Vecsei H. Miklós: Sok ihlet szűrődik ki a könyvekből

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásában Szabados Ágnes Vecsei. H. Miklósnál járt. A Junior Prima-díjas színész, a POKET és a Sztalker Suli alapítója mesélt többek közt Pilinszkyhez és Hamvas Bélához fűződő viszonyáról, és megmutatta a számára legértékesebb könyveket is. (A korábbi adásokbam Nyáry Krisztián, Szentesi  Éva, Grecsó Krisztián, Veiszer Alinda könyvespolcát is megnézheted.)

fk | 2021. április 27. |

Vecsei H. Miklós a műsor elején elmesélte, hogy amikor pici volt, az édesapja minden héten elvitte őt a bolhapiacra, és ez volt élete origója. A múlt a tárgyak révén szerinte bele van vésve a környezetünkbe, ezért is nagyon fontosak számára a könyvek és a képek. Szabados Ágnes arra kérte, hogy mutasson három könyvet, aminek története van. Elsőként egy Shakespeare-összest emelt le a polcról, amelyet a nagyszüleitől kapott és amelyből azóta rengeteget dolgozott. A kötet 1992-es kiadású, azaz pont akkor jelent meg, amikor ő született.

Megmutatta a polc fölé kirakott kincseit is: egy Gárdonyi-kéziratot, egy Latinovits- és egy Kondor Béla-aláírást, valamint egy Juhász Ferenc-kéziratot. Majd mesélt a könyvespolcának történetéről és bemutatta azt a szekrényt is, ahol azok a könyvek lapulnak, amelyekből dolgozott különböző színdarabok írásakor, átdolgozásakor. Szóba került többek közt A nagy Gatsby is, amelynek legfontosabb témája szerinte az élethazugság, hogy tudunk-e hazudni magunknak egy szebb, boldogabb életet, és ha igen, akkor meddig lehet élethazugságban élni.

Megmutatta dedikált és első kiadású könyvkincseit is, ezeket többnyire árveréseken vette meg. „Az én szakmámban az ihlet és az ősök energiájába való kapaszkodás az alap, azon múlik szinte minden” – mondta ezekről, hozzátéve, hogy ezek a tárgyak neki nagyon sokat segítenek abban, hogy közelebb kerüljön a szavak nélküli világhoz.

Amikor felmerült, hogy milyen szerzők és könyvek voltak rá igazán nagy hatással, elsőként Pilinszkyt említette. „Pilinszky versein azt érzem, hogy a 20. században ő érkezett meg a legtöbbször, erre áldozta fel az életét” – mondta. Szerinte Pilinszkyt mindenképp érdemes olvasni, mert ezek érthető, az ember lelkének mélyéből, kapcsolatainak magjából táplálkozó szövegek. Kiderült az is, hogy az egyik kedvenc kortárs írója Viktor Pelevin. Hamvas Béla könyvei pedig óriási hatással voltak rá, főként a Silentium, Titkos jegyzőkönyv, Unicornis, amely megváltoztatta az életét. A műsorban még rengeteg izgalmas könyvről esett szó, a teljes adást ITT lehet visszanézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szentesi Éva: Ott vagyok otthon, ahol a könyvespolcom

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb részében Szentesi Éva mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

...
Hírek

Szabados Ágnes új műsorában ismert emberek mutatják meg a könyvespolcukat

Mutasd a könyvespolcod! címmel új műsort indított a Youtube-csatornáján Szabados Ágnes, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. Az első részben Grecsó Krisztián mutatta meg, milyen kincseket rejt a könyvespolca.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

Márciusban indult el Szabados Ágnes új műsora, a Mutasd a könyvespolcod!, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. A legújabb részben Nyáry Krisztián mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Houellebecq unortodox tippeket ad a bulizáshoz

Michel Houellebecq esszéit, publicisztikáit, interjúit gyűjti egybe az Intervenciók 2020: a gyakran provokatív,  melankolikus, elgondolkodtató szövegek a provence-i nyugdíjasoktól a világjárványon át az ünnepek megéléséig a legváltozatosabb témákat érintik.

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]

...

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]