Kecöli K. Gergő: Nincs kerülőút, kockáztatni, repülni kell

Kecöli K. Gergő: Nincs kerülőút, kockáztatni, repülni kell

Idén kilencedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Kecöli K. Gergő mesél alkotói szikráról, szerkesztői szimbiózisról és a legemlékezetesebb olvasói reakcióról.

Nyitókép: Merész Márton/Énbudapestem

ro | 2023. szeptember 06. |

kecöli k. gergő
Könnyű álmok utcája
Kalligram, 2022, 231 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban? 

Rájöttem, amennyiben hiteles irodalmat szeretnék írni, lényegében mindent el kell engednem: leszámolni a sallanggal, a könnyítésekkel, a panaszkodással, a társadalmiaskodással, a szociologizálással, a politikával, elégetni a fölösleget, elpusztítani az izmusokat, meghozni a nagy döntéseket, rászánni az időt, a munkát, alárendelni magam a víziónak – és

amikor már vakon repülsz, de kitartasz, akkor hirtelen mindent visszakapsz.

Ez a tapasztalat, hogy nincs kerülőút, kockáztatni, repülni kell. 

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét? 

Kettő szikra volt, ha eltekintünk a folyamatos belső késztetésről. Az egyik érzelmi jellegű: belefutottam egy elsöprő szerelmi élménybe, ami biztosította az alkotói energiákat, az ihletet. 

A másik szikrát ezzel párhuzamosan a szerkesztőm hívása jelentette a Kalligramtól, hogy elfogadták a kéziratot. Mindez akkora motivációt biztosított, hogy végül egy év alatt újraírtam a komplett kötetet. Talán kettő novella „maradt életben” a beküldött változatból. 

A kötet alapötlete, hogy Ernő figuráján keresztül felhasználjam valós kalandjaimat, az úgynevezett rögvalóságot, de olykor megemeljem a történeteket szürreális irányba. A külső és belső történések közötti átmenetek megjelenítése is alapötlet: belső utazás, külső képekkel, ahol néha a hiperrealizmus, néha a fantasztikum győzedelmeskedik. Ezek az alapötletek, de hogy az alapötleteket mi szüli, az már irodalomfilozófiai kérdés. 

Mit vártál az első könyvedtől? 

Áttörést. Írás közben azt, hogy

megtaláljam a saját, mindenkitől megkülönböztethető hangomat,

hogy egyedi atmoszférájú irodalmat hozzak létre, ami szórakoztat és művészi dimenziókat nyit, hogy képes legyek legalább részben megjeleníteni a vízióimat. 

Próbáltam nem eredményekben, díjakban, eladott példányszámban gondolkodni, úgy fogtam fel, és így is volt, hogy a semmiből jövök. A remény persze nem halt meg, sikerre vágytam, de inkább úgy fogalmaznék, hogy igazságra, arra, hogy minél többen értsék a sorokat, még inkább azt, ami a sorok között van. 

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön? 

Nem sokat, ez így volt teljes. Mostani fejjel talán húznék még belőle, talán a novellák sorrendjén is változtatnék. De amit változtatnék, az teljes erővel megjelenik majd a második kötetben. Nincs hiányérzetem. 

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet? 

Toldi Veronikával, a szerkesztőmmel beszéltünk meg mindent, szimbiózisban működtünk, csak rá hallgattam, a végén egy novellámba bele is szőttem a karakterét, hálám jeléül. Finoman, érzékkel irányította a folyamatot, igazi őstehetség. 

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán? 

Egy kedves ismerősöm, aki a sznobok sportjának tartja az irodalmat, sőt, ennél csúnyább dolgokat is gondol, derült égből villámcsapásként posztolta közösségi oldalán, hogy a kötetemet olvasva visszatért benne a remény: talán megváltozik a véleménye az irodalomról, írta.

Ezzel lenyűgözött. 

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla? 

Jack Londontól A vadon szava, vagy Cooper Nagy indiánkönyve. Felragyogott bennem a nagybetűs kaland lehetősége, ezekkel álmodtam. Vagy kutya voltam és széles folyókat úsztam át, vagy a vadnyugaton száguldoztam, miközben lőttek rám. Gyökeresen megváltozott az életem: született bennem valami új, akkor lettem férfi, nyolcévesen. 

Hány évesen írtad meg az első olyan szöveget, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad? 

Mindig mindent irodalomnak tartottam, amit írtam, utólag jöttem csak rá, hogy nem az volt, hanem irkafirka. Szóval hétévesen olvastam a Micimackó versbetéteit, és annyira megtetszettek, hogy elhatároztam: költő leszek, ez csupa gyönyörűség. Aznap meg is írtam az első verset, meg is mutattam mindenkinek. 

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért? 

Ha már Margó-díj, akkor a Holtverseny Totth Benedektől, mert vagy így vagy úgy, de sodor, elvisz, ott vagyok a történetben, amit, vagyis az elragadás, a belefeledkezés élményét nem lehet megszokni. 

Amúgy nyilván rengeteg debütkötetet olvastam életemben, de nem tudom már, kinek melyik az első. Ha magyarok, akkor még Hazaitól a Cukor kékség, ami beugrik, vagy Hajnóczytól A fűtő. Azonnal megéreztem bennük a nagyságot.

A jövőt azok teremtik meg, akik hisznek magukban és az ötleteikben. Higgy magadban és légy a saját történeted hőse! Az Erste már hisz benned. Margó-díj az Erste támogatásával.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2023 Margó-díjasa!

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg a legjobb első prózakötetes a Margó-díjat. A nevezettek köre mostanra tízre szűkült; a lista további sorsának alakulása a szakmai zsűri kezében van, a díjazott nevét az októberi Margón hirdetik ki. Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Ezek a könyvek versenyeznek idén a Margó-díjért!

A 2023-as Margó-díj felhívásra 34 nevezés érkezett, közülük választja ki a legjobb tíz kötetet a Könyves Magazin szerkesztősége. Bemutatjuk a pályázó könyveket.

...
Hírek

Szerbül is megjelenik Szöllősi Mátyás Margó-díjas könyve

A 2017-ben Margó-díjat nyert Szöllősi Mátyás-kötet, a Váltóáram immár szerb nyelven is olvasható. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

Hírek
...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni