Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

Dokumentumfilm a Nobel-díjas Heinrich Böll katonaéveiről, sick-hop lemezbemutató, kelet-európai poszt-punk buli és József Attila-est Vecsei H. Miklós és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely tolmácsolásában. Íme, a Tavaszi Margó esti kínálata.

Könyves Magazin | 2024. május 03. |

Május 23-25. között, a margitszigeti Kristály Színtéren rendezik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenés irodalmi estekkel, rendhagyó irodalomórákkal és élő podcastfelvételekkel várják az érdeklődőket. A legizgalmasabb esti programok közül Vecsei H. Miklós és Balla Gergely József Attila-estjét, a Tudósok-bulit és egy izgalmas dokumentumfilm-vetítést is a figyelmetekbe ajánlunk.

Mondjad, Atikám! – Vecsei H. Miklós és Balla Gergely József Attila-estje

-

Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban újra- és újraértelmezzük sorait. De ritkán gondolkozunk el azon, hogy milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne. „József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós,

innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit.

Tavaszi Margó
Vecsei H. Miklós és Balla Gergely Mondjad, Atikám! című József Attila-estje május 23-án 20:30-kor kezdődik a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. Részletek ITT.

Böll közlegény megmentése – Szederkényi Olga dokumentumfilmje

-

A későbbi Nobel-díjas író, Heinrich Böll a német hadsereg tizedeseként 1944 nyarán Magyarországon lábadozott, miután egy romániai csatában súlyosan megsebesült. Mindennap írt feleségének, Annemarie-nak. Ezek az intim, őszinte vallomások megmaradtak.

A Szederkényi Olga dokumentumfilmjében tárgyalt időszakban történt a normandiai partraszállás, Magyarországról elvitték a zsidókat és von Stauffenbergék megpróbálták megölni Hitlert. Ezekről mind tudósít Böll. A film azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista és pacifista világképéhez. Történelem alulnézetből.

Az események pont 80 éve történtek, de üzenetük időtlen és univerzális.

Szereplők: Áfra János, ifj. Vidnyánszky Attila (hang), Bata Éva (hang).

A film premierje a Magyar Mozgókép Fesztiválon, majd az RTL Magyarországon volt 2023-ban. Azóta több ország fesztiválján és tucatnyi közönségtalálkozón szerepelt.

Tavaszi Margó
Szederkényi Olga Böll közlegény megmentése című dokumentumfilmje május 23-án, 21 órától lesz látható a Tavaszi Margó Kristály Színpadán. Részletek ITT.

Tudósok

-

A Tudósok a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, melyet szürrealista polihisztorunk, drMáriás alapított 1986-ban Újvidéken, a volt Jugoszláviában. A szabad jazz, a szürrealista költészet, a zajzene és a New York-i ihletésű, hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeivel zsonglőrködő együttesben az évek alatt tucatnyi kiváló magyar és külföldi zenész megfordult, többször bejárták Európát, de Moszkvában és a tengerentúlon is koncerteztek.

Koncertjeiken katartikus összművészeti karneváli hangulatot teremtenek,

ahol a jazz, a funk, a pop, a punk, a dadaista színház és a költészeti performansz találkoznak videóikkal.

A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom, a belgrádi SKC és még sok más. A Tudósok története a Nem élhetek Milosevic nélkül című kötetben olvasható.

Tavaszi Margó
A Tudósok május 24-én 20:30-kor lép fel a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. Részletek ITT.

pion x krizso – népi líra

-

A pion x krizso friss zenei formáció: persze nem annyira új, mint amilyennek első ránézésre tűnik, ugyanis a 2021-es Őszi Margón álltak együtt színpadon először – krizso (Vranik Krisztián zeneszerző, zenei producer) az akkori szólóprodukciójához kérte fel közreműködőnek piont (Pion István költő, slammer, újságíró), és láthatóan a dolog nagyon úgy maradt, ugyanis a 2024-es Tavaszi Margóra időzítve zárják le népi líra című első közös lemezüket,

amelynek teljes anyaga itt lesz hallható élőben először.

A kéttagú formációban pion hozza a szöveget, krizso a zenét, a kettő pedig közös ízlésük mentén találkozik. Az anyag kiszámított dramaturgia mentén indít nagyon változatos utazásra, a modern népi líra lüktető szövegvilága egy elég sötét magyar vidéken vezet keresztül, a sick-hop zenei konstrukcióban pedig az absztrakt hip-hop, a jazz, a népzene, a trip-hop, a drum-and-bass, a rap, a slam, a spoken word és a költészet, valamint az ének keveredik.

A népi líra tehát konceptlemez, ami április végén, május elején is tartogat új megjelenéseket, ahogy a koncert is, hiszen lesznek meglepetésvendégek.

Tavaszi Margó
A krizso x pion-koncert május 25-én 20:30-kor kezdődik a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. Részletek ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Platon Karataev: A korábbi dalaink lépcsők, amik a mostani sorokig vezettek minket

A korinthusiaknak írt levél és a szúfi misztika, Hamvas Béla és a Radiohead, Dragomán György és József Attila. A Platon Karataev alapítóival, Balla Gergellyel és Czakó-Kuraly Sebestyénnel interjúztunk.

...
Nagy

drMáriás: A drámai idiotizmus kellős közepén élünk

...
Nagy

Pion István: Koplárovics meg én

A magyar futball varázslatos estéjét elevenítettük fel a zalai Margófeszten, a mérkőzést, amelyet tényleg senki nem felejt el: Szamosi Tamás bal oldali beadását a 83. percben pályára lépő Koplárovics Béla fejezte be a Manchester United ellen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.