Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét. A szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett, az est során közreműködött Török-Illyés Orsolya és Razvaljajeva Anasztázia.

Fotó: Posztós János/Müpa

Simon Eszter | 2023. január 20. |
Szvoren Edina
Mondatok a csodálkozásról
Magvető, 2021, 249 oldal
-

Olvasás nélkül lehetetlen íróvá válni. Jánossy Lajos ezért arra volt kíváncsi, melyek voltak Szvoren meghatározó olvasmányai. A szerző alapélménye, hogy a szülei nem igazi kultúrafogyasztók. Szvoren születése előtt a szülei ugyanabban a színészházban dolgoztak. Édesanyja művészként, apja asztalosként és díszletkészítőként, ez az osztálybeli különbség pedig egész életükben meghatározta őket, és annak ellenére, hogy a szülei színházi emberek voltak, nem jártak színházba. Kádár-kori jelenség volt, hogy az ember otthon ül. Kevés benyomás ért, ami szerintem összefüggésbe hozható azzal, hogy a szövegeim is egy-egy szűk területre fókuszálnak.” A kultúra morzsáit édesanyjától szedegette fel, aki kortárs magyar irodalmat olvasott. Az első erős nyelvi élményem Jókai. Sokáig nem találtam hozzá hasonlót”. Szvoren évekig hárította a kortárs irodalmat, majd rátalált Esterházyra, aki áttörte a falat. 

-

A széppróza nyelve nem a mi nyelvünk. Hasonlít persze, de nem ugyanaz.” Szvoren szerint az írás külön nyelvi világ. Másképp és más gondolatok fogalmazódnak meg a beszélt és szépprózai nyelven, ezért

írás közben arra törekszik, hogy ledobja magáról a formaiságot.

Nem azon a nyelven írok, mint amin zsemlét kérek. Azon dolgozom, hogy a szépprózai mondatok ne legyenek megfeleltethetőek a gondolataimmal”. Szvorennél minden szónak és mondatnak az a tétje, hogy berántsa az olvasót egy olyan világba, ahol a képzeletük egyetlen percig sem pihen. A szerző alapvetésének tartja, hogy mit mond el és mit titkol. Ha kevés, de nagyon erős hívószó van a szövegben, az sokkal intenzívebben foglalkoztatja az olvasói képzeletet, mintha mindent leírnék.” Szvoren világában nemcsak ambivalens képek jelennek meg, de a frusztráltság is állandó jelenség. Gyakran éltem meg, hogy nem azt mondom, mint amit gondolok, és itt nem az olyan helyzetekre gondolok, amikor az ember zavarában mást mond. A gondolataim kuszábbak, mint ahogy meg tudom őket fogalmazni. Az írás időt és teret ad, hogy eszembe jusson, mikor mit kellett volna mondani.”

Az íróvá válás témájánál maradva a szerző megrögzött naplóírónak nevezte magát. A napi történéseket azonban elferdítve írta meg a hatásosabb nyelvi képek kedvéért. Állandóan rettegtem, hogy valaki belenéz a naplómba, ráadásul mániákusan hosszú mondatokat írtam. Egy hosszú mondat mai napig annyira elementáris érzéssel tölt el, hogy szinte már azt érzem, valamilyen helytelen dologról van szó.” Szvoren a naplóbejegyzésekben nem a történések valódiságát akarta átírni, egyszerűen sokkal fontosabb volt, hogy a mondat hatásos legyen. A szerző akkor került igazán közel a próza világához, amikor hosszú leveleket írt: Pedáns vázlatokat írtam egy-egy levélhez”.

-

Szvorennél a valóság ábrázolása visszatérő dilemma, de azzal nem foglalkozik, hogy a saját irodalmi világa pontosan mit ábrázol. Lehetséges, hogy egyszerűsítek? Nem tudom. Szerintem az írás önmagában valóságot teremt.” A szerző novelláiban minden koncentráltan és sűrítve jelenik meg. Éppen ezért érdekes, hogy Szvorenre az olyan szerzők nagyregényei voltak hatással, mint Thomas Mann, Proust vagy Nádas Péter. Jánossy Lajos így arra volt kíváncsi, hogyan lehet a Varázshegy és a Világló részletek után eljutni egy tömör, kompakt formáig. Szvoren szerint a prózának nincs számszerű valósága, ezért nem számít, hogy rövid- vagy hosszú prózáról van szó. Ettől függetlenül a szerző - aki karvezetőként szerzett diplomát - pontosan tudja, hogy milyen tétje van az időnek. Ahogy a zenében, úgy a rövidprózában sem lehet kilépni az időből. Nincs olyan, hogy meghallgatom ezt a részt, vagy kihagyok valamit. Ahogy a zeneszerző vezeti a hallgatót, én úgy vezetem az olvasót. Olvasói szempontból pedig az a legélvezetesebb, ha rést találok a pajzson.” Szvoren a szövegeiben arra helyezi a hangsúlyt, hogy valamilyen módon manipulálja az olvasót. A szerző szerint ez az egyik lényegi különbség a novella és a regény között, majd a novellát a színházhoz hasonlítva azt is megjegyezte, hogy a rövidpróza egyszeri, ezért azonnal kell hatnia. 

„A rövidprózában grabancon kell ragadni az olvasó memóriáját.” 

Jánossy Lajos szerint a Pertu olyan jól megmunkált kötet, ami nem elsőkötetes szerzőről árulkodik. Szvoren ennek kapcsán elmondta, hogy nehezen fejez be bármit is addig, amíg nem érzi tökéletesen késznek. Ugyanakkor, ha valamivel túl sokat foglalkozik, elkezd valami egészen más iránt vágyakozni. Legutóbbi szövegeiben már főleg olyan témák jelennek meg, amelyeket korábban nagy ívben elkerült. Így volt az élőbeszéddel is, ami sokáig nem indította be a képzelőereje motorját, úgy érezte, hogy a párbeszéd elidegeníti a szövegtől. Hasonló távolságtartással tekintett a nevekre is. A gyerekek közvetlen világa leírható státusznevekkel, nincs szükség tulajdonnevekre”. Annak ellenére, hogy a névadást Szvoren sokáig a képzeletrombolás jelképének gondolta, az Ohrwurm-jegyzetekben már nincs hiány nevekből. 

-

A gátlásoknál maradva a műfajra terelődött a szó, ennek kapcsán pedig a szerző megjegyezte, hogy már saját maga szórakoztatása miatt is jobb lenne, ha más műfajban is kipróbálná magát. A filmet és a színházat hozta példának, de ezekkel kapcsolatban úgy érzi, nehézségbe ütközne, mert a filmben és a drámában teljesen más típusú mondatokra van szükség. Szvoren azon is elgondolkodott, hogy baj van a képzeletével. Aki sokat képzeleg, annak lehet, hogy nem jó a képzelőereje.” A szerző lassú írónak tartja magát, aki elölről kezdi a munkát, ha az előző napi penzumot nem tartja elég jónak.

Ha egy mondat nem alkalmas a tudatmódosításra, újra kell kezdeni.”

Szvoren az idő múltával sem lett megengedőbb magával, de jó pár berögződéstől sikerült megszabadulnia. Annak ellenére, hogy Mészöly és Bodor nem zsigerileg meghatározó vezércsillagai, mégis sokat formáltak a szövegvilágán. Rajtuk kívül Thomas Mann és Nádas tört át a közöny falán. De valamiért újabban már csalódás a Varázshegy.” 

A szerző Mondatok a csodálkozásról című kötetének bemutatóját ITT hallhathatjátok vissza, és IDE kattintva olvashatsz bele a kötetbe.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezért adnák a Libri-díjat Szvoren Edinának a Mondatok a csodálkozásról című kötetéért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik. 

...
Hírek

Szvoren Edina: Minél rövidebb a próza, annál hosszabban bíbelődik az ember

Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című kötete is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. Az író egy videóban mesélt a kötetről, és elárulta azt is, rövidebb ideig tart-e egyperceseket írni, mint hosszabb novellákat.

...
Podcast

Szvoren Edina: Véleményem van, de a világnézetem csak az írásaimban jelenik meg

Kiss Tibor Noé beszélgetett Szvoren Edinával a Mondatok a csodálkozásról című novelláskötetéről a nyári Margó Fesztiválon. Hallgasd meg!

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Beleolvasó

Rockynak kicsit túl erős az igazságérzete

Lackfi János új regényének hőse megtapasztalja a börtönt, miközben veszélyes barátokat szerez. Olvass bele a Rockyba!