Lemondott Csák János, megvan az új kulturális és innovációs miniszter

Lemondott Csák János, megvan az új kulturális és innovációs miniszter

Csák János azzal indokolta félidős távozását, hogy két év alatt elvégezte a rábízott feladatokat. Frissítés: megvan Csák utódja.

sa | 2024. június 10. |

Két év után váratlanul lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter, vette észre a Telex a Mandiner cikkét, amiben arról írtak, hogy pár hete még interjút kértek a politikustól, időközben viszont a lemondásáról értesültek.

Mivel indokolta Csák János a hírt?

Csák a hírt megerősítette a lapnak, és azt mondta, eredetileg nem úgy tervezte, hogy két évvel a kinevezése után, tehát a ciklus felénél lemond: „Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk. Úgyhogy nem, nem volt tervbe véve”. Orbán Viktor miniszterelnök már el is fogadta a lemondását.

A miniszter azzal indokolta döntését, hogy szerinte már elvégezte a feladatokat, amiket Orbán kért tőle, 

„e tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

Mit kért Orbán Csáktól?

  • A meglévőre építve alakítson ki ütőképes működési rendszert;
  • a tárcához tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok;
  • legyenek megfelelő utódok, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket.

Csák szerint „a magyar államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, igenis lehetőséget kell adni nekik. Gondoljuk meg, én harmincévesen lettem egy magyar-ír pénzügyi cég vezérigazgatója, vagy Orbán Viktort harmincöt évesen választottuk meg először miniszterelnöknek.”

A jövőbeli terveiről azt mondta: „Vannak predesztinációk a korábbi életemből, ilyenek 

az üzleti szféra, tanítás, mentorálás, illetve az írás;

nem hiszem, hogy ki fogok találni valami teljesen újat”.

Jönnek „a fiatalok”?

A Csák János tárcájához tartozó területeken két jelentősebb személycseréről, illetve váltásról írtunk az elmúlt két évben.

  1. Csák János kulturális és innovációs miniszter 2023 novemberében azonnali hatállyal megszüntette L. Simon László munkaviszonyát a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként, mikor utóbbi a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás kapcsán online vitába keveredett Dúró Dórával. Dúró azt kifogásolta, hogy a gyermekvédelmi törvény értelmében kiskorúak nem látogathatnák a kiállítást annak egyes képei miatt. Nyáry Krisztián is megszólalt, szerinte a múzeum fittyet hányhat a szabályozásra, amiért egy könyvesboltot megbüntetnének. Az esetről itt írtunk.
  2. Demeter Szilárd 2023 decemberében egyedüli pályázóként újabb öt évre elnyerte a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztját. Majd 2024 februárjában Csák János a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára is kinevezte. Emellett a miniszter kultúrpolitikai offenzívát, valamint intézményi integrációt hirdetett, és bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ megalapítását.

Mik az előrejelzések?

Arról, hogy Csák János esetleg lemond, Török Gábor politikai elemző beszélt a Partizánban pár napja, amikor arról volt szó, hogyan alakulnak az erőviszonyok a Fideszben Novák Katalin és Varga Judit távozása után.

Török szerint a krízis lehetőséget ad Orbánnak, hogy újrakeverje a kártyáit, az elemző szerint a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely helyzete is megrendült az utóbbi időszakban.

Frissítés: Hankó Balázs az új kulturális és innovációs miniszter

„(N)em posztot, hanem feladatot kaptam” – nyilatkozta az MTI-nek Hankó Balázs, aki úgy fogalmazott, nemzetünk versenyképességét és közösségein alapuló identitásának erősítését és őrzését kell szolgálnia.

Hankó eredendően gyógyszerész és egyetemi oktató, aki fokozatosan egyre több közszolgálati vezetői állást kapott: volt már tanácsadó, miniszteri biztos, helyettes államtitkár és államtitkár is. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől négy terület, a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció államtitkáraként végezte feladatát.

Már 2010-től dolgozott az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként, majd 2017-től az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztosaként, 2020 nyarától pedig felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként Palkovics László miniszter mellett.

(Telex, 24.hu)

Nyitókép: Elekes Andor/Wikimedia Commons

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Babérkoszorú díjat kapott Csák Jánostól Farkas Wellmann Endre, Győrffy Ákos és Szálinger Balázs

Csák János kulturális és innovációs miniszter összesen 72 állami kitüntetést adott át a Pesti Vigadóban. Összegyűjtöttük az irodalmi vonatkozásúakat.

...
Hírek

Demeter Szilárd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi vezetője nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói posztjára kiírt pályázatot az Index információi szerint.

...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

Rajta kívül nem volt más pályázó a posztra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Listák&könyvek
...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Nagy

8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

...
Gyerekirodalom

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?