Vecsei H. Miklós: Sok ihlet szűrődik ki a könyvekből

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásában Szabados Ágnes Vecsei. H. Miklósnál járt. A Junior Prima-díjas színész, a POKET és a Sztalker Suli alapítója mesélt többek közt Pilinszkyhez és Hamvas Bélához fűződő viszonyáról, és megmutatta a számára legértékesebb könyveket is. (A korábbi adásokbam Nyáry Krisztián, Szentesi  Éva, Grecsó Krisztián, Veiszer Alinda könyvespolcát is megnézheted.)

fk | 2021. április 27. |

Vecsei H. Miklós a műsor elején elmesélte, hogy amikor pici volt, az édesapja minden héten elvitte őt a bolhapiacra, és ez volt élete origója. A múlt a tárgyak révén szerinte bele van vésve a környezetünkbe, ezért is nagyon fontosak számára a könyvek és a képek. Szabados Ágnes arra kérte, hogy mutasson három könyvet, aminek története van. Elsőként egy Shakespeare-összest emelt le a polcról, amelyet a nagyszüleitől kapott és amelyből azóta rengeteget dolgozott. A kötet 1992-es kiadású, azaz pont akkor jelent meg, amikor ő született.

Megmutatta a polc fölé kirakott kincseit is: egy Gárdonyi-kéziratot, egy Latinovits- és egy Kondor Béla-aláírást, valamint egy Juhász Ferenc-kéziratot. Majd mesélt a könyvespolcának történetéről és bemutatta azt a szekrényt is, ahol azok a könyvek lapulnak, amelyekből dolgozott különböző színdarabok írásakor, átdolgozásakor. Szóba került többek közt A nagy Gatsby is, amelynek legfontosabb témája szerinte az élethazugság, hogy tudunk-e hazudni magunknak egy szebb, boldogabb életet, és ha igen, akkor meddig lehet élethazugságban élni.

Megmutatta dedikált és első kiadású könyvkincseit is, ezeket többnyire árveréseken vette meg. „Az én szakmámban az ihlet és az ősök energiájába való kapaszkodás az alap, azon múlik szinte minden” – mondta ezekről, hozzátéve, hogy ezek a tárgyak neki nagyon sokat segítenek abban, hogy közelebb kerüljön a szavak nélküli világhoz.

Amikor felmerült, hogy milyen szerzők és könyvek voltak rá igazán nagy hatással, elsőként Pilinszkyt említette. „Pilinszky versein azt érzem, hogy a 20. században ő érkezett meg a legtöbbször, erre áldozta fel az életét” – mondta. Szerinte Pilinszkyt mindenképp érdemes olvasni, mert ezek érthető, az ember lelkének mélyéből, kapcsolatainak magjából táplálkozó szövegek. Kiderült az is, hogy az egyik kedvenc kortárs írója Viktor Pelevin. Hamvas Béla könyvei pedig óriási hatással voltak rá, főként a Silentium, Titkos jegyzőkönyv, Unicornis, amely megváltoztatta az életét. A műsorban még rengeteg izgalmas könyvről esett szó, a teljes adást ITT lehet visszanézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szentesi Éva: Ott vagyok otthon, ahol a könyvespolcom

A Mutasd a könyvespolcod! legújabb részében Szentesi Éva mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

...
Hírek

Szabados Ágnes új műsorában ismert emberek mutatják meg a könyvespolcukat

Mutasd a könyvespolcod! címmel új műsort indított a Youtube-csatornáján Szabados Ágnes, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. Az első részben Grecsó Krisztián mutatta meg, milyen kincseket rejt a könyvespolca.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

Márciusban indult el Szabados Ágnes új műsora, a Mutasd a könyvespolcod!, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. A legújabb részben Nyáry Krisztián mutatta meg a könyvespolcát és azt a három könyvet, amely a legfontosabb számára.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

Sólyom Anna hőse egy különleges helyen próbál szerencsét, de a káosznak tűnő szituáció idővel meghatározó élménnyé alakul át. Olvass bele a Macskabárba!

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét