Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Hiánypótló kiadvány tanítja végre Magyarországon is a gyerekeket és a felnőtteket az egészséges énhatárokra. Bartók Imre a fantasy pár kliséjén csavar egyet-kettőt-hármat első ifjúsági regényében. Takács Tibor az ügynökaktákat övező elterjedt félreértéseket akarja tisztázni. A Margó harmadik napján jártunk.

sa | 2024. május 26. |

A tavalyi hideg és esős Margóra előbb csak néhány sötétebb felnő, majd futó záporok is emlékeztettek szombaton, idén viszont az idő kegyes volt, és még késő este is könnyű dzsekiben álldogáltunk, miközben pion x krizso népi líra című lemezének bemutatóját hallgattuk. Ez már a Margó zárása volt, előtte még persze várt a fesztivál legsűrűbb napja: ügynökökkel, fantasyvel és bugyiszabályokkal. 

Megszülettem: enyém lettem

Szabó T. Anna, Palya Bea, Gyurkó Szilvia
Minden gyerek kicsi kincs
Ill. Bogdán Viki, Lampion, 2024, 56 oldal
-

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Lampion Könyvek együttműködésében jelent meg május 15-én az első magyar nyelvű kötet, ami a bugyiszabályokra tanítja a kicsiket és a felnőtteket. A Minden gyerek kicsi kincs című kötetben Szabó T. Anna meséjét és versét találjuk, utóbbit Palya Bea zenésítette meg és énekli, Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő pedig a felnőttek számára írt bele szakmai ismertetőt. Gyurkó Szilviával, Balázs Eszter Annával, a Lampion vezetőjével és Szél Dávid pszichológussal Szeder Kata beszélgetett.

Mik a bugyiszabályok? 

Az Európa Tanács (ET) 2000-es években készített felmérése szerint Európában minden ötödik (!) gyerek érintett szexuális visszaélésben. (A Hintalovon idei gyerekjogi jelentése szerint a gyerekek 79,6 százaléka a családon belül szenvedi el a visszaélést, több mint 90 százalékuk esetében az elkövető általuk ismert, bizalmi személy.)

Az ET által kidolgozott program célja a gyerekek testi integritásának megerősítése. Fontos, hogy a gyerekek meg tudják különböztetni a jó és a rossz érintéseket, illetve jó és rossz titkokat, hogy tudjanak róluk beszélni egy megbízható felnőttel, és persze felismerjék, ha egy felnőtt számukra „nem oké” módon érinti meg őket, erre tudjanak nemet mondani, stb. A szabályok angol nyelvű kezdőbetűiből áll össze a PANTS betűszó, magyarul ‘bugyi, alsónadrág’.

Az előkészületek mintegy hat évet ölelnek fel, a feladat súlya és a téma hazai érzékenysége miatt egyre több szempontnak kellett megfelelniük. A cél az volt, hogy olyan kiadvány és olyan dal szülessen, ami egyszerre nagyon hasznos, de élvezetes is, így a gyerekek és a szülők örömmel forgassák, illetve énekeljék.

„Ez a kötet nem a bántalmazásról szól, hanem arról, hogyan tudjuk jól szeretni a gyerekeket”

– mondta az ötletgazda és szakmai felelős Gyurkó Szilvia.

-

A beszélgetés során kitértek tabukra, a nemet mondás képességének fontosságára, valamint arra is, mennyire nincs itthon a szülőknek iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan segíthetik a gyereküket az egészséges énhatárok kialakításában. Sőt, gyakran az az alapvető tudás is hiányzik, hogy a szexuális nevelés nem merül ki az egyszer 45 perces felvilágosító iskolai órában, hanem kisbaba kortól kezdődik a gyerekekkel a pelenkázással, fürdetéssel, a testrészeik megnevezésével (vagy meg nem nevezésével) – tehát a szexuális nevelés jelentős részének nincs köze a szexhez.

Dlöf népei megátalkodott ellenszenvvel viseltetnek egymás iránt

Bartók Imre
Dlöf alkonya
Ill. Krizbai Gergely, Kolibri, 2024, 260 oldal
-

Bartók Imre első ifjúsági regényének bemutatója azzal a meglepően játékos bejelentéssel indult, hogy a kötet illusztrátora, Krizbai Gergely végigrajzolja a beszélgetést. Így is történt, a bemutató záró pillanataiban aztán felmutatta a jegyzetfüzetében készült rajzot, amin nemcsak a regény figurái, de a szerző és ő maga is feltűnt elég hatásos módon.

Az irodalomhoz általában súlyos, tragikus dolgokat társítunk, mondta Bartók a kötet kiindulópontjairól Ruff Orsolyának, őt viszont most inkább a barátság, a szeretet ábrázolásának lehetősége foglalkoztatta. A Dlöf alkonya annyiban hasonlít Bartók eddigi könyveihez, hogy ebben is tettenérhető a vonzódása a filozófiai, teoretikus, egzisztenciális problémákhoz, csak itt ennek egy fantasy világ a háttere.

-

A regény három hőse egy ork, egy troll és egy elf, akiket a szerző a zsáner hagyományos kliséitől eltérő módon igyekezett megragadni: így ebben a világban az orkok a költők, az elfek pedig faragatlanok. A nagy világépítő író előddel, Tolkiennel ellentétben Bartók a történetet a három karakterből bontotta ki, a cselekmény a klasszikus vándorlástörténetek szerint halad előre, a szereplők pedig egy korábban ismert, de megsemmisült világ romjai közt járnak.

A beszélgetésből és a felolvasott részletekből is egyértelművé vált, milyen fontos elem a regényben a játékosság és a humor, valamint hogy a zárásban felvillan némi irodalmi-szerzői önreflexió is.

Krizbai Gergely elmondta, hogy alkotóként a puritán, de erős fekete-fehér illusztráció mellett teszi le a voksát, egyfelől, mert nyomdatechnikai okokból kevésbé problémás, másfelől, mert szerinte a szín akkor érdekes, ha plusz információt hordoz a képben.

A nem nyilvános ügynökakták és más tévedéseink 

TAKÁCS TIBOR
Ügynökök, informátorok, jelentések – Az állambiztonsági ügynökhálózat történetei
Jaffa, 2024, 204 oldal
-

Takács Tibor történész a Jaffa Kiadó Modern Magyar Történelem sorozatában jelentette meg Ügynökök, informátorok, jelentések című új kötetét (olvass bele), amiben az állambiztonság múltját mutatja be. A szerzővel Müller Rolf történész beszélgetett.

A kötet megírását egy hibásan elterjedt vélekedés motiválta, ami szerint az ügynökakták nem nyilvánosak, nem hozzáférhetőek. Takács szerint a tévedés oka lehet, hogy az akták egy része valóban elveszett a folyamatos selejtezések során, illetve volt, amit ‘89 után utódszolgálatok vittek magukkal, és „onnan csorognak fokozatosan vissza”, esetleg személyiségvédelmi okból még titkosítva vannak. A közbeszéd pedig erre a hiányra koncentrál, miközben az iratok zöme az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikérhető, kutatható.

-

Az aktákat kezelő levéltárat 1997-ben létesítették, utána búvópatakként fel-felbukkant a téma, például Medgyessy Péter kapcsán vagy most frissen A besúgó című sorozat apropóján. Utóbbi történelmi hibái arra is példák, hogyan mosódnak össze az átlagemberek fejében a különböző korszakok az állambiztonság működésében – ezekre a tévedésekre a szakemberek feladata rámutatni.

A kötetben Takács az állambiztonságot övező tévhiteket is igyekszik eloszlatni, mint például a szervezet mindenhatóságáról. Hiszen ha így lett volna, 

hogyan állhatott volna útjukba egy olyan banális akadály, mint amikor egy ügynöknek nem volt könyvtárjegye, ezért nem tudta tovább követni a megfigyelt személyt?

Takács több ügynöktörténetet is bemutat, ‘56 előttről és utánról, a ‘70-es, ‘80-as évek érett kádári időszakából és a rendszer végnapjaiból is. Tudatosan kerülte az olyan moralizáló kifejezéseket, mint spicli, tégla, besúgó, mert úgy véli, történészként az a feladata, hogy megértse ezeknek az embereknek a döntéseit, nem az, hogy ítélkezzen felettük. A feldolgozott esetek ráadásul arra is rámutatnak, hogy ezek az emberi történetek sokkal árnyaltabbak, mint amilyen szélsőséges kategóriákban a nyilvánosság gondolkodik róluk.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát