Bérczesi Róbert: Boldog felnőtt lett-e vajon a Zabhegyező kamaszhőse?

Bérczesi Róbert: Boldog felnőtt lett-e vajon a Zabhegyező kamaszhőse?

Salingerrel dödöllézne, két dal között Derek Walcott-verset olvasna a színpadon, és nagyon betalált neki a Dűne első négy része. A HIPERKARMA frontembereként ismert Bérczesi Róbert augusztus 11-én pénteken szólóban ad koncertet a Margófeszten. A 2019-ben önéletrajzi könyvvel, 2021-ben pedig a dalszövegeit összegyűjtő kiadvánnyal jelentkező Artisjus-díjas dalszerzőt a legkedvesebb saját sorairól és a friss olvasmányélményeiről is kérdeztük. Az idei Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Henri Gonzóval (ITT) is beszélgettünk a kedvenceiről.

Vass Norbert | 2023. július 06. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?

A Dűne első négy kötetét olvastam el idén, és mindegyik nagyon betalált ‒ főleg a negyedik.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?

Őszintén megmondom, hogy már jó ideje nem követem figyelemmel az aktuális történéseket a világban.

Jól elvagyok egyedül.

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?

J. D. Salingert hívnám el, és Holden sorsáról érdeklődnék nála: hogy mit dolgozik, lett-e felesége, gyereke, boldog-e felnőttként stb.

Kiss László, Bérczesi Róbert
Én meg az Ének - behúzott szárnyú felfelé zuhanás
Athenaeum, 2019, 335 oldal
-

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?

Derek Walcott Szerelem szerelem után (Love After Love) című versét olvasnám fel.

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?

Van néhány olyan sorom, amit ma már talán egy kicsit más szóhasználattal írnék meg, de nem számottevő a különbség, az egyik kedvenc saját dalszövegrészletem pedig a „szép voltál mindig vagy ha nem / akkor is voltál annyira / szép nekem, hogy elraktározódj / és bennem végig szép maradj” a Jószerencsét! című számból.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?

Ha csenhetnék, akkor sem csennék. Köszönöm szépen, de van éppen elég saját szövegem.

Bérczesi Róbert
BéRCZeSi RóBeRT DaLSZöVeGKöNYVe
Scolar, 2021, 176 oldal
-

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?

William Gibson: Neurománc, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Naplók, Rick Rubin: A kreatív folyamat, Joseph Campbell: Az ezerarcú hős.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bérczesi Róbert: Mindig kilógtam a sorból

...
Hírek

Bérczesi Róbert szerint az élet legtöbb kérdésére az a válasz, hogy mindegy

A Hiperkarma frontemberének DaLSZöVeGKöNYVét a Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napján mutatták be, ahol nemcsak a kötet felépítéséről, de Bérczesi Róbert introvertált személyiségéről, a fejében lévő hangokról és jövőbeli zenei-irodalmi terveiről is sok minden elhangzott.

...
Beleolvasó

„Ők még nem tudják, ki vagy” - Hiperkarmáról, zenéről, drogokról is vall új könyvében Bérczesi

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál