Ursula Le Guin szerint a sikeres könyvnek nincs titkos receptje

.konyvesblog. | 2015. augusztus 05. |

(Kép forrása)

Nincs recept - üzent a reménybeli íróknak a sci-fi író legenda, Ursula Le Guin, aki azt mondja, már nem érzi magában az erőt, hogy újabb regényt írjon, arra azonban mégis, hogy internetes workshopot indítson másoknak.

Hiányzik neki a könyvírás, de már nem érzi magában azt az erőt, ami a regényíráshoz kell, igaz, verseket még mindig ír - közölte Ursula K. Le Guin, a legendás sci-fi és fantasyszerző, akit tavaly tüntettek ki az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásáért. A tanítást is fel kellett adnia, és hiányoznak neki a tanítványok, ezért új kísérletbe kezd, amelynek keretében egy informális workshopot indítana a szépírás iránt érdeklődőknek.

Ursula K. Le Guin: A Rege

Fordította: Kleinheincz Csilla, Delta Vision Kft., 2011, 218 oldal, 2990 HUF

 

Első körben a Book View Cafe-n bárki kérdést intézhetett az íróhoz, ezeket pedig Le Guin ígéretéhez híven igyekszik is megválaszolni. Rögtön "egy borzasztóan nagy" kérdést fogott ki magának, mely azt firtatta, "hogyan lehet jót alkotni". Válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a sikernek nincs egyértelmű receptje, és nem létezik egy olyan írói szakácskönyv, melynek útmutatásait követve létrejön a jó könyv.

Szerinte tévedés azt hinni, hogy a sikeres profi írók olyan titkos recept birtokában vannak, melyet a kezdő írók elől rejtegetnek. "Az egyetlen módja annak, hogy valaki megtanuljon  jól írni az az, hogy megpróbál jól írni. Ez általában azzal kezdődik, hogy másoktól olvas jó írásokat, és ő maga hosszú ideig nagyon rosszakat ír." A főzésmetaforánál maradva Ursula Le Guin azt mondja, egy írónak segítségére lehet, ha "extra jó" hozzávalókat használ, ilyen lehet az "eleven próza" vagy a "lenyűgöző karakterek", de valójában az számít, hogy ezeket a hozzávalókat hogyan használja fel. Szerinte ugyanis a "leghétköznapibb hozzávalókból" is "rendkívül jót" lehet kihozni. Lehet, hogy a nyelvezet középszerű és a karakterek kiszámíthatóak, ám ha a történet tele van érdekes ötletekkel, fordulatokkal, jó a ritmusa, és az olvasó végeredményben olyan következtetésre jut, mely ilyen vagy olyan módon megelégedésére szolgál, akkor már egy jó sztoriról beszélhetünk, vélte, hozzátéve egyúttal, hogy az emlékezetes sci-fik közül sokra ráillenek a fentiek.

Le Guin azt tanácsolta az érdeklődőknek, hogy tartsák távol magukat "az aktuálisan divatos szabályoktól", melyek többsége szerinte sületlenség, és még ha van is közöttük értelmes, akkor sem biztos, hogy az írópalánta történetére éppen alkalmazható lenne. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az író tudja, mit ír, merre tart a története, és csak azokat a tanácsokat használja fel, melyek valóban segítenek neki ezen célja elérésében. "Bízzatok magatokban, legyetek bátrak" - üzente az író, aki szerint sokat segít, ha a reménybeli író emlékezteti magát arra, hogy nem az a cél, hogy egy mesterművet vagy bestsellert írjon. Szavai szerint hagyniuk kellene, hogy a lehetőségeikhez képest a legjobbat írják, ez azonban egy olyan ajándék, melyet sok-sok türelmes próbálkozás fog eredményezni.  

Az oldal üzemeltetői azt tervezik, hogy minden második hétfőn tartják majd az online workshopot, Le Guin pedig azt ígérte, hogy a tanítványai körében csak végső esetben használja majd az ostorát.

Az író legismertebb sorozata a Szigetvilág- és a Hainish-ciklus, ezek egy része megjelent magyarul is. Legutóbb 2011-ben jelent meg itthon könyve, ez volt A rege.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!