Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve (olvass bele ITT) margós bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is. A szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett, a zenei hátteret pedig Víg Mihály adta.

Fotó: Posztós János/ Margó Irodalmi Fesztivál

Forgách Kinga | 2021. június 13. |

A könyvbemutatót Jánossy Lajos kicsit távolabbról indította, azzal kezdte a beszélgetést, hogy mostanra egy komoly életmű rajzolódott ki: „Keresztury Tibor jelenleg a legsajátságosabb és legösszehasonlíthatatlanabb hangú magyar novellista és tárcaíró". Elmondta, hogy amikor megjelent a legelső kötete, a Reményfutam, már akkor egy kész író érkezett meg az irodalmi térbe, egy olyan hang, amely frivol, elégikusan szkeptikus, olykor burleszkbe hajló. Hogyan alakult ki ez a készség? – tette fel a kérdést.

KERESZTURY TIBOR
Hűlt helyem
Magvető, 2021, 304 oldal
-

Keresztury Tibor szerint a készség régi keletű volt, amiben része volt annak a kétszáz kritikának, esszének, amit megírt, és egyébként mindig is foglalkoztatta a szépirodalom. Az út akkor indult, amikor félkérték, hogy írjon a Magyar Narancsba személyes tárcákat, ami egyszerre volt számára megtisztelő és ijesztő feladat. Elsősorban az érdekelte, hogy az írásai összehasonlíthatatlanok, csak rá jellemzőek legyenek. A Reményfutam írása során pedig meg is találta a saját helyét, a saját hangját. Jánossy Lajos ehhez kapcsolódva a szociolingvisztikai vonulatot emelte ki a műveiben, Keresztury Tibor pedig megerősítette, hogy az egész írói világa a gyerekkorából fakad, abból a szociokulturális közegből, amelyben felnőtt és ennek a nyelvi alapja érdekelte.

-

A Hűlt helyem című regényhez közelítve szóba került a betegség kérdése. Jánossy Lajost az érdekelte, hogy a betegség irodalma – például Csehov, Thomas Mann vagy Karinthy – hogyan hatottak erre a könyvre, van-e speciális viszonya Keresztury Tibornak azokhoz a könyvekhez, amelyek a betegséggel foglalkoznak. Az író Elisabeth Wurtzel depresszióról szóló könyvét említette, a Prozac-országot, szerinte ő a depresszió egyik legfontosabb írója.

Keresztury Tibor azt is elmondta, hogy összegző kötetet szeretett volna írni, mert mikor közlik az emberrel, hogy rosszabbodni fognak a tünetei és egyesélyes a kifutásuk, akkor óhatatlanul felteszi az ember magának a kérdést, hogy mivel kéne akkor foglalkozni. Ő ebben a könyvben szembe akart nézni a halálfélelemmel és meg akarta találni ehhez az irodalmi formát. „A mostani periódusnak az a lényege, hogy tudjam ezt a fájdalmat, traumát irodalommá formálni” – fogalmazta meg, de hozzátette azt is, ez a könyv nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű, egy regény, amely distanciát teremt, eltartja az alanyiságot. Jánossy Lajos a frivol szarkazmust emelte ki, amely végig átjárja a könyvet. Keresztury Tibor erre azt mondta, az volt a kihívás, hogy irodalmi művé tudja-e formálni azt, hogy haldoklik, úgy, hogy az olvasóknak ez ne járjon fájdalommal.

-

Az est végén a regényforma került szóba, hiszen a tárcákkal, novellákkal szemben a Hűlt helyem egy nagyobb kompozíció. Keresztury Tibor elárulta, hogy aki figyelmesen olvassa a könyvet, az észreveheti, hogy átemelt és új kontextusba helyezett tárcákat. Ezek adták a mankót és a bátorságot a regény megírásához. Másrészről viszont nem volt különösebb baja ezzel a műfajjal, ugyanolyan lendülettel írta, mint a tárcanovellákat.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Kritika

Nem érdekelt senkit semmi a boron és a válságon túl

...
Hírek

Víg végnapok - Keresztury Tibor és Víg Mihály sírva vigadós estje (MARGÓ)

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

20/21
...
20/21

Háy János: A romániai néni

...
20/21

Mán-Várhegyi Réka: Csak őszintén!

...
20/21

Cserna-Szabó András: Komédia

...
20/21

Molnár T. Eszter: A hiányzás

...
20/21

Zalán Tibor: Sok fehér szalagok

...
20/21

Bartók Imre: A Zöld Istálló

Polc

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

...

A Keresztutak az eddigi legnagyobb kísérlet arra, hogy Franzen bemutassa az amerikai közelmúltat

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!