A lány, akit Auschwitzból a Gulágra vittek

 A Cilka utazása egy olyan lány történetét meséli el, akit már távolról megismerhettünk Lale Sokolov visszaemlékezéséből,  Az auschwitzi tetoválóból. Cilkát az otthonából hurcolták el Auschwitzba 1942-ben. De a tábor felszabadításakor sem szabadulhatott, az oroszok kollaboránsnak ítélték, és egy szibériai Gulág-táborba deportálták. A sorsáról szóló könyvet június 7-én mutatják be a Margón. Olvassatok bele!

Könyves Magazin | 2020. május 27. |

Cecilia Klein mindössze tizenhat éves volt, amikor 1942-ben elvitték az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba. Felnövésének története innentől traumák sorozata volt. Sok-sok éven át csak egyetlen egy cél vezérelte: a túlélés.

Heather Morris
Cilka utazása
Ford.: Moldova Júlia, Animus, 2020, 328 oldal

A haláltáborban egyszerre számított szerencsésnek és átkozottnak, mert szépsége miatt akaratán kívül is feltűnést keltett. Egy magas rangú náci tisztnek megtetszett a lány csodálatos, hosszú haja, és elkülönítette őt a többi fogolytól. A kitüntetett figyelemnek és a jobb túlélési esélyeknek azonban nagy ára volt.

Amikor 1945. januárjában az oroszok felszabadították a tábort, egy pillanatig úgy tűnt, hogy Cilka is szabad lesz. Kiderült azonban, hogy a fiatal lány sorsa nem vesz pozitív fordulatot: a táborban betöltött szerepe miatt kollaboránsnak és kémnek bélyegezték, majd tizenöt évnyi kényszermunkára ítélték, áldozat helyett bűnösnek kiáltották ki. Így történt meg, hogy tizennyolc évesen a lány újból egy emberekkel teli vagonban találta magát. Ezúttal Szibériába tartott.

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban - Könyves magazin

Lale Sokolov évtizedeken át hallgatott arról, hogy mi történt vele és szerelmével a második világháború alatt. Sem ő, sem a felesége, Gita nem beszéltek arról, hogyan kerültek Auschwitzba és mi mindenen mentek keresztül, még saját fiúk is csak érintőlegesen tudott a családi múltról.

Cilka történetével Heather Morris első könyvében, Az auschwitzi tetoválóban találkozhattunk először, amelyből Lale Sokolov életét ismerhettük meg. Lale Auschwitz-Birkenau tetoválójaként több borzalmat látott, mint bárki: találkozott minden táborba érkezővel, látta ahogy Mengele dönt a sorsokról, és maga karcolta társai bőrébe a név helyett funkcionáló számsorokat. Ő volt az egyetlen fogoly, aki bement egy gázkamrába, és élve jött ki onnan. És azon kevesek közé tartozott, akik a koncentrációs táborban találták meg életük szerelmét. Lale tanúja volt Cilka nehéz sorsának is és emberfeletti kitartásának is. A tábor egyik legbátrabb lakójának tartotta őt.

Amikor Heather Morris két évvel ezelőtt Magyarországon járt, hogy Laléról meséljen, Cilka sorsáról is kérdeztük őt, hiszen a lány története az egyik legmegrázóbb volt a könyvében. A szerző akkor azt mondta róla:

„Cilka Lale és Gita egyik barátja és fogolytársa volt, akit az egyik SS-tiszt kiválasztott magának és rendszerint megerőszakolt. A koncentrációs tábor után Cilka a Gulágra került, ahol szintén nagyon sok borzalmat élt meg, majd beleszeretett egy magyar férfiba, akivel később boldog és hosszú élete volt. Le se írtam a könyvben, de csak tizenhat éves volt, amikor Auschwitzba került. Úgy érzem, valakinek el kell mondani az ő történetét is.”

A könyv azóta meg is született és a Cilka utazása címet kapta. Heather Morris a Lale által elmondottakból, hosszas kutatások után írta meg a regényt róla. A könyv a képzelet szüleménye, de sok a valóságos elem benne. Egy elképesztően bátor és kitartó lányt ismerhetünk meg belőle, akinek nagyon sokat kellett várnia arra, hogy visszakaphassa az igazságtalanul elrabolt szabadságát.

Bemutató
Heather Morris regényét június 7-én 11 órakor a nyári Margón mutatják be, amelyet idén online rendeznek meg. A beszélgetést a Margó Irodalmi Fesztivál Facebook-oldalán közvetítik. Facebook-esemény ITT. 

Olvass bele: 

Cilka Utazasa Beleolvaso by Kinga Forgách on Scribd

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Videóval üzent a magyar olvasóknak Heather Morris, Az auschwitzi tetováló írója

Cilka utazása címmel jelent meg új regénye, amely egy olyan fiatal lány történetét meséli el, aki Auschwitz felszabadítása után egy szibériai Gulag-táborba került. 

...
Nagy

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban

...
Nagy

A memoár, amelyet Auschwitzban írtak

Eddy de Wind holland orvos csak azért akart életben maradni az átéltek után, hogy megírja nekünk, az utókornak, hogy milyen bűnöket követtek el a zsidósággal szemben. A koncentrációs táborban kezdte el írni könyvét, hogy a világ tudtára adja, mi történt.

...
Kritika

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Sztehlo Gábor, az embermentő lelkész sokak számára hős, példakép, igaz ember, jó pásztor. Emlékirata az őt övező tisztelet és emlékezés alapműve, ezért is nagyon fontos, hogy a Magvető kiadó gondozásában most (újra) megjelent. A Háromszázhatvanöt nap a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.