Veiszer Alinda: Mindent úgy olvasok, hogy egyszer hasznos lehet

Veiszer Alinda: Mindent úgy olvasok, hogy egyszer hasznos lehet

Tudásvágyról, sznobizmusról, időről és bátorságról is esett szó a Mutasd a könyvespolcod!-sorozat legújabb epizódjában, amelyben Szabados Ágnes ezúttal a riporter-műsorvezető Veiszer Alinda otthonába látogatott, hogy megtudja, melyik az a három könyv, ami fontos neki.

sa | 2021. április 19. |

Az első kötet részben a családi vonatkozásai miatt fontos Veiszer Alindának. Nagyon szereti azokat a filmeket, amik valós eseményeket dolgoznak fel egy kicsit fikcióvá alakítva, és egy ilyenben találkozott a francia írónő, Colette személyével. Nem hallott róla korábban, de a Keira Knightley főszereplésével készült film alapján kíváncsi lett rá. “Érdekelt, hogy ez egy jó sztori vagy egy jó sztori egy íróról?” Ahogy a könyveit keresgélte, kiderült, hogy már egy ideje ott pihen a polcán egy Colette-kötet abban a sorozatban, amit a nemrég elhunyt nagymamájától örökölt. “A Kóborélet nagyon feminista. Hogy valaki abban az időszakban ennyire markánsan merjen arról beszélni, hogy miért nehéz egy nőnek, milyen sztereotípiákkal találkozik íróként, mi volt a problémája egy nőnek, aki szerette volna megvalósítani önmagát, és akiben volt egy csomó művészi véna.” 

A második könyvet megelőzően szóba került, hogy nagyon ritkán tud puszta szórakozásból olvasni, kíváncsiságból viszont gyakran, így találkozott Gyurkovics Tamás két könyvével is, ezek a Mengele bőröndje és a Migrén, amiket megrázónak talált. Az egyikben az író az ikreken kísérletező, náci Josef Mengele szemszögét vette fel, a másikban Spielmann Ernőét, akinek az volt a feladata, hogy napközben vigyázzon az ikrekre, és aztán több tucat gyereket megmentett és hazajuttatott. “Az ember, aki megment 36 gyereket, azt gondolja magáról, hogy bűnös vagyok; az ember, aki kiirt egy csomó másikat, azt mondja, nem vagyok bűnös, a tudomány oltárán tettem. Ezt a kettőt egymás mellé téve komolyan elgondolkozol az egyes emberek egyéni igazságáról - hangsúlyozom, hogy nagyon nehéz a Mengele kapcsán az igazság szót használni, de az önmentegetése nagyon érdekes. (...) Aztán interjúztam Tamással, és csodálatos volt, ő tényleg nagyon mélyen gondolkodott erről a témáról, és ez látszik a könyvben.

A harmadik könyv Burger Barna fotográfusé, a 85. Nem is klasszikus könyv, inkább borítók közé rejtett fotósorozat, amit 85 kortárs szerzőről készített. Veiszer saját könyveihez is ő készítette a fotókat. Jóban voltak, interjút is készített vele, ahol Burger mesélt arról, hogyan fordultak el tőle a barátai, mert a miniszterelnök fotósa lett. Aztán jött egy “rettenetes betegség”, és Burger meghalt

A beszélgetés során kiderült az is, hogy Veiszer sokat húz alá és jegyzetel a könyvekben. “Mindent úgy olvasok, hogy egyszer hasznos lehet.” Vállalja azt is, hogy sznob, nem olvas lektűrt, csak akkor, ha nagyon jó a téma, az alapanyag. “Ez nem arról szól, hogy megvetek-e egy műfajt vagy sem, hanem az időről. Nagyon egyszerű. Itt is számtalan olyan könyvet tudok mondani, amire még nem volt időm. (...) Nagyon kíváncsi vagyok, és mindent szeretnék tudni, ami lehetetlen, sajnos, most már ki merem mondani. De a szándék megvan.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Veiszer Alinda: Régóta harcban élek

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

Márciusban indult el Szabados Ágnes új műsora, a Mutasd a könyvespolcod!, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. A legújabb részben Nyáry Krisztián mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

...
Hírek

Szentesi Éva: Ott vagyok otthon, ahol a könyvespolcom

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb részében Szentesi Éva mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Hírek

Aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé - Itt az Erőss Zsoltról szóló film első teasere

...
Hírek

Borúlátó beszéddel köszönte meg Krasznahorkai a Libri-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea Omertája rangos német díjra esélyes

...
Szórakozás

Russell Crowe Zeuszával is összeakad Thor az új előzetesben

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

...
Hírek

George R. R. Martin versenyezne A Gyűrűk Ura-előzménytörténettel

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

...
Hírek

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Podcast

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A podcastban beszélgettünk arról, hogyan találkozott először a háborúval, milyen idegennek lenni más kultúrákban, van-e olyan téma, amit nem tud lefényképezni és arról, hogyan lehet az embertelenséget feldolgozni. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Olvass!
...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

Sólyom Anna hőse egy különleges helyen próbál szerencsét, de a káosznak tűnő szituáció idővel meghatározó élménnyé alakul át. Olvass bele a Macskabárba!

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét