Mi a teendő, ha űrlények kerítették hatalmukba a tanárnőnket?
Pamela Butchart
Űrlény lett a tanárnőm!
Ill.: Thomas Flintham, ford.: Magyari Andrea, Móra, 2023, 176 oldal
-

Miss Jones nagyon furán viselkedik: borzasztóan kedves mindenkivel, fejsimiket és édességet osztogat, matekozás helyett pedig táncra perdül az osztállyal. Hogy mi ebben a fura? Miss Jones eddig imádta a matekot, és utálta a gyerekeket - Maise Millert majdnem hangosan kinevette, mikor az hintázott a székével és elesett. Ráadásul Miss Jones asztalán felbukkan egy rózsaszínű plüssmaci, hasán felirattal: "Csodás vagy!" Ugye, milyen gyanús? Izzy és barátai szerint egyetlen magyarázat lehet: tanárnőjüket űrlények szállták meg, pont, mint egy filmben! Akkor pedig mi más lehetne a célja, mint hogy leigázza a sulit? Sőt, talán az egész Földet! FUTÁS!!!

-

A kötet írója, Pamela Butchart Dundee-ben él kisfiával és két fantasztikus macskájukkal, Bearrel és Carlosszal. Ha nem íróként és tanárként dolgozna, legszívesebben egy luxushotelt nyitna kóbor cicusok számára. Pamela nagyon szerencsés gyermek volt, hiszen egy háziállatokkal teli házban nőhetett fel és olyan általános iskolába járt, ahol sok kísérteties és fura dolog történt vele (legalábbis a képzeletében). Iskolai évei alatt sokféle diákmunkát kipróbált. Árult halat, tanított kosárlabdát Amerikában, vérvételben is segédkezett, amikor ilyen lehetőség adódott, de még szervezőként is dolgozott egy (igazán rossz) Abba tribute bandnek.

A Pamela Butchart által írt és Thomas Flintham által illusztrált Blue Peter-díjas könyvsorozatban Izzy és barátai folyamatosan fura zűrökben keverednek, amik tele vannak félreértésekkel, rejtélyekkel és rengeteg őrülettel.

Pamela Butchart: Űrlény lett a tanárnőm! (részlet)

Esküszöm, hogy NEM hazudok!

Biztos tudjátok, milyen az, amikor el akartok mesélni valami NAGYON fontosat a szüleiteknek, ők meg csak annyit felelnek: „Aha, hú! Tényleg?” Vagy: „Most inkább apunak meséld el, jó, szívem?” És: „Jaj, ne beszélj már butaságokat!” Vagy éppen: „De hát látod, hogy vécézek!”

Ez volt akkor is, amikor találtam egy PONT olyan alakú csipszet, mint amilyen a felső szomszédunk, Mrs. Cunningham, és amikor megmutattam anyának, csak annyit mondott:

– Köszi, most nem kérem, edd csak meg!

Persze eszemben SEM volt megenni. Beletettem egy borítékba, amit aztán szépen becsúsztattam Mrs. Cunningham posta­ládájába. Mert én pontosan erre vágynék, ha valaki talál­na egy olyan alakú csipszet, mint amilyen én vagyok (azaz megtalálná az iker­csipszemet).

Na mindegy, szóval egyik nap Zach, a földszinten lakó barátom meg én rohantunk hazafelé az iskolából, hogy aztán elmeséljünk valami NAGYON FONTOSAT anyának egy ESE­MÉNY­RŐL, ami aznap történt. De anyu persze ránk se fütyült. Pedig teljesen kifulladva, csapzottan értünk haza, olyan gyorsan szaladtunk. Zach még el is esett, és lehorzsolta a térdét, meg minden! De anyu ÚGY nézett rám, mint amikor azt gondolja, csak kitaláltam az egészet, és MEGINT azt mondta:

– Ne butáskodj már, Izzy!

Anyu sose hiszi el, amit mondok. Szerinte

 

TÚL ÉLÉNK A FANTÁZIÁM.

 

Erre csak annyit tudok mondani, hogy

nem én tehetek róla, hogy velem mindig annyi fura dolog történik!

Úgyhogy megkértem Zachet, hogy mesélje el neki ő, vele ugyanis anyu SOHA nem kiabál, meg olyanokat sem mond, hogy már megint MIKET talál ki. Egyszer, amikor filctollal össze­firkáltuk az alvó apukám fejét, meg is kérdeztem anyut, miért csak velem kiabál, mire azt felelte:

– Azért, mert Zachnek nem én vagyok az anyukája, de NEKED igen, úgyhogy VELED nyugodtan kiabálhatok!

Ezért aztán most Zach mesélte el anyunak a sulis ESEMÉNYT. Na, erre mi történt? Hát az, hogy anyu felhívta Zach anyukáját, aki azonnal átjött, és Ő kezdett kiabálni Zachkel ott a nappalink kellős közepén, anyu meg apu szeme láttára. Nagyon féltem, hogy mindjárt velem is kiabálni kezd, de aztán eszembe jutott a Kiabáló Szabály.

Zachet nagyon sajnáltam, mert az anyukája SOKKAL HANGOSABBAN és mérgesebben kiabált, mint az enyém szokott. Később anyu azt mondta, azért, mert Zach szülei elváltak, és az anyukájának már csak ez hiányzott, így is TÚL SOK KIJUTOTT NEKI. Nem értettem, hogy ez pontosan mit jelent, de aztán eszembe jutott, ami a múltkor az ebédlőben történt. Mrs. Kidd (az iskola minden-falatot-meg-kell-­enned felelőse) nem engedett felállni az asztaltól, amíg MINDENT meg nem eszek, ami a tányéromon van. Én már rosszul voltam, mert az a hülye konyhás néni öt nagy fagyis­kanállal is pakolt a pásztorpitéből. Nálunk ugyanis fagyiskanállal mérik ki az ebédet. És Zach szerint aztán még csak el se mossák a kanalat, mielőtt aztán fagyit is adnának vele. Ő csak tudja, az anyukája volt ugyanis régebben a konyhás néni. Na, a lényeg, hogy UTÁLOM a pásztorpitét, és nem bírtam ennyit megenni, úgyhogy nagyon mérges voltam, mert nem állhattam fel az asztaltól, pedig VILÁGOS, hogy túl sok jutott nekem.

Na mindegy, szóval anyu beküldött a szobámba, hogy írjam meg a házimat. Mire én azt mondtam, hogy addig nem megyek, amíg el nem meséltem, mi történt a suliban. Sajnos erre kicsit rángatózni kezdett a szemhéja, márpedig ilyenkor szokott jönni a kiabálás, hogy: „Most már elég volt! Nincs kirándulás!”, meg ilyenek. Úgyhogy inkább gyorsan bocsánatot kértem, mert nagyon-nagyon szeretnék elmenni Disneylandbe a szünetben, tavaly nyáron ugyanis nem mentünk, mert apu dolgozott és nem ért rá.

Úgyhogy felmentem az emeletre, de nem a szobámba, hanem átlopakodtam anyu meg apu hálószobájába, és onnan hívtam fel Zachet az új mobilján.

Apu szerint kész RÖHEJ, hogy Zachnek saját mobilja van, főleg, hogy jobb, mint az övé. Anyu azt mondja, hogy Zach apja azért vesz a fiának olyan sok drága cuccot, mert a válás miatt alig látják egymást. Szerintem Zachnek nagyon hiányzik az apukája, de erről nem szoktunk beszélni, mert nem szereti ezt a témát.

Na, szóval felhívtam Zachet, és valaki fel is vette. De nem Zach! Akkor ugrott be, hogy a táskáinkat ott hagytuk a suliban, mert az ESEMÉNY után rohantunk haza. Az ESEMÉNY után, amiről aztán anyu nem akart hallani. Úgyhogy gyorsan lecsaptam a telefont, és fel­hív­tam a 112-t. Mert amikor egy rendőr tartott nekünk előadást az iskolában, azt mondta, VÉSZHELYZET esetén ezt kell csinálni. Már­­pedig ez igazi VÉSZHELYZET!

 

A „történt egy kis baleset” cuccok

Ez a bizonyos ESEMÉNY ugyan pénteken történt, de inkább hétfőtől kezdem el mesélni az egészet, mert az ESEMÉNY előtt is jó sok minden zajlott.

Egyébként Jodi ötlete volt, aki a barátunk és egyben a harmadik szemtanú, hogy hívjuk inkább ESEMÉNYNEK az egészet, és ne pedig KATASZTRÓFÁNAK, ahogy én először mondtam. Mert szerinte a KATASZTRÓFA olyasmi, ami sokszor csak úgy véletlenül történik. Márpedig ami pénteken történt,

az egyáltalán NEM volt véletlen.

Hétfőn Zach meg én szokás szerint gyalog mentünk az iskolába, ami szerencsére elég közel van hozzánk. Jodit az anyukája az ud­varon tette ki, bár Mr. Murphy, az igazgató MINDEN reggel rákiabál az ablakból, hogy: „IDE TILOS BEHAJTANI!”

De szerintem Jodi anyukája nem is hallja az igazgatót, mert annyira feltekeri a kocsiban a hangerőt, hogy még az ablakon keresztül is hallatszik, milyen dalt énekel. Jodi azt mondja, az X-Faktorra készül, mert nagyon unja már a pékséget, ahol dolgozik, és UTÁLJA, hogy mindig kolbászospizza-szagú mindene. De Jodi azt is mondja, hogy az anyukája nem túl jól énekel, és hogy egyszer a fenti szomszédjuk lejött, és kiabált az anyukájával, meg „SZÖRNYŰ SZOMSZÉDNAK” nevezte, aki úgy kornyikál, mint egy macska, amit nyúznak.

Akkor kezdtünk kémkedni a nő után, Jodi­nak ugyanis teljesen igaza volt, amikor azt mondta:

– HONNAN tudja, milyen, amikor egy macskát nyúznak?

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Mi a fontos: a kötelesség vagy a következmény? - Morálfilozófiai kérdések hétköznapi nyelven

Michael Schur bebizonyítja, hogy szórakoztatóan, könnyed, köznyelvi stílusban is lehet komoly morális témákról beszélni. Olvass bele Hogyan legyünk tökéletesek című? kötetébe!

...
Könyvtavasz

Zaklatott kísértetek próbálják meg tisztára mosni a nevüket

Egy könyv, ahol az olvasó a főszereplő, hiszen az Abszolút könyvek sorozatában megjelent kötetben a szerző, Kertész Erzsi izgalmas nyomozós utazásra hívja a 9 éven felülieket, mely során egy századfordulós erdélyi kisváros életét is megismerhetik. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Hogyan lehet túlélni annak elveszítését, akit a legjobban szeretünk?

Marie egy, a valóság, képzelet és emlékezet közti homályzónán át zakatoló vonaton ülve küszködik nővére öngyilkosságának feldolgozásával. Őt azonban az út végén az élet várja. Olvass bele Lucie Faulerová regényébe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.