Karádi Gergő: Van-e elég időm arra, ami a fejemben van?

Karádi Gergő: Van-e elég időm arra, ami a fejemben van?

Előszeretettel tér vissza Mészöly Miklós prózájához, de szívesen kacsintgat Fehér Renátó verseire is, az olvasási listáján pedig Flaubert és Visky András szerepelnek előkelő helyen. Karádi Gergő augusztus 11-én, a Sorbonne Sexuallal lép fel a szentgyörgyvári Margófeszten. Az esztétikát hallgató énekes-gitáros-dalszerző arról is beszélt nekünk, hogy miért érdekesek számára az irodalom határterületei. Az idei Margófeszten fellépő zenészekkel készített interjúsorozatunkban Bércesi Róbertet (ITT) és Henri Gonzót (ITT) is kérdeztük a kedvenceiről.

Vass Norbert | 2023. július 09. |

Volt-e emlékezetes olvasmányélményed idén?
Az elmúlt évben leginkább szakirodalmakat volt időm olvasni, főként azokat, melyeket az esztétika szakos mivoltom megkövetelt, de ha mindenképp említenem kell valamit, akkor Mészöly Miklós prózáját mondanám, a Koldustánc című novellához például lépten-nyomon vissza-visszatérek, mert mindig találok benne új dimenziót. Illetve Fehér Renátó Garázsmenetéhez is visszakacsintgatok, ha a líra mezejéről kell példát mondanom.

Van-e olyan író és/vagy dalszerző, aki középiskolás korod óta fontos neked, akinek azóta is várod a friss megjelenéseit?
Az alternatív előképeket és kortársakat – akikkel úgy gondolom, egy folytonosságban állunk a zenekarral – természetszerűleg hallgatom és követem. „Kedvenceim” viszont talán sosem voltak és nem is lesznek, nem vagyok az a típus. Kicsit úgy képzelem, hogy beleköltözöm dalokba, lemezekbe, aztán kiköltözöm és újra vissza. Most az Árnyéknyúl és Kollár-Klemencz László új lemezébe költöztem bele, illetve az év egyik legfontosabb dalfolyamába, a Másnapba. Az irodalom határterületei mindig érdekeltek, így például Bödőcs Tibor könyvei mindenképp érdekesek számomra, mint határmezsgyén megnyilvánuló gesztus.

A mondatokban kószálás szabadsága – Kollár-Klemencz László
A mondatokban kószálás szabadsága – Kollár-Klemencz László

A húsz éve működő együttesét idén elbúcsúztató, a kamarazenekarával nemrég új lemezt rögzítő Kollár-Klemencz László a Pest megyei Újhartyánból hozta számos témáját ‒ a hit fontosságát, a kisközösségek megtartó erejét és a vidéki abszurdokat is. A településről, ahol a felmenői éltek, akiknek az Öreg Banda című, 2021-ben megjelent csodaszép rock and roll-családregényben írta meg a csodákkal átszőtt mindennapjait.

Tovább olvasok

Ha a világirodalom történetéből bárkit elhívhatnál a Margófesztre, hogy megegyetek a zalai dombok között egy-egy tál dödöllét, akkor kit választanál, és mi lenne az, amit feltétlenül szeretnél megkérdezni tőle?
Többször mondták nekem gyerekkoromban, hogy ne siessek az evéssel, magyarán ne habzsoljak, rágjak meg minden egyes kis darabot, így azt mondanám: Proust lenne a társam a dödölleevésben. És hogy mit kérdeznék? Természetesen azt, hogy van-e elég időm mindarra, ami a fejemben van.

Tegyük fel, hogy létezik egy fesztivál, ahol a ráadás előtt a frontemberek felolvasnak egy verset vagy egy prózarészletet. Te kinek a művéből olvasnál fel a rendezvény headlinereként?
Az alternatív zenei szféra alanyi szerzői leginkább a privát én, nyilvános én és a narratív én hármasának összeérésével, konfrontációjával küzdenek, így azt gondolom, hogy a legstílszerűbb az lenne, ha Petri György A lírai én meg amit zárójelbe tett című versét olvasnám fel.

Szembenézni a mulandósággal – Húsz éve halt meg Petri György
Szembenézni a mulandósággal – Húsz éve halt meg Petri György

Tragikus szerelmek, alkoholizmus, szamizdat és rendszerváltás – húsz éve halt meg Petri György, az egyik legtöbbet elemzett kortárs költőikon. Nem hitt, de meghatározóak istenes versei, elutasította a váteszt, mégis a korszak közéleti költője lett.

Tovább olvasok

Melyik az a szöveged, ami különösen közel került hozzád az évek során, és van-e olyan sorod, amit ma már másként írnál meg, esetleg olykor másként is adsz elő?
Egyszerre mindegyik közel áll hozzám, és mégis folyton eltávolodok egyiktől-másiktól, csak azért, hogy utána újra mögéjük tudjak állni. Azt hiszem éppen a „mögé állás” aktusa érdekel a leginkább. Ha ki kell emelnem egy szöveget, az biztos a Bécs című dalunk lenne, annak is a refrénje, hogy „mert én itt csinálom, ahol az ember harisnyában nyúl magához, magamutogató fajta, ő mindig koronában”. Talán a Kifutás egyes szövegein (a Szeráfin, és a Kettőthármaton) változtatnék visszamenőleg – ha egyáltalán ennek van értelme –, mert leginkább prozódiai és ritmikai problémákat vétettem sokszor. Erre ma már próbálok jobban figyelni.

Ha csenhetnél egy sort, egy rímet vagy egy refrént a Margófeszt egy másik fellépőjétől, akkor mi lenne az?
„és mi van, ha nincsenek is barátaim, csak emberek, akikkel beszélni szoktam” – Szabó Benedek

Ha a nyári fesztiválszezon után kivehetnél egy hónap szabadidőt, amit régi klasszikusok és friss könyvsikerek olvasására fordíthatnál, melyik műveket választanád?
Visky András Kitelepítés című regénye még előttem áll, illetve az esztétika szak lezárása után újból elővenném Gustave Flaubert Érzelmek iskolája című művét.

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Nagy

A szerelmes Flaubert, az író akit eddig nem ismertünk

...
Nagy

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

A Kertész Imre Intézetben mutatták be hétfő délután a Petri György különbözése című interjúkötetet, mely egy harminc évvel ezelőtt készült beszélgetéssorozat szerkesztett változata. A teljes terjedelmében eddig még nem publikált sorozatban a beszélgetőtárs Tasi József irodalomtörténész volt, aki 1993 novembere és 1994 februárja között kérdezte a költőt gyerekkorról, szerelemről, költészetről, filozófiáról és politikáról. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni

...
Hírek

Lev Grossman démonokkal küzdő mellékszereplőkkel gondolta újra az Artúr király-mitológiát

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után