Veiszer Alinda: Mindent úgy olvasok, hogy egyszer hasznos lehet

Veiszer Alinda: Mindent úgy olvasok, hogy egyszer hasznos lehet

Tudásvágyról, sznobizmusról, időről és bátorságról is esett szó a Mutasd a könyvespolcod!-sorozat legújabb epizódjában, amelyben Szabados Ágnes ezúttal a riporter-műsorvezető Veiszer Alinda otthonába látogatott, hogy megtudja, melyik az a három könyv, ami fontos neki.

sa | 2021. április 19. |

Az első kötet részben a családi vonatkozásai miatt fontos Veiszer Alindának. Nagyon szereti azokat a filmeket, amik valós eseményeket dolgoznak fel egy kicsit fikcióvá alakítva, és egy ilyenben találkozott a francia írónő, Colette személyével. Nem hallott róla korábban, de a Keira Knightley főszereplésével készült film alapján kíváncsi lett rá. “Érdekelt, hogy ez egy jó sztori vagy egy jó sztori egy íróról?” Ahogy a könyveit keresgélte, kiderült, hogy már egy ideje ott pihen a polcán egy Colette-kötet abban a sorozatban, amit a nemrég elhunyt nagymamájától örökölt. “A Kóborélet nagyon feminista. Hogy valaki abban az időszakban ennyire markánsan merjen arról beszélni, hogy miért nehéz egy nőnek, milyen sztereotípiákkal találkozik íróként, mi volt a problémája egy nőnek, aki szerette volna megvalósítani önmagát, és akiben volt egy csomó művészi véna.” 

A második könyvet megelőzően szóba került, hogy nagyon ritkán tud puszta szórakozásból olvasni, kíváncsiságból viszont gyakran, így találkozott Gyurkovics Tamás két könyvével is, ezek a Mengele bőröndje és a Migrén, amiket megrázónak talált. Az egyikben az író az ikreken kísérletező, náci Josef Mengele szemszögét vette fel, a másikban Spielmann Ernőét, akinek az volt a feladata, hogy napközben vigyázzon az ikrekre, és aztán több tucat gyereket megmentett és hazajuttatott. “Az ember, aki megment 36 gyereket, azt gondolja magáról, hogy bűnös vagyok; az ember, aki kiirt egy csomó másikat, azt mondja, nem vagyok bűnös, a tudomány oltárán tettem. Ezt a kettőt egymás mellé téve komolyan elgondolkozol az egyes emberek egyéni igazságáról - hangsúlyozom, hogy nagyon nehéz a Mengele kapcsán az igazság szót használni, de az önmentegetése nagyon érdekes. (...) Aztán interjúztam Tamással, és csodálatos volt, ő tényleg nagyon mélyen gondolkodott erről a témáról, és ez látszik a könyvben.

A harmadik könyv Burger Barna fotográfusé, a 85. Nem is klasszikus könyv, inkább borítók közé rejtett fotósorozat, amit 85 kortárs szerzőről készített. Veiszer saját könyveihez is ő készítette a fotókat. Jóban voltak, interjút is készített vele, ahol Burger mesélt arról, hogyan fordultak el tőle a barátai, mert a miniszterelnök fotósa lett. Aztán jött egy “rettenetes betegség”, és Burger meghalt

A beszélgetés során kiderült az is, hogy Veiszer sokat húz alá és jegyzetel a könyvekben. “Mindent úgy olvasok, hogy egyszer hasznos lehet.” Vállalja azt is, hogy sznob, nem olvas lektűrt, csak akkor, ha nagyon jó a téma, az alapanyag. “Ez nem arról szól, hogy megvetek-e egy műfajt vagy sem, hanem az időről. Nagyon egyszerű. Itt is számtalan olyan könyvet tudok mondani, amire még nem volt időm. (...) Nagyon kíváncsi vagyok, és mindent szeretnék tudni, ami lehetetlen, sajnos, most már ki merem mondani. De a szándék megvan.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Veiszer Alinda: Régóta harcban élek

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

Márciusban indult el Szabados Ágnes új műsora, a Mutasd a könyvespolcod!, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. A legújabb részben Nyáry Krisztián mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

...
Hírek

Szentesi Éva: Ott vagyok otthon, ahol a könyvespolcom

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb részében Szentesi Éva mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: Hogyan jutottam el a tajgába? (Megjegyzések személyességről és a társadalmi realitásról)

Kiss Tibor Noé esszésorozatának első részében saját könyvein végigtekintve mutatja meg az olvasónak, milyen változatos módokon fogalmazthatók meg a személyes tapasztalatok.

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Szerzőink

...
Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

Olvass!
...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Beleolvasó

Rockynak kicsit túl erős az igazságérzete

Lackfi János új regényének hőse megtapasztalja a börtönt, miközben veszélyes barátokat szerez. Olvass bele a Rockyba!

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...

Az ajtó titkokról, bizalomról és árulásról mesél [A Szabó Magda-titok 4.]