Sántakutya-est, Szabó Dominika

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

Három éve, a zalai Margófeszten indultak a Sántakutya tematikus beszélgetései, melyeken megismerhetjük a történet mögötti embereket. A már hagyományszámba menő, népszerű storytelling programot Budapest 150. születésnapja alkalmából a fővárosban is igyekszik meghonosítani a Margó és a Könyves Magazin, azzal a céllal, hogy nézzük meg, hol és kik között élünk ‒ hiszen mindenkiben lakozik minimum egy kisregény. Az első pesti alkalmon a szervezők fordítottak a szokásos meneten, és a helyszínt adó Ferencvároshoz kerestek lokálpatrióta embereket. Az est folyamán meghallgathattuk, hogyan és miért kötődik Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás a IX. kerülethez. A vendégekkel Szabó Dominika (a nyitóképen) beszélgetett.

Fotók: Posztós János

Kiss Imola | 2023. november 25. |

A Balatontól a Tompa utcáig

A legmesszebbről, Keszthelyről Bezerics Dániel, a Paletta étterem és a helyszínt adó Tompa17 kávézó tulajdonosa érkezett Ferencvárosba. Ő családja révén nőtt bele a vendéglátásba, sokáig a Balaton mellett dolgozott, de egy idő után a szezonalitás nehézségei miatt eldöntötte, hogy szeretné megvetni a lábát Budapesten is. 2017 májusában járt először a környéken, amikor meglátogatta Fekete Antonio szakácskönyvüzletét a Páva és Tompa utca sarkán, majd rájött, hogy a hotelben, ahol kávéztak, keszthelyi a konyhafőnök.

Az a kellemes májusi este, miközben sokan voltak az utcán és zajlott az élet, nagyon emlékezetes élmény volt számára.

Néhány hónappal később pedig mindössze pár száz méterre, szintén a Tompa utcában találta meg bisztrója, a Paletta számára az ideális üzlethelyiséget. Szabó Dominika megjegyezte, olyan lehetett ez a sok, környéken tevékenykedő keszthelyi ismerős miatt, mintha otthonról hazaérkezne. Bezerics egyetértett, hiányzott neki korábban a társasági élet, hiszen a legtöbb ismerőse elhagyta Keszthelyt.

-Sántakutya, Bezerics Dani

Egy ideig úgy gondolta, hogy kétlaki lesz, a Balatonon szezonálisan, Budapesten pedig egész évben működnek majd a vállalkozásai, de néhány válságos helyzet és aztán a covid miatt is rájött, hogy tulajdonképpen már otthon van Ferencvárosban: ismerősek neki az utcán az emberek.

Akkor végleg ideköltözött, és ez „megérkezésélmény volt”, mondta. 

A másik, ami Bezerics Danit a kerülethez köti, az a foci. Rajongása, amit „törzsi azonosulásként” jellemzett, még gyerekkorában indult, amikor az FTC 1995-ben bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Egy idő után kiüresedett számára a szurkolás más sportok iránt is , de ahogy egyre több időt töltött Ferencvárosban, úgy a Fradi iránti szerelme is feléledt.

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]
Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]
Tovább olvasok

Csak a Fradi

Nagy József a 24.hu újságírója, bérletes szurkoló, őt gyerekkorától a futball köti Ferencvároshoz: „aki ezen kívül van, az ezt nem érti,” mondta. Azon a pestlőrinci lakótelepen, ahol lakott, nagyjából focizni lehetett meg bicajozni, és ott mindenki fradista volt. Egyik általános iskolai osztálytársának akivel ma is együtt jár szurkolni az apja vitte ki őket először meccsre, majd kiderült, hogy édesanyja kollégája az FTC akkori elnökének felesége volt.

Így kapott először bérletet a stadionba, majd meghívták a klubházba is, ahol olyan élő legendákat láthatott, mint Nyilasi Tibor,

és ez az élmény egy életre megfertőzte. Ezt az első bérletet akkora becsben tartotta, hogy felnőtt korában is a pénztárcájában hordta, míg el nem lopták, azóta élete második, 1982-es bérletét tartja magánál.

-Sántakutya, Nagy József

Az újságíró szerint Ferencváros-szurkolónak lenni összetartó kapocs, valami, amibe kapaszkodni lehet, amiben otthon érzi magát az ember, és mint ilyen, nemcsak a fontos meccsekre megy ki, hanem a vidéki találkozókra is, sőt akár külföldre is elmegy a csapat miatt. Még akkor is, ha sejthető, mi lesz az eredmény,

és ha rossz egy mérkőzés, azt is „végig kell szenvedni-szotyizni”.

Ettől függetlenül neki is volt olyan korszaka, amikor annyi volt a botrány a Fradi-ultrák körül (rasszizmus, verekedések), hogy besokallt és nem járt ki a mérkőzésekre. Aztán, amikor megnyitott a Groupama Aréna,  régi szurkolótársaival úgy döntöttek, újra vesznek bérletet. Mindenkinek más jelenti az életében a cölöpöket, mondta Nagy József, neki ez az egyik, bár a családot sosem írhatja felül.

A legendás videotéka

A harmadik storyteller Gerzsenyi Bettika improvizációs színész volt, aki tősgyökeres ferencvárosi, kiskorától kezdve a Drégely utcában lakott. Számára a kerület legfontosabb helyszíne a Mester utca, azon belül is a 37. szám alatt található videotéka volt, ami 1988-ban nyitott meg. Egyke volt, és mivel édesanyja egyedül nevelte, beszippantotta őt a filmek világa. Sokat járt oda, és

ahogy kamaszodott, már nemcsak kölcsönözni ment, hanem a társaság miatt is.

Összebarátkozott a tékásokkal, aztán 16 éves korától ő is elkezdett ott dolgozni. Kialakult a „téka klán”, a munkatársaival sokszor műszakon kívül is bent lógtak.

-Sántakutya, Gerzsenyi Bettika

A Mester utca 37. volt az abszolút központ: oda jártak dumálni, megváltani a világot, onnan indultak moziba, bulizni. A klánba olykor törzsvendégek is bekerültek, akikkel összebarátkoztak, mert a filmeken keresztül megvolt a kapcsolat és az emberek beszélgetni akartak. Arra a kérdésre, hogy miben volt más ez a téka, mint a Corvinnál lévő Odeon, azt mondta, hogy az Odeon kínálata minőségi ugrás volt az övékhez képest, művészfilmekkel, ezért ott a törzsközönség is más volt.

Gerzsenyi rengeteg jellegzetes, színes figurára emlékszik a tékás időből: a borsófőzelékes néni, aki mindig a Dirty Dancinget vette ki, a vendég, aki kifejezetten rossz filmeket keresett, a srác, akinek mindig tele volt a csomagtartója mindenféle eladó cuccal. Bettikának a Mester utca volt az, ahol nem tudott úgy végigmenni, hogy valaki rá ne köszönjön.

Ő a videotékának köszönheti, hogy kinyílt számára a világ, nemcsak átvitt, hanem a szó szoros értelmében is.

14 éves koráig ugyanis Csepelen kívül máshol szinte nem is járt, de a klánnal elkezdték felfedezni Budapest más részeit is. Bár már nem Ferencvárosban lakik, és sok minden változott ott, még mindig ismerős számára a környék, és mindig az otthonának fogja érezni, ahova bármikor jó visszatérni.

A következő Sántakutya-est időpontja: 2024. január 25. 18:30, részletek később.

-Sántakutya, közönség

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Taszártól az amerikai börtönökig - A sántakutya a Margón

...
Általános cikkek

Esterházy: Nagyon nehéz csendben lenni (Margó Irodalmi Fesztivál / A sántakutya)

...
Nagy

Valamit elmondani mindig bonyolult – Aegon-díjas írók A sántakutyában

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50