Bakos Gyöngyi: Az írás nagyon kemény munka

Bakos Gyöngyi: Az írás nagyon kemény munka

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Bakos Gyöngyi a forma és a nyelv megtalálásáról és a szórakoztató, illetve prűd olvasói reakciókról is mesélt. A legjobb első prózakötetnek járó elismerést októberben az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át.

(A tízes listáról Gurubi Ágnes válaszait ITT, Szűcs Péterét ITT, Puskás Panniét ITT, Balássy Fanniét ITT, Gazda Albertét ITT , Szarka Károly interjúját pedig ITT olvashatjátok.)

Fotó: Ruzsovics Dorina

Forgách Kinga | 2021. október 05. |
BAKOS GYÖNGYI
Nyolcszáz utca gyalog
Magvető, 2020, 104 oldal
Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban? 

Hogy az írás nagyon kemény munka, mindennap foglalkozni kell vele, akkor is, ha nem esik jól. Sőt, főleg akkor kell vele foglalkozni, ha nem esik jól, mert ilyenkor objektívebben lehet a szövegre nézni. Egy ideig azt gondoltam, akkor lesz jó a szöveg, ha megy magától, egész nap formálgatom fejben, és este simán leírom, ha csak úgy ömlik belőlem, de rá kellett jönnöm, hogy ez egy könyvhöz kevés lesz.

Forma, nyelv, mondatok, bekezdések, szavak, ezeket kitalálni, kikísérletezni kemény meló.

Hogy ezerszer kell az elejétől olvasni, javítani, ha hibát találok, figyelni a mondatok ritmusát, zenéjét, a szekvenciáknak megtalálni a végleges helyét, a mondatoknak a végső formáját. Az is fontos tapasztalat még, hogy fejben viszont mindig ott kell pörögnie az épp aktuális szövegnek, ha eszem, ha moziban vagyok, ha sétálok, ha a barátaimmal beülök sörözni, az agyam a háttérben mindig a szöveget futtatja. Ha ez nincs, akkor baj van.

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét? 

Sok szikra volt, nem tudnék egyet kiemelni, egy hosszú folyamat vezetetett odáig, míg kialakult a végleges forma, történet, hang, nyelv. Először 2014-ben határoztam el, hogy szeretnék kötetet, vagyis inkább azt határoztam el, hogy komolyan írni akarok, és ehhez köteteket kell írni. Talán ez volt a legfontosabb szikra, az elhatározás, hogy írással akarok foglalkozni, és mindent ennek rendeltem alá.

Európa városaiban és a múltban is nagy utat tesz meg Bakos Gyöngyi hőse
Európa városaiban és a múltban is nagy utat tesz meg Bakos Gyöngyi hőse
Tovább olvasok

Mit vártál az első könyvedtől? 

Sok mindent mondhatnék, de leginkább azt vártam – várom –, hogy öt, tíz, húsz év múlva is jónak tartsam, és meg legyek vele elégedve. Azt is vártam természetesen, hogy legyen olyan, aki szereti, és ez teljesült.

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön? 

Nagyon rég befejeztem már, 2019 nyarán adtam le a kéziratot a kiadónak, majdnem két és fél év telt el azóta. Nem szoktam ezen a szövegen gondolkodni, így azt mondom, jelenleg semmit nem változtatnék rajta. Pár apróságot biztos ki tudnék javítani, de nagy változtatásokhoz újra bele kéne merülni, egyelőre ezt nem tervezem.

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet? 

Mindig a férjem az első olvasóm, minden szövegemet – vers, novella, tárca, interjú – megmutatok neki, így a kész kéziratot is ő olvasta először. Kukorelly Endre és Garaczi László olvasták még el a kötetet kézirat formájában. Nem volt számomra kérdés, hogy addig nem küldöm el a kiadóba, míg Kukorelly Endre végig nem olvasta, és nem mondja azt, hogy rendben, mehet. Nála kíméletlenebb szerkesztőt nem ismerek, pontos, alapos, és nem fél megmondani, ha valami rossz. Ez a legjobb, ami egy szöveggel történhet. 

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán? 

A szexualitás megjelenítésével kapcsolatos prüdéria igazán meglepett, volt olyan olvasó, aki szerint az egész könyv a szexről szól,

pedig csak pár szöveghelyen van említve ilyesmi. A referenciális olvasatok mindig szórakoztatnak, például, amikor egy ismerősöm megkérdezte, hogy mit fog szólni anyukám, ha kiderül a könyvből, miket csináltam. Az olvasói reakciókkal általában nehezen tudok mit kezdeni, mert szerintem sokszor nem a könyvről mond el valamit, hanem az olvasóról. 

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla? 

Nem emlékszem pontosan, vagy a Lassie hazatér, vagy az Óz, a csodák csodája. Mindkettőt újraolvastam a kislányommal pár évvel ezelőtt, nem gondoltam volna, de teljesen visszajött az első olvasás élménye, ugyanúgy képzeltem el a szereplőket, mint akkor. Az első regény, ami viszont irodalmilag komoly hatást tett rám, a Bűn és bűnhődés volt. Emlékszem, hogy gimnáziumból megyek haza busszal, és elfelejtek leszállni. 

Hány évesen írtad meg az első olyan szövegét, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad? 

Ha szigorúan veszem a kérdést, akkor 13 éves koromban írtam verseket, amik megjelentek az iskolaújságban, de ez még szerencsére az internet előtti időkben történt, így nem található meg sehol.  Viszonylag későn, 28 évesen kezdtem verseket és rövidprózákat írni. Ezeket általában péntekenként megmutattam a Kukorelly-féle írószemináriumon, ahol a visszajelzésekből rengeteget tanultam. Nem csak az írásról, hanem mondjuk olvasásról vagy épp magamról. "Hivatalos" belépésem az irodalmi életbe 30 éves koromban történt, ekkor publikáltam először egy irodalmi folyóiratban. 

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért? 

Egyet nem tudnék mondani, de mondok hármat. Kertész Imre: Sorstalanság, Krasznahorkai László: Sátántangó, Konrád György: A látogató. Azért, mert szeretem a K betűs írókat.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Gazda Albert: Szerettem volna elmesélni valamit egy világról, ami már nincs is

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Gazda Albert mesélt az első kötetig vezető útról. 

...
Nagy

Balássy Fanni: Az írás munka, kitartó próbálkozás, mindennapos feladat

Hetedik alkalommal osztják ki idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A tízes listán szereplő Balássy Fanni első olvasmányélményeiről és az emlékezetes olvasói reakciókról mesélt, de szóba kerültek a gimis évek és a Beatles is.

...
Nagy

Szűcs Péter másfél évtizede vadássza a mondatokat az első regényéhez

Összeállt a Margó-díj tízes listája, mi pedig sorra bemutatjuk a jelölteket. Ezúttal Szűcs Péter mesél a regénybe beszüremkedő családi történetekről és az első könyv megírásának tapasztalatairól.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik az év végi összegző listánk, amelybe összegyűjtöttük, hogy mely könyvek voltak azok, amelyek 2022-ben megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket - egyszóval, amelyeket az idei év legemlékezetesebb és legizgalmasabb olvasmányainak találtunk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei: 50-41.

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Hírek
...
Hírek

Ez lett az év szava az Oxfordnál 2022-ben

...
Hírek

Annie Ernaux: A férfiaknak változtatniuk kell a hozzáállásukon

...
Hírek

Pető Andrea történész a tudományos szabadság védelméért kapott díjat Oslóban

...
Hírek

A Fogjunk Össze Alapítvány művészeti pályázatot hirdet egészségügyi dolgozóknak

...
Hírek

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

...
Nagy

Egy gyerek elvesztésével soha nem lehet megtanulni együtt élni

...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

...
Zöld

David Attenborough és Vilmos herceg megalapította a “Zöld Nobelt”, ezek a projektek kapták idén

...
Nagy

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

...
Hírek

Megnyílt a 2023-as Zsoldos Péter-díj jelölési időszaka

...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?