Angela Murinai: Magamtól vártam el, hogy olyan könyvet írjak, ami túlnő rajtam

Angela Murinai: Magamtól vártam el, hogy olyan könyvet írjak, ami túlnő rajtam

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Angela Murinai mesélt arról, hogyan lett a terápiás írásból könyv, milyen ismeretlenekkel osztozni a gyászban, és mit élvez abban, ahogy változik a nyelv. A legjobb első prózakötetnek járó elismerést októberben az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át.

(A tízes listáról Gurubi Ágnes válaszait ITT, Szűcs Péterét ITT, Puskás Panniét ITT, Balássy Fanniét ITT, Gazda Albertét ITT , Szarka Károlyét ITT, Bakos Gyöngyiét ITT, Halász Rita interjúját pedig ITT olvashatjátok.)

Fotó: Murinai Zsolt

Könyves Magazin | 2021. október 07. |
Angela Murinai
Mikor feltámad a szél - Megrendítő történet arról, hogyan élheti túl egy anya a gyermeke elvesztését
Libri, 2021, 213 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Az a sok évtized, amit írással töltöttem. Egész kicsi koromból emlékszem olyasmire, hogy rövid kis történetet írok, saját mesét, és azt mutatom a szüleimnek. De ez még szórványos volt. A módszeres és rendszeres "edzés" akkor kezdődött, mikor 14 évesen naplót kezdtem írni. Az internet megjelenésekor viszonylag hamar a bloggerek közt találtam magam, így kisebb-nagyobb kihagyásokkal lassan 20 éve fent vagyok a neten. A ma is vezetett blogom már az ötödik a sorban, és ezt hetedik éve írom.

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét?

Meg akartam őrizni a fiamat azzal, hogy írok egy olyan könyvet, amiben minél több ember megtalálja önmagát. Valami olyat akartam adni a világnak, ami megmozgatja a gondolatokat és az érzéseket. Ez a gondolat még akkor megszületett, mikor a gyász elején voltam. Akkor még terápiás jelleggel írtam le az eseményeket és az érzéseim. Azután ezek a jegyzetek pihentek néhány évet, mikor is 

2020 tavaszán egy éjjel megéreztem, hogy készen állok arra, hogy megírjam ezt a könyvet.

Ezután néhány hét alatt elkészültem vele. 

Mit vártál az első könyvedtől?

Semmit nem vártam tőle. Magamtól vártam el, hogy olyan könyvet írjak, ami túlnő rajtam, ami méltó ehhez a témához, amiben úgy tudok mesélni a világról, hogy megrengessem vele a szíveket. 

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

Lényegileg semmit. Talán majd lesz alkalmam egyszer belenyúlni picit tartalmilag is, mert időközben tudomásomra jutottak olyan információk, amikkel még hitelesebb lehetne a történet. Az olvasónak ezek nem jelentős kérdések, ezek csak magam és a családom miatt lennének fontosak. Az apróságokban, a nyelvben, a szavakban minden olvasáskor változtatnék. Attól függően, hogy milyen lelkiállapotban vagyok, más a viszonyom is a szöveggel, másképp látok rá, sőt, eszembe jut szebb szó, jobb kifejezés, amire lecserélnék valamit. Felfedezek egy szóismétlést, és csóválom a fejem, amiért korábban nem láttam. Azt gondolom, egy szöveg soha nincs igazán készen. Soha nem tökéletes. A nyelv összefonódik a lelkünkkel, így az aktuális érzéseink befolyásolják a nyelvhez való viszonyunkat is. 

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

Több embernek mutattam meg. Mindig van 4-5 bétázóm. Leginkább olyan emberek, akikről tudom, hogy sokat olvasnak, szeretnek annyira, hogy kíméletesek és egyben őszinték is legyenek velem. Mindig az érdekel ilyenkor, hogy mennyire érdekes nekik a történet, illetve, hogy hol érzik "lyukasnak". Mire nem kaptak választ, kit szeretnének jobban látni a szereplők közül, van-e, amit nem értenek. Ahol hiányérzete van az ötből háromnak, ott tudom, hogy kell még dolgoznom és többet kell mutatnom ahhoz, hogy az olvasó megkapja, amit akar.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

Nem tudok ilyet mondani. Emlékezetes és szép reakciókat kapok. Akik elolvassák, úgy tűnik, szeretik ezt a könyvet, és erről számolnak be nekem. De talán mégis van egy. Az Ünnepi Könyvhéten találkoztam egy fiatal nővel, aki végigvárta a színpadi beszélgetést, majd a dedikálást is. Közben végig éreztem magamon a szemét és éreztem azt is, ahogy szavak nélkül is összekapcsolódunk. Mikor leült az asztalomhoz, csak odatolta a könyvet, hogy aláírjam. Úgy éreztem, szeretne beszélni velem, ezért megkérdeztem, elolvasta-e már. Akkor mesélte el, hogy néhány hónapja váratlanul elveszítette a szerelmét. Kis híján belehalt a veszteségbe, fizikailag és lelkileg is teljesen tönkrement. A barátai és a családja próbáltak neki segíteni, mégis azt érezte, végtelenül magányos. Senki nem érti, min megy keresztül. 

Amikor a könyvemet olvasta, akkor érezte először azt, hogy tud valakihez kapcsolódni a gyászban, és hogy van remény arra, hogy idővel neki is könnyebb lesz.

Megrendítő beszélgetés volt. 

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla?

Azt hiszem, Csukás István Oriza-Triznyákja lehetett. Vagy talán a kis Mukk története (Wilhelm Hauff)? Fogalmam sincs. Rengeteget olvastam gyerekkoromban. Ez a kettő, majd kicsivel később Lázár Ervin Berzsián és Didekije ennek az időszaknak fontos könyvei. Kisgyerekként egy egész könyvet elolvasni hatalmas dolog volt. 

Hány évesen írtad meg az első olyan szövegét, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Nagyon korán elkezdtem írogatni, és azonnal arra is vágytam, hogy megosszam másokkal, leginkább a szüleimmel ezeket az írásokat. De hogy irodalomnak nevezzem őket... Nekem az irodalom egy misztérium. Vannak könyvek, és van az irodalom, ezért én tisztelettel megvárom, hogy mások nevezzék irodalomnak az írásaimat, amennyiben azok elérik azt a nívót. Egyébként még mindig inkább tartom magam bloggernek, mint irodalmat alkotó embernek.

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

Silvya Plath Üvegbúra című regénye nagy hatással volt rám, amikor olvastam. Ő költő leginkább, az Üvegbúra első és egyetlen regénye. Hasonló korú voltam, mikor olvastam, mint a regény szereplője, és hasonló érzések voltak bennem, így könnyen azonosultam vele. Aztán utánanéztem Plath életének, és szép lassan benyelt ez a különleges és fájdalmas történet, ez a végtelenül érdekes és szomorú nő. Olyan izgalmasnak és összetettnek láttam, hogy a könyvet is többször elolvastam, az életrajzát böngésztem, verseit olvastam. Talán az is elragadott és közel hozott hozzá, hogy ekkoriban én is intenzív naplóírásban voltam, így ez egy közös pont volt közöttünk.

A frissek közül most Halász Rita könyvét említeném. A Mély levegő egy nagyon intenzív, erős, sűrű könyv. Én egyébként is élvezem, ahogy a nyelvünk alakul. Ma már egészen máshogy íródnak a könyvek, mint pár évtizeddel ezelőtt. Én szeretem azokat a szövegeket, amelyek tömörek, intenzívek, szoros ritmussal haladnak. Halász Rita regényében úgy pattognak az érzések és a mondatok, mintha ostorral csettintgetne. Gyakran csíp is, ha elér a szíj vége. Kicsi, rövid könyv, mégis mélyre megy és sokat mond.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szarka Károly: Egy ideig olyan munkáim voltak, mint a regényem főszereplőjének

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Szarka Károly az írást segítő és hátráltató körülményekről, az Y-generáció alapélményéről és az apja reakciójáról is mesélt.

...
Nagy

Bakos Gyöngyi: Az írás nagyon kemény munka

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat.Ezúttal Bakos Gyöngyi mesélt az első kötetig vezető útról. 

...
Nagy

Gazda Albert: Szerettem volna elmesélni valamit egy világról, ami már nincs is

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Gazda Albert mesélt az első kötetig vezető útról. 

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik