A missouri börtönökben tilos könyveket küldeni a fogvatartottaknak

A missouri börtönökben tilos könyveket küldeni a fogvatartottaknak

Ez az eljárásrend több mint egy évvel azután jött létre, hogy a Missouri Büntetés-végrehajtási Osztály megtiltotta az embereknek, hogy papírpostát fogadjanak a börtönben. A missouri börtönök rabjai szeptember 25-től nem vehetnek át könyveket és egyéb kiadványokat a barátoktól és a családtagoktól. Az új szabályzat a kábítószerek és egyéb csempészáru börtönökbe való beáramlásának csökkentésére tett kísérlet. A jogvédő szervezetek tiltakoznak, szerintük az olvasás menekülés lehet a hétköznapok elől, de olyanok is vannak, akik a továbbtanulás miatt szeretnének könyvküldeményeket fogadni.

ko | 2023. augusztus 30. |

A bebörtönzötteknek ezentúl maguknak kell vásárolniuk könyveiket, folyóirataikat, újságjaikat. „Az olvasmányoknak meg kell felelniük a cenzúra irányelveinek, értékük pedig nem haladhatja meg a 100 dollárt, és nem veszélyeztetheti az intézmény biztonságát” – áll abban a hírlevélben, melyben a terv részleteit közölték. A missouri foglyok jogvédői szerint a politika súlyosan korlátozza a külvilághoz való hozzáférést, mivel a börtönben élők többsége nem engedheti meg magának, hogy saját könyvet vásároljon. Lori Curry, a nonprofit Missouri Prison Reform ügyvezető igazgatója szerint a könyvek postázása az egyik módja annak, hogy a barátok és a családtagok kifejezzék a börtönben lévő szeretteik iránti törődésüket.

„Ez egy menekülés a börtönben zajló dolgok elől”

– mondta. „Ez volt az egyetlen dolog, amit tehettünk értük, ünnepek és születésnapok alkalmából könyveket küldtünk ajándékba.” Curry azt mondta, hogy könyveket küld a börtönben lévő élettársának, aki olvasás útján kíván továbbtanulni. „Ez nagyon fontos neki” – mondta. – „Ez egy újabb dolog, amit elvettek tőle.” A jelenlegi szabályzat előírja, hogy a könyveket egy jóváhagyott kereskedőtől kell megvásárolni, és közvetlenül a börtönbe kell szállítani. Nem engedélyezettek olyan könyveket tartalmazó csomagok, amelyek nem közvetlenül az eladótól származnak. Tavaly júliusban a Missouri Büntetés-végrehajtási Osztály betiltotta a legtöbb papírpostát a börtönökben. Az egyik kivételnek az adott személy ügyvédjétől érkező jogi levél számít. Manapság a legtöbb papíralapú levelet elektronikusan szkennelik, és fénymásolatban vagy táblagépen osztják meg a foglyokkal.

Az orosz börtönökben a Biblia a legnépszerűbb olvasmány
Az orosz börtönökben a Biblia a legnépszerűbb olvasmány

Az orosz börtönök fogvatartottjai leginkább vallásos irodalmat olvasnak. 

Tovább olvasok

Karen Pojmann, a büntetés-végrehajtási osztály szóvivője elmondta, hogy az új eljárásrend segít csökkenteni a postán érkező kábítószer- és egyéb csempészáru mennyiségét, mégpedig anélkül, hogy korlátozni kellene a személyes látogatásokat vagy a börtönökbe való belépést. „Csak megpróbáljuk szigorítani a folyamatot” – mondta. Pojmann hozzátette, hogy a csempészárut olykor hivatalos szállítótól származó legális küldeménynek álcázzák. Ezek a csomagok fentanilt vagy más drogokat tartalmazhatnak. Nem rendelkezett adatokkal arról, hogy milyen gyakran fordulnak elő túladagolások, de elmondta, hogy a drogok egyre elterjedtebbek a missouri börtönökben. Azt mondta, hogy azoknak, akik megpróbálnak kapcsolatba lépni szeretteikkel a börtönben, minden eddiginél több lehetőségük van, például videohívásokkal és szöveges üzenetekben is érintkezhetnek. Azzal érvelt, hogy az új szabály nem korlátozza a könyvekhez való hozzáférést, mert a fogvatartottak továbbra is hozzáférhetnek a könyvekhez a börtönkönyvtárakon keresztül, vagy maguk is megvásárolhatják azokat. 

Börtönben írtak meséket az apák, amikből film született
Börtönben írtak meséket az apák, amikből film született

Online is látható már Visky Ábel díjazott dokumentumfilmje, ami egy olyan kezdeményezést mutat be, amivel a börtönbe zárt apák és gyerekeik nemcsak a kapcsolatukat erősíthették, de teremthettek is valamit közösen.

Tovább olvasok

Dylan Pyles, a Kansas City-i székhelyű Liberation Lit csoport társalapítója szerint a büntetés-végrehajtás új eljárása jelentősen korlátozza, hogy a csoport ingyenes könyveket küldjön a kansasi és missouri börtönökben élőknek. A csoport fogadja a bebörtönzött emberek könyvkívánságát, és közösségi adományokból fizeti azokat. Pyles szerint a legtöbb kérés olyan emberektől érkezik, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját könyvet vásároljanak. „A legtöbb bebörtönzött ember rabszolgabért keres” – mondta Pyles. „Tehát még ha dolgoznak is, nincs plusz pénzük, amit könyvekre költhetnének.”  Pyles hozzátette, hogy a Liberation Lit más érdekvédelmi csoportokhoz kíván csatlakozni az új szabály elleni küzdelem érdekében. ”Az olvasás az egyik fő módja annak, hogy az időskorú vagy bebörtönzött emberek kapcsolatot teremtsenek a külvilággal” - mondta.

„Számomra a hozzáférés bármilyen módon történő korlátozása valóban kegyetlen és szokatlan büntetés.”

Mit olvasnak a rácsok mögött?
Mit olvasnak a rácsok mögött?
Tovább olvasok

Forrás: kcur.org

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az orosz börtönökben a Biblia a legnépszerűbb olvasmány

Az orosz börtönök fogvatartottjai leginkább vallásos irodalmat olvasnak. 

...
Hírek

Könyvtilalmat oldottak fel a New York-i börtönökben

Az amerikai hatóságok feloldották azt a tilalmat, amely eddig lehetetlenné tette, hogy a New York-i börtönök fogvatartottjai elolvashassák Heather Ann Thompson Blood in the Water című könyvét, amelynek a témája az 1971-es Attica börtönlázadás.

...
Kritika

Egy orosz börtönben az első nap a legnehezebb, de a többi sem fáklyásmenet

Alekszej Navalnij szóvivője, Kira Jarmis regényben írta meg börtönélményeit: a Zárka egy tisztességesen megírt debütáló kötet lett, amelyben a szürreális szálak csak annyira meglepőek, amennyire az lehet, ha egy amúgy törvénytisztelő polgár egyszer csak a rácsok mögött találja magát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.