SZVOREN EDINA
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZVOREN EDINA

1974-ben született Budapesten, zeneszerző, középiskolai tanár és író. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanára, zeneelméletet és szolfézst tanít, ő maga is itt érettségizett. Karvezetés szakos diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. Díjai: Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Déry Tibor-díj, Bródy Sándor-díj, Gundel művészeti díj, Artisjus-díj, József Attila-díj, Libri-díj, az Európai Unió Irodalmi Díja, Mészöly-Miklós díj.

ÉLETÚT

1974-ben született Budapesten, zeneszerző, középiskolai tanár és író. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanára, zeneelméletet és szolfézst tanít, ő maga is itt érettségizett. Karvezetés szakos diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. Díjai: Móricz Zsigmond-ösztöndíj, Déry Tibor-díj, Bródy Sándor-díj, Gundel művészeti díj, Artisjus-díj, József Attila-díj, Libri-díj, az Európai Unió Irodalmi Díja, Mészöly-Miklós díj.

KÖNYVEI

Pertu (2010)

szvoren edina
Pertu
Magvető, 2021, 256 oldal
Szvoren Edina: Pertu könyv

A szerző első kötetének elbeszéléseiben messzire viszi hőseit. Bicikliútra Szászföldön, nyaralásra a hideg fjordok közé, vagy a fjordoknál is fagyosabb, képzeletbeli jövőbe. De akármerre viszi is őket, bármilyen messzire, nem tud szabadulni tőlük: vicces, fájdalmas, fojtogató élményeik a bőrére égnek. A novellák különös érzékenységgel mutatják meg, mennyire bonyolultak tudnak lenni az emberi kapcsolatok. Szvoren már ezekben a korai elbeszéléseiben olyan különleges atmoszférát teremt, amely szinte egyedülállóvá teszi őt a kortárs magyar prózában.

Szvoren Edina: Jojka

Szvoren Edina: Pertu - részletek [Könyvhét2010]

Szvoren Edina-napot tartunk!

Keserű orvosság

Szvoren Edina: Folt

 

Nincs, és ne is legyen (2012)

szvoren edina
Nincs, és ne is legyen
Magvető, 2021, 176 oldal
Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen könyv

A Nincs, és ne is legyen szövegei nagyon kiérlelt, kimunkált alkotások, melyekre már-már lírai tömörség jellemző. Az írások középpontjában leggyakrabban a család áll, mely az emberi élet legfontosabb terepe, és az a közösség, ahonnan alapvető modelljeit hozza.  A kötet tizenegy novellát tartalmaz, melyek csak nagyon lazán kacsolódnak egymáshoz, leginkább abban, hogy a történetek szereplői mind szenvedő, fájdalmat és terhet cipelő emberek, akik szeretnének kiutat találni, kikapaszkodni helyzetükből, de ezvégül nem sikerül nekik. Az elbeszélői nézőpontok rendkívül változatosak, anya, férj, feleség, kislány és kamaszfiú perspektívájából is olvashatunk történeteket.

Európai Irodalmi Díjat kapott Szvoren Edina

A kezdőmondatnak úgy kell szólnia, hogy az olvasó ne akarjon sarkon fordulni

Aegon-díj jelöltek: Szvoren Edina Nincs és ne is legyen (Palatinus)

Aegon-díj: megvan a legjobb 10 könyv

 

Az ország legjobb hóhéra (2015)

szvoren edina
Az ország legjobb hóhéra
Magvető, 2021, 185 oldal
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra könyv

Az írónő harmadik kötete úgy ábrázolja a fullasztó emberi viszonyokat, hogy közben az abszurd és a fekete humor valamiféle szomorú és csüggedt nevetésre ingerel. Az elbeszélések egyedi élethelyzetekben ábrázolják az embert, aki leggyakrabban olyasmire vágyik, amit nem kaphat meg. Rövid, sűrített, és rendkívül nyomasztó írások sorakoznak a könyvben, melynek nagyon pontos megfigyelései a szerző kiváló emberismeretéről tanúskodnak. Szvoren itt is különleges perspektívába helyezi a hétköznapit, úgy mutatja be a minket körülvevő, lehangoló világot.

2015 legjobb könyvei: 10-1.

A Kezdettől a hóhér által kiosztott végig - Ezt olvassák az írók nyáron (2. rész)

Szvoren Edina: Nincs közérzet, csak érzet

Szvoren prózája bármennyi boldogtalanságot elbír

Verseim. Tizenhárom történet (2018)

szvoren edina
Verseim
Magvető, 2021, 206 oldal
Szvoren Edina: Verseim könyv

A kötet címe megtévesztő lehet, nem verseket tartalmaz ugyanis, hanem – ahogy Szvoren pályáján mindvégig – elbeszéléseket. Az írónő itt sem lép le a megkezdett útról, saját, jól kiérlelt hangja és nézőpontja ez esetben is azonosítható. A groteszk elemek, a sebészi pontosság megmaradnak, de mintha a történetek egy egészen kicsit a történetközpontúság felé indulnának el. A hátborzongató szorongás mindvégig ott van, amikor Szvoren az emberi kapcsolatokról és azok furcsa, érthetetlen dinamikájáról beszél.

Már az iskolákban is taníthatják az idei Aegon-díjra jelölt könyveket

Szvoren, Krusovszky, Kötter, Grecsó, Kolozsvár és a 100 éves Tanácsköztársaság - Ilyen volt a Margó negyedik napja!

Ilyen volt a Libri-díj gála képekben

Szvoren és Krusovszky kapta a 2019-es Libri-díjakat

Szvoren Edina: A szövegeim a mondatra rakott súlyok okán sokban hasonlítanak a versre

Szvoren Edina kapta a Mészöly Miklós-díjat

Az elrontott dolgok a legfontosabbak

Szvoren Edina: A szégyen az egyik legalapvetőbb társas képességünk

 

Mondatok a csodálkozásról (2021)

szvoren edina
Mondatok a csodálkozásról
Magvető, 2021, 249 oldal
Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról könyv

A 2021-es elbeszélésgyűjteménye két nagy részre osztható, az egyikben (Ohrwurm-jegyzetek) rövid, groteszk egypercesek sorakoznak, a másik felében pedig hét hosszabb novella olvasható. Az egyperces terjedelmű írások nagyon rövid kis skiccek, életünk olyan részei, melyekre furcsaságuk miatt rácsodálkozunk, de melyek mégis hétköznapiak. A hosszabb novellák kevésbé sűrítettek, de ugyanúgy a létezés groteszk oldalát mutatják be. Mint a legtöbb Szvoren-kötetből, innen is hiányzik a pátosz, a tragikum, de az idill is, helyette valami hűvösen nyomasztó atmoszféra alakul ki, melyben minannyian idegenek vagyunk. A kötet a kiadói fülszöveg szerint olyan, mint „egy sötét tűzijáték.”

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Ezért adnánk a Libri-díjat Szvoren Edinának a Mondatok a csodálkozásról című kötetéért

Szvoren Edina: Minél rövidebb a próza, annál hosszabban bíbelődik az ember

Szvoren Edina: Véleményem van, de a világnézetem csak az írásaimban jelenik meg (podcast)

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

Szvoren Edina az ambivalens hatásnak örül

Könyvesblokk: Szvoren, Orosz, Spiró

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjatl

A szerző könyvei
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

...
Hírek

Ezért adnák a Libri-díjat Szvoren Edinának a Mondatok a csodálkozásról című kötetéért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik. 

...
Hírek

Szvoren Edina: Minél rövidebb a próza, annál hosszabban bíbelődik az ember

Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című kötete is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. Az író egy videóban mesélt a kötetről, és elárulta azt is, rövidebb ideig tart-e egyperceseket írni, mint hosszabb novellákat.