A lány, akit Auschwitzból a Gulágra vittek

 A Cilka utazása egy olyan lány történetét meséli el, akit már távolról megismerhettünk Lale Sokolov visszaemlékezéséből,  Az auschwitzi tetoválóból. Cilkát az otthonából hurcolták el Auschwitzba 1942-ben. De a tábor felszabadításakor sem szabadulhatott, az oroszok kollaboránsnak ítélték, és egy szibériai Gulág-táborba deportálták. A sorsáról szóló könyvet június 7-én mutatják be a Margón. Olvassatok bele!

Könyves Magazin | 2020. május 27. |

Cecilia Klein mindössze tizenhat éves volt, amikor 1942-ben elvitték az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba. Felnövésének története innentől traumák sorozata volt. Sok-sok éven át csak egyetlen egy cél vezérelte: a túlélés.

Heather Morris
Cilka utazása
Ford.: Moldova Júlia, Animus, 2020, 328 oldal
-

A haláltáborban egyszerre számított szerencsésnek és átkozottnak, mert szépsége miatt akaratán kívül is feltűnést keltett. Egy magas rangú náci tisztnek megtetszett a lány csodálatos, hosszú haja, és elkülönítette őt a többi fogolytól. A kitüntetett figyelemnek és a jobb túlélési esélyeknek azonban nagy ára volt.

Amikor 1945. januárjában az oroszok felszabadították a tábort, egy pillanatig úgy tűnt, hogy Cilka is szabad lesz. Kiderült azonban, hogy a fiatal lány sorsa nem vesz pozitív fordulatot: a táborban betöltött szerepe miatt kollaboránsnak és kémnek bélyegezték, majd tizenöt évnyi kényszermunkára ítélték, áldozat helyett bűnösnek kiáltották ki. Így történt meg, hogy tizennyolc évesen a lány újból egy emberekkel teli vagonban találta magát. Ezúttal Szibériába tartott.

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban - Könyves magazin

Lale Sokolov évtizedeken át hallgatott arról, hogy mi történt vele és szerelmével a második világháború alatt. Sem ő, sem a felesége, Gita nem beszéltek arról, hogyan kerültek Auschwitzba és mi mindenen mentek keresztül, még saját fiúk is csak érintőlegesen tudott a családi múltról.

Cilka történetével Heather Morris első könyvében, Az auschwitzi tetoválóban találkozhattunk először, amelyből Lale Sokolov életét ismerhettük meg. Lale Auschwitz-Birkenau tetoválójaként több borzalmat látott, mint bárki: találkozott minden táborba érkezővel, látta ahogy Mengele dönt a sorsokról, és maga karcolta társai bőrébe a név helyett funkcionáló számsorokat. Ő volt az egyetlen fogoly, aki bement egy gázkamrába, és élve jött ki onnan. És azon kevesek közé tartozott, akik a koncentrációs táborban találták meg életük szerelmét. Lale tanúja volt Cilka nehéz sorsának is és emberfeletti kitartásának is. A tábor egyik legbátrabb lakójának tartotta őt.

Amikor Heather Morris két évvel ezelőtt Magyarországon járt, hogy Laléról meséljen, Cilka sorsáról is kérdeztük őt, hiszen a lány története az egyik legmegrázóbb volt a könyvében. A szerző akkor azt mondta róla:

„Cilka Lale és Gita egyik barátja és fogolytársa volt, akit az egyik SS-tiszt kiválasztott magának és rendszerint megerőszakolt. A koncentrációs tábor után Cilka a Gulágra került, ahol szintén nagyon sok borzalmat élt meg, majd beleszeretett egy magyar férfiba, akivel később boldog és hosszú élete volt. Le se írtam a könyvben, de csak tizenhat éves volt, amikor Auschwitzba került. Úgy érzem, valakinek el kell mondani az ő történetét is.”

A könyv azóta meg is született és a Cilka utazása címet kapta. Heather Morris a Lale által elmondottakból, hosszas kutatások után írta meg a regényt róla. A könyv a képzelet szüleménye, de sok a valóságos elem benne. Egy elképesztően bátor és kitartó lányt ismerhetünk meg belőle, akinek nagyon sokat kellett várnia arra, hogy visszakaphassa az igazságtalanul elrabolt szabadságát.

Bemutató
Heather Morris regényét június 7-én 11 órakor a nyári Margón mutatják be, amelyet idén online rendeznek meg. A beszélgetést a Margó Irodalmi Fesztivál Facebook-oldalán közvetítik. Facebook-esemény ITT. 

Olvass bele: 

Cilka Utazasa Beleolvaso by Kinga Forgách on Scribd

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Videóval üzent a magyar olvasóknak Heather Morris, Az auschwitzi tetováló írója

Cilka utazása címmel jelent meg új regénye, amely egy olyan fiatal lány történetét meséli el, aki Auschwitz felszabadítása után egy szibériai Gulag-táborba került. 

...
Nagy

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban

...
Nagy

A memoár, amelyet Auschwitzban írtak

Eddy de Wind holland orvos csak azért akart életben maradni az átéltek után, hogy megírja nekünk, az utókornak, hogy milyen bűnöket követtek el a zsidósággal szemben. A koncentrációs táborban kezdte el írni könyvét, hogy a világ tudtára adja, mi történt.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...
Kritika

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

Jászberényi Sándor nemcsak Maros Dániel karakterét építi ügyesen tovább több novellában, hanem kiterjeszti elbeszélői világát, sőt egy nagyon kemény és aktuális kisregénnyel is jelentkezik. A varjúkirály a hét könyve.

Szerzőink

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!