Az élet legfontosabb kérdései - Szabó Benedek

Az élet legfontosabb kérdései - Szabó Benedek

Rostás Eni | 2018. június 15. |

szabo_benedek.jpg

Új rovatunkban irodalmon kívülről érkező művészek olvasmányélményeire kérdezünk rá, 15+5 kérdésben. Elsőként Szabó Benedek énekes-dalszerző, a Galaxisok frontembere mesélt sanyarú sorsú osztrigákról és a legszomorúbb vidám könyvről. A zenekar legközelebb a holnap este fog fellépni a Kolorádó fesztiválon

1. Könyv, amit bárcsak én írtam volna

A képzeletemben létező monumentális nagyregény, ami egyszerre Súlyszivárvány, Keménykalap és krumpliorr és Raymond Chandler. Évek óta gondolkodom rajta, illetve inkább csak gondolok rá. Feltehetőleg soha nem készül el, de jó, hogy van.  Mások írásait nem irigylem, inkább csodálom. Bár ha én írtam volna például A Foucault-ingát, akkor nagyon okos lennék, az nem lenne rossz.

foucault_inga.jpg

2. Kedvenc könyvszereplőm

Yossarian. Remélem, sosem kerülök olyan helyzetbe, mint ő, de ha mégis, szeretnék úgy viselkedni, hogy méltó legyek hozzá.  Ő a legbátrabb gyáva ember, akit ismerek. Annak, amit a világról gondolok, Yossarian az egyik eredője.

3. Könyv, amit legutóbb ajándékba adtam

Azt hiszem, a Trainspotting Irvine Welsh-től. Illetve a Hockney’s Pictures, amit a Museumsquartier könyvesboltjában vettünk a barátnőmmel februárban; az egy hatalmas ajándék volt magunknak, mert két éve kerülgettük.

4. A következő könyv, amit elolvasok

Van egy nagy keresztem: 2016 nyarán félbehagytam az Against the Day-t, utána kaotikus időszak következett, ami oda vezetett, hogy – példátlan módon – tavaly szinte alig olvastam. Idén januárban újrakezdtem, nemsokára befejezem. Sorban állnak a polcon a könyvek, amikre utána rávetem magam. Szuper lesz.

against_the_day_thomas_pynchon_unabridged.jpg

5, A könyv, amin a legtöbbet nevettem

Valószínűleg A 22-es csapdája. Kétévente újraolvasom, de még mindig felröhögök rajta. Csodálatos, hogy közben a világ egyik legszomorúbb regénye is. De azokon a gigantikus Rejtő-gyűjteményeken és a Wodehouse-regényeken is rengeteget nevettem.

6. A könyv, amin utoljára sírtam el magam

Ez ciki lesz, de a Rozmár és az Ács történetén vigasztalhatatlanul zokogtam az Alice Tükörországban olvasása közben, mert nagyon sajnáltam az osztrigákat. Persze ez gyerekkoromban volt. Nem szoktam könyveken sírni, inkább rossz filmeken.

7. Kedvenc könyvem gyerekkoromban

Gyorsan mondok ötöt: P.G. Wodehouse: Forduljon Psmithhez!, Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló, Heljo Mänd: Toomas Linnupoeg, Wolfdietrich Schnurre: Négyszer születtem, Stanislaw Lem: Kiberiáda. Bónusz: az Angolszász rémtörténetek, amit rongyosra olvastunk az unokatesómmal. Most jut eszembe Richard Gordon Miből lesz az orvosdoktor? című regénye, amit a nagymamámtól kaptam, aki történetesen orvos volt. Akkoriban én is orvos szerettem volna lenni, aztán nem lettem, de ehhez a könyvhöz nagyon szoros szálak fűznek, mert a nagymamámra emlékeztet.

8. Szerző, akiről méltatlanul keveset beszélnek

Annak idején Sallai Laci (a Galaxisok basszusgitárosa – a szerk.) ajánlotta Karácsony Benőt, akiről szerintem jóval kevesebben tudnak, mint kéne. Jó lenne, ha legalább a Napos oldalt minél többen ismernék. Hahó, olvassátok el a Napos oldalt!

9. Három szerző, akit meghívnék vacsorára

Ha egy izgalmas beszélgetésre vágynék, akkor Eco, Ottlik és Nabokov. Ha másfajta estét terveznék, akkor Hajnóczy, Pynchon és Petri.  De például egy Bradbury-Lem-Sztrugackij-testvérek sem lenne rossz. Túl sok, ugye?

10. Magyar szerző, aki 100 év múlva is aktuális lesz

Szerb Antal.

b_szerb-antal.jpg

11. A könyv, amit szégyellem, de nem olvastam

Középsuliban sportot csináltam abból, hogy elblicceltem a Jókai-regényeket, de ezt igazából nem bánom. Az Ulysses pedig már kétszer landolt a sarokban - talán egyszer menni fog.

12. Ezeket a könyveket kellene olvasnia a mindenkori magyar kormány tagjainak

Nem tudom, de most elkezdett foglalkoztatni, hogy vajon mi lehet Németh Szilárd vagy Tállai András kedvenc könyve.

13. Legszebb könyvborító valaha

Don DeLillo: Underworld (Noma Bar, Picador)

don-delillo-underworld.jpg

14. Szerző, akivel megíratnám az életrajzomat

Valamelyik nagy amerikai elbeszélővel. Én már annak is örülnék, ha az Autóbusz és iguánában kapnék egy novellát.

15. Ki lenne az a szerző, akinek szívesen megzenésítenéd a verseit?

Nem versek, de Ellen Gilchrist The Age Of Miracles című novelláskötetéből egyszer írnék egy lemezt.

Plusz öt: 

Nádas vagy Esterházy?

Esterházy. Őt nagyon tudtam szeretni, Nádas nem megy.

Szabó Magda vagy Nemes Nagy Ágnes?

Szabó Magda.

Pom Pom vagy a kuflik?

Pom Pom. Imádom Sajdik Ferenc rajzait.

Tarr Béla vagy Krasznahorkai László?

Tarr Béla.

Himnusz vagy Szózat?

Zeneileg a Szózat sokkal szebb.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.