A matematika az életünk minden területén jelen van

A matematika az életünk minden területén jelen van

Martin Gardner Amerikában generációk sorát szórakoztatta és művelte folyóiratokban publikált fejtörőivel, cikkeivel és rengeteg könyvével, melyeket számos jelentős matematikus és tudós sorol inspiráló ifjúkori olvasmányélményei közé. A Typotex Kiadó induló Gardner-sorozatának első darabja mulattató, becsapós feladványaival remek szórakozást ígér a matematika fiatalabb és idősebb rajongóinak. Olvass bele!

Könyves Magazin |
martin gardner
Szórakoztató matematikai fejtörők
Ford. Kepes János, Typotex, 2023, 120 oldal
Martin Gardner: Szórakoztató matematikai fejtörők könyv

Ha három macska három perc alatt három egeret tud megfogni, hány macska fog meg 100 perc alatt 100 egeret? Vigyázat: a válasz nem olyan könnyű, mint amilyennek első pillantásra tűnhet! Gardner-sorozatunk első darabja a szerző hihetetlenül népszerű matematikai fejtörőinek egyik klasszikus válogatása. Az itt összegyűjtött feladványok közös jellemzője, hogy a megoldásuk nem magasabb szintű matematikai jártasságot, hanem logikus gondolkodást, találékonyságot és a szokatlan nézőpontokra, rejtett tényezők feltételezésére való nyitottságot követel. Nemcsak a matematikát kedvelő fiatalok, de a szórakoztató matematika iránt érdeklődő minden korosztály számára bízvást ajánlható, egyszerre mulattató és tanulságos olvasmány, mely a szellemes feladatok megoldását lényegre törő, kristálytiszta magyarázatokkal egészíti ki, miközben rámutat az életünk legkülönbözőbb területén jelenlévő matematikai – kombinatorikai, geometriai, valószínűségszámítási – kihívásokra.

Martin Gardner matematikus, tudományos népszerűsítő, aki a modern szkepticizmus atyjának is tekinthető. Matematikai fejtörőin nemzedékek nőttek fel. Gardner a 20. század második felében megteremtette az érdeklődést a szórakoztató matematika - és ezen keresztül általában a matematika - iránt, elsősorban a "Matematikai játékok" rovatai révén, amelyek huszonöt éven át jelentek meg a Scientific Americanben, majd az ezeket összegyűjtő könyveiben.

Martin Gardner: Szórakoztató matematikai fejtörők (részlet)

Ford.: Kepes János

Ma már bizonyára senki nem vonja kétségbe a matematika elképesztő gyakorlati jelentőségét. Eszközei nélkül aligha volna lehetséges a modern tudomány számos felfedezése és eredménye. Azt azonban nem sokan tudják, hogy a matematikusok valóban örömüket lelik a matematikában. Higgyék el, egy megfelelően irányított gondolattal megoldani egy érdekfeszítő problémát van akkora boldogság, mint a bowlingban tíz bábut egyszerre letarolni egy jól célzott gurítással. L. Frank Baum egyik legmulatságosabb fantasztikus regényében, az Óz Smaragdvárosában Dorka (bácsikája, nénikéje és a Varázsló kíséretében) felkeresi Kelegócia városát a kvarangyok országában. Különleges lakói, a kelegótyák kirakójátékhoz hasonló, leleményesen összeillesztett festett fadarabokból készültek. Ha idegen közeledik, egy kupac különálló darabra szóródnak szét, hogy a látogatónak megadják az újbóli összerakás örömét. Miközben Dorka társasága elindul a városból, Emmi néni megjegyzi:

„– Szó, ami szó, fura egy népség! – ismerte el Emmi néni, távolodóban Kelegóciától. – Csak tudnám, mi hasznukat veszik!

– Órákig elszórakoztunk velük – felelte a Varázsló. – És kárunkra nem vált, annyi szent!

– Szerintem jobb játék volt, mint a pasziánsz vagy a célba dobás! – jegyezte meg józanul Henrik bácsi. – Én bizony örülök, hogy eljöttünk Kelegóciába!”

 (L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 1990, 71. Bende Rita fordítása.)

***

A számolásban használt számokat (1, 2, 3, 4…) egész számoknak nevezzük. A számtan (biztosan emlékszünk, Lewis Carroll Ál-Teknőce másztannak nevezte), azt vizsgálja, hogyan viselkednek az egész számok az úgynevezett négy alapművelet, az összeadás, kivonás, szorzás és osztás során. A számtanba tartozik a hatványozás művelete is (egy számot többször megszorozni önmagával), akárcsak a gyökvonás (megkeresni azt a számot, amelyik önmagával valahányszor megszorozva az adott számot adja). Mondanom sem kell, képtelenség megtanulni az algebrát vagy a magasabb szintű matematika bármelyik ágát, ha nem tudunk számolni. Még aki sosem tanult algebrát, az is rájön, hogy a számtan szinte minden elképzelhető szakmához nélkülözhetetlen. A pincérnőnek össze kell adnia a számlán szereplő tételeket, a földművesnek ki kell számolnia a terméshozamot. Még a cipőpucolónak is jól kell visszaadnia az aprót, márpedig az apró visszaadása tiszta számtan. Épp olyan fontos a hétköznapi életben, mint hogy be tudjuk kötni a cipőfűzőt. Ebben a részben a fejtörők megoldásához semmi másra nincs szükség, mint az egyszerű számolás képességére, és hogy

világosan értsük, mit csinálunk.

Színes zoknik

Tíz piros zokni és tíz kék zokni összekeveredett a fiókban. A színüktől eltekintve mind a húsz zokni tökéletesen egyforma. A szobában koromsötét van, nekünk azonban két összeillő zoknira lenne szükségünk. Legalább hány zoknit kell kivennünk a fiókból, hogy biztosan legyen köztük egy összeillő pár?

MEGOLDÁS

Megoldás közben sokan így gondolkodnak: „Tegyük fel, hogy elsőre piros zoknit húztam ki. Kellene egy hozzáillő piros pár, de lehetséges, hogy a következő meg az azután következő meg az azután következő is kék lesz, egészen addig, amíg mind a tíz kék zoknit elő nem vettük a fiókból. Az utána következő zokninak viszont már muszáj pirosnak lennie, a megfejtés tehát: tizenkét zokni. Ez a gondolatmenet azonban valamit nem vett figyelembe. A párnak nem muszáj pirosnak lennie. A lényeg, hogy egyszínűek legyenek. Ha az első kettő nem egyforma színű, a harmadik már biztosan összeillik valamelyikkel, a helyes megfejtés tehát: három zokni.

***

Olyan világban élünk, amelyben mindig minden változik, csak éppen millióféleképpen, és más-más sebességgel. Az ég besötétedéséhez elég pár óra, a banánéhoz több nap is kell. A tapéta színei lassan fakulnak, évekbe telhet, amíg észrevesszük a változást. Vannak egészen szabálytalan változások, például, ahogy testhelyzetünket változtatjuk alvás közben. Mások, például a fogyó és növő Hold fázisai vagy egy molekula atomjainak rezgései még az óraműnél is szabályosabbak. A matematikának a leginkább a változással foglalkozó ága a differenciálszámítás. Fizikus manapság nem is lehet valaki, ha nem ismeri a differenciálszámítást. Ahhoz azonban, hogy ezt megértsük, nagyon sokat kell tudnunk az egyszerű számtannal leírható közönséges, szabályos változásokról. Az ilyen változás legegyszerűbb példája az állandó sebességűnek nevezett helyzetváltoztatás, amelyet a távolság és idő hányadosával írhatunk le:

sebesség = távolság/idő

Ha fejben tartjuk ezt az egyszerű képletet, némi tiszta gondolkodással úrrá lehetünk a következő sebességgel kapcsolatos szokatlan problémán. 

Két bicikli meg egy légy 

Két, egymástól 20 kilométerre lévő biciklista elkezd nyílegyenesen egymás felé tekerni. Ebben a pillanatban az egyik kerékpáros kormányán ülő légy elkezd repülni a másik felé. Amint elér a másik kormányáig, megfordul, és elindul visszafelé. Így repked oda-vissza egyik biciklikormánytól a másikig, egészen addig, amíg a két biciklista össze nem találkozik. Ha mindkét biciklista óránként 10 kilométer egyenletes sebességgel halad, a légy pedig 15 kilométer per óra sebességgel repül, mekkora távolságot tesz meg a légy?

MEGOLDÁS

Mindkét bicikli 10 kilométert tesz meg egy óra alatt, tehát pontosan egy óra múlva fognak összetalálkozni a 20 kilométeres távolság felezőpontján. A légy óránként 15 kilométer sebességgel repül, tehát egy óra elteltével 15 kilométert fog megtenni. Sokan nehezebb módszerrel próbálják megoldani a feladványt. Kiszámítják a két kormány közt repülő légy útjának első szakaszát, majd a visszaút hosszát, és így tovább, egyre rövidebb szakaszokra. Ehhez azonban a végtelen sorok összegzésének rendkívül bonyolult, magas matematikai módszere szükséges. Azt mondják, ezt a kérdést egyszer egy koktélpartin felették Neumann János magyar matematikusnak, aki 1957-ben, halála idején talán a világ legnagyobb matematikusa volt. Egy percet gondolkodott, majd közölte a helyes választ. A kérdés feltevője kissé csalódottnak tűnt. El is mondta az okát: hogy a legtöbb matematikus, szem elől tévesztve az egyszerű megoldást, a végtelen sorok összegzésének hosszadalmas műveletéhez folyamodik.

Neumann meglepődött:

„De hiszen én is így oldottam meg!”

– felelte.

***

Bagóné cigarettái

Bagóné, akik ezer éve megrögzött dohányos, végül elhatározza, hogy felhagy a cigarettázással. „Elszívom a maradék huszonhét cigit – fogadkozik magában –, aztán soha többet nem gyújtok rá.”

Bagónénak az a szokása, hogy mindegyik cigarettának csak a kétharmadát szívja el. Hamar rájön, hogy egy kis cellux segítségével három csikkből össze tud ragasztani egy újabb cigarettát. A maradék huszonhét cigarettával végül is hány cigit szívhat el, mielőtt teljesen lemondana a bagóról?

MEGOLDÁS

Miután Bagóné elszívta a 27 cigit, még 9-et össze tud eszkábálni a csikkekből. Az a 9 cigaretta további 3 szíváshoz elegendő csikket biztosít. Végül a 3 utolsó cigarettavégből még egy utolsóra futja. Ez tehát összesen: 40 cigaretta. Bagóné ezután már nem is szív többet: a legutolsó cigi végül is betesz neki.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Mi a teendő, ha űrlények kerítették hatalmukba a tanárnőnket?

Izzy és barátai folyamatosan fura zűrökben keverednek, amik tele vannak félreértésekkel, rejtélyekkel és rengeteg őrülettel. Olvass bele Pamela Butchart gyerekkönyvébe!

...
Könyvtavasz

Mi a fontos: a kötelesség vagy a következmény? - Morálfilozófiai kérdések hétköznapi nyelven

Michael Schur bebizonyítja, hogy szórakoztatóan, könnyed, köznyelvi stílusban is lehet komoly morális témákról beszélni. Olvass bele Hogyan legyünk tökéletesek című? kötetébe!

...
Könyvtavasz

Zaklatott kísértetek próbálják meg tisztára mosni a nevüket

Egy könyv, ahol az olvasó a főszereplő, hiszen az Abszolút könyvek sorozatában megjelent kötetben a szerző, Kertész Erzsi izgalmas nyomozós utazásra hívja a 9 éven felülieket, mely során egy századfordulós erdélyi kisváros életét is megismerhetik. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

...

A Rémület látomásos űrutazás a környezetvédő kis herceggel

...

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

...

Kultúránk egy része az út porából született – miért jó gyalogolni?

...