Vecsei H. Miklós terjedelmes posztot írt a Nemzetihez szerződése apropóján

Vecsei H. Miklós terjedelmes posztot írt a Nemzetihez szerződése apropóján

Vecsei H. Miklós eposzi terjedelmű Facebook-posztban reagált a Nemzetibe szegődése kapcsán őt ért bírálatokra, miközben áttekintette teljes pályáját és annak viszontagságait. 

ko | 2024. június 11. |

Hétfőn robbant a hír, hogy a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházhoz szerződik Vecsei H. Miklós, aki a holokauszt 80. évfordulója alkalmából egy Radnóti Miklós-esttel mutatkozik be az intézményben. Vidnyánszky elmondta, hogy Hobo és Berecz András mellett Vecsei lesz a harmadik olyan társulati tag a Nemzetiben, aki nem csak színészi feladatokat teljesít, és akivel együtt építhetnek „egy sokszínű, nyitott színházat”.

A színész 16 A/4-es oldalnyi posztot írt

A színész hétfő éjszaka azért ragadott klaviatúrát, mert nem igazán tudta hová tenni az elszerződéséhez kapcsolódó reakciókat. Bejegyzése elején arra kéri a sajtó munkatársait, hogy ne idézzenek írásából, kizárólag akkor, ha teljes egészében közlik azt. Az alábbiakban ezért csak néhány fontosabb témát emelünk ki az írásból, mely kiváló lenyomata az országban uralkodó politikai, kulturális és médiahelyzetnek is. 

A hosszú bejegyzésben Vecsei kitér családjára, gyerekkorára, és azt az utat mutatja be, melyet végigjárva színésszé válhatott. A színművészetis, sokszor kegyetlen évekről és arról a szarkasztikus alaphangulatról is beszámol, ami az intézményben uralkodott. Itt említi meg, hogy harmadéves korában ismerkedett meg Vidnyánszky Attilával (akinek fiával egyébként az egyetemi évek alatt együtt lakott a kollégiumban és közeli barátságba is került), amikor a direktor a Vitéz lélek című darabban Vecseit is rendezte.

Ez volt egyébként az első olyan darabja, ahová a nagyszüleit is könnyű szívvel hívta el, hogy megnézhessék őt. A rendező darabjait az elejétől kedvelte és ő is

hitt abban a lírai színházban, amiben szerinte Vidnyánszky is. 

Ír továbbá debreceni színházi tapasztalatairól, a Vígszínházról és az őt Nemecsekként egy csapásra híressé tevő A Pál utcai fiúk darabról is. Minden egyes sorában színházi sztorik, emlékek tucatjai lapulnak, belső nézőpontból láthatunk be a kulisszák mögé a posztot olvasva.

Az általa kitalált POKET zsebkönyvek 2018-as tető alá hozására is kitér, és persze a rengeteg kudarcra, csalódásra, ami eközben érte. Például arra, hogy a Magvető éppen az ő ötletének meghallgatása után jelentette meg saját zsebkönyvsorozatát, de azt is megemlíti, amikor a POKET projektjének elindulásakor a sajtó különböző módokon forgatta ki szerepléseit, például vágott le szereplőket a közös képekről. Szép pillanatokat is idéz, hiszen részben a zsebkönyvsorozatnak köszönheti, hogy találkozhatott Esterházy Péter özvegyével, Gittával, illetve hogyan ülhetett az író asztalánál.

A magyar média működése szerint mindenkit valamelyik szekértáborhoz sorolnak

Lehetetlen felsorolni is, hányféle témát és személyt említ posztjában, de kitér Marton László zaklatási ügyére, a SZFE modellváltására és az egyetem körüli botrányokra, az Eszenyi-ügyre, valamint ír arról is, mit gondolt és mit gondol most a Fideszről vagy a hétfőn lemondott Csák János kultúrpolitikájáról. Kijelenti, hogy soha nem csinálna politikai színházat, és beszél a színházi támogatások rendszeréről is.

Történetekben gazdag írásában kiemeli, hogy a magyar média működésének alapja, hogy mindenkit azonnal valamelyik szekértáborhoz akar sorolni. Ő ezzel ellentétben

igyekszik árnyalni saját történetét,

és a sok részlet hatására ez egész jól sikerül is. 

A poszt zárásában nemcsak azt meséli el, hogy ki(k)re szavazott vasárnap, de elmondja, hogy hidat szeretne képezni a kétfelé osztott kulturális életben, még ha ezért támadások kereszttüzébe is kerül.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Vecsei H. Miklós: Sok ihlet szűrődik ki a könyvekből

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásában Szabados Ágnes Vecsei. H. Miklósnál járt. A színész mesélt többek közt Pilinszkyhez és Hamvas Bélához fűződő viszonyáról, és megmutatta a számára legértékesebb könyveket is.

...
Hírek

A vers legyen a hétköznapok része – Vecsei H. Miklós, Simon Márton, Beck Zoltán a költészet napján a MÜPA-ban

Ingyenes programsorozattal várja a magyar költészet napján a MÜPA a középiskolásokat és az irodalom iránt érdeklődőket. Simon Márton, Vecsei H. Miklós és Beck Zoltán is szerepel az előadók között.

...
Nagy

Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

Dokumentumfilm a Nobel-díjas Heinrich Böll katonaéveiről, sick-hop lemezbemutató, kelet-európai poszt-punk buli és József Attila-est Vecsei H. Miklós és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely tolmácsolásában. Íme, a Tavaszi Margó esti kínálata.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!