Emily Ratajkowski könyve útkeresés a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusában

Emily Ratajkowski könyve útkeresés a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusában

Emily Ratajkowskit híres modellként és színésznőként, politikai aktivistaként, vállalkozóként és globális közösségi médiajelenségként tartottuk számon, aki huszonegy évesen egyszerre keltett elismerést és felháborodást világszerte, amikor provokatívan megmutatta testét, felvállalva a megalkuvás nélküli feminista szerepét. Most íróként ismerhetjük meg. A testem című könyvéből megtudhatjuk, hogyan változott a gondolkodása arról, miként válnak árucikké a nők a nyugati kultúrában. Olvass bele!

Könyves Magazin |

A testem személyes felfedezőút. Végigvezet a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusán. Elemzi, hogyan bánnak a férfiak a nőkkel, és a nők hogyan fedik el racionális magyarázatokkal annak valódi okát, hogy miért fogadják el ezt a bánásmódot.

Emily Ratajkowski
A testem
Ford.: Hoppán Eszter, Jaffa Kiadó, 2022, 300 oldal
-

Ratajkowski esszéi saját életének pillanatait örökítik meg, miközben feltárják, hogyan fetisizálja a nyugati kultúra a női szépséget, és miként veti meg a női szexualitást, amelynek egyébként a megszállottja. Első kézből olvashatunk tudósítást arról, milyen perverz folyamatok irányítják a divatipart és a filmvilágot, és milyen széles valójában a beleegyezés és a visszaélés között húzódó szürke zóna.

Emily Ratajkowski szerepelt több tévésorozatban, videóklipben és mozifilmben, többek között David Fincher Holtodiglan című filmjében. Számtalan magazin címlapján megjelent, és a világ leghíresebb márkáinak divatbemutatóin lépett fel, a Marc Jacobstól a Miu Miuig. A New York magazinnak 2020-ban írt esszéjét (Buying Myself Back - Visszavásárolom magam) huszonnégy óra alatt több mint egymillióan olvasták, és az év legolvasottabb cikke lett a magazinban. A testem az első könyve.

Emily Ratajkowski: A testem (részlet)

Reggel elkezdett esni az eső a szigeten. Néztük, ahogy a cseppek apró, tökéletes köröket rajzolnak a medence felszínére, és S. kinyitotta az üveg tolóajtót, hogy beengedje a nehéz levegőt és az eső zaját. Csendben feküdtünk az ágyban, még kábán az álomtól, napbarnított testünkkel a ropogós fehér ágyneműbe burkolózva. A bőrömnek sósvíz- és dráganaptej-illata volt, csípős és szokatlan.

A mellkasomon egyensúlyoztam a kávémat, és üres tekintettel bámultam az óriási, szürke felhőket, amelyek lassan úsztak a hatalmas Indiai-óceán felett. A tolóajtó széleinek keretébe foglalt, feszített tükrű medence, mely egybeolvadt az óceánnal, olyan volt, mint egy látványos háttérkép. A felhők olyan gyorsan mozogtak, hogy megfájdult a fejem, amikor megpróbáltam a tekintetemmel követni őket.

Kicsinek éreztem magam, mintha elsodorhatnának, ha nem vigyázok.

Talán a harmadik napunk lehetett ott? Az idő lényegtelennek tűnt. Valóban a semmi közepén voltunk, egy óceánon lebegtünk a bolygó másik oldalán. Az érintőképernyőkön keresztül ránéztünk az otthoni életünkre, de senki sem volt ébren, hogy hírekkel szolgáljon. Csak mi ketten voltunk az iPhone-jainkkal, a tengerfenékbe mélyesztett vastag facölöpökre épített szobában.

Lassan kikeltem az ágyból. A sima padló hűvösen simogatta a talpam. Az eső kopogása követett, miközben átsétáltam a fürdőszobába. Megpillantottam meztelen testemet a falakat szegélyező tükrökben. Szeplősnek, fiatalnak, álmosnak néztem ki, abból a fajtából, amit az emberek legtöbbször cukinak és elbűvölőnek tartanak. Megmostam az arcom, és szemügyre vettem magam, miközben a hideg kávémat kortyolgatva szempillaspirált tettem a puffadt szemeimre.

Itt a jó alkalom arra, hogy letudjak egy fotót, gondoltam magamban.

S.-nek ki sem kell kelnie az ágyból, hogy elkészítse a felvételt. Dúdoltam magamban, miközben gyorsan húztam egyet a hónom alatt szárazon a borotvával, és testápoló krémet nyomtam a combomra. Beletúrtam a bőröndömbe, kerestem egy bikinit a saját termékvonalamból, és elkezdtem kibogozni egy különösen bonyolult narancssárga felsőt, mert emlékeztem rá, hogy ebben még nem fotózkodtam. Kat, az üzlettársam és barátnőm indulás előtt figyelmeztetett, hogy különösen fontos képet csinálni magamról ebben a rendkívüli modellben. Azok a darabok, amelyekben nem készült rólam kép, nem mennek olyan jól. Felvettem az alsót, és előrehajoltam, hogy beigazítsam a mellemet a felsőbe.

– S! – kiáltottam ki a fürdőből. – Csinálj rólam egy képet!

– Jó – mosolygott rám, miközben még mindig mezítláb az ágy felé sétáltam. – Nagyon csini vagy – mondta gyengéden, és elindította a telefon kameráját.

– Köszi.

Éreztem, hogy felforrósodik az arcom. Amikor S. és én először találkoztunk, zavarban voltam az Instagramhoz fűződő kapcsolatom miatt – amiatt, hogy mindenáron egyre több követőt akartam, hogy többet kapjak a cégektől a termékeik reklámozásáért. Utáltam, hogy ehhez időnként meg kell kérnem őt, hogy fotózzon le. Hat hónapba telt, mire leküzdöttem a szégyenemet, és megkértem, hogy ő is vegyen részt a dologban. Egy kicsit ciki volt, de behozta a pénzt.

És úgy gondoltam, hogy az a képesség, hogy megélek a külsőmből, nem lehet ok a szégyenkezésre.

A szoba közepére léptem, a víz felé fordulva, és a lábamat az üveg tolóajtó fémkeretére helyeztem, alig néhány centire a felhőszakadástól, de még szárazon.

– Gondoltam, essünk túl rajta.

– Nézz rám! – utasított S, én pedig megtettem, miközben éreztem, hogy a fenekem ráhajlik a combom hátuljára. Kifejezéstelen arcot vágtam.

– Megvan – mondta S, és átadta nekem a telefont.

Szűrők nélkül tettem közzé a képet, mert tudtam, hogy az emberek szeretnek olyan képet látni, amelyet akár ők maguk is készíthettek volna. A kép alá ezt írtam: „Helló! Ez a fenekem @inamoratawoman cuccban”. Egyszerű volt és lényegretörő. Hozzáadtam a megfelelő címkéket, hogy a követők közvetlenül az alkalmazásból vásárolhassák meg a fürdőruhát.

A svédasztalos reggelire a szálloda által biztosított bicikliken mentünk.

A bikinimre felvettem S. batikolt felsőjét, arra pedig a szálloda egyik esőálló pulcsiját. Miközben tornacipős lábunkkal tekertük a pedált, csak a hatalmas zöld leveleken kopogó esőcseppek zaját hallottuk, és a és a gumikerekek surrogását a fehér homokon. Kifosztottuk a pazar büfét, két-két tányérral szedtünk, a dim sumtól a francia pirítósig mindenből. S.-re vigyorogtam, aki nevetségesen telepakolt tányérjaimat nézte, és leültünk az asztalhoz. Elővettem a telefonomat, és megnyitottam az Instagramot. Felmutattam a kijelzőt, miközben egy pirítóst próbáltam beleerőltetni egy apó dzsemesüvegbe.

– Ötszázezer egy óra alatt. Nem rossz.

– A francba, az rohadt sok – mondta S egy darab dim sumot rágcsálva.

Bólintottam, és enni kezdtem a pirítóst, miközben néztem, ahogyan a bikinieladások emelkednek. Szép összeget kerestünk, és háromezer új követővel bővült a márka követőinek köre, pedig az Egyesült Államok még fel sem ébredt. Azzal nem foglalkoztam, hogy megnézzem a saját követőim számát. Nem volt rá szükség; tudtam, hogy valahányszor posztolok valami szexit, elvesztek közülük egypárat.

Másnap azonban minden alkalommal új követők valóságos hulláma érkezett.

Még mindig rabja vagyok annak az érzésnek, amit az Instagram ad, amikor látom, hogy egy bejegyzésemre ömlenek a kommentek és lájkok. Ha csak úgy mellesleg csinálok egy képet és feltöltöm, több millióan nézik meg, és ez eléggé fel tud dobni. Izgalmas a tudat, hogy emberek szerte a világon arról beszélnek, amit közzétettem. Erős érzelmi lökést ad, hogy képes vagyok ilyen szökőárt kelteni, amikor csak akarok.

Mindig is vonzott az eltúlzott megjelenés. Ha nagynak érzem magam, az biztonságérzetet ad. Mindig legyél te a leghangosabb, a legnagyobb arcú, a legmerészebb öltözékű egy adott helyen. Csináld te a legtöbbet. Nagynak lenni azt is jelenti, hogy célponttá válsz. De azáltal, hogy magamra vonzom az emberek tekintetét és figyelmét, és ezáltal a támadásaikat is, több erőt és kevesebb kiszolgáltatottságot érzek, mert én állítom a középpontba saját magam. Vagy legalábbis jobbára így érzem.

Pénzt kaptam azért, hogy itt nyaraljak S.-szel. Egy nagy szállodakonszern nemrég nyitott egy új luxusüdülőhelyet a Maldív-szigeteken. A szálloda építése 400 millió dollárba került. A sziget valami szupergazdag katari fickó tulajdona volt, mint azt megtudtuk a vezérigazgatótól, egy talpig fehéret viselő francia férfitól, aki odajött hozzánk a reggelinél. A szállodacsoportnak fel kellett hívnia magára a figyelmet, és értéket képviselt a számukra, hogy én odamegyek, és becímkézem a felhasználójukat, a helyszínt.

Az ilyen típusú promócióknál rengeteg pénzt tudtam keresni azzal, hogy ott nyaraltam öt napot, és időnként kitettem egy-egy képet.

Az eső csak annyi időre állt el, hogy visszaérjünk a szobába – tízperces út. Miközben lassan bicikliztünk a nedves, fehér homokon, a keményített egyenruhás alkalmazottak abbahagyták a gereblyézést, a mellük elé emelték összetapasztott tenyerüket, és alig észrevehetően fejet hajtottak. Én is visszabólintottam és visszamosolyogtam.

 

A kábaság, amit az ágyban éreztem ébredéskor, miközben a vihart figyeltem, mostanra rendes fejfájássá erősödött. Lefeküdtem, és töltöttem magamnak egy nagy pohár vizet, aztán rápillantottam a telefonomra, hogy újra megnézzem a bejegyzésemet: 789 357 lájk. Lefelé mozgattam a hüvelykujjamat a képernyőn, és láttam, hogy a szám frissül. 791 476. Rápillantottam S.-re, aki a Twitterét nézegette. Még ebben az egzotikus környezetben sem voltunk képesek elszakadni a kijelzőinktől. A szemüregem hátulja szinte lüktetett. Kifejezett késztetést éreztem, hogy beledobjam a telefonomat az előttünk hullámzó türkizkék óceánba. Ehelyett befúrtam magam a pufi fehér párnák közé.

Az ágy mellett ott hevert Demi Moore önéletírása, a Kívül-belül. Előző este olvastam ki, miközben S. békésen aludt mellettem. Megragadt bennem Demi utolsó üzenete az olvasóknak: „Lehet, hogy ennek a történetnek egy része a tiéd is.”

Nagyon remélem, hogy nem, gondoltam magamban.

De igaza volt, még ha nem is tudhatta, hogy élete bizonyos aspektusai mennyire hasonlítanak az enyémre – például az, ahogyan a testét használta a siker érdekében.

Szemügyre vettem a borítón látható fekete-fehér portrét, és hirtelen dühös lettem magamra. Előre megítéltem Demit, mielőtt elolvastam volna a könyvét. Úgy gondoltam, hogy csak egy szexi nő, semmi több. Éppen te hitted ezt, mindenki közül. Te, aki most posztoltad ki a segged az Instagramra, vagy olyan pofátlan, hogy morogsz, amiért a világ nem vesz komolyan? Milyen kibaszott képmutatás. Azt szerettem volna, hogy az Instagramom forrjon, hogy bikiniket áruljak, meg minden mást, de közben a gondolataim és az elveim miatt is számon tartsanak, olyan dolgok miatt, ami nem a testem. Az ujjaimat a homlokomra tapasztottam, és szorosan lehunytam a szemem.

Mindent hibának éreztem:

az ittlétemet ebben a bizarrul tökéletes környezetben, és azt is, hogy a követők látják a képemet, és ítéletet alkotnak róla. Mennyibe került nekem ez a nyaralás? Pénzt kaptam egy nagyvállalattól, amelynek egy milliárdos a tulajdonosa (vajon hogyan szerezte a vagyonát?), és olyan képeket tettem közzé, amelyek arra ösztönzik a világot, hogy a testemet tekintse az elsődleges értékemnek. Az egész az én hibám. Összeugrott a gyomrom. Talán be kellene ugranom az óceánba, gondoltam. Megtisztulni az esőben és a sós vízben.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A kolozsvári némafilmgyártás korába csöppennek vissza Zágoni Balázs szereplői

...

A tudatos jelenlét megélését tanítja a gyerekeknek Shona Innes könyve

...

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

...
Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Alkotótárs

André Ferenc: Az utolsó levél [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezd - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.