Moskát Anita, Lőrinczy Judit és Kondor Vilmos is Zsoldos-díjat kapott

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett díjjal minden évben a legjobb fantasztikus irodalmi alkotásokat jutalmazzák legjobb regény, novella és műfordítás kategóriában.

A 2022-es év díjazottjai:
Regény kategória – Lőrinczy Judit: Az utolsó tanú
Novella kategória – Moskát Anita: Fekete monitor
Fordításban megjelent mű kategória – Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma (ford. Farkas Veronika)
Közönségdíj – Kondor Vilmos: Második magyar köztársaság

A győztes művek idén is a Libri könyvesboltok marketingtámogatásában részesülnek.

Lőrinczy Judit: Az utolsó tanú

A jogász és író Lőrinczy Judit az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyítette krimivel, fantasyvel és easternnel. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

„Posztapokaliptikus világ, elsivatagosodott Alföld, a megfigyelőrendszerek ütközése a puszta törvényeivel, a jövő, amelyben a feléledő mítoszok jelentik a legnagyobb veszélyt – egy másik Magyarország, ahogyan még soha nem láttuk”

 – mondta el H. Nagy Péter zsűritag laudációjában Lőrinczy Judit regényéről. – „megváltoztatja a betyárromantikához való hozzáférésünk távlatszerkezetét, miközben újraírja az Atilla halálához kapcsolódó mondakört.”

Cikkünkben többek között ezt írtuk a regényről: “Lőrinczy a látomások cselekményformáló ereje kapcsán fejtegeti a szabad akarat kontra végzet kérdéskörét is. Nemcsak azt, hogy vajon tudunk-e változtatni az eleve elrendeltnek tűnő sorson, katasztrófákon, hanem azt is, hogy egyénként mennyi hatásunk lehet a Nagy Dolgok alakítására.” A kötetbe itt bele is olvashatsz.

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem
Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Tovább olvasok

Moskát Anita: Fekete monitor

Moskát Anita nyertes műve A hazugság tézisei című kötetben jelent meg, és a kilencvenes években népszerű Kaland-Játék-Kockázat lapozgatós játékkönyvek mintájára egy interaktív novella, amiben az olvasó a döntéseivel aktívan alakítja a történet alakulását. A Fekete monitor a munkahelyi kiégést járja körül, interjúnkban ezt mondta róla: “Legalább tíz éve görgettem magamban, hogy szeretnék egy ilyet írni, de nem találtam alkalmas témát hozzá. És amikor rájöttem, hogy kifejezetten a munkaerőpiaci kiégéssel szeretném összepárosítani, abban élesen megvolt az a kontraszt, hogy gyerekként azt hittük, hogy felnőttként majd mi irányítjuk az életünket, pedig a valóságban csak pörgünk a mókuskerékben. Érdekelt, hogy a lapozgatós forma milyen párbeszédbe tud kerülni a témával, milyen plusz játékot tudok még elmondani. Voltak már tesztolvasói, és szerintem sokat elárult a személyiségükről, hogy sikerült-e végigélniük a napot, vagy sem. Mert aki folyamatosan a munkát választja az alapvető szükségleteivel szemben, az viszonylag hamar eljut a »munkaviszonyod itt véget ért« lezárásig.”

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után
Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

Novellák és egy új kisregény is olvasható a Zsoldos Péter-díjas Moskát Anita új kötetében. Valóságformáló hazugságok, a kizsákmányoló jogosultságtudat és a kiégés is hangsúlyos témái, amikről interjúnkban beszélgettünk vele.

Tovább olvasok

A hazugság tézisei tavaly 9. lett az év könyve listánkon, és olvasható benne a Szerződési szabadság című kisregény is, amivel Moskát idén szintén fent volt a Zsoldos shortlistjén. Moskátnak ez a második Zsoldos-díja, az elsőt az Irha és bőr című regényéért kapta.

Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma. Fordította Farkas Veronika

Fordítóként Farkas Veronika is duplázott idén, hiszen a tavalyi nyertes Neuromancert is ő ültette át magyarra (a fordítási csapatmunkáról itt olvashatsz még). 

A Jövő Minisztériumában a tömeggyilkos hőhullám csak a kezdet
A Jövő Minisztériumában a tömeggyilkos hőhullám csak a kezdet

Kim Stanley Robinson, a science fiction egyik legnagyobb ma élő óriása a klímaváltozás olyan vízióját mutatja be ebben a regényben, amilyet eddig elképzelni sem tudtunk. Olvass bele!

Tovább olvasok

Kim Stanley Robinson évtizedek óta elismert sci-fi író volt és besöpörte a legnagyobb műfaji díjakat (Nebula, Locus, Hugo), mire A Jövő Minisztériuma még szélesebb körben ismertté tette a nevét. A kötet szinte nem is regényként, hanem tudományosan akkurátusan alátámasztott szimulációként működik annak felvázolására, mi lehet egy forgatókönyv a klímaválság kezelésére. “Robinson a jelenből kiindulva a lehető legoptimistább forgatókönyvet írja meg a klímaválság kezelésére, mely az elkeserítő és dühítő helyzetben nem a reménytelenséget sulykolja, épp ellenkezőleg: a kemény küzdelem árán elinduló, először elszigetelt, majd globális pozitív folyamatokat mutatja be lépésről lépésre. A regény így elkezd nem fikcióként, hanem kézikönyvként működni, hogy hogyan mentsük meg a világot a következő generációk számára” - írtuk kritikánkban. A könyv tavaly 8. lett az év könyve listánkon, az első fejezetet itt elolvashatod.

A magyar szerzők művei közül hét tagú zsűri - Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Hegedűs Orsolya irodalmár, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi Hugo-díjas író –, míg a fordítások közül három tagú zsűri – Lapis József irodalomtörténész, Orosz Anna műfordító és szerkesztő, valamint O. Réti Zsófia irodalom- és kultúrakutató – a hazai szakmai közönség javaslatai alapján összeállt shortlistről választotta ki a legjobbakat.
A shortlistre került regényekre az olvasóközönség is szavazhatott, így lett meg az idei év közönségdíjasa.

A zsűri laudációinak teljes szövege és a díjra jelölt művek listája a Zsoldos Péter-díj honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.

Kapcsolódó cikkek
...
Panodyssey

Moskát Anita: Soha ne felejtsetek el jó kérdéseket feltenni

Olvasd el Moskát Anita laudációját, ami a Panodyssey spekulatív fikciós novellapályázat eredményhirdetésekor hangzott el!

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Hírek

Kondor Vilmos új regényében a Beatles első budapesti koncertje előtt gyilkolnak

Kondor Vilmos egy sosemvolt Magyarországot épít fel a regényben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Kiemeltek
...
Hírek

Masha Gessent 8 év börtönre ítélte egy orosz bíróság álhírterjesztés miatt

Az író az orosz hadsereg által elkövetett bucsai mészárlásról beszélt egy interjúban, az atrocitásokat a Kreml sosem ismerte el.

...
Podcast

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

Az úrinő a maga idejében igazi fogalom volt. De kitől vagy mitől lett valaki úrinő? Milyen szabályoknak kellett eleget tennie, és milyen életpálya várt rá? Mit engedhetett meg magának, és mi volt az, amire még csak álmában sem gondolhatott? Egyáltalán: a múlt században az egyesített főváros utcáit járva, honnan lehetett tudni, hogy a szembejövő – úrinő? Budapesti nők podcast.

...
Nagy

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

A vendégház című, magyarul 2023-ban megjelent regény angol eredetijének végén szerepelt egy jegyzet Rachel Cusktól, ami a fordításba már nem került bele. De miért? Interjú Tönkő Verával, a Park Kiadó vezetőjével.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

...
Szórakozás

A Saltburn rendezője adaptálja az Üvöltő szeleket

Baljósnak biztos baljós lesz a film, de vajon annyira botrányos is, mint a Saltburn?

...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...