Visky András: Kísérletező alkat vagyok, szeretek nagy tétekben játszani

Visky András: Kísérletező alkat vagyok, szeretek nagy tétekben játszani

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Ahogy mindig, most is interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Kecöli K. GergőGaál-Nyeste Katalin, Szűcs Ádám, Bánhidi Lilla, Török Ábel, Gleb Anitta, Iglódi Csaba és K. Varga Bence után most Visky András mesél lélektapasztalatról, a regény szigorú formájáról és a szöveggel való folyamatos kísérletezésről.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2023. szeptember 18. |

Visky András
Kitelepítés
Jelenkor, 2022, 439 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Egyetlen könyvként gondoltam rá, és egyetlen könyvként született meg. Regényt akartam írni, ez fontos, mert a regény világszerű műfaj. Márpedig engem egy gulág típusú láger rekonstrukciója érdekelt, mert ez a gulágtapasztalat formált engem. Az írás során az vált felszabadító felismeréssé számomra, hogy a munka elvégzése önmagában lélektapasztalat, és amennyiben nem jutok el a nyilvánosság előtt vállalható könyvig, még mindig jól jártam.

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát?

A forma szülte meg a regényt, a regény szigorú formája pedig a regény végtelen mondatait. Kísérletező alkat vagyok, szeretek nagy tétekben játszani. Ezért aztán hosszú éveken át a kudarcok váltak a regényhez vezető lépegető kövekké. És egyszer csak, váratlanul, a töredékek kezdtek összeállni egy lineáris elbeszéléssé. A szó azonnali értelmében nem az alapötlet vezetett el a munkához, hanem

a folyamatos kísérletezés a szöveggel vezetett el saját tapasztalataim feltárásához.


Mit várt az első könyvétől?

A szakma értő figyelmét, ennél nem többet. Ami persze egyáltalán nem kevés. A piaci sikerre egyáltalán nem számítottam, és tulajdonképpen most sem így tekintek a könyv körüli élénk beszélgetésekre. A valódi beszélgetések vákuumában élünk, a regény talán ezt a hiány érintette meg.

Ha tehetné, mit változtatna a könyvön?

Nehéz kérdés. A saját munkáimat rendszerint legyűrhetetlen önemésztő kétellyel szemlélem, ehhez az első regényhez viszont írói eszközökkel már képtelen vagyok viszonyulni. Most készül éppen a hangoskönyv változata, naponta bejárok egy hangstúdióba felolvasni, és miközben a saját hangomon hallom a könyvet, egyre erősebbé válik a meggyőződésem, hogy én ezt a könyvet akartam megírni. Nem egy tökéletes irodalmi művet, hanem

a számomra visszavonhatatlant.

A teljes könyv felolvasása a regény rituális elhagyását is jelenti nekem, a könyv változtat meg engem, én képtelen volnék változtatni rajta. Így válok késszé, talán-talán, a folytatásra.

Kinek a véleményére adott a leginkább írás közben, kinek mutatta meg először a kész kötetet?

A legtöbbet Nagy Boglárka szerkesztővel dolgoztunk a már majdnem kész kéziraton, nagyon fontos volt nekem a figyelme és a szakmai tapintata. Neki köszönhetem a regény, mint kiderült, egyik legfontosabbá vált fejezetét, amit gyávaságból nem akartam megírni. De végül megírtam, mert felhívta a figyelmemet arra a szakadékra, ami könyvben tátongott, és amibe, ha a hiányzó fejezet nélkül jelenik meg, az egész regény menthetetlenül belezuhant volna. Az írás folyamán volt még valaki, akinek időről időre megmutattam fejezeteket, sőt olykor fel is olvastam részleteket – maradjon az ő neve titokban egyelőre. Ő abban segített, hogy legyőzzem az intellektuális kísértéseket, és inkább az érzéki megismerés irányába mozduljanak el a mondataim.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

Nagyon sok volt, furcsának egyiket sem mondanám. Volt, aki amellett érvelt, hogy a regény giccs, mert érzelmes, és voltak, akik megsértődtek amiatt, hogy a könyv tulajdonképpen Isten-regény.

A könyv persze nem akar, és nem is tud megfelelni semmilyen elvárásnak.

Az olvasói levelek és fotók sokasága megtöltötte fénnyel a szívemet.

Mi volt az első regény, amit valaha elolvasott? Milyen emlékei vannak róla?

Talán az Iliász prózába átírt változata, ha jól emlékszem, ami hamar elvezetett magához az eposzhoz. Apám segítségével olvastam végig, legfőképpen azért, mert apámmal lehettem együtt a közös olvasásban. A magányos olvasásnál sokáig a felolvasások sokkal nagyobb erővel hatottak rám, mielőtt még olvasni tudtam volna, és azután is. Ha az Eszter könyve regény, márpedig az, akkor lehet, hogy ez volt az első. Vagy a Kivonulás könyve? Esetleg Sámuel első és második könyve, ezek a szenvedélyes szerelemmel és vérrel átitatott háborús regények? Nem tudom. Tüneményes elbeszélések mindenesetre.

Hány évesen írta meg az első olyan szövegét, amit már úgy mutatott meg másnak, hogy irodalomnak tartotta?

Verssel kezdtem, nagyon hamar, talán másodikos vagy harmadikos lehettem. Megmutattam apámnak a verseimet, és persze irodalomnak tekintettem, mert

író akartam lenni, még mielőtt írni tudtam volna.

Középiskolás korom óta publikálok.

Mi a kedvenc debütáló kötete, és miért?

A regényem megjelenése óta alig élek, megyek vakon a könyv után, nagy adósságok tornyosulnak előttem, pontosabban mellettem, a íróasztalomtól balra. Szenvedélyes olvasó vagyok, behozom a lemaradást, ígérem.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Hagytam teret a regénynek, hogy alakíthassa magát

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Bánhidi Lilla, a rövidlistára került Sorsod Borsod szerzője a regionális krimik sajátosságairól, illetve arról az érzésről mesél, amikor a regény viszi az íróját.

...
Nagy

Iglódi Csaba: Eluralkodott rajtam a mesevágy

A kilencedik Margó-díj rövidlistásainak bemutatkozó interjú közül most Iglódi Csabáét tesszük közzé, aki Dreher-szimfónia című családregényével került a legjobb tízbe.

...
Nagy

Szűcs Ádám: Azt vártam, hogy öröm legyen írni - és öröm volt

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Sorozatban mutatjuk be a top10 jelöltjeit, ezúttal Szűcs Ádám mesél az írás felszabadító élményéről és az emlékezetes olvasói visszajelzésekről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.