Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve (olvass bele ITT) margós bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is. A szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett, a zenei hátteret pedig Víg Mihály adta.

Fotó: Posztós János/ Margó Irodalmi Fesztivál

Forgách Kinga | 2021. június 13. |

A könyvbemutatót Jánossy Lajos kicsit távolabbról indította, azzal kezdte a beszélgetést, hogy mostanra egy komoly életmű rajzolódott ki: „Keresztury Tibor jelenleg a legsajátságosabb és legösszehasonlíthatatlanabb hangú magyar novellista és tárcaíró". Elmondta, hogy amikor megjelent a legelső kötete, a Reményfutam, már akkor egy kész író érkezett meg az irodalmi térbe, egy olyan hang, amely frivol, elégikusan szkeptikus, olykor burleszkbe hajló. Hogyan alakult ki ez a készség? – tette fel a kérdést.

KERESZTURY TIBOR
Hűlt helyem
Magvető, 2021, 304 oldal
-

Keresztury Tibor szerint a készség régi keletű volt, amiben része volt annak a kétszáz kritikának, esszének, amit megírt, és egyébként mindig is foglalkoztatta a szépirodalom. Az út akkor indult, amikor félkérték, hogy írjon a Magyar Narancsba személyes tárcákat, ami egyszerre volt számára megtisztelő és ijesztő feladat. Elsősorban az érdekelte, hogy az írásai összehasonlíthatatlanok, csak rá jellemzőek legyenek. A Reményfutam írása során pedig meg is találta a saját helyét, a saját hangját. Jánossy Lajos ehhez kapcsolódva a szociolingvisztikai vonulatot emelte ki a műveiben, Keresztury Tibor pedig megerősítette, hogy az egész írói világa a gyerekkorából fakad, abból a szociokulturális közegből, amelyben felnőtt és ennek a nyelvi alapja érdekelte.

-

A Hűlt helyem című regényhez közelítve szóba került a betegség kérdése. Jánossy Lajost az érdekelte, hogy a betegség irodalma – például Csehov, Thomas Mann vagy Karinthy – hogyan hatottak erre a könyvre, van-e speciális viszonya Keresztury Tibornak azokhoz a könyvekhez, amelyek a betegséggel foglalkoznak. Az író Elisabeth Wurtzel depresszióról szóló könyvét említette, a Prozac-országot, szerinte ő a depresszió egyik legfontosabb írója.

Keresztury Tibor azt is elmondta, hogy összegző kötetet szeretett volna írni, mert mikor közlik az emberrel, hogy rosszabbodni fognak a tünetei és egyesélyes a kifutásuk, akkor óhatatlanul felteszi az ember magának a kérdést, hogy mivel kéne akkor foglalkozni. Ő ebben a könyvben szembe akart nézni a halálfélelemmel és meg akarta találni ehhez az irodalmi formát. „A mostani periódusnak az a lényege, hogy tudjam ezt a fájdalmat, traumát irodalommá formálni” – fogalmazta meg, de hozzátette azt is, ez a könyv nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű, egy regény, amely distanciát teremt, eltartja az alanyiságot. Jánossy Lajos a frivol szarkazmust emelte ki, amely végig átjárja a könyvet. Keresztury Tibor erre azt mondta, az volt a kihívás, hogy irodalmi művé tudja-e formálni azt, hogy haldoklik, úgy, hogy az olvasóknak ez ne járjon fájdalommal.

-

Az est végén a regényforma került szóba, hiszen a tárcákkal, novellákkal szemben a Hűlt helyem egy nagyobb kompozíció. Keresztury Tibor elárulta, hogy aki figyelmesen olvassa a könyvet, az észreveheti, hogy átemelt és új kontextusba helyezett tárcákat. Ezek adták a mankót és a bátorságot a regény megírásához. Másrészről viszont nem volt különösebb baja ezzel a műfajjal, ugyanolyan lendülettel írta, mint a tárcanovellákat.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Kritika

Nem érdekelt senkit semmi a boron és a válságon túl

...
Hírek

Víg végnapok - Keresztury Tibor és Víg Mihály sírva vigadós estje (MARGÓ)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Szerinted melyik varázslatos vagy legendás lénynek kellene mindenképpen szerepelnie a készülő Harry Potter-sorozatban? Íme, kilenc, amit mi nem hagynánk ki.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.