Emily Ratajkowski könyve útkeresés a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusában

Emily Ratajkowski könyve útkeresés a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusában

Emily Ratajkowskit híres modellként és színésznőként, politikai aktivistaként, vállalkozóként és globális közösségi médiajelenségként tartottuk számon, aki huszonegy évesen egyszerre keltett elismerést és felháborodást világszerte, amikor provokatívan megmutatta testét, felvállalva a megalkuvás nélküli feminista szerepét. Most íróként ismerhetjük meg. A testem című könyvéből megtudhatjuk, hogyan változott a gondolkodása arról, miként válnak árucikké a nők a nyugati kultúrában. Olvass bele!

Könyves Magazin |

A testem személyes felfedezőút. Végigvezet a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusán. Elemzi, hogyan bánnak a férfiak a nőkkel, és a nők hogyan fedik el racionális magyarázatokkal annak valódi okát, hogy miért fogadják el ezt a bánásmódot.

Emily Ratajkowski
A testem
Ford.: Hoppán Eszter, Jaffa Kiadó, 2022, 300 oldal
-

Ratajkowski esszéi saját életének pillanatait örökítik meg, miközben feltárják, hogyan fetisizálja a nyugati kultúra a női szépséget, és miként veti meg a női szexualitást, amelynek egyébként a megszállottja. Első kézből olvashatunk tudósítást arról, milyen perverz folyamatok irányítják a divatipart és a filmvilágot, és milyen széles valójában a beleegyezés és a visszaélés között húzódó szürke zóna.

Emily Ratajkowski szerepelt több tévésorozatban, videóklipben és mozifilmben, többek között David Fincher Holtodiglan című filmjében. Számtalan magazin címlapján megjelent, és a világ leghíresebb márkáinak divatbemutatóin lépett fel, a Marc Jacobstól a Miu Miuig. A New York magazinnak 2020-ban írt esszéjét (Buying Myself Back - Visszavásárolom magam) huszonnégy óra alatt több mint egymillióan olvasták, és az év legolvasottabb cikke lett a magazinban. A testem az első könyve.

Emily Ratajkowski: A testem (részlet)

Reggel elkezdett esni az eső a szigeten. Néztük, ahogy a cseppek apró, tökéletes köröket rajzolnak a medence felszínére, és S. kinyitotta az üveg tolóajtót, hogy beengedje a nehéz levegőt és az eső zaját. Csendben feküdtünk az ágyban, még kábán az álomtól, napbarnított testünkkel a ropogós fehér ágyneműbe burkolózva. A bőrömnek sósvíz- és dráganaptej-illata volt, csípős és szokatlan.

A mellkasomon egyensúlyoztam a kávémat, és üres tekintettel bámultam az óriási, szürke felhőket, amelyek lassan úsztak a hatalmas Indiai-óceán felett. A tolóajtó széleinek keretébe foglalt, feszített tükrű medence, mely egybeolvadt az óceánnal, olyan volt, mint egy látványos háttérkép. A felhők olyan gyorsan mozogtak, hogy megfájdult a fejem, amikor megpróbáltam a tekintetemmel követni őket.

Kicsinek éreztem magam, mintha elsodorhatnának, ha nem vigyázok.

Talán a harmadik napunk lehetett ott? Az idő lényegtelennek tűnt. Valóban a semmi közepén voltunk, egy óceánon lebegtünk a bolygó másik oldalán. Az érintőképernyőkön keresztül ránéztünk az otthoni életünkre, de senki sem volt ébren, hogy hírekkel szolgáljon. Csak mi ketten voltunk az iPhone-jainkkal, a tengerfenékbe mélyesztett vastag facölöpökre épített szobában.

Lassan kikeltem az ágyból. A sima padló hűvösen simogatta a talpam. Az eső kopogása követett, miközben átsétáltam a fürdőszobába. Megpillantottam meztelen testemet a falakat szegélyező tükrökben. Szeplősnek, fiatalnak, álmosnak néztem ki, abból a fajtából, amit az emberek legtöbbször cukinak és elbűvölőnek tartanak. Megmostam az arcom, és szemügyre vettem magam, miközben a hideg kávémat kortyolgatva szempillaspirált tettem a puffadt szemeimre.

Itt a jó alkalom arra, hogy letudjak egy fotót, gondoltam magamban.

S.-nek ki sem kell kelnie az ágyból, hogy elkészítse a felvételt. Dúdoltam magamban, miközben gyorsan húztam egyet a hónom alatt szárazon a borotvával, és testápoló krémet nyomtam a combomra. Beletúrtam a bőröndömbe, kerestem egy bikinit a saját termékvonalamból, és elkezdtem kibogozni egy különösen bonyolult narancssárga felsőt, mert emlékeztem rá, hogy ebben még nem fotózkodtam. Kat, az üzlettársam és barátnőm indulás előtt figyelmeztetett, hogy különösen fontos képet csinálni magamról ebben a rendkívüli modellben. Azok a darabok, amelyekben nem készült rólam kép, nem mennek olyan jól. Felvettem az alsót, és előrehajoltam, hogy beigazítsam a mellemet a felsőbe.

– S! – kiáltottam ki a fürdőből. – Csinálj rólam egy képet!

– Jó – mosolygott rám, miközben még mindig mezítláb az ágy felé sétáltam. – Nagyon csini vagy – mondta gyengéden, és elindította a telefon kameráját.

– Köszi.

Éreztem, hogy felforrósodik az arcom. Amikor S. és én először találkoztunk, zavarban voltam az Instagramhoz fűződő kapcsolatom miatt – amiatt, hogy mindenáron egyre több követőt akartam, hogy többet kapjak a cégektől a termékeik reklámozásáért. Utáltam, hogy ehhez időnként meg kell kérnem őt, hogy fotózzon le. Hat hónapba telt, mire leküzdöttem a szégyenemet, és megkértem, hogy ő is vegyen részt a dologban. Egy kicsit ciki volt, de behozta a pénzt.

És úgy gondoltam, hogy az a képesség, hogy megélek a külsőmből, nem lehet ok a szégyenkezésre.

A szoba közepére léptem, a víz felé fordulva, és a lábamat az üveg tolóajtó fémkeretére helyeztem, alig néhány centire a felhőszakadástól, de még szárazon.

– Gondoltam, essünk túl rajta.

– Nézz rám! – utasított S, én pedig megtettem, miközben éreztem, hogy a fenekem ráhajlik a combom hátuljára. Kifejezéstelen arcot vágtam.

– Megvan – mondta S, és átadta nekem a telefont.

Szűrők nélkül tettem közzé a képet, mert tudtam, hogy az emberek szeretnek olyan képet látni, amelyet akár ők maguk is készíthettek volna. A kép alá ezt írtam: „Helló! Ez a fenekem @inamoratawoman cuccban”. Egyszerű volt és lényegretörő. Hozzáadtam a megfelelő címkéket, hogy a követők közvetlenül az alkalmazásból vásárolhassák meg a fürdőruhát.

A svédasztalos reggelire a szálloda által biztosított bicikliken mentünk.

A bikinimre felvettem S. batikolt felsőjét, arra pedig a szálloda egyik esőálló pulcsiját. Miközben tornacipős lábunkkal tekertük a pedált, csak a hatalmas zöld leveleken kopogó esőcseppek zaját hallottuk, és a és a gumikerekek surrogását a fehér homokon. Kifosztottuk a pazar büfét, két-két tányérral szedtünk, a dim sumtól a francia pirítósig mindenből. S.-re vigyorogtam, aki nevetségesen telepakolt tányérjaimat nézte, és leültünk az asztalhoz. Elővettem a telefonomat, és megnyitottam az Instagramot. Felmutattam a kijelzőt, miközben egy pirítóst próbáltam beleerőltetni egy apó dzsemesüvegbe.

– Ötszázezer egy óra alatt. Nem rossz.

– A francba, az rohadt sok – mondta S egy darab dim sumot rágcsálva.

Bólintottam, és enni kezdtem a pirítóst, miközben néztem, ahogyan a bikinieladások emelkednek. Szép összeget kerestünk, és háromezer új követővel bővült a márka követőinek köre, pedig az Egyesült Államok még fel sem ébredt. Azzal nem foglalkoztam, hogy megnézzem a saját követőim számát. Nem volt rá szükség; tudtam, hogy valahányszor posztolok valami szexit, elvesztek közülük egypárat.

Másnap azonban minden alkalommal új követők valóságos hulláma érkezett.

Még mindig rabja vagyok annak az érzésnek, amit az Instagram ad, amikor látom, hogy egy bejegyzésemre ömlenek a kommentek és lájkok. Ha csak úgy mellesleg csinálok egy képet és feltöltöm, több millióan nézik meg, és ez eléggé fel tud dobni. Izgalmas a tudat, hogy emberek szerte a világon arról beszélnek, amit közzétettem. Erős érzelmi lökést ad, hogy képes vagyok ilyen szökőárt kelteni, amikor csak akarok.

Mindig is vonzott az eltúlzott megjelenés. Ha nagynak érzem magam, az biztonságérzetet ad. Mindig legyél te a leghangosabb, a legnagyobb arcú, a legmerészebb öltözékű egy adott helyen. Csináld te a legtöbbet. Nagynak lenni azt is jelenti, hogy célponttá válsz. De azáltal, hogy magamra vonzom az emberek tekintetét és figyelmét, és ezáltal a támadásaikat is, több erőt és kevesebb kiszolgáltatottságot érzek, mert én állítom a középpontba saját magam. Vagy legalábbis jobbára így érzem.

Pénzt kaptam azért, hogy itt nyaraljak S.-szel. Egy nagy szállodakonszern nemrég nyitott egy új luxusüdülőhelyet a Maldív-szigeteken. A szálloda építése 400 millió dollárba került. A sziget valami szupergazdag katari fickó tulajdona volt, mint azt megtudtuk a vezérigazgatótól, egy talpig fehéret viselő francia férfitól, aki odajött hozzánk a reggelinél. A szállodacsoportnak fel kellett hívnia magára a figyelmet, és értéket képviselt a számukra, hogy én odamegyek, és becímkézem a felhasználójukat, a helyszínt.

Az ilyen típusú promócióknál rengeteg pénzt tudtam keresni azzal, hogy ott nyaraltam öt napot, és időnként kitettem egy-egy képet.

Az eső csak annyi időre állt el, hogy visszaérjünk a szobába – tízperces út. Miközben lassan bicikliztünk a nedves, fehér homokon, a keményített egyenruhás alkalmazottak abbahagyták a gereblyézést, a mellük elé emelték összetapasztott tenyerüket, és alig észrevehetően fejet hajtottak. Én is visszabólintottam és visszamosolyogtam.

 

A kábaság, amit az ágyban éreztem ébredéskor, miközben a vihart figyeltem, mostanra rendes fejfájássá erősödött. Lefeküdtem, és töltöttem magamnak egy nagy pohár vizet, aztán rápillantottam a telefonomra, hogy újra megnézzem a bejegyzésemet: 789 357 lájk. Lefelé mozgattam a hüvelykujjamat a képernyőn, és láttam, hogy a szám frissül. 791 476. Rápillantottam S.-re, aki a Twitterét nézegette. Még ebben az egzotikus környezetben sem voltunk képesek elszakadni a kijelzőinktől. A szemüregem hátulja szinte lüktetett. Kifejezett késztetést éreztem, hogy beledobjam a telefonomat az előttünk hullámzó türkizkék óceánba. Ehelyett befúrtam magam a pufi fehér párnák közé.

Az ágy mellett ott hevert Demi Moore önéletírása, a Kívül-belül. Előző este olvastam ki, miközben S. békésen aludt mellettem. Megragadt bennem Demi utolsó üzenete az olvasóknak: „Lehet, hogy ennek a történetnek egy része a tiéd is.”

Nagyon remélem, hogy nem, gondoltam magamban.

De igaza volt, még ha nem is tudhatta, hogy élete bizonyos aspektusai mennyire hasonlítanak az enyémre – például az, ahogyan a testét használta a siker érdekében.

Szemügyre vettem a borítón látható fekete-fehér portrét, és hirtelen dühös lettem magamra. Előre megítéltem Demit, mielőtt elolvastam volna a könyvét. Úgy gondoltam, hogy csak egy szexi nő, semmi több. Éppen te hitted ezt, mindenki közül. Te, aki most posztoltad ki a segged az Instagramra, vagy olyan pofátlan, hogy morogsz, amiért a világ nem vesz komolyan? Milyen kibaszott képmutatás. Azt szerettem volna, hogy az Instagramom forrjon, hogy bikiniket áruljak, meg minden mást, de közben a gondolataim és az elveim miatt is számon tartsanak, olyan dolgok miatt, ami nem a testem. Az ujjaimat a homlokomra tapasztottam, és szorosan lehunytam a szemem.

Mindent hibának éreztem:

az ittlétemet ebben a bizarrul tökéletes környezetben, és azt is, hogy a követők látják a képemet, és ítéletet alkotnak róla. Mennyibe került nekem ez a nyaralás? Pénzt kaptam egy nagyvállalattól, amelynek egy milliárdos a tulajdonosa (vajon hogyan szerezte a vagyonát?), és olyan képeket tettem közzé, amelyek arra ösztönzik a világot, hogy a testemet tekintse az elsődleges értékemnek. Az egész az én hibám. Összeugrott a gyomrom. Talán be kellene ugranom az óceánba, gondoltam. Megtisztulni az esőben és a sós vízben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...
Szórakozás

A Neuromancer zöld utat kapott az Apple-nél, jön a sorozat

...
Hírek

800 lakosa és 15 könyvesboltja van a kis francia falunak

...
Szórakozás

Bill Skarsgård feszít az új Holló-film első fotóin

...
Szórakozás

Sántakutya, Dűne, Kabai Lóránt és Rémlénykongresszus [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

García Márquez utolsó könyve a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Szórakozás

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...
Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...
Alkotótárs

André Ferenc: Az utolsó levél [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezd - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek.