Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

Szűcs Ádám nyerte el az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat a 2023-as Margó-díj versenyében. A különdíj célkitűzése annak hangsúlyozása, mennyire fontos, hogy bízzunk magunkban és eltökélten dolgozzunk az álmainkért. A játék neve: Budapest elején titokzatos módon eltűnik a főhős kedvenc kémiatanára, ám különös rejtvényt hagy maga után, ami nyomán a diákjai izgalmas nyomozásra indulnak a városban. A regényről és az alkotói folyamatról a szerzővel Valuska László beszélgetett. 

Nyitókép: Domsa Mihály

sa | 2023. november 30. |

Szűcs Ádám több, mint egy évtizede elköteleződött a főváros mellett: itt él, ismerős lehet a neve amiatt is, hogy ő készítette az Egy nap a városban blogot Magyarósi Csabával, ami új szintre emelte, hogyan beszélünk Budapestről. Szűcs elmesélte, hogy a kezdetekkor a város még “hidegnek, koszosnak” látszott, ezért elhatározták, hogy elkezdik felfedezni. A sokféle meglepő találkozás során aztán olyan embereket ismertek meg, akiknek érdekes történetük volt, és az addig megszokotthoz képest máshogyan látták, mit jelent például vállalkozni vagy kiállítást szervezni. Szűcs szerint Budapestben benne élnek az egykori és a mostani városlakók történetei, emlékei. 

“A nagy kakofónia, ami körülvesz minket, ez Budapest. És nekem tetszik, hogy kiismerhetetlen, megismerhetetlen.”

Nyomokat keresni a városban – Valuska szerint ez egy közös metszet a szerző saját élete és a regénye hősei között, viszont kérdés, hogyan lesz ebből könyv. Mint kiderült, Szűcs gyerekkori álma volt az írás (a másik, hogy rockzenész legyen), és a Covid alatti otthonülés során merült fel benne, hogy bele kellene vágnia a saját könyvébe.

Szűcs szerint hozzá hasonlóan, kezdő íróként sokan gondolhatják azt, hogy az ő könyvüket majd mindenki el akarja olvasni, aztán jön az elbizonytalanodás. Így eleinte ő is csak részleteket mutatott meg az ismerőseinek, majd az édesanyjának és a keresztanyjának küldte el az első teljes változatot, és a pozitív visszajelzésük nagy lendületet adott neki.

SZŰCS ÁDÁM
A játék neve: Budapest
Lampion Könyvek, 2023, 489 oldal
-

A kötet persze jelentősen formálódott időközben, volt benne például egy nagyobb metaszál, ami a szerkesztés során kikerült a regényből. Továbbá az első változatban még nem volt igazán alaposan kidolgozva a nyomozós játék, ami utána sokat fejlődött. A főszereplőknek eleinte sztereotip alakokat választott, aztán őket kezdte el felruházni saját háttérrel, karakterrel, hogy egyedi személyiségek legyenek belőlük. Oda kellett figyelnie ugyanakkor arra, hogy a mai kamaszok sokkal “pörgősebbek”, mint akár az ő generációja volt annak idején, így ezt a regény megírásakor, például az analóg-digitális világ arányában és a játék kidolgozásában is figyelembe kellett vennie. Kifejezetten bátor lépésként Szűcs már 60 oldal után kopogtatott a kézirattal a kiadóknál, mert “éreztem benne a svungot”. (Később a beszélgetés folyamán az is kiderült, hogy azóta már a folytatás is készül.)

"Az az ember vagyok, aki megírja az első könyvét vagy aki nem?"
"Az az ember vagyok, aki megírja az első könyvét vagy aki nem?"

Megkérdeztük Margó-díjas szerzőinket, milyen kihívásokkal hogyan néztek szembe az első prózakötetük írása során. Az apropó, hogy hinni magunkban minden alkotófolyamat egyik fundamentuma  – és nagy érték, ha van, aki mellettünk áll, ha mégis elbizonytalanodunk. Ilyen társ kíván lenni idén az Erste a Margó-díj támogatójaként, ami most különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy a prózájában példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. 

Tovább olvasok

Elsőkönyvesként az volt a munkamódszere, amit Orson Scott Card könyvében olvasott, hogy ha van egy kérdésed, akkor arra az első válaszod klisé, a második válaszod is klisé, aztán a harmadik válaszodtól kezdődnek a jó megoldások. Majd a saját tapasztalatai nyomán ezt azzal egészítette ki, hogy ha a 150. válasz sem jó, akkor ki kell venni a szálat a könyvből. A játék neve: Budapest igazából nem is az első regénypróbálkozása volt, írt már előtte kettőt (ezek nem jelentek meg), és 

a másodiknál kezdett olvasni arról, hogyan is kell írni.

Orson Scott Card munkássága íróként és gondolkodóként is nagy hatással volt rá, emellett elmondta, hogy olyan szerzők könyveiért tud rajongani, amiknél azt érzi, hogy ő azt nem tudná megírni (azt a szemszöget, azt a stílust stb.) – itt példaként a női szerzőket említette. Az egyik kedvenc könyve Susanna Clarke-tól a Piranesi, és nagyon szeret Nina LaCourtól is olvasni.

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket
Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A sikerhez sokszor nagyon rögös, nehéz és kétségekkel teli út vezet, és ez alól az írók sem jelentenek kivételt. Stephen King Carrie című első regényét, mely ma már a műfaj klasszikusa, például csak a tizenkettedik alkalommal fogadták el publikálásra. De a Narnia krónikái, A Legyek Ura és az Elfújta a szél is hasonló nehézségek közepette jutott át a kiadók szigorú, és néha igazságtalannak tetsző szűrőjén. A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára világirodalmi klasszikussá vált szerzőt mutatunk meg, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt. Még akkor sem, ha irodalmi nagyságok, népszerű írók találtak kivetnivaló a műveikben, melyeken sokszor hónapokon, éveken át dolgoztak, s melyekhez hatalmas reményeket fűztek.  

Tovább olvasok

Annak apropóján, hogy Szűcs a regényt alapvetően a mai kamaszoknak írta, felmerült, hogyan lehet ahhoz a közönséghez szólni, amelyik már (kis túlzással) okostelefonnal a kezében nőtt fel. Szűcs kiemelte, hogy a szereplői rengeteget használják a telefonjukat egy-egy feladat megoldásához, de aztán elrakják – tehát célja volt, hogy megmutassa, mennyi érdekes dologra lehet használni az eszközt, és hogy a céltalan scrollozgatásban viszont már nincs érték. A célközönségétől egyébként alapvetően pozitív visszajelzéseket kapott, voltak köztük többen, akik korábban nem olvastak, ez a regény viszont beszippantotta őket. Amikor rákérdezett, hogy mit lehetne javítani a könyvön, akkor többen egy lassabb részt emeltek ki a közepén.

A regényből készült már egy forgatókönyv-vázlat és egy pitch, amivel elmentek a Cinemirára, és ott meg is kapták a legkreatívabb filmötlet különdíját. A dolog érdekessége, hogy Nyitrai Márton rendező már azelőtt megkereste Szűcsöt, hogy megjelent volna a könyv.

Minthogy a Margó x Erste #higgymagadban különdíj egyik üzenete, hogy a nehéz helyzeteken túl lehet lendülni, Valuska László arra kérte a szerzőt, hogy idézzen fel egy kritikus helyzetet, amikor valaki bizalmat szavazott neki, és az segített neki átlendülni az elakadáson. Szűcs elmondta,  sokat hozzátett az önbizalmához, hogy a kiadójában hittek benne. Ezt azért is tartotta fontosnak, mert megesik, hogy az írót sorra elutasítják a kiadók vagy nem is válaszolnak neki, miközben a kézirata igenis megérdemelné a figyelmet.

Fontos viszont az az alázat is,

hogy ha egy szerkesztő megmondja, hogy nem jó a regény, azt a kezdő írónak el kell fogadnia. Viszont utána is folytatni kell az írást: “Ez a harmadik regényem úgy, hogy az első”. Szűcs szerint ez egy életszerű arány.

A jövőt azok teremtik meg, akik hisznek magukban és az ötleteikben. Higgy magadban és légy a saját történeted hőse! Az Erste már hisz benned. Margó-díj az Erste támogatásával.

Támogatott tartalom

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szűcs Ádám: Azt vártam, hogy öröm legyen írni - és öröm volt

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Sorozatban mutatjuk be a top10 jelöltjeit, ezúttal Szűcs Ádám mesél az írás felszabadító élményéről és az emlékezetes olvasói visszajelzésekről.

...
Hírek

Visky András nyerte a 2023-as Margó-díjat

Kitelepítés című regényével Visky András nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitóján adtak át. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Szűcs Ádám vihette haza.

...
Nagy

"Az az ember vagyok, aki megírja az első könyvét vagy aki nem?"

Idén az Erste különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Megkérdeztük a korábbi Margó-díjasokat, milyen kihívásokon kellett felülkerekedniük az első kötetük megírása során.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...
...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát