A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

Jobb, ha te választasz, mint ha téged választanak! – ezzel biztatja női olvasóit az amerikai randiguru Jon Birger. Szerinte ideje tudomásul venni, hogy a romantikus minták az utóbbi években eltűnőben vannak, és a nőkre vár az új szokások kialakítása. Kezdeményezz! című könyvében ehhez ad tanácsokat. Mutatunk belőle egy részletet!

Könyves Magazin |

Az internetes társkereső oldalak és a mobilalkalmazások jelentősen megváltoztatták a párkapcsolatok születésének dinamikáját, a randipiacon több az iskolázott, független nő, mint a hasonló férfi, s ez utóbbiak a #MeToo mozgalom óta végképp elbizonytalanodtak azzal kapcsolatban, hogyan is közeledhetnek félre nem értelmezhetően egy nőhöz, így azután gyakran egyáltalán nem mernek közeledni.

Nincs más hátra, a nőknek kell megtenniük az első lépést! Miért is ne? Elvégre az Y és a Z generáció lánytagjai az élet minden területén tisztában vannak vele, hogy mit – és kit – akarnak. Jól teljesítenek az iskolában, gyakran kerülnek vezető pozícióba a munkahelyükön, miért ne viselkedhetnének hát hasonló merészséggel a szerelemben? Miért kellene ölbe tett kézzel várniuk, hogy rájuk találjon az igazi?

Jon Birger
Kezdeményezz! - A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik
Ford.: Rézműves László, Jaffa Kiadó, 2021, 272 oldal
-

A szerző új, bátor stratégiákat ajánl a társkeresésben, szórakoztatóan és meggyőzően kombinálva a tudományos kutatási eredményeket a valós életből vett sztorikkal. Konkrét tanácsokat ad, hogyan viselkedjünk a különféle helyzetekben, hogyan kerüljük el az online ismerkedés csapdáit, és egyáltalán, miért randizzunk idegenek helyett inkább olyasvalakivel, aki az ismerőseink közül kerül ki. A kötet nélkülözhetetlen kézikönyv minden olyan nő számára, aki másképpen akar társat keresni (és találni), mint eddig tette, csak nem tudja, hogyan lásson hozzá. 

Jon Birger amerikai újságíró, a Fortune magazin munkatársa. Írásai a Barron's, a Bloomberg Businessweek, a New York Magazine, a Time, a Daily Mail, a New York Post és a Washington Post hasábjain is megjelentek, ő maga gyakran vendégeskedik vezető nemzetközi tévécsatornák és rádióállomások műsoraiban. A Kezdeményezz! a második könyve a Date-Onomics után, és az első, amelyik magyarul megjelent. 

Szerző: Jon Birger: Kezdeményezz! - A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

Fordította: Rézműves László

A szingli nők eddig nemzedékeken át a randizás passzív megközelítését követték, vagyis eljátszották, hogy nehezen kaphatók. (A Cambridge Dictionary definíciója szerint: „úgy tenni, mintha kevésbé érdekelne minket valaki, mint amennyire valójában érdekel, azért, hogy felcsigázzuk az illető érdeklődését, különösen egy romantikus kapcsolat kezdetén”.) Ám a helyzet az, hogy ez a játék a #MeToo utáni világban már nem igazán működik. Ebben a világban ugyanis a férfiak nehezen tudják megfejteni, hogy ki az, aki csak játszik, és ki az, aki tényleg azt szeretné, ha békén hagynák.

Hosszú ideje szinte minden nőknek szóló társkereső sikerkönyv a „kéretés” alapfilozófiájára épül.

Ezek a könyvek azt tanítják a nőknek, hogy a randizás azon ritka emberi vállalkozások egyike, ahol a kezdeményezés kontraproduktív, és a passzivitás a nyerő. Ahelyett, hogy arra bátorítanák a nőket, hogy legyenek őszinték azokkal a férfiakkal, akiket tényleg kedvelnek, ezek a könyvek arra ösztönzik őket, hogy színleljenek érdektelenséget vagy ellenszenvet, hogy aztán a férfiaknak kelljen kitalálniuk, mit akarnak.

„A szabályok célja az – írja Ellen Fein és Sherrie Schneider a Titkos szabályok: hogyan hódítsuk meg a Nagy Őt? – kipróbált és jól bevált praktikák (1995) című könyvben –, hogy a Nagy Ő megszállottan akarja, hogy az övé legyél, amit úgy érhetsz el, ha elérhetetlennek tűnsz”.

„Ha azt akarod, hogy egy pasi üldözzön, ne mutasd ki, hogy tetszik neked. – Ez az idézet a 2013-as folytatásból, az Újabb titkos szabályok-ból való. – Bánj vele majdnem ugyanúgy, mint azokkal a srácokkal, akik tényleg nem érdekelnek.”

„Ha azt mondod a srácnak, hogy nem akarsz elköteleződni, kezét-lábát fogja törni, hogy elérje, hogy meggondold magad

– így Sherry Argov a Miért a rossz lányokat szeretik a férfiak? (2002) című kötetben.

Leslie Braswell lényegében ugyanezt a tanácsot adja az Ignore the Guy, Get the Guy-ban (2013): „Ne ess abba a hibába, hogy azt a benyomást kelted, hogy csakis ő jár a fejedben. Márpedig kijelenthetjük: ha róla beszélsz, vagy utána koslatsz, akkor rá gondolsz.”

És végül ott van Kara King, a The Power of the Pussy (A punci hatalma) (2012) szerzője. King még színesebben fogalmazza meg ugyanezt a tételt: „Ha megnehezíted, hogy egy férfi közeledjen hozzád, akkor kihívássá válsz a számára. Márpedig a férfiak semmit sem szeretnek jobban, mint egy punci-kihívást!”

Fein, Schneider és követőik mind arra buzdítják a nőket, hogy inkább legyenek a férfiak vonzalmának tárgyai, mint hogy ők fussanak utánuk. Le is szidják a kezdeményező nőket. Isten ments, hogy eláruld egy férfinak, hogy tetszik neked! Az igazi út a szívéhez az, állítják ezek a szerzők, ha négy órát várakoztatod egy válasz-sms-re, vagy ha elfoglaltságra hivatkozol, amikor semmi dolgod.

Ez totális átverés, amit Anna North esszéíró le is leplezett egy 2009-es Jezebel-cikkében.  North, aki egykor a New York Times szerkesztőjeként dolgozott, elutasítja ezeket a könyveket, amiért „az evolúciós pszichológia legnagyobb és legostobább feltételezéseit” veszik alapul – nevezetesen, hogy „a vadászat nem társas tevékenység, hogy a nők nem vadásztak, és hogy amit a férfiak és a nők a történelem előtti időkben tettek vagy nem tettek, határozza meg a mai viselkedésünket is” (erről még bővebben szó lesz a 2. fejezetben), majd ezt az áltudományos rizsát hamis bölcsességként csomagolják újra kétségbeesett szingliknek.

„A társadalom passzivitást vár el a nőktől

 – írja North. – Ölbe tett kézzel kell várniuk, hogy a személyes siker közfelfogás szerinti mércéje [a házasság] csak úgy megtörténjen velük. Nem csoda, hogy a nők keresik a módját annak, hogy legalább részben a saját kezükbe vegyék az irányítást. Az önsegítő könyvek a »megfelelő pasi megszerzésének« ígéretével ezt a kontrollt kínálják.”

Léteznek férfiak, akik valóban fogékonyak a Fein és Schneider által szorgalmazott fortélyokra és játszmákra? Kétségtelenül. A probléma az, hogy közel sincs elég ilyen férfi. És amikor a nemek aránya felborul, a nők számára sokkal nehezebbé válik a játszmázás.

Persze a randizás könnyebb lenne, ha csak annyit kellene tenned, hogy levegőnek nézed a Nagy Őt. De a világ nem így működik. A valóság az, hogy hűnek kell lenned önmagadhoz, és a randizásba ugyanúgy bele kell adnod mindent, mint ahogy a munkádban, az iskolában, a politikában és még annyi más területen teszed. A fiatal nők megváltoztatják a világot, a randiszakértők mégis azt hajtogatják, hogy nem irányíthatod a saját szerelmi életedet. Az olyan könyvek, mint a Titkos szabályok és számtalan kópiája, arra ösztönöznek, hogy várd ki, amíg szíved választottja felfogja, hogy azt akarod, hogy randira hívjon.

Arra buzdítanak, hogy színlelj érdektelenséget, mert ezzel érheted el, hogy a férfiak rád hajtsanak.

Ezek a szerzők azt akarják, hogy a fiatal nők ezt az üzenetet küldjék a férfiaknak: a „nem érdekelsz” azt jelenti, hogy próbálkozz tovább.

Ez sosem volt hasznos üzenet, de a #MeToo utáni világban egyenesen romboló hatású. A nők túlnyomó többsége nem akarja, hogy a férfiak azt higgyék, az érdeklődés hiánya felhívás a kitartó ostromra. Azt szeretnék, ha a férfiak értenének a szóból. „Ha a nő azt mondja, hogy nem érdekled – magyarázza a férfiaknak az új-zélandi randitanácsadó, Caroline Cranshaw –, vedd az üzenetet.”

Valójában, ha a #MeToo tanított valamit a férfiaknak a randizásról, akkor az az, hogy a rendes pasik lekopnak, ha visszautasítják a közeledésüket. A kitartás az ellenállással szemben nem „szexi”, hanem zaklatás. De akkor miért szorgalmazzák a szabályguruk továbbra is pontosan ezt a fajta kitartást?

Az egyik magasan jegyzett Los Angeles-i randitanácsadó, Francesca Hogi, azt mondja, hogy a #MeToo hatására kénytelen volt újra átgondolni, milyen tanácsokat adjon a női ügyfeleinek. Úgy véli, minél inkább visszafogják a férfiak a hipermaszkulin ösztöneiket, a nők annál nehezebb nyerhetnek, ha a megközelíthetetlent játsszák. Személy szerint Hogi örül annak, hogy a #MeToo biztonságosabb világot teremt a nők számára, de szakmailag ez az új légkör komoly kihívást jelent. Arra kényszeríti, hogy nyers és őszinte legyen az ügyfeleivel. Új üzenete a nőknek:

ne várjátok többé, hogy a férfiak üldözzenek titeket.

– Ha egy nő közömbösnek tűnik – mondja Hogi –, a férfiak ezt annak a jeleként fogják fel, hogy nem érdeklődik, ezért továbbállnak. Ma már egyre inkább ott tartunk, hogy ha a nő nem teszi meg az első lépést, akkor a férfiak sem fogják megtenni.”

Ami kihívást jelent a szabályokhoz ragaszkodóknak, új lehetőségeket teremt a szabályszegőknek. Vége a finomkodásnak. Most a nyíltság a divat. A magabiztos nők, akik hajlandóak megtenni az első lépést, előnybe kerülnek a riválisokkal szemben, akik saját magukat szorítják háttérbe azzal, hogy elvárják, hogy ostromolják őket.

– Ez nem a szemérmesség ideje – szögezi le Hogi. – Legalábbis akkor nem, ha egyedülálló vagy, de nem akarsz az is maradni.

A randizás elavult szabálykönyvének figyelmen kívül hagyása az első lépés ahhoz, hogy a saját kezedbe vedd az irányítást. A második az, hogy udvariasan visszautasítod az összes jó szándékú tanácsot, amit folyamatosan kapsz anyáktól, nagynéniktől, fodrászoktól és házas barátnőktől. Nem, egy könyvklubba belépni vagy főzőtanfolyamra járni nem jó módszer arra, hogy férfiakkal ismerkedj (bár arra igen, hogy más hasonló gondolkodású nőkkel találkozz). Az a történet, amit Suzie néni szeret mesélni arról, hogyan ismerkedett meg Bob bácsival egy szingliknek szervezett sétahajókázáson, körülbelül annyira releváns 2021-ben a randizás szempontjából, mint amennyire a szép kézírás elengedhetetlen ma az íráshoz.

A család és a barátok jót akarnak, de itt az ideje, hogy a szingli nők ne hallgassanak rájuk.

A mai egyedülálló nők tudják, hogy már ötször is megkérték volna a kezüket, ha csak annyi kellene ahhoz, hogy párra leljenek, hogy belépnek egy könyvklubba, vagy befizetnek egy sétahajókázásra. A fiatal nők tisztában vannak vele, hogy a randizás ma nehezebb, mint az anyjuk és a nagynénéik korában volt. A randizás gyökeresen megváltozott, ezért az arra vonatkozó népi bölcsességeknek is változniuk kell, hogy hogyan és kivel randizzunk.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nem a házasság kudarcáról, hanem az elválás pokláról szól a Jelenetek egy házasságból modernizált változata

Az HBO elevenítette fel a házasság nehézségeit Ignmar Bergman feledhetetlen klasszikusának segítségével. 

...
Beleolvasó

Nick Hornby megírta, milyen amikor darabokra hullik szét egy házasság

Az Egy házasság helyzete című sorozat tízszer tíz percben mutatta be egy házasság válságát és kisiklásának történetét. Most végre megérkezett magyarul is Nick Hornby könyve, amely a sorozat alapjául szolgált. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A házasság sokszor apróságnak tűnő dolgok miatt csúszik szét

Fiala Borcsa új regénye egy szétcsúszóban lévő házasság története, amelyben adott egy túl sok terhet cipelő családapa, egy megfáradt családanya és egy bizonyos harmadik. A Drill a törékeny kapcsolatokról és a megszokás romboló erejéről is mesél. Olvassatok bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Kritika

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

Bernardine Evaristót sokáig frusztrálta, hogy a fekete nők egyszerűen nem kapnak hangot az angolszász irodalomban. A Lány, nő, többiek című regénye ezt az űrt akarta kitölteni, ami olyan jól sikerült, hogy bezsebelhetett érte egy megosztott Bookert. A többszólamú kötet 12 nő történetén keresztül mesél anyaságról, kitörésről és határátlépésről.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 40-31.

Az év végén hagyományosan listába gyűjtjük a kedvenc olvasmányainkat, a lista pedig - ahogy az lenni szokott - műfajilag eléggé vegyes. Ezt bizonyítja a második felvonás is, hiszen családregény, non-fiction és szatíra is található a 40-31. között.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier regénye nem zárja ki, hogy mindannyian egy szimulációban élünk

...
Valuska László

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.