Gaál-Nyeste Katalin: Bizonyos témák újra és újra előkéredzkednek bennem

Gaál-Nyeste Katalin: Bizonyos témák újra és újra előkéredzkednek bennem

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Mint mindig, most is interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Kecöli K. Gergő után most Gaál-Nyeste Katalin mutatkozik be, és mesél az íráshoz szükséges szikráról, együttgondolkodásról és kedvenc olvasmányairól.

Nyitókép: Konaka-Kiss Péter

ko | 2023. szeptember 07. |
gaál-nyeste katalin
Bőr - A testünk nem alku tárgya
Parnasszus, 2023, 248 oldal
Gaál-Nyeste Katalin: Bőr könyv

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Az írással sokszor kerülgettük egymást az életemben, hosszabb-rövidebb ideig együttélés is volt belőle, de az összeköltözésünk hét éve történt meg. Azóta gondolom úgy, hogy ez egy folyamat, amelyben írni tanulok. Éppen ezért nem is küldtem el az írásokat direktben folyóiratoknak sem, néhányukról beszéltünk írásszemináriumokon, irodalmi csoportokban, baráti körben. Ezen alkalmakkor alakult olyan helyzet, ahol kérték tőlem az adott szöveget, vagy másikat megjelenésre. Szokatlan érzés volt. A legerősebb tapasztalásom, hogy

végérvényesen megszerettem és megtanultam közben írni, és nem túlgondolni.

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát?

Nálam az alkotás hét éve tartó folyamat, így a kötet az ez idő alatt készült szövegekből válogatás. Turczi István, a mentorom finoman jelezte, hogy szerinte ki lehetne adni egy kötetet az írásaimból. Ez volt a közvetlen szikra. A folyamat kezdete azonban egy kiégés-szerű állapot elől való menekülés eredménye, amelyben Vietorisz Szilvia és Szalay Ádám (Sikerkód) támogatásával újra rátaláltunk egymásra az írással, így elmúlt a veszélye annak, hogy tovább rontsam a család átlagéletkorát. A találkozás óta kis kihagyásokkal minden nap írok. Az első nap 2016. április 20-a volt.

Mi adta a kötet alapötletét?

Azt vettem észre a rengeteg nap alatt, hogy bizonyos témák újra és újra előkéredzkednek bennem, csak egy kicsit a nézőpont változik, ahonnan és ahová nézek. Általában személyekre, testekre, pszichére,

oda, ami belül, a bundánk alatt van.

Munkacímnek gondoltam a Bőrt, azonban amikor említettem a kiadómnak, ő azonnal rávágta, hogy megvette. A kötet vázát adó fejezetcímeket hosszas, a párommal való együttgondolkodás és beszélgetések után találtam meg, majd azokhoz választottam a szövegeimből.

Mit vártál az első könyvedtől?

Semmit. Mindent. Boldogságot. Bizonyosságot. Szabadságot.

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

Nem változtatnék semmit. Örülnék, ha sok kiadást megérne, úgy, ahogyan van.

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

A kötet összeállításába a párom, Péter véleménye lopakodott be. A kész kötetet szinte egy időben küldtem meg a kiadómnak (Parnasszus), ők pedig továbbküldték a szerkesztőmnek, Fábián Istvánnak (költő, tervező-grafikus), aki a kötet szövegéhez tervezte a gyönyörű borítót. Megküldtem Bartók Imrének, aki a fülszöveget írta, amit szintén imádok, és a képregényíró Lénárd Lászlónak, akivel a borító első verzióját terveztük, hálás vagyok az értő barátságáért.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

A legeslegelső visszajelzés Fábián Istvántól. „Nemigen olvastam még ennyire lélegzetszorító szövegeket,

valóban minden egyes írás elolvasása után erőltetni kell a levegővételt,

a kint és bent világa ilyen mértékű kettétartásának, ugyanakkor szívszorító azonosságának olykor kegyetlen megfogalmazásával nem hiszem, hogy találkoztam volna. Fontos és nagyszerű kötetnek tartom!”

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál?

Az biztos, hogy rendkívül szerencsés vagyok a szüleimmel, rengeteg kötetet vásároltak nekem, amikor én még azt sem tudtam, mekkora jelentősége van a könyveknek. Akkoriban könyvcsomagokat lehetett rendelni, valószínűleg sokaknak voltak ugyanazok a kötetei a szekrények polcain. Közülük két fontos regény van az emlékeimben. A kétéltű ember Alekszandr Beljajevtől és a Szonya professzor Kertész Erzsébettől. Nem tudnám megmondani, melyik volt az első, csak a lenyomatokat tudom magamban felidézni.

Milyen emlékeid vannak róla?

Sokszor olvastam el őket, szinte minden könyvet amúgy is többször. Imádtam az élőlényeket, Az állatok nagy képeskönyve és a Majomtörténetek mellett a szokatlan és ismeretlen világok, történések mindig bekerítettek, és miután szerencsére elég hamar megértettem a matematikát is, azt szerettem volna, ha egész életemben azzal, a biológiával és a magyar nyelvvel foglalkozhatok. Ilyen kombinációval akkor sajnos nem lehetett továbbtanulni.

Hány évesen írtad meg az első olyan szöveget, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Nyolcadikos voltam, Anyám volt a címe, a magyartanárunk felolvasta a többi osztályban is, én a bé-be jártam. Azt mondta, hogy híres író, vagy költő leszek, egy darabig hittem is benne. Mérnök lettem, pár hete beszéltem Pappné Marikával, küdtem neki egy tiszteletpéldányt, és nagyon várom a visszajelzését.

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

Tar Sándor A 6714-es személy című elbeszéléskötete. Tizenegy éves voltam a debütálásakor, negyvenkét év telt el azóta, és csak most találkoztunk.

Földhöz vágott, és oda is szorított.

A kortársaim közül pedig Várnagy Márta Kapuzábé című elbeszéléskötete az, ami sajogtatta a szívemet.

A jövőt azok teremtik meg, akik hisznek magukban és az ötleteikben. Higgy magadban és légy a saját történeted hőse! Az Erste már hisz benned. Margó-díj az Erste támogatásával.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kecöli K. Gergő: Nincs kerülőút, kockáztatni, repülni kell

Immáron hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a Margó-díj top10-es körébe került jelölteket. Ezúttal Kecöli K. Gergő mesél alkotói szikráról, szerkesztői szimbiózisról és a legemlékezetesebb olvasói reakcióról. 

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2023 Margó-díjasa!

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg a legjobb első prózakötetes a Margó-díjat. A nevezettek köre mostanra tízre szűkült; a lista további sorsának alakulása a szakmai zsűri kezében van, a díjazott nevét az októberi Margón hirdetik ki. Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Ezek a könyvek versenyeznek idén a Margó-díjért!

A 2023-as Margó-díj felhívásra 34 nevezés érkezett, közülük választja ki a legjobb tíz kötetet a Könyves Magazin szerkesztősége. Bemutatjuk a pályázó könyveket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.