Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

Pénteken az orosz hatóságok bejelentették Alekszej Navalnij halálhírét, amit azóta a csapata is megerősített. Fél évvel korábban az orosz emigráns író, Borisz Akunyin kérdéseire válaszolva Navalnij a hazájához fűzött reményeiről, a családja és az irodalom iránti szeretetéről, valamint a gondolkodását formáló elvekről is írt. A kérdéseket Akunyin politikai foglyoknak küldte el Oroszország-szerte, majd a válaszokat egy e-könyvben publikálta a honlapján októberben. Az interjút most a Newsweek közölte.

Navalnijt egy sarkvidéki orosz börtönben tartották fogva, és ahogy róla szóló portrénkban írtuk, az utolsó lélegzetéig Putyin legnagyobb kritikusa maradt. Ebben a könyvajánlóban olyan köteteket találsz, melyek segítenek megérteni, hogyan működik a Putyin-rendszer.

sa | 2024. február 20. |

Az elmúlt napokban az emigráns orosz írók is megszólaltak Navalnij halálával kapcsolatban, az egységes vélekedés az, hogy meggyilkolták. Mihail Zigar újságíró, a Putyin metamorfózisa című könyv (olvass bele) szerzője azt írta, a politikus egy korábbi emailjében azzal viccelődött, hogy egy fűszálat sem lát a cellájából, aztán Dosztojevszkijről, Tolsztojról, Nabokovról, Szolzsenyicinről és Viszockijról írt neki. 

Magyarországon mások mellett Tompa Andrea is posztolt Navalnij halálhírét követően a Facebookon, az író egy korábbi esszéjét osztotta meg, amit a politikusról írt.

És akkor következzennek Navalnij válaszai Borisz Akunyin kérdéseire:

Ki vagy?

A börtönigazgatástól állandóan azt hallom, hogy rosszkedvűen megállapítják: „Hm. Úgy tűnik, ma jó kedved van.” Szóval, azt hiszem, a válasz ez: politikai fogoly vagyok, akinek nagyon hiányzik a családja, a munkája, a kollégái, de akinek jó kedve van. Emellett, természetesen olvasó is vagyok. A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm.

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt
Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

Tovább olvasok

Miben hiszel? 

Istenben és a tudományban. Hiszem, hogy nem determinisztikus univerzumban élünk és van szabad akaratunk. Hiszem, hogy nem vagyunk egyedül ebben az univerzumban. Hiszem, hogy a tetteink és a cselekedeteink megítéltetnek majd. Hiszek az igaz szerelemben. 

Hiszem, hogy Oroszország boldog és szabad lesz. És nem hiszek a halálban.

Mire hagyatkozol, amikor a legfontosabb döntéseidet hozod – az észérvekre vagy a megérzéseidre?

Itt nincs ellentmondás; ez egy téves alternatíva. Az evolúció úgy tervezett minket, hogy ne kelljen hosszasan gondolkodnunk, amikor meglátunk egy kígyót az ágyunkban. Arról viszont nem fogunk gyors döntést hozni, hogyan építsünk olyan házat, amibe a kígyók nem tudnak csak úgy besiklani. Van erről egy csodálatos könyv, a címe Gyors és lassú gondolkodás és a Nobel-díjas Daniel Kahneman írta. Nagyon ajánlom. 

Navalnijt meggyilkolták – így reagáltak orosz emigráns írók a halálhírre
Navalnijt meggyilkolták – így reagáltak orosz emigráns írók a halálhírre

Alekszej Navalnij február 16-án közölt halálhírére elég élesen reagáltak olyan emigrációban élő szerzők, mint Borisz Akunyin, Masha Gessen, Mikhail Hodorkovszkij vagy Mihail Siskin.

Tovább olvasok

Mi a legfontosabb az életben? 

Hasznosnak lenni a társadalom számára és jó embernek maradni.

Mi okoz számodra a legtöbb örömet?

Az egyszerű pillanatok a családommal. Mint amikor kocsival elmegyünk valahova. Az egyikünk elkezd hülyéskedni és énekelni, a többiek pedig csatlakoznak hozzá. És nem tudjuk abbahagyni, amíg el nem énekeltünk egy csomó dalt. És túlárad a szeretet és a boldogság.

Mi szomorít el?

Hogy sokan nem hajlandóak gondolkodni, nem értik az alapvető ok-okozati összefüggéseket. Valahányszor valaki olyasmit mond nekem, hogy „a korrupció nem befolyásolja az életemet”, vagy „a hatalmon lévők már loptak sokat, de ha új emberek kerülnek hatalomra, a lopás újrakezdődik”, azt gondolom: hogyan lehetséges, hogy több százmillió évnyi evolúció a legcsodálatosabb agyat adta ennek az embernek – és mégsem használja?

Mi okozza a legnagyobb rosszat az embernek és az emberiségnek?

A gonosz győzelméhez csak a jó emberek tétlensége szükséges. Sokaknak tulajdonított mondat, bár senki sem tudja pontosan, ki mondta (utánanéztem). Elképesztően pontos. 

A semlegesség, az „apolitizmus” és a visszahúzódás képmutatása, ami a lustaságot, a gyávaságot és az aljasságot leplezi, a fő oka annak, hogy az emberi történelem során egy csapat jól szervezett gazember uralkodott milliók felett.

És a legtöbb hasznot?

A jó vs. semleges harcában való részvétel.

Melyik művészeti ág hat rád a legerősebben?

Szeretem az irodalmat, és úgy gondolom, hogy tudok is valamit róla. Szeretem a filmeket, a zenét és az építészetet, de nem sokat tudok róluk. Ami a többi művészetet illeti, diplomatikusan azt mondom, hogy „tisztelettel bánok velük”. De minden művészeti ág közül az irodalom hat a legerősebben. 

Végül is a saját képzeletünkön keresztül működik. Mi lehet ennél erősebb?

Van kedvenc mondásod, alapelved?

Nem egyszerűen csak van, hanem olyan van, amiben ott találod a „maxima” kifejezést is (az eredetiben itt egy szójáték van, a kérdésben és a válaszban is a maxima szerepel, aminek magyar jelentése alapelv, irányelv, de mondás is – a szerk.). „Cselekedj úgy, mintha cselekedeted maximájának akaratod révén általános természettörvénnyé kellene válnia.” Ez Kant egyik megfogalmazása az erkölcsi törvényről. Nagyon hasonlít a Biblia híres „aranyszabályához”. („Úgy bánjatok az emberekkel, ahogyan szeretnétek, hogy bánjanak veletek!”) A bibliai változat irgalmasabb, a kanti szerintem felelősségteljesebb, én azt választom. E szabályok bármelyikének követése nagyon nehéz, de törekedni kell rá.

Tompa Andrea: Navalnij börtöne addig tart, amíg a rezsim
Tompa Andrea: Navalnij börtöne addig tart, amíg a rezsim
Tovább olvasok

Az általad olvasott könyvek közül melyik a legfontosabb számodra?

A Huckleberry Finn kalandjai. Amikor elolvastam – úgy 10 vagy 11 éves lehettem –, rájöttem, hogy a könyvek nemcsak unalmasak és hasznosak lehetnek, hanem le sem lehet őket tenni, és minden oldalon meg tudnak nevettetni. Így hát elkezdtem olvasni. Mindig nagyon sajnálom azokat az embereket, akik nem olvasnak könyveket. Biztos nem volt olyan szerencséjük gyerekkorukban, hogy a megfelelő könyv kerüljön a kezükbe.

Van példaképed?

Annyi jó ember volt és van – bátor, nagyszerű, kedves és intelligens –, hogy ha csak egyetlen embert választanál, azzal önmagadat rabolnád meg.

Mit jelent ma Oroszország számodra?

A hely, ahol mindenkit megértek és otthon érzem magam. Az ország, ahol a nyelvemet beszélik, és ahol a népem él. Képes vagyok elválasztani az országot a kormánytól, így ezekben a drámai időkben sem szeretem kevésbé Oroszországot, mint ahogy mindig is szerettem.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Navalnijt meggyilkolták – így reagáltak orosz emigráns írók a halálhírre

Alekszej Navalnij február 16-án közölt halálhírére elég élesen reagáltak olyan emigrációban élő szerzők, mint Borisz Akunyin, Masha Gessen, Mikhail Hodorkovszkij vagy Mihail Siskin.

...
Hírek

Tompa Andrea: Navalnij börtöne addig tart, amíg a rezsim

Tompa Andrea közzétette egy korábbi esszéjét, melyben Alekszej Navalnij két szereplését elemezte, fókuszában a színjáték, a gonosz leleplezése és Navalnij üzenete állt.

Az orosz ellenzéki politikus halálhírét február 16-án közölték az orosz hatóságok. Portrénkban arról írtunk, hogy Navalnij az utolsó lélegzetéig kitartott az elvei mellett, gyűjtésünkben pedig Vlagyimir Putyin rezsimjének megértéséhez ajánlottunk könyveket.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok?