Nem volt ideje regényt írni, a század egyik legjobb novellistája lett

A héten volt Raymond Carver halálának évfordulója, amiről a Lithub egy 1983-ban készült interjúval emlékezett meg. Carver akkor a The Paris Review-nak adott interjúban elárulta, hogy nemcsak a műfaj iránti rajongás miatt lett novellista.

Simon Eszter | 2021. augusztus 05. |

Carver munkássága meghatározó volt az 1980-as években a novellaírás megújulásában. A legtöbben a Cathedral és a Why Don’t You Dance című novellásköteteiről ismerik, noha korai halála ellenére nyolc verseskötetet is publikált. Carver művei át- meg átszőtték a négy Oscar-díjjal is jutalmazott Birdmant. Befognád, ha szépen kérlek? című kötetébe itt tudsz beleolvasni.

Amikor Carver a The Paris Review-nak adott interjút, szóba került egy korábban a New York Times-nak elejtett félmondata: „túl fárasztó ahhoz, hogy beszéljek róla”. Carver ezúttal elmesélte, hogy mi állt a háttérben. 

„Amikor úgy fogalmazok túl unalmas, vagy fárasztónak érzek egy témát, akkor általában számos olyan dologra gondolok, amelyekről nem kellemes beszélnem”. 

Mint elmondta, nehéz utat kellett bejárnia, hiszen állandó anyagi problémái miatt kevés ideje maradt, hogy az írással foglalkozzon.

„Miután évekig borzalmas munkákat vállaltam, gyerekeket neveltem, közben pedig írni próbáltam, rájöttem, hogyan lehetek a leghatékonyabb. A megoldás a rövid szövegekben volt. Rájöttem, hogy olyat kell írnom, amivel hamar kész vagyok és eljutok a befejezésig. 

Sokszor kimentem, beültem a kocsiba, és a térdemre fektetett jegyzetfüzetbe írtam. Ez akkor volt, amikor a gyerekeim kamaszodtak.”

A szerzőt arról is kérdezték, mi késztette arra, hogy íróvá váljon.

„Apám hatására akartam írni. Gyerekkoromban nagyon sok történetet mesélt az ő és a nagyapám fiatalkoráról. Apám sokat olvasott, főleg western könyveket, amikből néha nekem is felolvasott”.

Carver nehezen bírta a rá nehezedő terheket, amely alkoholproblémákhoz vezetett.

„Mindez rendkívül nyomasztóan hatott rám, ezért egyre többször nyúltam a pohár után” - mondta Carver és hozzátette, hogy a szüleitől hasonló példát látott a problémák kezelésére. Édesanyja minden reggelét nyugtatókkal kezdte, apja pedig szintén az alkohollal enyhítette szegénysége miatti szégyenét.

Az interjúban az író többek között mesélt még a józansághoz vezető rögös útról, illetve írói szokásairól. A teljes beszélgetés itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Raymond Carver: Befognád, ha szépen kérlek? - részlet

...
Hírek

A Birdman mellőzött sztárja, Raymond Carver (UPDATE)

...
Hírek

"Alice Munro minden novellája felér egy regénnyel"

A hétvégén ünnepelte 90. születésnapját 2013 irodalmi Nobel-díjasa, Alice Munro, fordítója, Lukács Laura pedig a Nyugati tér blogon köszöntötte.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.