Galaxisok-Margófeszt

Galaxisok: Mit jelent a tökéletesség?

Félmondatokkal világot felskiccelő próza, és minden idők legszebb sci-fije. Karácsony Benő, Billy Collins, valamint Švejk távoli rokona. Foltýn zeneszerző élete és munkássága, illetve Truman Capote történetei. Szabó Benedek és Sallai Laci augusztus 11-én lép színpadra a Galaxisokkal a szentgyörgyvári Margófeszten (Laci játszik másnap is, a Platon Karataev színeiben). Könyvekről kérdeztük őket, amik jó pillanatban találnak el bennünket, és szerzőkről, akiknek jó lenne megismerni minden mondatát, de szó esett kontroll nélkül kísérletezésről és olyan dalokról is, amik segítenek elfeledtetni, hogy a magyar nyelv nehezen énekelhető. A Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bérczesi Róbertet (ITT), Henri Gonzót (ITT), Karádi Gergőt (ITT), OIEE-t (ITT) és a Platon Karataevet (ITT) is kérdeztük a kedvenceikről.

Vass Norbert | 2023. július 19. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményetek idén?

Szabó Benedek: Rajongok a huszadik századi amerikai novellistákért, de bevallom, csak idén olvastam először Raymond Carver What We Talk About When We Talk About Love című kötetét, és túlzás nélkül mondhatom, hogy ledöntött a lábamról ez a szikár, minimalista próza, ami egy-egy félmondattal skiccel fel teljes világokat. Ha Cheever az utolsó bekezdések mestere, akkor Carver az első mondatoké: „A man without hands came to the door to sell me a photograph of my house” – csodálatos. Nem sokkal később újraolvastam Ursula Le Guin The Dispossessed című regényét; olyan mű ez, ami minden egyes alkalommal elárul magáról egy újabb titkot. Szerintem minden idők egyik legfontosabb és legszebb sci-fije, tele kultúrantropológiával, politikával és humanizmussal – nagy kár, hogy az egyetlen magyar kiadás borzalmas.

Ursula Le Guin szerint a sikeres könyvnek nincs titkos receptje
Tovább olvasok

Sallai Laci: Vannak azok a könyvek, amik nagyon jó pillanatban találják el az embert, és talán máskor nem is gyakorolnának rá akkora hatást. Pár héttel ezelőtt olvastam Italo Calvinótól a Marcovaldo, ​avagy a városi évszakokat, ami kifejezetten ilyen volt. A novellák főszereplője, Marcovaldo néha olyan, mintha Švejk nagyon távoli rokona lenne, és ahogyan Švejknél sem egyértelmű, hogy az őrület és a zsenialitás közötti skála melyik pontján helyezhető el igazából, úgy ez Marcovaldóra is igaz. Ő egy olyan kisember, aki kényszerűségből él a nagyvárosban, és folyamatosan keresi a menekülést onnan, a történetei pedig egyszerre szomorúak, meghatóak és viccesek.

Mitől klasszikus a klasszikus? Italo Calvino 14 meghatározása
Tovább olvasok

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korotok óta fontos nektek, akinek azóta is várjátok a friss megjelenéseit?

Sz.B.: Mivel nem igazán olvasok kortársakat – meggyőződésem, hogy a huszadik század irodalmi kincseinek felfedezésére egy élet sem lesz elég ‒, inkább dalszerzőt mondanék: a Clientele zenekar frontembere, Alasdair MacLean őszi fák sárga lombjain viaszként átcsorgó délutáni napfényről és hasonlókról szóló impresszionista dalszövegei egy elbeszélőnek is becsületére válnának, ráadásul a zene is nagyon szép, úgyhogy most is várom az új lemezt.

S.L.: Írók közül Garaczi László. Gimnazistaként olvastam egy részletet a Pompásan buszozunkból, így aztán a MetaXa volt az egyik kötet, amit megvettem az érettségire kapott könyvutalványból. Azóta is követem a pályáját, bár most egy kis lemaradásban vagyok, mert a Weszteget még nem olvastam, de nemsokára nekikezdek. Dalszerzőből több is van és a lemezmegjelenésekben jobban képben vagyok általában. Most Jeff Rosenstock jut eszembe, akit pont gimi végén ismertem meg a Bomb The Music Industry élén, és épp a napokban jelentette be a legújabb szólóalbumát.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnátok a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanátok, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnétek megkérdezni tőle?

Sz.B.:
Mivel az általam kedvelt férfi szerzők nagy része visszatekintve egy elviselhetetlen fráternek tűnik, valószínűleg Ursula Le Guint vagy Dorothy Parkert választnanám. Esetleg Truman Capote-t, mert ő biztosan rengeteget sztorizna. Kérdezni nem szeretnék, jobban szeretem hallgatni a történeteket.

S.L.: Karel Čapek szövegeit gyerekkorom óta olvasom, sokszor terápiás jelleggel is. Az utolsó, befejezetlenül maradt könyvéről, a Foltýn ​zeneszerző élete és munkásságáról biztosan kérdeznék párat.

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Ti kinek a művéből olvasnátok fel a rendezvény headlinereként?

Sz.B.: Felolvasnám John Cheever The Country Husband című novelláját, hogy megmutassam, mit jelent a tökéletesség, majd a felejthetetlen utolsó bekezdés után beszállna a zenekar.

S.L.: Karácsony Benő A megnyugvás ösvényein című regénye úgy ér véget, hogy a Napos oldalban megismert Felméri Kázmér egy olajfa alatt levelet ír a fiának. A mai napig meg tudnám mutatni a Lisznyai utcában azt a helyet, ahol várakozás közben befejeztem a könyvet, és arra is emlékszem, hogy utána percekig csak bámultam magam elé. Ezt az utolsó fejezetet szívesen felolvasnám, de ha nem lenne ennyi idő, akkor mondjuk Billy Collinstól választanám a Hóesés napot, vagy az Az a baj a költészettel című verset.

A verset nem kell slaggal verni, hogy megértsük
A verset nem kell slaggal verni, hogy megértsük

Tizenhat kötetből áll Billy Collins életműve, Kőrizs Imre fordításában jelent meg az Az a baj a költészettel címen egy nagyszabású válogatás, ami késéssel, de a hét könyve lett. Verseken keresztül igyekszünk utakat mutatni egy csodálatos életműhöz. 

Tovább olvasok

Melyik az a szövegetek, ami különösen közel került hozzátok az évek során, és van-e olyan sorotok, amit ma már másként írnátok meg, esetleg olykor másként is adtok elő?

Sz.B.:
Kezdjük az utóbbival: viszonylag sok szövegemet érzem utólag gyengének, ezek egy része lustaságból, egy másik része életkori sajátosságokból fakad. Jellemzően már nem is szoktam előadni a szóban forgó dalokat. Mindig kontroll nélkül kísérleteztem, nem szabtam határt az ötleteimnek, ez számos remek dolgot eredményezett, ugyanakkor emiatt gyakran olyan dolgokat is átengedtem a szűrőn, amiket visszatekintve talán nem kellett volna. Szerencsére vannak sikerültebb darabok is; a hatodik lemez zenés novelláit nagyon szeretem, a Gyuri elmegy otthonról az egyik legjobb szöveg, amit életemben írtam; a korábbiak közül a Bergkamp szabad asszociációs gyerekkori emlékturnéjának töretlen lendülete még mindig meg tud lepni, a zongorás lemezünkről az Éter Thomas Pynchon-utalásokkal teletűzdelt éjszakai életképe is nagyon jó lett, és bár köztudottan nem vagyok a leghíresebb számunk legnagyobb rajongója, azt el kell ismerni, hogy a Teljesség felé is egy erős szöveg, szóval hálás vagyok, hogy sok-sok évvel ezelőtt alsógatyában gitározva megírhattam.

S.L.: Nem tartom makulátlannak a megírt szövegeim többségét, sőt eléggé kritikus vagyok a régi dalaimmal kapcsolatban, de béna lenne őket változtatgatni. Van ugyanakkor néhány olyan szövegem, ahol büszke vagyok arra, hogy teljesen sikerült azt a hangulatot megfogni, amiben írtam őket –A bonyolult világ például ilyen.

Ha csenhetnétek egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

Sz.B.: „Az érettségik, a fehér blúzok, a boroskólák, a vodkadzsúzok...” ‒ a legtöbben biztos nem ezt a sort választanák Bérczesi Robitól, de szerintem ezek a lazán odakent, egy egész korszakot felfestő szavak tőle a legszebbek és legerősebbek. Az ezredforduló környékén készült magyar filmek (a Macerás ügyek, vagy az Előre!) fakó nyári fényére, és persze a saját kamaszkoromra emlékeztet.

S.L.: Kicsit mindig bénának érzem, ha egy-egy sort emelünk ki egy szövegből, mert kontextus nélkül olyan furcsán hatnak. Viszont nagyon szeretem, ahogy A Bence kalandjai első lemeze kezdődik, a Légüres című dallal. Tipikusan olyan szám, amit, ha hallgatsz, három percre teljesen elfelejted, hogy a magyar nyelv nem éppen könnyen énekelhető ‒ annyira jó lendülete van az egész szövegnek.

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnétek egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnátok, melyik műveket választanátok?

Sz.B.: Megszerezném az összes Ellen Gilchrist-kötetet, plusz újra elolvasnám Jékely Zoltán összegyűjtött novelláit.

S.L.: Vannak olyan írók, akiknek szeretném az egész életművüket elolvasni, de még van pár lyuk, úgyhogy betenném a táskámba Tolsztojtól a Feltámadást, Mikszáthtól a Különös házasságot, Dürrenmatt-tól A bíró és a hóhért, Murakamitól a Kafka a tengerpartont ‒ és az új Garaczit.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, A Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Nagy

Borítópornó: Szabó Benedek és a Galaxisok - Cím nélküli ötödik lemez

...
Általános cikkek

Az élet legfontosabb kérdései - Szabó Benedek

...
Nagy

5 Murakami-könyv, amit el kell olvasnod

...
Nagy

Bevezetés a lemúrológiába [Hogyan olvassunk Garaczit?]

...
Hírek

30 évig a könyvtárban porosodtak, most találták meg Truman Capote kamaszkori műveit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz