Fran Palermo

Henri Gonzo: Julio Cortazárnak szívesen ajándékoznék egy képeslapot

Középiskolás korában Kollár-Klemencz László formációi voltak a kedvencei, nagy hatást tettek rá Oscar Wilde meséi és Pablo Picasso versei, és szívesen hallgatja a szerző előadásában a Sántaiskolát spanyolul. Henri Gonzo augusztus 12-én a Fran Palermóval lép fel a szentgyörgyvári Margófeszt nagyszínpadán. A spanyol–kubai származású multiinstrumentalista dalszerző-énekes azt is elárulta nekünk, hogy melyik a kedvenc Galaxisok dala. Az idei Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunk első beszélgetése.

Vass Norbert | 2023. július 03. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén, melyik az a kötet, ami nálad nagyon betalált?

Legutóbb A boldog herceg és más meséket olvastam Oscar Wilde-tól, valamint a szerző életrajzát – utóbbi ismeretében az utolsó költeményei még meghatóbbak. Szerettem Nagy Márta Júlia Elígért lány című verseskönyvét és Picasso Versek című kötetét.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit? Miért?

A középiskolában Kollár-Klemencz László formációi voltak a nagy kedvenceim ‒ főleg a Kistehén Melankólikusok ‒ mind a hangszerelés, mind pedig a dalszövegek miatt.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

Ha vissza lehetne hozni, akkor Julio Cortazárt hívnám el, nagyon szeretem ugyanis hallgatni a spanyol nyelvű felolvasásait. Azt kérném tőle, hogy a Sántaiskolából olvasson fel egy részletet. Azt javasolnám neki, dödölle helyett inkább igyunk egy kávét, amibe narancshéjat darálnak, és adnék neki egy Klee-képeslapot.

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Mondjuk Nemes Nagy Ágnes vagy Csoóri Sándor műveiből.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

A Fran Palermóval szinte minden szövegünk angol nyelvű. Az angoltudásom fokozatosan fejlődött, így persze van, amit ma már másképp írnék meg, és néha akarva-akaratlanul elő is fordul, hogy másként is éneklem a színpadon ezeket a részeket ‒ de nem feltűnően. Hogy mi az a sor, ami hozzám nőtt? Hmm…

„Right leg on a chewing gum, left leg on a dogshit” ‒ a Chilly című dal első sora.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

A Galaxisok Szédülés című dalát például szívesen elcserélném. Csináltam is belőle egy átdolgozást, de egyelőre rajtam kívül nem hallotta még senki ‒ pedig fel is van véve. Ez a kedvenc versszakom: „Galambok mentője, átizzadt ingében, üres szobában esőre vár…”

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

James Joyce Ulyssesét ‒ ahhoz fixen kéne egy komolyabb szabadidő. A klasszikusok közül A Karamazov testvéreket is, a friss könyvek közül pedig például Rick Rubin zenei producer és guru könyvét ‒ bár van sejtésem róla, miről szólhat.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, A Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Henri Gonzo: Füstölt az agyam, le akarta kötni magát

Képekről, telefonos mappákról, karibi hagyományról, családi hatásokról és tengerről kérdeztük az énekes-dalszerzőt. Az első keresztény dal eléneklésétől az inszomnián át a Fran Palermón át a magyar dalszövegírás nehézségéig mindenről beszélgettünk Henri Gonzóval az a.dal.szöveg podcastsorozat új adásában.

...
Nagy

Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban. Azt már megmutattuk, milyen külföldi és magyar szerzőkkel találkozhattok, és milyen gyerekprogramokra érdemes elmenni. Most még további kihagyhatatlan programokat ajánlunk, koncertekkel, irodalmi sétával, zenés felolvasószínházzal és inspiráló beszélgetésekkel. 

...
Szórakozás

A mondatokban kószálás szabadsága – Kollár-Klemencz László

A húsz éve működő együttesét idén elbúcsúztató, a kamarazenekarával nemrég új lemezt rögzítő Kollár-Klemencz László a Pest megyei Újhartyánból hozta számos témáját ‒ a hit fontosságát, a kisközösségek megtartó erejét és a vidéki abszurdokat is. A településről, ahol a felmenői éltek, akiknek az Öreg Banda című, 2021-ben megjelent csodaszép rock and roll-családregényben írta meg a csodákkal átszőtt mindennapjait.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni

...
Hírek

Lev Grossman démonokkal küzdő mellékszereplőkkel gondolta újra az Artúr király-mitológiát

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának