A Kezdettől a hóhér által kiosztott végig - Ezt olvassák az írók nyáron (2. rész)

A Kezdettől a hóhér által kiosztott végig - Ezt olvassák az írók nyáron (2. rész)

Rostás Eni | 2015. július 27. |

dddddd.jpg

Ki ne olvasott volna már el egy könyvet csak azért, mert a kedvenc írója jónak találta. Újabb tíz írót kérdeztünk nyári olvasmányaikról, amelyek közül minimum hármat (köztük egy "marhajót") már fel is írtunk a saját listánkra. Az első részért, benne többek közt Rakovszky Zsuzsa és Vámos Miklós válaszaival, kattintsatok IDE

Barnás Ferenc

barnas-1036_1.jpg

Nagyon jó lenne, ha ezen a nyáron végre behatóan tudnám tanulmányozni Kepes György A látás nyelve, illetve Paul Klee A képi gondolkodás című művét.  Ez a két kötet szintén velem lesz: Marno János: Hideghullám, Danyi Zoltán: A dögeltakarító.

Szvoren Edina

2013_okt_2_1.jpg

Mivel bicikliháton fogok nyaralni, az epika háttérbe szorul: valószínűleg Rakovszky Zsuzsa Fortepanja lesz velem. Meg persze térképek.

Térey János

terey2.jpg

Mostanában mindennapi olvasmányom Schillertől a Haramiák Déry Tibor magyarításában (mivel én most fordítom ugyanezt a darabot a szabadkai színháznak A rablók címmel). Leginkább tetszett nemrég Zola Patkányfogója, és Marnótól a Hideghullám. Ifjú költők, Fekete Anna, Juhász Tibor. Most olvasom Anna Erelle könyvét: A dzsihád jegyese. Lesz még a napokban Eliadétől a Maitreyi, Bukowskitól A kezdő. És Rushdie, akit eddig alig olvastam, pedig még be is mutattak neki egyszer.

Esterházy Péter

ep_15_2.JPG

Nincs mindenképp és nincs időszakítás, az idő folyik rendben, én pedig mint mindig olvasok (bár köztünk szólva az utóbbi néhány hétben ez elmaradt, nem is éreztem jól magam): Camus: Közöny, Jung: Válasz Jób könyvére, Nemes Z. Mário: Bauxit, Giorgio Bassani: Die Brille mit dem Goldrand (mert nem tudok olaszul, így német fordításban), Tomas Tranströmer: Az emlékek látnak.

Hevesi Judit

hj2.jpgFotó: Oláh Gergely Máté

Sylvia Plath: Az üvegbura és Primo Levi: Ember ez? című könyveit akarom újraolvasni a nyáron, ezek már előkészítve. Mostanában sokat nyüstölöm Carol Ann Duffy verseit is, A világ feleségét zseniális verseskötetnek tartom, még biztos elolvasom párszor. De Danyi Zoltán A dögeltakarítója és Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra című könyve is sorra kerül. 

Mán-Várhegyi Réka

ma_un-va_urhegyi-re_uka_mg_6467_1.jpg

Fotó: Szombat Éva

Én már lelkesen nyaralok egy ideje, és az alábbi könyveket olvasom felváltva:

K. Horváth Zsolt: Az emlékezet betegei
Kertész Imre: A száműzött nyelv
Kiss Noémi: Sovány angyalok
Maruan Paschen: Kai. Eine internatsgeschichte 
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra

Maruan Paschen egy Berlinben élő német-palesztin szerző, akinek tavaly jelent meg az első regénye. Az egyik szövege angolul ITT olvasható.

Sirokai Mátyás

sirokai_matyas-0830_1.jpg

Hankiss Elemér: Az emberi kaland

Régi adósságom. Ajándékba kaptam egy jóbaráttól a Helikon Kiadóból, azzal a kísérőszöveggel, hogy ebben a könyvben maximálisan benne van a beat. Ennél jobb ajánlás nem is kell egy olyan műhöz, ami a kedvenc témáim határvidékén mozog.

Mineke Schipper: Kezdetben nem volt senki

Jó ideje gyűjtöm a különböző népek mítoszait feldolgozó kiadványokat, de mindig is vágytam egy olyan összefoglaló könyvre, ami motívumok szerint csoportosítva tárgyalja a Kezdetről szóló történeteket. A könyv létezik, ráadásul szöveggyűjteménynek sem utolsó. Már a címe is adja: Kezdetben nem volt senki.

Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja

Az időutazás napja volt az első könyv, amit nem papíron, hanem ebookban vásároltam meg, és egy meggyőződéses Kindle-hívőnek a sok közepes lelkiismerettel elkövetett torrentezés után ez egy igazán fontos lépés a becsületes fogyasztóvá válás felé vezető úton. A regény annyira tetszett, hogy a folytatását, Az időutazás tegnapját még az első rész befejezésének órájában megvettem e-könyvben. Ennyi talán elég is hozzá ajánlónak.

Daryl Gregory: Afterparty

Skizo sci-fi, okosdrogokkal felpörgetve. Nincs mit hozzátennem.

Kiss Tibor Noé

ktn3.jpg

Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra, Ödön von Horváth: Korunk gyermeke, Arne Falk-Rønne: Dr. Csörgőkígyó, Schein Gábor: Esernyők a Kossuth téren 

Kemény Zsófi

keme_uny-zso_ufi_mg_7401_1.jpg

Fotó: Szombat Éva

Velem lesz az Arany-összes, mert épp egy gyerekeknek szóló válogatást készítek a Móra Kiadónak, és idén nyárra van betervezve a József és testvérei, meg két maradék Ulickaja a nagymamám kedvéért.

Karafiáth Orsolya

ko-1162_1.jpg

Akkor realizálom, hogy valóban, ez már a nyár, mikor a Szabó Ervin Könyvtárban elkezdődik a nyári szünet. Ilyenkor a maximális mennyiséget, a 18 darabot veszem ki erre az egy hónapra, de tudom, édeskevés lesz. A nyár nekem főleg utazás és pihenés a víkendházban (most is ott vagyok), és amellett, hogy főleg ilyenkor írok, egy regény, ha könnyebb, mert épp agyöblítésre vágyom, mindössze egy délután, ha fajsúlyosabb olvasmányról van szó, két nap. Szóval kell az utántöltés. Most főképp Ross McDonaldot hoztam, Stephan Fry-t, és Kosáryné Réz Lolát. Mellettük figyel a „nehezebb” vonalon Tompa Andrea (tőle eddig sajnos még semmit), Kiss Noémi Sovány angyalokja és Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat!-ja, szigorúan többek között. Ezek a nyári olvasgatások a hintaágyon visszavisznek a gyerekkoromba, imádom. Ráadásul sokszor itt van velünk a nyolcvanhét éves nagymamám, aki másfél éve vált olvasóvá – eddig maximum a Nők Lapja volt az olvasmányélmények csúcsa – rá is gondolni kell. De van abban valami különös, hogy ennyi idősen valaki rákap a kortársra, és úgy falja be például Agota Kristof Trilógiáját, mint én a homoktövises fagylaltot…

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.