15 új könyvet ajánlunk a Margó Irodalmi Fesztiválról!

Holnap kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál, amelyet a járványhelyzete való tekintettel idén online rendeznek meg. A fesztivál azért így is teljes értékű lesz, a Margó Facebook-oldalán ötven programot láthatunk. A Margón új kötetét mutatja be Erdős Virág, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, a friss Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva és Tompa Andrea, valamint találkozhatnak a nézők az idei Libri irodalmi díjasokkal és Bereményi Gézával is. Összeszedtük, milyen új könyvekről lesz szó!

Könyves Magazin | 2020. június 02. |

Erdős Virág: Hősöm

Erdős Virág
Hősöm
Magvető, 2020, 120 oldal
Erdős Virág: Hősöm

Erdős Virág új kötete a Hős utcai telepről szól, amely Budapest egyik legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. A Hősöm versei lehetőséget adnak, hogy betekintsünk az ott élő emberek történeteibe. Erdős Virág - aki maga is foglalkozott az utóbbi években a Hős utcai gyerekekkel - verseivel és képeivel belülről mutatja meg ezt a világot, amelynek sorsa évek óta nehéz és bizonytalan. A kötet szövegei a valóságból indulnak ki, mégis szimbolikussá válnak. A telepen élő gyerekek mondatai erős költői reflexiókkal, és eldobott tárgyak, befalazott ablakok képeivel összekapcsolódva alkotnak egységet. Olvass bele a kötetbe ITT.

Mikor? Június 7-én 18 órakor. A szerzővel Valuska László beszélget 

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Nádasdy Ádám
A szakállas Neptun
Magvető, 2020, 192 oldal
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Nádasdy Ádám novelláskötetének szereplői meleg férfiak, a központi témája pedig a szerelem és a párkapcsolat, valamint mindaz, ami ezzel jár: vágyakozás, féltékenység, titkolózás és olykor fájdalom. A történetek a 60-as, 70-es, 80-as években játszódnak, zömében Magyarországon, bár kapunk egy kis kitekintést is, hogy a szocialista blokkhoz képest milyen mondjuk Londonban, Rómában, vagy New Yorkban melegnek lenni ebben az időszakban. A kötetben a lehető legkülönbözőbb korú, habitusú és helyzetű férfiak kapcsolataiba leshetünk bele. Kritikánkban ezt írtuk róla: Nádasdy Ádám hétköznapi találkozásokat, kapcsolatokat mutatott be ebben a kötetben, amelyeknek középpontjában nem elsősorban a homoszexualitás áll, hanem azok a mindennapos apróságok, amelyek miatt az ember szeret együtt lenni a párjával: a viccelődések, az intellektuális viták, a becenevek, a másik idegesítő, de szeretnivaló szokásai, a közös mitológia. A vastagbőrű mimózáról Esterházy Péter azt írta:  "Nagy szerző nagy szerelmes könyve." Ugyanezt el lehet mondani A szakállas Neptunról is. 

Mikor? Június 6-án 18 órakor. A szerzővel Veiszer Alinda beszélget. 

Heather Morris: Cilka utazása

Heather Morris
Cilka utazása
Ford.: Moldova Júlia, Animus Kiadó, 2020, 328 oldal
Heather Morris: Cilka utazása

Heather Morris pár évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy elmesélje Auschwitz egykori tetiválójának a történetét. Az Ausztráliában élő Lale Sokolov személyesen mondta el neki, hogy fogolyként mit élt át a koncentrációs táborban, és hogyan ismerte meg ott élete szerelmét, Gitát. Lale akkor egy másik lányról is beszélt, egy bizonyos Cilkáról, aki tizenhat évesen került a táborba, és aki elmondása szerint a legbátrabb ember volt, aki valaha ismert, önfeláldozásával többek közt megmentette az ő életét is. Heather Morris nem sokkal Az auschwitzi tetováló című könyve megjelenése után úgy döntött, erről az erős nőről is szeretne írni. Cilkának ugyanis nem mindennapi megpróbáltatásokat kellett túlélnie Auschwiztban, ráadásul a tábor felszabadítása után sem engedték el, az oroszok kollaboránsnak bélyegezték és 15 év kényszermunkára ítélték a Gulágon. Olvass bele Cilka történetébe ITT.

Mikor? Június 7-én 11 órakor.  

Háy János: Ne haragudj, véletlen volt

Háy János
Ne haragudj, véletlen volt
Európa Könyvkiadó, 2020, 228 oldal
Háy János: Ne haragudj, véletlen volt

Háy János új könyve, pontosabban karanténnaplója egyrészt személyes, hiszen alanya, tárgya, vezérlő eleme maga a szerző, ugyanakkor mesél a korról is, ami mostanában minden csak nem hétköznapi. Az író betekint és betekintést enged, közben elmeséli azt is, szerinte hogyan lesz azután, hogy lecsengett a vírus. Barna Imre ajánlója szerint ugyanakkor a szerző valójában nem szeretné megmondani, hogy majd mi lesz: "Talán változik valami, aztán mégse. Neki azonban elsősorban nem a világgal van dolga, hanem a világ kicsiny darabjával. Arról kell pontosan tudósítania annak, aki ír, tehát (tehát) igazat mond. Nem a felszínről, nem a hírekről, nem a kilátásokról, nem is a vírusról. Hacsak úgy nem, hogy vajon mi volna az? Istenbizonyíték? Ellenség? Kinek-minek az ügynöke? Az mindenesetre, aki ezt a könyvet írta, igazat mond. Rólad, kedves olvasó, azaz magáról persze. Persze hogy magáról. Arról is, hogy mit álmodott, és hogy álmában azt kéri tőle valaki, aki valójában nincs már, hogy ne haragudjon."

Mikor? Június 3-án 14 órakor. A szerzővel Valuska László beszélget

Ungváry Krisztián: Horthy Miklós - A kormányzó és felelőssége 1920–1944

Ungváry Krisztián
Horthy Miklós - A kormányzó és felelőssége 1920-1944
Jaffa Kiadó, 2020, 224 oldal
Ungváry Krisztián: Horthy Miklós

Horthy Miklós – A kormányzó és felelőssége 1920-1944 címmel jelent meg Ungváry Krisztián legújabb kötete, amelyben a kormányzó legfontosabb döntéseit és választásait teszi mérlegre (olvass bele ITT). A történész az Összekötve műsorában elmondta, hogy az új kötet nem leíró történeti munka, hanem mintegy bíróság elé állítja vele Horthyt. Azt vizsgálja, milyen lehetőségei lettek volna az egykori kormányzónak, valamint, hogy a döntési helyzetek, illetve az ezekre adott válaszai hogyan árnyalják jellemét, felelősségét. A könyvben nem saját értékítéleteinek ad hangot, hanem Horthyt döntésein keresztül, saját korának viszonyai közt, történészi szempontból vizsgálja.

Mikor? Június 4-én 14 órakor. A szerzővel Nagy József beszélget.

Ablonczy Balázs: Ismeretlen Trianon - Az összeomlás és a békeszerződés történetei 1918-1921

Ablonczy Balázs
Ismeretlen Trianon
Jaffa Kiadó, 2020, 271 oldal
Ablonczy Balázs: Ismeretlen Trianon

Június 4-én lesz pontosan száz éve, hogy a magyar tárgyalódelegáció tagjai aláírták a trianoni békeszerződést. Pontosan ezen a napon lesz a bemutatója Ablonczy Balázs új kötetének, amely azt kutatja, hogy a különböző társadalmi csoportok miként élték meg a háborús összeomlás, az elharapózó erőszak, az egymást sebesen követő kormányok és a trianoni békeszerződés éveit. A történész interjúnkban elmondta: egy olyan pont volt, amikor Trianon története más irányt vehetett volna, pontosabban, ahol a magyar politikai elitnek – politikai színezettől függetlenül – valódi döntési lehetősége volt, ez pedig a békeszerződés aláírásának az elutasítása lett volna. Hogy miért döntött mégis máshogy a delegáció, annak okairól Ablonczy Balázs részletesebben ITT mesél. A kötetbe ITT tudtok beleolvasni, a borítóról pedig ITT írtunk részletesen.

Mikor? Június 4-én 20 órakor. A szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

Az Év Gyerekkönyve Díj 2020 díjkiosztója

Már hagyomány, hogy a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum minden év kora nyarán kiosztja a legjobb gyerekkönyveknek járó az Év Gyerekkönyve Díjat. A pandémia miatt az idei díjazottak kihirdetése is átkerült az online térbe, így a kijelzők előtt izgulhatunk, hogy kik lesznek az öt kategória győztesei. A zsűri ugyanis nem egyetlen díjat oszt, hanem rögtön ötöt, így kiosztják az év gyerekkönyvírója, illusztrátora, fordítója és ifjúsági írója elismerést, illetve kiderül az is, hogy melyik kiadó-szerkesztő és szerzői együttműködés érdemli meg az innováció kategória díját. Idén is oszt díjakat a diákzsűri, illetve a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a kiemelkedő (egy írói, egy illusztrátori és egy kiadói) gyerekkönyves tevékenység elismeréséül.

Mikor? Június 5-én 13 órakor.

Kortárs és kortalan versek – Bemutatkozik a Lehetnék bárki című versantológia

Kortárs és kortalan versek
Lehetnék bárki
Tilos az Á Könyvek, 2020
Lehetnék bárki

Néhány évvel a Szívlapát után újabb izgalmas antológiával állt elő a Tilos az Á Könyvek: a Lehetnék bárki című versgyűjteményben összesen száztíz magyar költő százhatvan verse olvasható, a közös bennük pedig az, hogy mindegyik vers a költők harmincéves kora előtt született. Az antológiában megjelennek a mai húszas éveiket taposó generáció művei éppúgy, mint a nagy klasszikusok és 20–21. század költői is. Olvashatunk verset a szerelemről, a családról, az identitásról és a városról is. A kötetet Locsmándi Mátyás illusztrálta, aki a kötet kortárs szerzőihez hasonlóan még nincs harmincéves,és ez az első könyves munkája.

Mikor? Június 6-án 12 órakor. A kötet szerkesztőjével, Péczely Dórával Vinczellér Katalin beszélget.

Berta Ádám: A kígyó feje

Berta Ádám
A kígyó feje
Cser Kiadó, 2020, 304 oldal
Berta Ádám: A kígyó feje

Berta Ádám új regényében kilencvenkilenc zombi tart rettegésben egy apró kazak falut, maga a történet ugyanakkor sokkal több ennél, hiszen a kötet lapjain sajátos barátságok és szerelmek, intim és működésképtelen párkapcsolatok, egzotikus kalandok váltják egymást. Berta nem engedi, hogy az olvasó belelustuljon a szemlélődésbe, hiszen meglepő helyszín- és nézőpontváltásokkal, feszes leírásokkal, álomszerűen lebegő eseményekkel követeli magának a figyelmünket. A kötetbe olvass bele ITT.

Mikor? Június 6-án 15 órakor. A szerzővel Molnár T. Eszter és Totth Benedek beszélget.

Szilasi László: Kései házasság

Szilasi László
Kései házasság
Magvető, 2020, 192 oldal
Szilasi László: Kései házasság

"Szilasi László új regényében a holdra szállás, a Watergate-botrány vagy épp a zánkai úttörőtábor felavatása érdemben nem befolyásolja Gerenda és Ilma szerelmi életét, a magánélet sokszor láthatatlan momentumainak felidézésében ugyanakkor fogódzót, ha úgy tetszik, egyfajta keretet ad, ahogy a háttérben felvillannak a mindenki által ismert vagy ismerni vélt események" - írtuk a Kései házasságról, amely most vasárnap a hét könyve volt nálunk. Szilasi új regényében egy hatvanéves szerelmi kapcsolat színe és fonákja (inkább fonákja) villan fel, miközben lassan pereg az egész huszadik század.

Mikor? Június 6-án 17 órakor. A szerzővel Valuska László beszélget.

Spiró György: Malaccal teljes éveink

Spiró György
Malaccal teljes éveink
Magvető, 2020,  88 oldal
Spiró György: Malaccal teljes éveink

Az Eötvös Kollégium egykori tagjairól, '89-ről, betiltott lapokról és szilenciumban lévő írókról is olvashatunk Spiró György új kötetében, amelyben egy hosszabb és két rövidebb esszé kapott helyet. A címadó esszé önéletrajzi történet, személyes visszaemlékezés az Eötvös Collegiumra, amelynek Spiró György is tagja volt a hatvanas évek második felében. Spiró tizenkilenc éves volt, amikor Eötvös-kollégista lett, ekkor 1965-öt írtunk. Kötetéből megtudhatjuk, hogy milyenek voltak a mindennapok egyetemistaként, mi történt a kollégium tagjaival akkor és később, hogyan tágult fokozatosan a kulturális, majd a politikai világ. Olvassatok bele a kötetbe ITT. 

Mikor? Spiró György új kötetét június 3-án 20 órakor mutatják be. A szerzővel Margócsy István beszélget.

Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Bereményi Géza
Magyar Copperfield
Magvető, 2020, 635 oldal
Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Legelső emlékeitől egészen a katonai behívójának megérkezéséig végigkövethetjük Bereményi Géza gyerekkorát az önéletírásából, amely februárban jelent meg a Magvető Kiadónál. Az íróról és rendezőről sokan mondták már, hogy valójában minden művében az önéletrajzát írja, most viszont tényleg a saját élettörténetét tárta fel, kronologikusan és átfogóan. A Magyar Copperfield voltaképpen egy tanulási regény, amelyben egy olyan gyerek felnövésének történetét kísérhetjük végig, aki mindent megfigyelt maga körül és éppen ezért mindent tudott a körülötte élő felnőttekről. A könyvet a szerző névváltozásaii, illetve a helyszínek váltakozása tagolja. Láthatjuk, hogyan lesz a boldog és önfeledt Lulikából a felnőttek titkait leső Vetró Géza, majd a nevelőapjával küzdő Rozner Géza. Bereményi Géza könyvének legfontosabb helyszíneiről ITT írtunk, az önéletírásába ITT lehet beleolvasni, a rendezővel készült interjúnkat pedig ITT találjátok. 

Mikor? Június 7-én 19 órakor. A szerzővel Szegő János beszélget 

A Nibelung-ének

Ford.: Márton László
A Nibelung-ének
Kalligram, 2020, 656 oldal
A Nibelung-ének

Siegfried, a hatalmas erejű hős Gunther wormsi király szolgálatába szegődik, hogy elnyerhesse Gunther húga, Kriemhild kezét. Legyőzi a Worms ellen készülődő szász és dán sereget, majd elkíséri Gunthert Izlandra, ahol megszerzi Gunther számára feleségül a szigetország királynőjét, Brünhildet. A két királynő halálosan összevész. Brünhild bizalmasa, Hagen egy vadászaton meggyilkolja Siegfriedet, és megfosztja a gyászoló özvegyet a hős örökségétől, a Nibelungok kincsétől. Kriemhild bosszúja rettenetes lesz. A nagyhatású középkori germán hőseposzt, amelynek szerzője ismeretlen, most Márton László fordításában ismerhetjük meg. 

Mikor? Június 5-én 14 órakor. Márton László fordítóval Nádasdy Ádám beszélget.

Fiala Borcsa: Drill

Fiala Borcsa
Drill
Libri Könyvkiadó, 2020
Fiala Borcsa: Drill

András, Judit, Réka - ők Fiala Borcsa új regényének a főszereplői, amelyből kiderül, hogy minden lapnak három oldala van. A Drill egy szétcsúszóban lévő házasság története, amelyben adott egy túl sok terhet cipelő családapa, egy megfáradt családanya és egy bizonyos harmadik. A Drill a törékeny kapcsolatokról és a megszokás romboló erejéről is mesél.  A fájóan ismerős élethelyzetekből felépülő könyv azt a kérdést feszegeti, vajon tényleg ismerjük-e azt, akivel megosztjuk az ágyunkat, és meddig tartható fenn egy család a mindennapi rutinra építve? Olvassatok bele ITT. 

Mikor? Június 6-án 16 órakor. A szerzővel Csepelyi Adrienn beszélget.

Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Péntek Orsolya
Hóesés Rómában
Kalligram, 2020, 400 oldal
Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

A Hóesés Rómában Péntek Orsolya trilógiájának zárókötete, amelynek első része Az Andalúz lányai (2014), a második pedig a Dorka könyve (2017) volt. A regényfolyamról korábban ezt írtuk: “Péntek Orsolya eredetileg nem trilógiának, hanem egyetlen különálló kötetnek szánta a Kádár-korban felnőtt ikerpár, Eszter és Theodóra történetét, ám hamar kiderült, hogy Szterke után Dork is saját regényt követel magának. Míg Az Andalúz lányaiban (Kalligram, 2014) a festőművész áll a középpontban, a Dorka könyvében a matematikusé a főszerep, ám hogy a külső szem, amellyel a harmadik kötet tekint majd a lányokra, a mindig fáradt, hangulatember anyáé, vagy a munkába menekülő, megközelíthetetlen apáé lesz-e, azt még nem döntötte el. A trilógia nem lineárisan, hanem koncentrikus körökből épül fel, az idő önmagába fordul vissza, a vízkörök pedig néha átfednek egymáson, épp, mint az ikerlányok sorsa.” A Hóesés Rómában a várva várt harmadik kötet, amelyben a régi mellékszereplők főhőssé lesznek, és amelynek a kulcsmondata így hangzik: „Semmi, ami él, nem lehet valakié”. 

Mikor? Június 7-én 16 órakor. A szerzővel Németh Gábor beszélget. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bereményi, Erdős, Nádasdy, Spiró és Tompa is fellép az online Margó Irodalmi Fesztiválon

A Margó Irodalmi Fesztivál a járványhelyzetre való tekintettel 2020. június 3-7. között online valósítja meg a kilenc év alatt megkerülhetetlenné vált irodalmi ünnepet, ami idén ötven programmal jelentkezik.

...
Kritika

Aki melegként nő föl, annak páncélt kell növesztenie maga köré

A magunk köré húzott burkokról és az érzelmi sérülékenységről mesél Nádasdy Ádám új kötete. A novellák hősei meleg férfiak, akik éppúgy ölelnek és civódnak, vágyakoznak és féltékenykednek, bántanak és megbántódnak, mint bármely párkapcsolat résztvevői. A szakállas Neptun a hét könyve. 

...
Kritika

Szerelem a huszadik század árnyékában

A filmek által sulykolt naplementés-cukormázas szerelem helyett az igazi sokszor fáj és húsba mar. Szilasi hősei jól tudják ezt, miközben a háttérben csendben pereg a huszadik század. A Kései házasság a hét könyve.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!