A legtöbb költő járkál versírás közben - Bereményi és Grecsó a Libri-díjról

A legtöbb költő járkál versírás közben - Bereményi és Grecsó a Libri-díjról

A Libri irodalmi díjat 2021-ben Bereményi Géza nyerte el Magyar Copperfield című önéletírásáért (itt beleolvashatsz, interjúnk itt), a Libri irodalmi közönségdíjat pedig idén is Grecsó Krisztián kapta Magamról többet című verseskötetéért (a kötetről interjúban és podcastben is beszélgettünk). A két díjazottal a nyári Margón Valuska László beszélgetett arról, hogyan jelenik meg az élet ezekben a szövegekben. Szóba került, hogy Grecsó miért tért vissza a vershez, hogyan viszonyulnak a műveikben megjelenő apakeresés motívumához, és bepillanthattunk a dalszövegírás rejtelmeibe is. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. október 14. |
Bereményi Géza
Magyar Copperfield
Magvető, 2020, 635 oldal
-
  • A szerzők között közös pont Móricz Zsigmond munkássága, ami kapcsán mindketten a hitelességét emelték ki. Bereményi nagyon korán kezdett Móriczot olvasni, mert kordokumentumként az iskolai tananyagnál is hitelesebbnek találta. Grecsó viszont viszonylag későn találkozott Móriczcal, akinek a szinte szociografikus leírásaiból ő is próbált íróként tanulni, azt “hatékonyan ellopni”.
  • Bereményi szerint Grecsó és ő más irányból indultak a hitelesség felé a díjazott köteteikben. Ő kirostálta az érdektelen emlékeket és csak az emlékezeteseket írta meg. Az lett ugyanis a rögeszméje, hogy ha ennyire emlékszik rájuk, akkor azokban kellett, hogy legyen valami. Ez az elmékfelhő viszont a felhők alakváltozásai szerint sohasem ismétli önmagát, múlékony - ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az élete első 18 évét nem tudta volna máshogyan elmesélni, mint így.
  • Grecsó a verssel egy a pályáján 20 évvel azelőtti kifejezési módhoz nyúlt, hogy beszéljen a betegsége traumájáról. Ezzel kapcsolatban a szerző elmondta, hogy amikor ezek a szövegek születtek (a kezelések után), olyan mélyponton volt, hogy az nem volt narratív módon elmesélhető, ezért maradt számára a metaforikus nyelv, a versnyelv.
  • Az apakereső verseivel kapcsolatban Grecsó elmondta, hogy a gyerekvállalással sok minden változott benne is, sokféle szembesülést tapasztalt meg, és előtört belőle a saját gyerekkori énje is, “a kis Grecsó”.
GRECSÓ KRISZTIÁN
Magamról többet
Magvető, 2020, 147 oldal
-
  • Bereményit meglepte, amikor Valuska őt is az apakeresésről kérdezte, pontosabban, hogy ez számára egzisztenciális kérdés-e, mert ő ezt az apakereső vágyat nem tudasította magában. A vér szerinti apját 15 évesen megismerte, és “rögtön tudta, milyen ember”, viszont például az anyai nagyapját nagyon jól tudta használni az életrajzban.
  • Bereményi úgy vélte, a titkokkiadás mindig “kéjes”, és nincsenek nagy lebukások. Grecsó szerint viszont egy verseskötet máshogy működik, mint a regény, mert a történeteket szeretjük, az olyan önkiadást, amikor viszont nekünk is magunkba kell néznünk, azt nem feltétlenül. Ha a titokkiadás egy önismereti leltár, akkor az olvasó nem is a versíró, hanem a saját ügyeit kezdi vizsgálni. A Balázsolás-ciklus szerinte nem a betegségről szól, hanem arról, hogy mi történik, amikor valaki elveszíti a sorsát, ami lehet egy válás, egy költözés, bármilyen trauma. Grecsó szerint egy nagy elhallgatási térben vagyunk, ami a traumákat is érinti, hiszen például tabu a halál, emiatt stigmatizálódott a betegség. Szerinte egy ilyen helyzetben az a fontos, hogy meg tudunk-e bocsátani magunknak és elengedni a gyűlöletet.
  • Mindketten írtak már dalszöveget is, így felmerült, hol van a vers és a dalszöveg határa. Bereményi a slágerekkel találkozott először, utána a verssel. Szerinte a költőknek először a ritmus van meg, az hozza elő a szavakat. A zenészeket ő viszont arra kéri, hogy dallamot játszanak neki előre, és az hozza elő a szöveget. 
  • Grecsó zeneszerzőktől hallott Bereményi legendás képességéről, hogy másokkal ellentétben, akik a zenét hetekig hallgatják, aztán elkezdik írni a szöveget, Bereményi azonnal írni tud, amikor először hallotta a dallamot. Bereményi szerint ez egy legenda.
  • A Libri-díj kapcsán Bereményi megkönnyebbült, azt gondolta, szerencséje van, és egy másik zsűri mást választott volna. Viszont időnként beleolvasott a könyvbe, és megpróbálta a díj szempontjából olvasni, a rossz részeknél pedig arra gondolt, hogy ezt nem veszik észre? Grecsó meglepődött, hiszen tavaly a Verával nyert közönségdíjat. Neki már az hatalmas megtiszteltetés volt, hogy egyedüli verseskötetként bekerült a tíz közé az övé, már ezt nyerésként élte meg. Aztán húsz percig beszéltették a kötetről, mielőtt megmondták neki, hogy ő nyert, akkor párhuzamos volt benne a meglepetés, az öröm és a rémület.Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bereményi Géza: Móricztól tanultam a legtöbbet az idők színének változásáról

Bereményi Géza önéletírásában, a Magyar Copperfieldben a Teleki tér mellett az egyik fontos helyszín a Fiumei úti sírkert is, ahová gyerekként gyakran látogatott ki az egyik szomszédjával. Az író most egy irodalmi sétán mesélt az ott nyugvó hősökről és nagy írókról. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Grecsó Krisztián

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal a Libri irodalmi közönségdíjas Grecsó Krisztián (Magamról többet) válaszolt.

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

Holnap kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. A zenei programok, gyerekprogramok és a külföldi szerzők könyvbemutatói után mutatjuk, milyen magyar szerzőkkel találkozhattok idén. 

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Hírek
...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.