Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

„A börtönben az olvasás túlélési stratégiává válhat. Így vigyáznak az emberek a lelkükre és az elméjükre. De a könyvek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy átgondolják a jövőt, a múltat és a jelent, vagy, bizonyos esetekben, a szabadságukat” – magyarázza Jean Austin, a San Francisco-i börtön könyvtárosa.

A könyvtárak fontos szerepet töltenek be sok fogvatartott életében – de vajon mit olvasnak legszívesebben? Milyen korlátozások érvényesek a börtön falai között? És mit jelent József Attila egy szabadságát vesztett embernek?

Ablak a világra

Kwaneta Harris gyerekkorában arról álmodozott, hogy könyvtáros lesz. Miután 1997-ben 50 év börtönre ítélték, ez az emlék tartotta életben – még akkor is, mikor évekre magánzárkába került.

„A magánzárkát arra találták ki, hogy megőrüljön az ember – mondja.

– Csak az olvasásnak köszönhetem, hogy sikerült megőriznem az ép elmémet.”

Más fogvatartottak azért fordulnak a könyvekhez, hogy elgondolkozzanak a börtön utáni életükről, és felkészüljenek arra, ami odakint várja őket.

„Az olvasás sokat segíthet a visszailleszkedés nehézségeiben – magyarázza Alexandra Schoenborn, aki a Book Beyond Bars civil szervezetnél dolgozik. – Sokan elfelejtik, hogy a legtöbb fogvatartott idővel kiszabadul, és meg kell tanulnia eligazodnia a megváltozott világban.”

Erről beszélt Leonel Cerda is, aki 15 évet töltött egy New York-i börtönben:

kiszabadulása után váratlanul érte, hogy az utcákról eltűntek a telefonfülkék,

és nem tudja felhívni a családját. Ez pontosan olyan információ, amit egy könyvből megszerezhetett volna – véli.

Folytatódik a párbeszéd

Megint mások számára az olvasás legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy választási lehetőséget kínál, ami hatalmas érték a börtönök világában – mutat rá Austin. – Olyan egyszerű döntéshelyzetek, mint a következő olvasmány kiválasztása

segíti a fogvatartottakat abban, hogy embernek érezzék magukat.

Végül, de nem utolsósorban a könyvtár lehetőséget nyújt a közösségépítésre is. Erről számol be Ruff Orsolya 2015-ben készült riportjában a Kozma utcai börtön könyvtárosa, aki maga is fogvatartott:

„Mindenképp vigasztalást, kapaszkodót, megerősödést jelent a könyvtár. De ide nemcsak ezért szeretnek járni az emberek, hanem megannyi más értelmes tevékenységbe is lehet kezdeni (…) Itt tovább folytatódik a párbeszéd nevelő és fogvatartott, fogvatartott és fogvatartott között. Közösségépítő, nevelő jellege, vigasztaló, jótékony hatása feltétlenül van a könyvtár látogatásának” – magyarázza. (A teljes riportot itt tudod elolvasni.)

Self-help és József Attila

De vajon mit olvasnak a rabok a legszívesebben? A Books Beyond Barsnál úgy látják, hogy a nonfiction messze a legnépszerűbb műfaj. A civil szervezetet sokan keresik meg különböző self-help könyvek miatt, amik elsősorban a jog, a pénzügy és a spiritualitás témáival foglalkoznak.

Hasonló a helyzet a Kozma utcában is: hatalmas a kereslet a tankönyvekre,

az angolkönyvekért különösen hosszú várólisták jönnek létre.

Ugyanakkor a rabok nem vetik meg a szépirodalmat sem.

Balázs László százados úgy látja, sokan könnyen azonosulnak a klasszikusnak számító írókkal, költőkkel – József Attila versei például sokakat megérintenek.

„Az ő művein egyfajta identitásveszteség érződik, és egy börtönvilágba került elítélt a család közelségének elveszítésével is hasonlót élhet át. A vele való azonosulás könnyen megy a verseken keresztül” – meséli.

Vannak olyanok is, akik a könyvek segítségével próbálnak kapcsolatba lépni a börtön előtti életükkel. Harris előszeretettel olvassa újra gyerekkori kedvenceit, és Schoenborn emlékszik egy férfira, aki egy alig ismert horgászmagazinból kért példányokat, hogy a cellájában is felidézhesse egykori kedvtelését.

Olvasáshoz való jog?

De bármilyen sokat is adhat az olvasás, az amerikai börtönökben sokszor korántsem egyszerű könyvekhez jutni. Egységes törvény híján, ami biztosítaná a fogvatartott emberek olvasáshoz való jogát, a börtönöket csak az Alkotmány köti meg, amit meglehetősen tágan lehet értelmezni.

Az eltérés az egyes intézmények között így hatalmas lehet: bár sok börtön komoly könyvgyűjteménnyel rendelkezik, ezek állapota jelentősen eltér egymástól. Ennek eredményeként pedig „gyakran pont azoktól az emberektől tagadják meg a könyvekhez való hozzáférést, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rájuk” – mutat rá Schoenborn.

A könyvek cenzúrázása is sokszor önkényesen történik:

míg a fegyverekről és erőszakról szóló olvasmányok tiltása érthető, sokszor akár egy-egy szexjelenet vagy egy nyíltan meleg főszereplő miatt elfogadhatatlannak ítélnek egy könyvet.

A Kozma utcában szerencsére kevésbé szigorú szabályok vannak érvényben: a fogvatartottak hozzátartozóiktól is kaphatnak könyveket, és tartalmi ellenőrzés nincs. Könyvmegvonással sem büntetnek senkit, hiszen

az olvasás nem privilégium.

„Nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy a kultúrát megvonjuk bárkitől, és nem is szándékozunk ilyen lehetőséget teremteni” – hangsúlyozza Balázs százados.

 

Nyitókép: Valuska Gábor

(Esquire, Könyves)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

Fél évvel a halála előtt, az orosz emigráns író, Borisz Akunyin kérdéseire válaszolva Navalnij a hazájához fűzött reményeiről, a családja és az irodalom iránti szeretetéről, valamint a gondolkodását formáló elvekről is írt.

...
Hírek

A missouri börtönökben tilos könyveket küldeni a fogvatartottaknak

A missouri börtönökbe szeptembertől tilos könyvet küldeni a fogvatartottaknak. Az intézkedés célja a kábítószerek és egyéb csempészáruk beáramlásának csökkentése. 

...
Hírek

Börtönben írtak meséket az apák, amikből film született

Online is látható már Visky Ábel díjazott dokumentumfilmje, ami egy olyan kezdeményezést mutat be, amivel a börtönbe zárt apák és gyerekeik nemcsak a kapcsolatukat erősíthették, de teremthettek is valamit közösen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.