A legtöbb költő járkál versírás közben - Bereményi és Grecsó a Libri-díjról

A legtöbb költő járkál versírás közben - Bereményi és Grecsó a Libri-díjról

A Libri irodalmi díjat 2021-ben Bereményi Géza nyerte el Magyar Copperfield című önéletírásáért (itt beleolvashatsz, interjúnk itt), a Libri irodalmi közönségdíjat pedig idén is Grecsó Krisztián kapta Magamról többet című verseskötetéért (a kötetről interjúban és podcastben is beszélgettünk). A két díjazottal a nyári Margón Valuska László beszélgetett arról, hogyan jelenik meg az élet ezekben a szövegekben. Szóba került, hogy Grecsó miért tért vissza a vershez, hogyan viszonyulnak a műveikben megjelenő apakeresés motívumához, és bepillanthattunk a dalszövegírás rejtelmeibe is. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. október 14. |
Bereményi Géza
Magyar Copperfield
Magvető, 2020, 635 oldal
-
  • A szerzők között közös pont Móricz Zsigmond munkássága, ami kapcsán mindketten a hitelességét emelték ki. Bereményi nagyon korán kezdett Móriczot olvasni, mert kordokumentumként az iskolai tananyagnál is hitelesebbnek találta. Grecsó viszont viszonylag későn találkozott Móriczcal, akinek a szinte szociografikus leírásaiból ő is próbált íróként tanulni, azt “hatékonyan ellopni”.
  • Bereményi szerint Grecsó és ő más irányból indultak a hitelesség felé a díjazott köteteikben. Ő kirostálta az érdektelen emlékeket és csak az emlékezeteseket írta meg. Az lett ugyanis a rögeszméje, hogy ha ennyire emlékszik rájuk, akkor azokban kellett, hogy legyen valami. Ez az elmékfelhő viszont a felhők alakváltozásai szerint sohasem ismétli önmagát, múlékony - ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az élete első 18 évét nem tudta volna máshogyan elmesélni, mint így.
  • Grecsó a verssel egy a pályáján 20 évvel azelőtti kifejezési módhoz nyúlt, hogy beszéljen a betegsége traumájáról. Ezzel kapcsolatban a szerző elmondta, hogy amikor ezek a szövegek születtek (a kezelések után), olyan mélyponton volt, hogy az nem volt narratív módon elmesélhető, ezért maradt számára a metaforikus nyelv, a versnyelv.
  • Az apakereső verseivel kapcsolatban Grecsó elmondta, hogy a gyerekvállalással sok minden változott benne is, sokféle szembesülést tapasztalt meg, és előtört belőle a saját gyerekkori énje is, “a kis Grecsó”.
GRECSÓ KRISZTIÁN
Magamról többet
Magvető, 2020, 147 oldal
-
  • Bereményit meglepte, amikor Valuska őt is az apakeresésről kérdezte, pontosabban, hogy ez számára egzisztenciális kérdés-e, mert ő ezt az apakereső vágyat nem tudasította magában. A vér szerinti apját 15 évesen megismerte, és “rögtön tudta, milyen ember”, viszont például az anyai nagyapját nagyon jól tudta használni az életrajzban.
  • Bereményi úgy vélte, a titkokkiadás mindig “kéjes”, és nincsenek nagy lebukások. Grecsó szerint viszont egy verseskötet máshogy működik, mint a regény, mert a történeteket szeretjük, az olyan önkiadást, amikor viszont nekünk is magunkba kell néznünk, azt nem feltétlenül. Ha a titokkiadás egy önismereti leltár, akkor az olvasó nem is a versíró, hanem a saját ügyeit kezdi vizsgálni. A Balázsolás-ciklus szerinte nem a betegségről szól, hanem arról, hogy mi történik, amikor valaki elveszíti a sorsát, ami lehet egy válás, egy költözés, bármilyen trauma. Grecsó szerint egy nagy elhallgatási térben vagyunk, ami a traumákat is érinti, hiszen például tabu a halál, emiatt stigmatizálódott a betegség. Szerinte egy ilyen helyzetben az a fontos, hogy meg tudunk-e bocsátani magunknak és elengedni a gyűlöletet.
  • Mindketten írtak már dalszöveget is, így felmerült, hol van a vers és a dalszöveg határa. Bereményi a slágerekkel találkozott először, utána a verssel. Szerinte a költőknek először a ritmus van meg, az hozza elő a szavakat. A zenészeket ő viszont arra kéri, hogy dallamot játszanak neki előre, és az hozza elő a szöveget. 
  • Grecsó zeneszerzőktől hallott Bereményi legendás képességéről, hogy másokkal ellentétben, akik a zenét hetekig hallgatják, aztán elkezdik írni a szöveget, Bereményi azonnal írni tud, amikor először hallotta a dallamot. Bereményi szerint ez egy legenda.
  • A Libri-díj kapcsán Bereményi megkönnyebbült, azt gondolta, szerencséje van, és egy másik zsűri mást választott volna. Viszont időnként beleolvasott a könyvbe, és megpróbálta a díj szempontjából olvasni, a rossz részeknél pedig arra gondolt, hogy ezt nem veszik észre? Grecsó meglepődött, hiszen tavaly a Verával nyert közönségdíjat. Neki már az hatalmas megtiszteltetés volt, hogy egyedüli verseskötetként bekerült a tíz közé az övé, már ezt nyerésként élte meg. Aztán húsz percig beszéltették a kötetről, mielőtt megmondták neki, hogy ő nyert, akkor párhuzamos volt benne a meglepetés, az öröm és a rémület.Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bereményi Géza: Móricztól tanultam a legtöbbet az idők színének változásáról

Bereményi Géza önéletírásában, a Magyar Copperfieldben a Teleki tér mellett az egyik fontos helyszín a Fiumei úti sírkert is, ahová gyerekként gyakran látogatott ki az egyik szomszédjával. Az író most egy irodalmi sétán mesélt az ott nyugvó hősökről és nagy írókról. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Grecsó Krisztián

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal a Libri irodalmi közönségdíjas Grecsó Krisztián (Magamról többet) válaszolt.

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

Holnap kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. A zenei programok, gyerekprogramok és a külföldi szerzők könyvbemutatói után mutatjuk, milyen magyar szerzőkkel találkozhattok idén. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Hírek
...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára

Gyerekirodalom
...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

...
Gyerekirodalom

Barcs Kriszta könyve nyelvet ad a gyerekek érzéseinek

A mese a gyerekek anyanyelve. Aki beszél meséül, az könnyen megtalálhatja a kicsik lelkéhez vezető utat. Barcs Kriszta pszichológusként pedig nemcsak meséül tud, hanem lélekül is. Ez a legjobb kombó ahhoz, hogy könyvei által elindulhasson a szülők és a gyerekek között egy igazi párbeszéd a legfontosabb kérdésekről. Rövid ajánló és interjú a szerzővel.

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?