Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve (olvass bele ITT) margós bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is. A szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett, a zenei hátteret pedig Víg Mihály adta.

Fotó: Posztós János/ Margó Irodalmi Fesztivál

Forgách Kinga | 2021. június 13. |

A könyvbemutatót Jánossy Lajos kicsit távolabbról indította, azzal kezdte a beszélgetést, hogy mostanra egy komoly életmű rajzolódott ki: „Keresztury Tibor jelenleg a legsajátságosabb és legösszehasonlíthatatlanabb hangú magyar novellista és tárcaíró". Elmondta, hogy amikor megjelent a legelső kötete, a Reményfutam, már akkor egy kész író érkezett meg az irodalmi térbe, egy olyan hang, amely frivol, elégikusan szkeptikus, olykor burleszkbe hajló. Hogyan alakult ki ez a készség? – tette fel a kérdést.

KERESZTURY TIBOR
Hűlt helyem
Magvető, 2021, 304 oldal
-

Keresztury Tibor szerint a készség régi keletű volt, amiben része volt annak a kétszáz kritikának, esszének, amit megírt, és egyébként mindig is foglalkoztatta a szépirodalom. Az út akkor indult, amikor félkérték, hogy írjon a Magyar Narancsba személyes tárcákat, ami egyszerre volt számára megtisztelő és ijesztő feladat. Elsősorban az érdekelte, hogy az írásai összehasonlíthatatlanok, csak rá jellemzőek legyenek. A Reményfutam írása során pedig meg is találta a saját helyét, a saját hangját. Jánossy Lajos ehhez kapcsolódva a szociolingvisztikai vonulatot emelte ki a műveiben, Keresztury Tibor pedig megerősítette, hogy az egész írói világa a gyerekkorából fakad, abból a szociokulturális közegből, amelyben felnőtt és ennek a nyelvi alapja érdekelte.

-

A Hűlt helyem című regényhez közelítve szóba került a betegség kérdése. Jánossy Lajost az érdekelte, hogy a betegség irodalma – például Csehov, Thomas Mann vagy Karinthy – hogyan hatottak erre a könyvre, van-e speciális viszonya Keresztury Tibornak azokhoz a könyvekhez, amelyek a betegséggel foglalkoznak. Az író Elisabeth Wurtzel depresszióról szóló könyvét említette, a Prozac-országot, szerinte ő a depresszió egyik legfontosabb írója.

Keresztury Tibor azt is elmondta, hogy összegző kötetet szeretett volna írni, mert mikor közlik az emberrel, hogy rosszabbodni fognak a tünetei és egyesélyes a kifutásuk, akkor óhatatlanul felteszi az ember magának a kérdést, hogy mivel kéne akkor foglalkozni. Ő ebben a könyvben szembe akart nézni a halálfélelemmel és meg akarta találni ehhez az irodalmi formát. „A mostani periódusnak az a lényege, hogy tudjam ezt a fájdalmat, traumát irodalommá formálni” – fogalmazta meg, de hozzátette azt is, ez a könyv nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű, egy regény, amely distanciát teremt, eltartja az alanyiságot. Jánossy Lajos a frivol szarkazmust emelte ki, amely végig átjárja a könyvet. Keresztury Tibor erre azt mondta, az volt a kihívás, hogy irodalmi művé tudja-e formálni azt, hogy haldoklik, úgy, hogy az olvasóknak ez ne járjon fájdalommal.

-

Az est végén a regényforma került szóba, hiszen a tárcákkal, novellákkal szemben a Hűlt helyem egy nagyobb kompozíció. Keresztury Tibor elárulta, hogy aki figyelmesen olvassa a könyvet, az észreveheti, hogy átemelt és új kontextusba helyezett tárcákat. Ezek adták a mankót és a bátorságot a regény megírásához. Másrészről viszont nem volt különösebb baja ezzel a műfajjal, ugyanolyan lendülettel írta, mint a tárcanovellákat.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Kritika

Nem érdekelt senkit semmi a boron és a válságon túl

...
Hírek

Víg végnapok - Keresztury Tibor és Víg Mihály sírva vigadós estje (MARGÓ)

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
Olvass!
...
Beleolvasó

A lelencházban színes golyókkal döntenek a gyerekek sorsáról

A 18. század közepén azok a nők, akik valamiért nem tudták felnevelni csecsemőiket, lelencházba adták gyereküket. Stacey Halls regényének hőse is kénytelen megválni újszülött kislányától, néhány év múlva viszont újra felkeresné - olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Csányi Vilmos szerint az internet kiváló dolog, de lehet, hogy az emberiség még nem eléggé érett rá

Csányi Vilmos etológusnak pár hete jelent meg Drága barátaim, kedves majmok! – Emberi és állati egypercesek című kötete, amelyben szót ejt a vírusjárvánnyal kapcsolatos hiedelmekről éppúgy, mint emberi rítusokról és evolúciós bolondságokról. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A manhattani pornómozi gépészének filmjei a teljes filmipart felforgatják

1977 nyara. A manhattani pornómozi gépésze titokzatos csomagot talál az ajtaja előtt. Olvass bele Lichter Péter Kubrick-akció című regényébe!

...
Beleolvasó

Egy gyilkosságsorozat után nyomoz a zsaru, mikor a testvérének nyoma veszik

Barack Obama 2020 egyik legjobb könyvének nevezte Liz Moore bestsellerét, a Hosszú, fényes folyót. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lorenzo de Medici bátyját a szeme láttára szúrták halálra a firenzei dómban

A Medici család legdicsőségesebb korszaka Lorenzo il Magnifico, a Nagyszerű Lorenzo idejére esett. Olvass bele a történetébe!