kötet, az volt az érzése, mintha a titkos naplóját adták volna ki.

„Két félelmem volt: hogy senki sem olvassa el a könyvemet, és hogy mindenki el fogja olvasni.”

A könyvre a gyerekeként tekintett,  a díj pedig azt jelentette neki, hogy van jövője ebben a szakmában. Viszont úgy érzi, a díjjal együtt jár egyfajta frusztráció, hogy mi lesz a következő, amiről ír. Számára a Margó-díj tanulsága így foglalható össze: ne foglalkozz vele, ha sikeres vagy, csak írj tovább, és ugyanez vonatkozik a sikertelenségre is, folytatni kell az alkotást.

Hogy min dolgozik jelenleg, azt most sem árulta el.

-

Halász Rita és a harmadik kiadás

Halász Rita a 2021-es év Margó-díjasa, aki Mély levegő című regényével nyerte el a zsűri elismerését. A kötet megjelenése után nagyon izgult, hogy milyen lesz a fogadtatása.

„A díj az első igazi boldog pillanat volt a könyvem megjelenése után, ugyanis az első évet végigszorongtam.”

Fel kellett dolgoznia, hogy a könyv sikeres lett, hogy egy hónapon belül elfogyott az első kiadás, és öt hónapon belül megjelent a harmadik kiadás is. 

A díj elnyerése után számos felkérést kapott, de az írás nem ment, ez lelkileg nagyon megterhelő időszak volt számára. A Libri-díjra is jelölt szerző személyes vallomásában további részleteket osztott meg a jelenlévőkkel a díj után érkező kihívásokról, például, hogy egy másfél éves baba édesanyjaként hogyan sikerült időt szakítania az írásra, valamint azt is, hogy új könyve jövő nyáron jelenik meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

A Tavaszi Margó pénteki és szombati napján a valóság és a fikció viszonya több írónál felmerült, Szentesi Éva teltházas könyvbemutatóján pedig legbensőbb énünk megismerése is szóba került.

...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...
Nagy

Ferencvárosi születés és halál – Bősze, Fullajtár és Vágvölgyi B. Sántakutya-sztorijai

Egy zenetörténész, egy színésznő, egy főszerkesztő meg egy kerület. 117 vágány, két ceruzacsonk és pár korty Traubi. Bősze Ádám, Fullajtár Andrea és Vágvölgyi B. András voltak a Sántakutya – ferencvárosi sztorikoktél márciusi vendégei.

...
Nagy

A titán-gyerekek vajon ellátogattak a Maffiába? [Sántakutya]

Túró Rudi-bérlet, éjszakai pingpong-mérkőzések, bújócska a fekete templom kiszögellései között és a Ludovika öröksége: a második Sántakutya sztorikoktélja a ferencvárosi gyerekkorról szólt. Berecz Dénes, Kaszás Gergő és Juhász Tomi mesélt.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát