Vecsei H. Miklós: Sok ihlet szűrődik ki a könyvekből

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásában Szabados Ágnes Vecsei. H. Miklósnál járt. A Junior Prima-díjas színész, a POKET és a Sztalker Suli alapítója mesélt többek közt Pilinszkyhez és Hamvas Bélához fűződő viszonyáról, és megmutatta a számára legértékesebb könyveket is. (A korábbi adásokbam Nyáry Krisztián, Szentesi  Éva, Grecsó Krisztián, Veiszer Alinda könyvespolcát is megnézheted.)

fk | 2021. április 27. |

Vecsei H. Miklós a műsor elején elmesélte, hogy amikor pici volt, az édesapja minden héten elvitte őt a bolhapiacra, és ez volt élete origója. A múlt a tárgyak révén szerinte bele van vésve a környezetünkbe, ezért is nagyon fontosak számára a könyvek és a képek. Szabados Ágnes arra kérte, hogy mutasson három könyvet, aminek története van. Elsőként egy Shakespeare-összest emelt le a polcról, amelyet a nagyszüleitől kapott és amelyből azóta rengeteget dolgozott. A kötet 1992-es kiadású, azaz pont akkor jelent meg, amikor ő született.

Megmutatta a polc fölé kirakott kincseit is: egy Gárdonyi-kéziratot, egy Latinovits- és egy Kondor Béla-aláírást, valamint egy Juhász Ferenc-kéziratot. Majd mesélt a könyvespolcának történetéről és bemutatta azt a szekrényt is, ahol azok a könyvek lapulnak, amelyekből dolgozott különböző színdarabok írásakor, átdolgozásakor. Szóba került többek közt A nagy Gatsby is, amelynek legfontosabb témája szerinte az élethazugság, hogy tudunk-e hazudni magunknak egy szebb, boldogabb életet, és ha igen, akkor meddig lehet élethazugságban élni.

Megmutatta dedikált és első kiadású könyvkincseit is, ezeket többnyire árveréseken vette meg. „Az én szakmámban az ihlet és az ősök energiájába való kapaszkodás az alap, azon múlik szinte minden” – mondta ezekről, hozzátéve, hogy ezek a tárgyak neki nagyon sokat segítenek abban, hogy közelebb kerüljön a szavak nélküli világhoz.

Amikor felmerült, hogy milyen szerzők és könyvek voltak rá igazán nagy hatással, elsőként Pilinszkyt említette. „Pilinszky versein azt érzem, hogy a 20. században ő érkezett meg a legtöbbször, erre áldozta fel az életét” – mondta. Szerinte Pilinszkyt mindenképp érdemes olvasni, mert ezek érthető, az ember lelkének mélyéből, kapcsolatainak magjából táplálkozó szövegek. Kiderült az is, hogy az egyik kedvenc kortárs írója Viktor Pelevin. Hamvas Béla könyvei pedig óriási hatással voltak rá, főként a Silentium, Titkos jegyzőkönyv, Unicornis, amely megváltoztatta az életét. A műsorban még rengeteg izgalmas könyvről esett szó, a teljes adást ITT lehet visszanézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szentesi Éva: Ott vagyok otthon, ahol a könyvespolcom

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb részében Szentesi Éva mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

...
Hírek

Szabados Ágnes új műsorában ismert emberek mutatják meg a könyvespolcukat

Mutasd a könyvespolcod! címmel új műsort indított a Youtube-csatornáján Szabados Ágnes, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. Az első részben Grecsó Krisztián mutatta meg, milyen kincseket rejt a könyvespolca.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

Márciusban indult el Szabados Ágnes új műsora, a Mutasd a könyvespolcod!, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. A legújabb részben Nyáry Krisztián mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY