Vecsei H. Miklós: Sok ihlet szűrődik ki a könyvekből

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásában Szabados Ágnes Vecsei. H. Miklósnál járt. A Junior Prima-díjas színész, a POKET és a Sztalker Suli alapítója mesélt többek közt Pilinszkyhez és Hamvas Bélához fűződő viszonyáról, és megmutatta a számára legértékesebb könyveket is. (A korábbi adásokbam Nyáry Krisztián, Szentesi  Éva, Grecsó Krisztián, Veiszer Alinda könyvespolcát is megnézheted.)

fk | 2021. április 27. |

Vecsei H. Miklós a műsor elején elmesélte, hogy amikor pici volt, az édesapja minden héten elvitte őt a bolhapiacra, és ez volt élete origója. A múlt a tárgyak révén szerinte bele van vésve a környezetünkbe, ezért is nagyon fontosak számára a könyvek és a képek. Szabados Ágnes arra kérte, hogy mutasson három könyvet, aminek története van. Elsőként egy Shakespeare-összest emelt le a polcról, amelyet a nagyszüleitől kapott és amelyből azóta rengeteget dolgozott. A kötet 1992-es kiadású, azaz pont akkor jelent meg, amikor ő született.

Megmutatta a polc fölé kirakott kincseit is: egy Gárdonyi-kéziratot, egy Latinovits- és egy Kondor Béla-aláírást, valamint egy Juhász Ferenc-kéziratot. Majd mesélt a könyvespolcának történetéről és bemutatta azt a szekrényt is, ahol azok a könyvek lapulnak, amelyekből dolgozott különböző színdarabok írásakor, átdolgozásakor. Szóba került többek közt A nagy Gatsby is, amelynek legfontosabb témája szerinte az élethazugság, hogy tudunk-e hazudni magunknak egy szebb, boldogabb életet, és ha igen, akkor meddig lehet élethazugságban élni.

Megmutatta dedikált és első kiadású könyvkincseit is, ezeket többnyire árveréseken vette meg. „Az én szakmámban az ihlet és az ősök energiájába való kapaszkodás az alap, azon múlik szinte minden” – mondta ezekről, hozzátéve, hogy ezek a tárgyak neki nagyon sokat segítenek abban, hogy közelebb kerüljön a szavak nélküli világhoz.

Amikor felmerült, hogy milyen szerzők és könyvek voltak rá igazán nagy hatással, elsőként Pilinszkyt említette. „Pilinszky versein azt érzem, hogy a 20. században ő érkezett meg a legtöbbször, erre áldozta fel az életét” – mondta. Szerinte Pilinszkyt mindenképp érdemes olvasni, mert ezek érthető, az ember lelkének mélyéből, kapcsolatainak magjából táplálkozó szövegek. Kiderült az is, hogy az egyik kedvenc kortárs írója Viktor Pelevin. Hamvas Béla könyvei pedig óriási hatással voltak rá, főként a Silentium, Titkos jegyzőkönyv, Unicornis, amely megváltoztatta az életét. A műsorban még rengeteg izgalmas könyvről esett szó, a teljes adást ITT lehet visszanézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szentesi Éva: Ott vagyok otthon, ahol a könyvespolcom

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb részében Szentesi Éva mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

...
Hírek

Szabados Ágnes új műsorában ismert emberek mutatják meg a könyvespolcukat

Mutasd a könyvespolcod! címmel új műsort indított a Youtube-csatornáján Szabados Ágnes, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. Az első részben Grecsó Krisztián mutatta meg, milyen kincseket rejt a könyvespolca.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

Márciusban indult el Szabados Ágnes új műsora, a Mutasd a könyvespolcod!, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. A legújabb részben Nyáry Krisztián mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története