Börtönben írtak meséket az apák, amikből film született

Börtönben írtak meséket az apák, amikből film született

Online is látható már Visky Ábel díjazott dokumentumfilmje, ami egy olyan kezdeményezést mutat be, amivel a börtönbe zárt apák és gyerekeik nemcsak a kapcsolatukat erősíthették, de teremthettek is valamit közösen.

sa | 2021. május 07. |

A Mesék a zárkából csütörtöktől látható a Filmio streaming szolgáltatás online felületén, írja a Prae. A dokumentumfilm arról szól, hogy “a büntetésüket töltő apák meséket írtak, amelyek alapján mesefilmek készültek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába. A mai filmes technológiának köszönhetően a mesefilmekben apa és gyereke egy mágikus, szabadon alakítható világban találkozhat, átlépve ez által a kézzelfogható valóság korlátait.”

A 81 perces dokumentumfilm magyar-horvát-angol koprodukcióban készült, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában. Olyan rangos nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt, mint a HotDocs, (ez Észak-Amerika legfontosabb dokumentumfilmes seregszemléje), a Biarritz-i FIPADOC vagy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, de vetítették már Argentínában és Görögországban is. Márciusban a szakmai zsűri neki ítélte a fődíjat a magyar filmek versenyében a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), és különdíjat is kapott.

(2015-ben mi is utánajártunk, olvasnak-e, és ha igen, mit, akiket évekre vagy akár évtizedekre rácsok mögé zártak. Riportunkat a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai létesítményéből ITT olvashatod.)
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Mester és Margarita az orosz börtönök kedvenc olvasmánya

Bulgakov A Mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében

...
Hírek

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete Istvánról

Háromrészes dokumentumfilm-sorozat készül a Tüskevár írójának életéről. Az alkotók Göllén, Kaposváron és Budapesten is forgatnak.

...
Hírek

Dokumentumfilm készült Csáth Géza és a zene viszonyáról

Csáth Gézáról sokan tudják, hogy nemcsak író volt, hanem valódi polihisztor is, viszont kevesen vannak tisztában azzal, hogy mekkora zenei tehetség is volt, és milyen jelentős szerepet játszott a zene az életében. A Budapesti Filharmóniai Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös dokumentumfilmben emlékezett meg életének erről az oldaláról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.