Mick Jagger és a szellemíró esete a soha el nem készülő memoárral

Mick Jagger és a szellemíró esete a soha el nem készülő memoárral

Barry Coleman idézte fel a Guardiannek, hogyan lett a Rolling Stones ikonikus frontembere, Mick Jagger szellemírójának a szellemírója. A rövid és megfeszített munkából végül könyv sem lett, viszont a két “borzalmas” hét emlékezetes maradt.

sa | 2021. június 25. |

Saját elmondása szerint Barry Coleman soha nem felejti el azt a napot, amikor 1983-ban felhívta a Weidenfeld & Nicolson kiadó egyik szerkesztője a következővel: “Van egy problémánk. Be tudnál jönni… holnap?”

Coleman szerint a sietség miatt már eleve gyanús volt, hogy valami nagyon félrement a kiadónál. Kiderült, hogy az történt, hogy a kiadó kifizetett egymillió fontot Mick Jaggernek egy önéletrajzi könyvért, ami viszont sehogy sem akart elkészülni. Ráadásul a W&N ebben az esetben nem szerződött amerikai kiadóval a kötet tengerentúli terjesztéséről, ezért az egész pénzügyi kockázatot ők viselték - és ez csőddel fenyegetett.

A kínos helyzetet egy megbecsült szellemíró okozta, aki képtelen volt megoldani a feladatot. Colemannak a kiadónál azt mesélték, hogy az a bizonyos szellemíró elment egy csomó sztárokkal telezsúfolt buliba, ahol olyan hírességekkel találkozott, mint például az akkor berobbanó Michael Jackson, és egyszerűen elvesztette a fonalat.

Egy korábbi könyv miatt a kiadó tudta, hogy Coleman képes nagyon gyorsan írni (miután tíz hét alatt befejezte a motorversenyző Kenny Roberts életrajzát), és ezért kérték fel, hogy mentse meg a projektet. 

“Szóval így lettem Mick Jagger szellemírójának a szellemírója.”

Végül a könyvből nem lett semmi, Mick Jagger ugyanis egy ponton egyszerűen lefújta az egészet - és azóta sem hajlandó memoárt kiadni. Még úgy sem, hogy Keith Richards Élet című önéletrajza hatalmas siker lett.

-

Minderről 2020 áprilisában Jagger azt mesélte a 6 Musicnak, hogy egyszerűen nem élvezte, hogy a folyamat közben újra kell élnie az életét, és ezzel felidézni sokféle érzelmet. Szóval visszaadta a pénzt a kiadónak és a maga részéről pontot tett az ügyre.

Coleman viszont most elmesélte a Guardiannek, mi történt abban nagyon intenzív két hétben, amíg a könyvön dolgozott. Az író szerint a projekt kezdettől fogva kudarcra ítéltetett. Bár együttműködést ígért, a korábbi szellemíró köddé vált, egy beszélgetést követően a telefont sem vette fel Colemannek. Az író akkor kezdett igazán pánikolni, amikor rájött, hogy a feldolgozandó anyagból csak töredékek vannak meg. Két-három fejezet volt úgy-ahogy megírva, a többi csak interjúk átirata, ráadásul a közelmúltról semmi.

A motoros könyv miatt Colemannél álmatlanság alakult ki, Jagger könyve pedig a kéthetes határidő miatt “szörnyű koncentrációt” igényelt. Coleman feszültséglevezetőnek kapott egy minigolfkészletet három labdával, úgyhogy, amikor nem bírt már tovább ülni, gurított.

Hírlevél feliratkozás

Az interjúk átirataiban ott voltak Jagger felnövekedésének és a hatvanas évek legendás és meghatározó pillanatai: hogyan találkozott ő és Keith Richards, Brian Jones halála, az 1969-es altamonti fesztivál eseményei, amikor a Pokol Angyalaiból álló biztonságisok megölték a közönség egy fekete tagját, miközben a Stones éppen a színpadon játszott. Coleman mégis azt érezte, hogy valami hiányzik az egészből, mintha Jagger visszafogná magát, mintha nem akarna megbántani másokat.

Végül sikerült befejeznie a könyvet időre, hogy aztán Jagger a menedzserén keresztül közölje a kiadóval: mégsem akarja, hogy megjelenjen.

És hogy mi lett a kézirattal?

2017-ben John Blake kiadó azt állította, hogy az ő birtokában van a 75 000 szavas szöveg. Csakhogy a belőle kiragadott anekdoták Colemannek egyáltalán nem voltak ismerősek. Jagger menedzsmentje viszont hitelesítette őket. Coleman szerint az is lehet, hogy végül a szellemíró szellemírójának is lett egy szellemírója.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Mick Jagger Puszta koktélt szlopál, avagy bécsi töltött káposzta gördülő kövekkel

Rézi a páczban című kötetből megkaptuk azt a részt, amelybenMick Jagger megkóstolta a pusztakoktélt. Jó szórakozást!

...
Nagy

Kurt Cobain és Patrick Süskind? Mick Jagger és Bulgakov? - Irodalom inspirálta dalok

...
Nagy

Mick Jagger: a világ elsőszámú élvhajhásza

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...