Aegon-díj jelöltek: Szvoren Edina Nincs és ne is legyen (Palatinus)

Valuska László | 2013. április 15. |

Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen

Palatinus, 162 oldal, 2012, 1960 HUF

AEGON KONYVES.jpg

Szvoren Edina a 2010-es Pertu című kötetével robbant be a magyar irodalomba. A berobbanás itt azt jelenti, hogy egyre többen mondogatják egymásnak a városban, hogy van egy könyv, amit érdemes elolvasni. Meg a kritikusok is írják, miközben Nádas Pétert és Hajnóczy Pétert emlegetik. Majd díjakat is kap: a Bródy- és a Déry-díjat. Az első kötet megkérdőjelezhetetlen sikere után két évvel jelentkezett Szvoren új, Nincs és ne is legyen című kötetével. Szomorú, borzalmas és reménytelen családi történeteket gyűjtött egybe. "Nem látok mást, csak családot. Ha épp nincs jelen, akkor a hiánya válik fontossá, vagy már régi családok tagadásaként jelentkezik. Persze vannak az életnek más szintjei, de azokat én nem tudom megfogalmazni. Amit kihagytam a kötetből, azok is családnovellák" - mondja egy interjúban Szvoren.

A Nincs és ne is legyen címmel megjelent második kötete családon belüli történetekről szól: mit jelent a család képzete, annak lehetetlensége. Több történetből az apa hiányzik, egyikből az anya, az utolsóból az egész család. A legtöbb novellából pedig a szeretet.

Szvoren Edina elbeszéléseit megterhelő olvasni, hangzik el sokszor különböző szerzők recenzióiban. Pedig szépen, visszafogottan és szikáran ír, jelzőket alig találunk. Azért nehéz olvasni, mert pontosan tárja fel szereplői életét, gondolkodását: nem lehet felületesen olvasni, bele kell merülnünk a novelláiba, szembesülnünk a különböző szereplők drámáival. Szvorent azért nehéz tehát olvasni, mert saját életünk döntéseivel, csapdáinkkal és a világunk hazugságaival szembesít.

Tizenkét novellányi boldogtalan családdal van dolga az olvasónak, alkoholizmussal, megcsalással, erőszakkal, munkanélküliséggel, betegséggel. Olyanok a szövegek, mint a mindennapok: benne vagyunk, nem léphetünk ki belőlük.

---------------------------------------------------

Az ajánló megjelent az Aegon Művészeti Díj Facebook-oldalán.

Első: Kemény István A királynál

Második: Fehér Béla Kossuthkifli

Harmadik: Végel László Bűnhődés

Negyedik: Márton László M. L., a gyilkos

Ötödik: Karafiáth Orsolya Kicsi Lili

Hatodik: Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek